luni, 30 aprilie 2012

Ce inseamna sa ai mintea ascutita

            Mi-am amintit de omul care a stat 6 ani cu o lama de cutit infipta in cap, pentru ca medicii de la urgenta l-au cusut urgent. Dupa 6 ani isi face o radiografie dentara si atunci intelege de ce-l doare uneori capul.
            Uneori e bine sa zbori cu avionul, mai afli si tu ce metale ascunzi.
            Uneori e bine sa-ti faci cate un control tehnic, mai afli ce probleme ai.
            Uneori e bine sa intrebi prietenii ce ai facut aseara, in cazul in care ai fost praf.
            Uneori e bine sa mergi la doua sectii de urgente.

duminică, 29 aprilie 2012

Strigat personal de ajutor

            Hai sa zicem ca suntem cativa care nu putem tolera ce se intampla in Romania. De la gunoaiele de pe jos la politica de sus. Care intelegem ca delimitarea dintre jos si sus, dintre lege si faradelege, dintre rau si bine e tot mai neclara. Care nu suntem de acord ca statul sa ia totul si sa ofere ce vrea. Care stim exemple clare de coruptie, care avem vecini care fura, care am fost si suntem neindreptatiti. Ce ar trebui sa facem?
            Pe bune, ce e de facut? Cum ar trebui sa actionam, ca cel putin sa dormim mai linistiti ca macar incercam? Chiar nu exista nici o varianta concreta care sa ne faca macar sa speram?
            Unii ar spune asteptarea. Eu zic ca nu, pentru ca lucrurile decurg in sens invers si cei care nu fura in scurt timp vor lucra pe gratis pentru cei care fura.
             Asa ca va rog sa veniti cu idei. Pentru ca sa scriem pe bloguri ca tampitii nu da randament.

Nu e bine!

            Nu e bine deloc ce se intampla in Romania in ultimii ani. Cel mai elocvent exemplu e Steaua si schimbarea antrenorilor.
            Nu e bine pentru buget, asta in primul rand. Nu e bine pentru popor, pentru imagine, pentru stabilitate.
            Ce nu inteleg e cum au reusit ei sa supuna un popor intreg, intr-un context in care democratia si libertatea sunt ca aerul si apa.
            Peste tot in lume oamenii au scapat de ciuma, de holera, de foamete, de dictatori, de teroristi, de seceta. Cum e posibil sa nu putem scapa de cateva sute de oameni numiti politicieni?

sâmbătă, 28 aprilie 2012

La ce e buna autostrada

           La ora 12 noaptea am plecat de la Cluj. La ora 3 si jumatate am trecut vama pe la Bors. La ora 8  am ajuns la Melk, la 100 de km dupa Viena. Deci 160 de km in 3 ore jumate si 630 de km in 4 ore si jumatate.
           La ce e buna o autostrada buna? Castigi timp. Castigi combustibil. Implicit castigi bani. Castigi energie. Castigi o cutie de viteze, telescoape, rulmenti, rotule. Castigi siguranta. Castigi liniste.
           Ce sa faca romanii cu timpul, cu banii, cu energia, cu linistea?

                                                                                

vineri, 27 aprilie 2012

Bear Grylls n-a murit!

           Dau in Google Bear Grylls (ca se lucreaza la reteaua de apa si au oprit-o si am nevoie) si-mi apare: Bear Grylls a murit. Bear Grylls dead.
            Zic: „s-a sinucis, suparat pentru concediere, sau a vrut sa demonstreze ca poate si fara echipa si a cazut de pe tiroliana”. Dau repede click. Si-l gasesc pe asta, un idol care, vrand sa demonstreze ca si el poate, s-a contopit cu natura doar intr-o luna.
            Ma gandeam ce frumos si-a luat Bear rucsacul ala multifuncional si ciorapii prin care bea apa si a plecat de la Discovery, fara scandal, fara amenintari cu capcane, constient ca se descurca in orice situatie. Si ce razboi ar fi daca s-ar intampla asa ceva la noi, daca Gadea sau Gherghei sau altii, ca sunt destui, ar fi dati afara...

Ferma de gaini la etajul 10

           Un pensionar craiovean si-a facut ferma de gaini si de porumbei pe acoperisul unui bloc cu 10 etaje. M-au socat doua lucruri. Cum a reusit omul sa urce toate materialele necesare prin gaura de acces pe bloc? Ca are o ferma in toata regula, custi, grilaje, garduri, butoaie, cantina etc. Si apoi, ce minte pot avea vecinii care au spus ca ei sunt de acord? Bine, recunosc, gainarul declarase ca n-a fost usor, a trebuit sa sacrifice 10 gaini si nu stiu cate oua... cocosul si ratoiul au zburat...

joi, 26 aprilie 2012

Ponta stie doar un lucru

           Nu stiu politica (stiu doar ca Romania a dat un nou inteles politicii), deci nu pricep un lucru. Care e rostul/motivul/scopul pentru care orice prim-ministru trebuie sa plece? Care e caramida pusa de Ponta & Co atunci cand declara ca nimeni nu e bun si ca tot ce vor face ei, ca politicieni platiti bine de stat, va fi sa se opuna si sa organizeze motiuni?
           Mihai Razvan Ungureanu nici nu s-a dezmeticit bine, ca trebuie sa plece. Nu e bun. Nu stie. Zi-ne tu, Ponta, cine te-ar satisface? Dar nu rosti nume din partidul tau!

Disperare exprimata in cuvinte

            Poate cineva sa-mi explice coerenta textului: „MAMA OANEI: TATAL LUI PEPE - SOTIE INSELATA CU 3 FEMEI”?
            Textul apare in bara de jos a emisiunii Acces direct. Dupa modelul OTV, probabil.

Tiganul si copilul 5

           Tiganul si copilul, imbracati frumos, la casa de bilete. Coada mare la ghiseu, trenul in gara.
           -Un bilet si jumatate, si sa va dea Dumnezeu sanatate.
           -Unde mergeti, va rog?
           -La nunta.
           -Unde mergeti la nunta? Sa stiu sa va dau biletele.
           -La un nepot din partea lui Gospodina.
           -Domnule, pana unde sa fie biletele?
           -Pana acolo, ca de acolo ne descurcam noi.
           -Domnule, in ce statie e nunta?
           -Ce statie, tanti, ca nunta se tine la finul acasa!
            Copilul:
            -Lasa, tata, ca asta nu stie. Vorbim noi cu trenul.

            Tiganul si copilul 1, 2, 3, 4.

miercuri, 25 aprilie 2012

Recunosc, gresesc

            Ma gandeam azi ca fac o greseala in mod repetitiv. Zic de mine, dar sunt si altii.
            Tot spun ca emisiunea cutare nu e buna, ca trustul cutare e infectat, ca X e comunist, ca X1 e corupt, ca X2 e tampit, ca X3 e var cu X1, ca Y e incompetent, ca Y2 e aberant, etc.
            Ca sa trag astfel de concluzii trebuie, implicit, sa-i urmaresc. Ar trebui sa-i ignor total, cand dau de ei sa mut rapid canalul, in baza analizei mele. Pentru ca in timpul pierdut ca sa-mi dovedesc iar si iar ca sunt tampiti sau analfabeti as putea asculta pe cineva care nu e. Mi-as folosi timpul sa dau dreptate celor care au dreptate, celor intregi la minte si cu potential, care raman anonimi pentru ca cei ca mine ii promoveaza pe aceiasi tipi de 20 de ani.

            Recunosc insa ca nu voi putea niciodata sa-i ignor pe cei care exceleaza in prostie.

Prezentul vazut din viitor

            Gandindu-ma ca ce spune Zicu are sens, as vrea sa stiu ca cel putin nepotii mei vor putea spune „...perioada din care dateaza aceste scrieri a fost una extrem de dificila, in care nu exista o delimitare clara intre bine si rau, intre lege si faradelege. Principala preocupare a oamenilor era o lupta dura si fara scrupule pentru un loc decent in societate si pentru ca resursele erau pe sfarsite se considera vital sa apartii unui grup in care exista cel putin o persoana cu legaturi sau functii inalte. Haosul si dezordinea erau atat de complexe incat nu mai existau repere, nu exista o autoritate competenta caruia sa-i spui neregulile, asa ca oamenii isi impartaseau problemele intre ei, pe astfel de bloguri si singura lor satisfactie era aceea ca mai exista cineva in aceeasi oala...”

Un sistem pe dos

           Lipsa fricii genereaza dezordinea. Ordinea survine in urma recunoasterii si respectarii unor criterii (sa nu zicem legi, conceptul de lege fiind perimat de mult).
           Controlul s-a pierdut. Pentru ca cei care ar trebui sa impuna controlul ori au altceva de facut, ori nu sunt competenti. Politicienii rezuma Romania la cateva nume de partid. Autoritatile accepta haosul pentru ca le intra niste bani in plus. Cetateanul nu mai crede in ei si e constient ca trebuie sa se descurce singur, cum poate si cum stie.
          Banul fiind scopul suprem, mai presus de orice, toti il cauta, fara scrupule. Sistemul e pe dos. Banii genereaza dreptatea, legea, libertatea, democratia. Nu invers.

marți, 24 aprilie 2012

Incompetenta mentinuta

            Ca Sanatatea si Invatamantul, doua dintre bazele unei societati civilizate, sunt praf, e clar si demonstrat. Sa lasi oamenii sa moara, dupa ce si-au trait viata prin spitale si au cheltuit toti banii, doar pentru ca vrei tu ca monopolul furnizarii unor medicamente vitale sa fie detinut de o singura companie e cam acelasi lucru cu genocidul. Sa spui copiilor tarii ca nu sunt bani pentru ei si sa impui un sistem cretin visat intr-o noapte de betie, e condamnare la indobitocire.
             De ce sau cine mentine pozitiile unor oameni care nu au facut nimic si nici nu vor face niciodata? De ce, daca trec ani de zile si nu vine nimeni cu un plan bun, nu recunoastem ca oamenii sunt incompetenti si sunt platiti degeaba si trebuie sa plece?

Istorie

            Mai demult, motii din Apuseni mergeau pe jos pana la Viena sa-si faca dreptate. Pentru ca ei considerau ca tara e in pericol si cineva incerca sa le fure drepturile. Pentru ca era vorba de tara lor si considerau o datorie sfanta s-o apere. Pentru ca fiecare copac, fiecare fantana, fiecare piatra contau.
            Situatia de acum nu e departe de cea de atunci. Doar ca acum exista navigatie, satelit, avion, internet, butoane, telefoane, etc.

luni, 23 aprilie 2012

Mielul de dupa Paste

           Probabil ati remarcat si voi ca s-au inmultit turmele de oi. Oamenii nu au locuri de munca, si-au luat o duzina de oi, idol pe Becali si pasunile la picior.
           Ieri treceam pe langa o astfel de turma. Cam dupa un km, un miel statea pierdut si speriat pe marginea drumului. Am inteles rapid ca ciobanul il pierduse. Am intors si i-am strigat ciobanului din vale ca are un miel ratacit. Ciobanul mi-a multumit si a inceput sa urce cu vreo 2 caini dupa el. Cand sa ajung iar la locul unde era mielul, o dacie tocmai pleca din loc. Doua matahale de tarani isi frecau mainile de bucurie. Mielul nicaieri. Am intors iar sa-i spun ciobanului sa nu se grabeasca, ca soarta mielului e pecetluita. L-a cautat oricum, nu l-a mai gasit.
           Oare pana unde merge pofta asta nestavilita a stomacului?

Nu te baga unde nu-ti fierbe oala

           Un pasager varsa o oala cu ciorba pe bancheta unui taxi. Incepe scandalul, pasagerul se ia la harta cu soferita, care avea un pistol, se dau pumni...ambulanta...politia, etc.
           Cine ia amenda? Un alt taximetrist care a asistat la scandal. Pentru ca vroia sa dea declaratie, in calitate de martor. 1 000 de lei.

Diferente in campul muncii

           Am urmarit niste indivizi care, de vreo luna, sapa de zor intr-o gramada de gunoi de la marginea localitatii. Cauta fier vechi. Au scos cam 4 saci, pe care i-au carat in spate, deci nu mai mult de 100 de kg in total. La un pret de 80 de bani pe kg, au facut 80 de lei. Sa fie 100.
           Jumatate din vecinii de pe strada mea cauta oameni care sa le sape gradina. Ar plati 100 de lei pe zi. Nu au gasit pe nimeni.

duminică, 22 aprilie 2012

Veni, vidi...

           Imaginati-va o scena de lupta in camp deschis. Iscoadele se intorc la baza si anunta: -Capitane, i-am gasit pe cei care ne fura bogatiile, ne mananca painea, ne violeaza femeile, ne otravesc fantanile, ne parjolesc holdele! In urale, capitanul declara: -Victorie! Veni, vidi. Ne intoarcem acasa!
           
           Cam asa sta treaba in Romania. Lupta se sfarseste prea repede. Subiectele sunt ingropate inainte sa fie rezolvate. Nu se rezolva nimic pentru ca problemele sunt doar identificate si se declara victoria. De exemplu, in urma cu un an, la Romania, te iubesc, am vazut cum se fura padurile in Romania. Atat. De atunci, nici o veste ca se incearca in vreun fel oprirea jafului. La fel cu anchetele facute prin institutii, spitale, scoli. Nici o rezolvare.
           E drept ca daca problemele s-ar rezolva, jurnalismul ar fi amenintat cu disparitia.
           Astept totusi ziua in care sa aud ca cel care a luat milioane de la APIA trebuie sa dea banii inapoi, ca firma care pazeste autostrada trebuie sa plateasca parapetii furati, ca cineva a plantat cateva hectare de padure, ca doi-trei politisti au fost condamnati, ca niste masini de lux au fost confiscate, etc.

sâmbătă, 21 aprilie 2012

De ce se fura in Romania

            Ca se fura in Romania e clar ca buna ziua. Se fura la nivel inalt, bani multi, se fura in institutii, se fura in comert, se fura lemne, nisip, aur, asfalt, curent, iarba, pamant, pensii, fier, se fura de toate, peste tot.
            De ce?
            Pentru ca nu exista o delimitare clara intre lege si faradelege, intre cei care protejeaza legea si cei care o incalca. Pentru ca cei care fura sunt nasi, veri, frati, prieteni, vecini cu cei care ar trebui sa-i opreasca. Pentru ca o casa sau o masina costa si orice leu in plus e binevenit. Pentru ca toti fura si nu ai cui sa mai spui ca se fura.

Cum se comenteaza pe bloguri

            Citind unele bloguri am remarcat ca exista niste comentarii obligatorii, standard.
            Sa presupunem ca undeva, in online, apare urmatorul text:
            Intr-un viraj mia explodat un pneu si am sarit cu masina in lacul X. Sunt blocat in centura si ma scufund. Mai am aer pentru 40 de minute. Va rog, trimiteti pe cineva.
            Comentariile vor fi in ordinea urmatoare:
            mia explodat?
            ai uitat cratima sau esti agramat?
            oare cine i-a dat permisul?
            nu stie sa puna cratima, dar vrea sa traiasca
            vrem niste poze
            cand se aduna 10 like-uri dau eu un telefon
            mai are 40 de minute si el sta pe net.
            ieri am trecut pe langa lacul X, daca sareai ieri...
            textul e furat
            ce nu face omul pentru trafic...
            trebuia sa tragi volanul invers, sa bagi in viteza inferioara, sa apesi la maxim acceleratia, etc
            tranzactioneaza cu Forex
            o zi frumoasa sa ai.

vineri, 20 aprilie 2012

Cristian Gog

            Cu mult inainte de Romanii au talent citisem cate ceva despre mentalism. Apoi am urmarit o emisiune pe Discovery. Mi-a placut ideea, pentru ca de magicieni si santajisti e plina lumea.
            Apare Cristian Gog. Si-mi place. Si daca ar fi dupa mine, mai bine el decat altii. Pentru ca e clujean. Pentru ca e simplu. Pentru ca are carisma. Pentru ca nu canta. Pentru ca lasa oamenii fara cuvinte.

Fara cuvinte

            Stiu ca e deja foarte discutat evenimentul, dar cum sa nu vorbesti despre asa ceva? Cand maine pot fi eu sau tu in locul femeii?  N-am urmarit cu atentie, soferul care a lovit femeia ce facea? A fugit? De ce a lasat sa fie jefuita? In cat timp a ajuns politia? Sa nu uitam ca fapta are loc intr-un oras mare, nu pe camp, nici in padure.
            Clipul si stirea cu femeia jefuita de trecatori sunt aici.
            Acum cateva luni faceam o referire la filmul The Road si ma rugam sa nu se intample asa de repede.
            Pana vom intelege gravitatea unor fapte, pana cei platiti vor gasi solutii, mai aplaudam romanii cu talent.
          
            Premonitia celor de la B.U.G. Mafia se adevereste.

                                                                                 

joi, 19 aprilie 2012

Avortul inseamna crima

            Revin asupra unei probleme grave. In Romania, in fiecare zi se fac aproximativ 400 de avorturi.
            Inca sper sa fi gresit cei care au facut numaratoarea. Daca nu, inseamna ca anual se fac 140 000 de avorturi.
            In limita capacitatii mele incerc sa gasesc niste cauze. Lipsa educatiei si indiferenta parintilor sunt pe primul loc. Educatie primara, scolara, sexuala, religioasa, in toate sensurile. Indiferenta parintilor care nu-si dau seama ca mediul in care traiesc copiii lor nu e bun, care nu se intreaba de ce lipseste fata noptile, care nu-si duc copiii la controale medicale. Apoi ar fi problema consumului de alcool. Pun asta in topul cauzelor pentru ca nu vreau sa cred ca nivelul de inteligenta e atat de scazut in Romania. Nu chiar la urma vina apartine statului. Statului care nu se implica si nu aloca fonduri pentru campanii de dezdobitocire. Si nu pot sa nu ma gandesc ca un avort costa, asta insemnand profit, pe cand un copil in plus inseamna 40 de lei in minus pentru stat.

Turcii si romanii

            Un turc da o lectie de curaj romanilor.
            O grupare de interlopi din Bucuresti ii cere acestuia taxa de protectie. Turcul ii refuza. Nemernicii il ameninta, turcul ii ignora. Nemernicii intra peste el in restaurant, cu bate si arme, turcul se ia cu ei la bataie. Abia apoi depune o plangere la politie.
            Sa ceri taxa de protectie cu forta inseamna jaf si nu numai. Sa dai taxa de protectie inseamna lasitate. Sa nu ai cui spune ca dai taxa de protectie inseamna haos.
            Sa nu fii la tine in tara si sa tii piept celor din tara respectiva inseamna curaj si respect de sine. Plus apararea drepturilor omului.

Drumuri de unica folosinta

           In zona voastra cum se fac drumurile? Cum se toarna asfaltul? Prin Ardeal drumurile facute sau reparate cu mare fast si cu pancarte mari care amintesc primariile tin din toamna pana in primavara. Sau ma rog, din primavara pana in toamna. Cam cat tine o butelie.
           Imi amintesc ce multumit eram ca s-au reparat unele drumuri si puteam folosi viteza 4 si 5. Dupa cateva luni insa, e mai rau decat inainte. Desigur, in hartii drumul figureaza ca reabilitat.
           Ati calculat cati bani se aduna anual din taxa de drum?

miercuri, 18 aprilie 2012

Chelsea-Barcelona, milimetrul care conteaza

            Ma uit la Barcelona-Chelsea. Sare Drogba dupa o minge si cade bine de tot de la vreo 2 metri. Comentatorul spune: „...cade destul de rau Drogba, are insa noroc ca iarba e mai mare decat in mod normal...”
            Tocmai a inscris Drogba. Deci a contat milimetrul in plus.
           

Stiri. Stiri. Stiri.

            Cineva ma intreba azi de ce ma mai uit la stiri. Si avea dreptate cand spunea ca nu e nimic nou.
            Cel putin de cativa ani, repetitiv: vreo 2 accidente, 2 incendii, 2 violuri, 2 crime, 2 jafuri, 2 divorturi, 2 grupari infractionale, 2 fapte de coruptie, 2 pacienti morti la spital. In fiecare zi la fel, cu personaje diferite.
            La ce ajuta sa stim? Concret, practic, cum vreti voi, la ce ajuta?

            O secunda, sa ascult ceva  nou... IN ROMANIA, IN FIECARE ZI SE FAC APROXIMATIV 400 DE AVORTURI!

Masinile mici se conduc usor

            Sunt foarte intelegator cu oamenii si inainte sa-i judec, daca-i musai s-o fac, accept posibilitatea existentei unor probleme (sentimentale, medicale, psihice, fizice, mecanice, etc).

                                                                            

Sfaturi pentru perioada de criza

           Nu fumati. Daca nu puteti renunta, reduceti numarul tigarilor fumate. Veti castiga timp si bani.
           Nu consumati alcool in mod repetat si in cantitati mari. Alcoolul creste riscurile accidentelor, nu rezolva probleme, necesita medicamente pentru cap sau muraturi.
           Nu va luati masina prin banca pe 10 sau 15 ani. Masina va fi distrusa inainte sa terminati de platit, plus ca o veti plati dublu. De fapt, nu va luati nimic prin banca.
           Nu circulati cu rezervorul plin. In caz de accident sau de furt veti pierde mai mult, creste pericolul si consumul.
           Nu folositi in exces masina de spalat, fierul de calcat sau ketelul. Consuma enorm de mult.
          

marți, 17 aprilie 2012

Tiganul si copilul 4

            -Tata, hai in casa, ca ploua!
            -Nu vin, ca si-afara ploua!

            Tiganul si copilul 1, 2, 3

Nu vrem turism, daca nu umple ceva

           Am urmarit un reportaj despre o drumetie in Muntii Fagaras, pe Negoiu si Moldoveanu. Ma rog, era in reluare, de vreo 2 ani, ca astfel de reportaje sunt rare.
           Turistii, un grup de vreo 6 romani, ajunsesera la tabara de sub piscuri, loc de campare inainte de urcarea finala. Erau inca vreo 50 de oameni acolo, toti straini. Austrieci, olandezi, australieni, americani, englezi, etc. Singurii romani erau cei din grupul despre care vorbesc. S-au instalat intr-un colt de platou, intelegand ca avem potential, dar daca potentialul nu are sigla de BMW sau Mercedes, daca nu rasuna muzica si nu curge alcoolul peste cefe de porc, daca nu are forme apetisante, nu e interesant.

luni, 16 aprilie 2012

Unde gresim

            Pentru ca greselile se platesc intotdeauna, sub diferite forme, ar trebui sa ne reamintim ce inseamna responsabilitate.
            O parte din tinerii tarii au petrecut noaptea de inviere in cluburi, luminati de lasere si sfintiti cu alcool, impartasindu-se cu shaorme. In timp ce, probabil, parintii sau bunicii lor se inchinau prin biserici sa ceara sanatate si implinire pentru odraslele lor.
             In Sfanta zi de Paste, dintre toate filmele existente, PRO TV difuzeaza, la ora de varf, filmul Conan, dat in reluare si dupa miezul noptii. Asa, ca mesaj de Paste spre pace si bunatate.
             Alti romani credinciosi, tot in zi de Paste, danseaza Jaga-Jaga in restaurante bulgaresti, suparati ca nu au inteles nimic din slujba de la biserica.

duminică, 15 aprilie 2012

Se transporta focul cu avionul?

            Apropo de Lumina de Paste, stim cu totii ca aceasta a fost dusa de preoti prin tara cu avioanele. Eu am o nelamurire... tehnica, sa zicem. Oare chiar ii lasa pe preoti sa duca la bordul avionului o flacara deschisa, chiar daca arde in acele recipiente specifice? Chiar daca e sfanta?

Lumina de Paste

            Anul acesta Lumina Sfanta a intarziat doua ore. Pentru ca preotii romani au fost blocati la Ierusalim. Dar exista o rezerva de lumina din alti ani, in caz de urgenta.
            Un preot predica despre nevoia rea de tehnologie, despre cum oamenii isi cumpara televizoare si cheltuie bani fara intelepciune. In acelasi timp, alti preoti soseau de la Ierusalim cu un avion particular, cu mare fast si ceremonie.
            Paradoxal, desi viteza luminii e mare, de Paste dureaza destul de mult pana ajunge de la Ierusalim in Romania.
         
             Hristos a inviat!

sâmbătă, 14 aprilie 2012

Statul roman si romanii statului

            Ma gandeam azi la lipsa de interes a statului roman fata de cetatean. La cum nu face nimic statul, prin reprezentanti, ca cel putin sa reziste tara asta, daca nu sa evolueze.
            Am inteles un fapt grav. Banii investiti in Romania in ultimii ani nu sunt meritul statului. Sunt banii facuti de romani in strainatate, ca i-au muncit, ca i-au cersit, ca i-au furat. Sunt banii investitorilor straini. Sunt banii trimisi de UE ca sa avem sanse la civilizare. Nimic de la stat. Statul doar ia procente din banii enumerati mai sus.
            Statul cheltuie doar cat sa nu evadeze detinutii si sa-i linseze, cat sa mai treaca 4 ani, cat sa mentina niste birouri curate. Nimic pentru cei 19 milioane de romani care sustin statul.

Alba-neagra

            De ce striga cei cu bani ca nu au bani si ca sa ii credem ii baga la inaintare pe cei care chiar nu au?
            De ce cel fara bani e aratat la tv, ca tiparul romanului sarac, ca reprezentant al saraciei nationale, iar cel care-l arata isi face vacanta in insule exotice?
            De ce, cand ar trebui sa ne apropiem unii de ceilalti, facem distante, ca sa fie evidenta diferenta?
            De ce facem compromisuri si cersim , ca apoi sa traim regeste cateva zile?
          
          

Hipnoza la nivel national

            O mica parte dintre romani a inteles ca valoreaza ceva pentru stat doar in zilele de platit impozite si taxe. S-au resemnat, si-au luat gandul de la a mai avea pretentii si se auto-protejeaza. O alta parte e total indiferenta si atitudinea lor se rezuma la a baga in buzunar orice, oricum, fara scrupule sau simt civic. O mare parte dintre romani traieste in minciuna. Ei cred in continuare ca statul ii iubeste, ca cei care conduc sunt destepti si stiu bine ce fac, ca se lupta pentru binele lor dar e greu, a fost comunismul, apoi criza, etc.
            Adevarul e ca statul vrea un popor prost. Un popor care sa ramana cu gura cascata la cei cativa cm de asfalt aruncat inainte de alegeri, un popor care sa nu stie sa calculeze, care sa nu stie sa ceara sau sa intrebe.Un popor docil, naiv, care sa nu se bage in treburile lor. Un popor care accepta sa se prostitueze pe gratis.
            Suntem in 2012. De ce functioneaza strategii din epoca de piatra?

vineri, 13 aprilie 2012

Sarbatoarea gresit inteleasa

            Scurt istoric: vineri Isus a fost rastignit. Dupa ce joi a fost vandut de Iuda si arestat. Vineri L-au judecat, L-au batut, L-au umilit, I-au pus coroana de spini, L-au obligat sa care lemnul greu pana pe deal, L-au rastignit, L-au umilit din nou, L-au ingropat. Duminica a inviat. Ca sa arate celor care nu au crezut ca e Fiul lui Dumnezeu, ca sa dea omenirii o sansa si un reper.
            Unde vedeti voi motivul de a manca si a bea? De ce, in timp ce El murea, noi suntem la cumparaturi, la cuptor sau la coafor? In baza carui fapt suntem indreptatiti sa luam parte doar la sarbatoare? Cum se numeste atitudinea celor care alearga spre placinte dar fug de razboi?

Diferente in furnizarea serviciilor

            Intr-una dintre locatiile in care stau aveam net si tv-cablu de la o companie mica, niste baieti simpatici pasionati de antene, care ofereau servicii ireprosabile si care veneau si la miezul noptii daca mie mi se parea ca am un purec in plus pe tv. Au venit cei de la RDS-RCS si i-au cumparat. Ca-i companie mare si oricum isi castiga clientii. Am re-semnat contracte. De atunci netu si cablu merge cu intreruperi. Intreruperi de o zi, doua.
            Pentru ca unei companii de nivel national nu-i pasa ca eu si inca altii 10, sa zicem, suntem nemultumiti si vom renunta la serviciile lor. Pentru ca liniile lor telefonice sunt mereu ocupate. Pentru ca sunt cu 5 lei mai ieftini. Pentru ca cei mici vor disparea oricum. Pentru ca un client e nesemnificativ intre alte cateva milioane.

joi, 12 aprilie 2012

Inertie spre disparitie

            In tara asta cine detine puterea suprema, cine are ultimul cuvant?
            Pentru ca nimeni nu se teme de nimeni, nimeni nu da exemple bune, nimeni nu trage la raspundere pe nimeni. Legea e ignorata, presedintele e doar o functie, parlamentul e apogeul egoismului, justitia e de vanzare, Dumnezeu e uitat.
            In timp ce toata omenirea lupta sa se perfectioneze si sa avanseze, noi mergem inapoi.
           

miercuri, 11 aprilie 2012

Turism de Romania, partea a lll-a

            Ieri am facut turul unor pesteri.
            Pestera Ursilor e interesanta, pacat ca nu-ti spune nimeni si nu scrie nicaieri ca 2 dintre cele 4 drumuri principale pe care poti ajunge acolo sunt inchise si faci degeaba 100 de km pe un drum semi semi-asfaltat prin munti, ca apoi sa te intorci pe acelasi drum si sa cauti alta ruta. Pacat ca la ora 5 se inchide si cei care vin de departe trebuie sa plece la 2 noaptea ca sa ajunga.
            Pestera Meziad, de aproape 5 km lungime, una dintre cele mai spectaculoase din tara, magnet pentru turisi straini si producatori de filme de groaza, nu e deloc valorificata. La ora 5 se inchide. Un indicator ruginit atarna de un copac. Atat. Ultimul km pana la grota e interzis accesului cu masina, ca doar e rezervatie naturala. Cu exceptia taietorilor de lemne.



                                                                               

Castiguri multiple

            Treceam ieri prin niste localitati din estul Romaniei si n-am putut sa nu remarc lipsa peturilor de pe marginea drumului. N-am vazut nici umbra de pet, de pungi de plastic sau de alte gunoaie. De ce? Intr-un sat exista o mica fabrica de reciclare. Oamenii stateau la coada cu sacii in spate sa vanda peturi pentru a fi presate.
            Proprietarul fabricii castiga, comunitatea castiga. turistul castiga.

marți, 10 aprilie 2012

Va ofer ceva de baut?

            O sticla de 2 litri de apa plata costa aproximativ 1,50 lei. 3 litri de suc Best, Prima sau Malibu (da, exista suc Malibu) costa 2 lei. In comert. Din fabrica probabil iese la 1 leu, din care 70 de bani e sticla si eticheta. Oare din ce e facut?
            Am numarat in viteza felurile de suc de pe rafturile unui supermarket. Cam 25. Cam cate feluri de vopsele erau la raionul Constructii.
           

Legea compensatiei in televiziuni

           Legea compensatiei functioneaza bine, desi uneori e inteleasa gresit. Nu ai minte dar ai bani, nu ai maniere dar ai un nume cu rezonanta, nu ai prezentare scenica dar ai un corp frumos.
           Ei bine, vechea si trainica televiziune TVR1 nu stie asta. Si in loc sa compenseze lipsurile si penibilitatea emisiunii Fabrica de staruri cu un prezentator la care sa-si bulbuce romanii ochii macar, il aleg pe Marius Vizante. O fi actor bun, nu zic, dar ca prezentator o da in bara. Singurele lui momente bune sunt cele in care incearca sa-l imite pe Bartos si reuseste un fel de umor teatral nefinisat. In rest, vorba multa pe langa subiect, gesturi imprumutate si talent nada.
           Cand ai o emisiune proasta si rasuflata, aplici legea compensatiei. E ca si cum te-ai trezi la doua luni dupa Paste ca vrei sa vopsesti oua si le-ai vopsi cu vopsea lavabila.

luni, 9 aprilie 2012

Greseli crestinesti sau Sarbatoarea rupta

            De ce nu e bine sa sarbatorim Pastele la date diferite?
            Nu discut polemici religioase. Hristos a inviat doar o data si faptul ca mai marii crestinilor nu se pot intelege e dovada clara a slabiciunii umane.
            Un alt aspect e urmatorul: tu esti catolic si sarbatoresti frumos la tine in casa. Afara, la cativa metri, e santier, buldozerele sapa si macaralele huruie. Tu esti catolic si esti imbracat frumos pe strada. Trec masinile si te prafuiesc sau te stropesc cu noroi. Tu esti ortodox si sarbatoresti frumos la tine in casa. Vecinul catolic isi toarna fundatia si casetofonul de pe schela urla ritmuri de ceardas. Tu esti ortodox si esti imbracat frumos. Interactionezi cu oameni in salopeta, pentru ca ei sunt deconectati de la sarbatoare.
            Ridicam ziduri ca sa impartim atmosfera.

duminică, 8 aprilie 2012

Ei conduc 20 de milioane de oameni

            Sa o luam asa: voi cand erati la scoala, ce pateati daca mancati, vorbeati, radeati, sau aveati alte preocupari in timpul orelor?
            Voi daca ati lipsi de la serviciu in mod repetat, ati adormi sau ati sta pe facebook in timpul programului, ce ati pati? Voi, daca nu ati avea milioane in cont, dar ati prinde un job pe bani multi, ati tine de el cu dintii, nu?

                                                                             

Sunt impotriva rovinetei

            Sunt impotriva rovinetei.
            Spun asta de fiecare data cand ajung acasa de pe drumuri. Eu inteleg, dar deja masina se plange prea mult si ii da dreptate.
            Sunt impotriva rovinetei. Nu vreau sa platesc pentru ceva ce nu exista. Plus ca banii merg pe drumuri. Pe drumurile celor de la conducere spre Dubai si Sri Lanka.
            Propun deci ca drumurile sa se scoata la licitatie. Sa le ia firmele in administrare, sa le repare, sa le intretina si taxa de drum sa se imparta. Oamenii ar avea de lucru, tara ar avea drumuri.
            Sau cel putin sa se numeasca taxa de gropi. Nu de alta, dar suntem singura tara in care se plateste taxa de drum, in afara de autobenzi.

Tiganul si copilul 3

            Tot intr-o iarna, tiganul si copilul taiau iar lemne in padure. Inghetat de frig si rupt de foame, copilul zice:
            -Tata, tie ce ti-ai place acum mai mult, sa manaci sau sa stai langa un foc?
            Fara sa stea pe ganduri, tiganul raspunde:
            -Sa prajesc niste carne.

            Tiganul si copilul 1.
            Tiganul si copilul 2.

Cititorilor din Rusia

            Vreau sa salut in mod deosebit cititorii din Rusia, nu de alta dar am eu o apreciere aparte fata de rusi si moldoveni.
            Niste personaje cu care am crescut imi sustin asentimentul.

                                                                               

sâmbătă, 7 aprilie 2012

Romania credincioasa

           Ne spunem crestini. Construim biserici si facem cozi la moaste. Ne cinstim preotii. Spunem rugaciuni dese si sarutam icoane cu patos. Avem sfinti pe care-i veneram si sarbatori pe care le respectam. Ascultam slujbe si folosim limbaj duhovnicesc. Finantam religia si umplem bisericile regulat. Facem toate acestea mai mult ca oricine si ne place sa se duca vestea ca suntem un popor credincios pana la Dumnezeu si inapoi.
           In pauzele de la evlavie, furam. Mintim. Batem. Blestemam. Mintim din nou. Ne aratam coltii. Muscam. Persecutam. Suntem fatarnici. Ipocriti. Ignoranti. Stam la panda ca sa ne hranim egoismul. Aratam pumnul si degetul. Calcam in picioare tot ce putem. Furam si mintim din nou.

Eu intreb. Cine raspunde?

            De cand coruptia, jaful si nesimtirea se numesc criza?
            De cand delimitarea obligata a celor bogati de cei saraci se numeste recesiune?
            De cand interesul se numeste lege?

                                                                            

vineri, 6 aprilie 2012

Groapa

            In fata casei am o groapa de 3 pe 2 pe 0,30. Unde 0,30 e adancimea. Groapa e intr-o curba, deci soferii o primesc cu bratele deschise si zambetul pe buze. Cand masinile grele trec prin groapa, se scutura pana si numerele de telefon din agenda si bomboanele in bomboniera. Cei care reusesc sa franeze imi invaluie casa intr-un nor de praf ca-n basme.
            Am curatat trotuarul si bordurile si am reusit sa astup groapa. Cel putin pentru o vreme. Ieri au venit niste ingineri cred, care consemnau portiunile de drum ce necesita reparatii. Vazand ca in fata casei e neted ca-n palma, au trecut grabiti mai departe.
            Azi voi sta la panda cu o lopata in mana. Daca ii vad din nou pe cei de la drumuri, voi face rapid groapa la loc.

joi, 5 aprilie 2012

Colectionarii de proiectile

            Cateva sute de proiectile active au fost gasite intr-un centru de colectare de fier vechi de pe centura Bucurestiului, angajatii au declarat ca nu stiu de unde au aparut, etc, etc, eterna poveste tipic romaneasca.
            Doua lucruri ma socheaza. Cica au fost mai multe proiectile dar autoritatile au ridicat o parte din ele. De ce le-au lasat pe celelalte? Cat e de greu sa treci cu vederea sute de proiectile mari cat un calorifer? Si apoi, sa zicem ca proprietarului si angajatilor depozitului le era indiferent ca aruncau un sfert de Bucuresti in aer. Cum lucrau intr-un astfel de mediu, stivuind peste tone de explozibil tone de fier vechi?

Sistemul care declanseaza ura

            Recunosc ca am adunat multa ura fata de mizeria din Romania. Recunosc ca uneori stiu ca batalia e pierduta, raul a prins radacini si ii merge bine. La fel cum recunosc ca suntem putini cei care am ramas neinfectati.
           Am mai spus, Romania va fi judecata mereu in functie de contul celui care o face. Si a fost o vreme in care imi venea sa le dau in cap celor care spuneau ca nu e nimic de reparat, ca lucrurile merg bine. Dar am renuntat, pentru ca 7 din 10 oameni pe care ii cunosc sunt corupti. Si nu poti acuza un om ca nu e de partea ta, cand lui ii vine apa de la moara altuia si tie nu. Sistemul e simplu. Sume mari sunt impartite in felul urmator: mie 70%, tie 20, colegului 10. Din cei 20 ai tai, sa dai cate 2% celor care stiu si daca sunt destepti vor primi si data viitoare. Intr-o tara in care salariul e 200 de euro, dar se fura milioane, 2% e o avere.

miercuri, 4 aprilie 2012

Magarii dintre nOI

            De ce e greu sa avem niste civili corecti care sa se plimbe prin jungla asta numita Romania si sa traga de urechi animalele?
            In special pe magari. Magarii din trafic, care considera ca drumul e doar al lor si-ti fac semne obscene cand ii intrebi de ce te-au bagat in sant. Magarii din institutii, care isi razbuna frustrarea de ratati pe contribuabili, magarii de tigani care ar vrea toata carnea din lume dar nu ar lucra nimic niciodata, magarii care arunca mizerii pe jos, magarii cu autoritate care exceleaza in prostie si nesimtire, in fine, pe tot neamul magaresc din Romania.
            Politia si jandarmeria cheltuie banii mei si ai tai degeaba. De ce nu se opresc sa-i intrebe pe magari ce cauta intre oameni?

Cum furi bani legal

            Nu stiu daca l-ati vazut pe fostul primar dintr-o localitate de langa Brasov, care ia milioane de euro de la APIA pentru niste oi si vaci pe care de fapt nu le are. Si pentru niste terenuri pe care de fapt nu le ingrijeste.
            Exact, pana in 2014 omul va primi bani, bani multi.
            Arogant, omul face o declaratie socanta. Eu cred ca fara sa-si dea seama. Spune ca l-au verificat cei de la APIA Brasov, apoi cei de la APIA Bucuresti, apoi Garda Financiara, apoi Politia Economica, apoi DNA-ul. Toti au zis ca e-n regula. Pai daca ei au zis...
            Vedeti aici stirea si va cruciti.
           

marți, 3 aprilie 2012

Idee pentru Oprescu

            Daca Sorin Oprescu ar promite un proiect ca acesta, si-ar asigura linistit inca un mandat. Nu ca nu poate, nu stie, sau nu are.

Despre mandrie

            Mandria de a fi roman se practica. Prin promovarea si sustinerea plusurilor si prin rezolvarea si anihilarea minusurilor. Si cum a doua-a categorie o depaseste dpdv cantitativ cu mult pe prima, eu zic sa ne punem pe treaba si sa construim o baza solida de motive care sa ne faca mandri.
          Pana atunci, sa fim cinstiti si sa spunem adevarul: "as vrea sa fiu mandru ca sunt roman". Daca o dati inainte cu mandria prefacuta, veti fi mandri pentru ca: ocupam locuri in top la coruptie, criminalitate, saracie, mizerie, infractionalitate, mitocanie, poluare, lipsuri, etc. Veti fi mandri pentru ca ne violam bunicii, ne omoram vecinii, ne abuzam sexual copiii, ne bem mintile, ne dam in cap pentru o paine, ne ataca maidanezii, ne vindem natura, ne omoara spitalele, ne conduc hotii, ne inghit gunoaiele, ne distruge indiferenta.
          Si nu mai spuneti ca altii sunt la fel de rau ca noi! Nu e nimeni ca noi, doar suntem romani!

          Text  preluat dintr-un articol mai vechi.

luni, 2 aprilie 2012

Partea buna a alegerilor locale

            Singura parte buna (pentru cetatean, ca pentru ei sunt destule) a alegerilor locale e aceea ca perioada de  dinainte de alegeri e foarte buna pentru a-ti rezolva problemele. Trebuie doar sa lasi impresia ca vei merge sigur la vot, sau sa furisezi in discutie un mesaj subliminal, cum ar fi VOTca.
            Azi am stat 3 ore in biroul unui primar care pana acum era de negasit. M-a ajutat de parca ne-am fi cunoscut de-o viata, desi nu-l mai vazusem. Mi-a rezolvat o problema care parea de nerezolvat.
            Asa ca, daca aveti probleme cu strada, cu vecinii, cu cainii, cu terenuri, etc, acum e momentul sa profitati.

Ponta, lasa caruta sa mearga!

            Mie imi scapa ceva din politica romaneasca. Care e rostul/motivul/scopul actiunilor de impotrivire ale opozitiei? Asta in cazul in care toti lucreaza la dezvoltarea tarii.
            Ponta declara azi ca Mihai Razvan Ungureanu nu e bun, ca trebuie sa plece, ca Roberta Anastase trebuie sa plece, ca ei s-au suparat si nu se mai joaca. O fi destept Ponta, dar nu suficient incat sa inteleaga ca astfel de atitudini nu ajuta deloc Romania, ca nu putem schimba prim-ministri ca pe antrenori la Steaua (exemplu elocvent, dealtfel).
            Ma enerveaza sa vad ca unii incapabili sa faca bine se lupta din rasputeri sa faca rau, doar de dragul de a face si ei ceva.

duminică, 1 aprilie 2012

Viata de noapte

            Desi nu-mi sta in fire, ieri seara am iesit pe strazile Clujului. Am inteles niste dileme.
            Oamenii au bani, dar nu stiu sa-i foloseasca. Fetele au tocuri dar nu stiu sa umble cu ele. Au fuste, dar le-au scos prea repede. Copiii au parinti care nu stiu pe unde umbla odraslele lor. Au haine sofisticate dar le pateaza cu maioneza din saorma. Au o noapte intreaga la dispozitie si totusi alearga pe strazi. Oamenii migreaza cu taxiul.
             Din toate beciurile Clujului rasuna muzica. Doar in centru am numarat vreo 35 de cluburi. Toate pline. Am mai numarat vreo 15 fast-food-uri non-stop. Si cateva sute de taxiuri. Concluziile sunt clare.
            
            Intr-o ceainarie doi tineri vrajeau doua fete:
            „-Anul trecut am fost la Bangkok, mai exact la Ko Pha Ngan, sunt niste insule interzise acolo, dar noi ne-am dus, ca avem niste prieteni... anul asta nu mai mergem, nu ne-a placut, anul asta mergem in Dubai, am un prieten care are o vila pe Palmier...”
            Fetele salivau, pentru ca ele nu vazusera Plaja, cu Di Caprio, iar baietii da.
            La sfarsit s-au facut de comando, cele doua sticle de vin baute au costat 90 de lei si ei nu au avut destui bani sa plateasca.

Depasit de situatie

            Ce faci cand esti in depasire, ai vreo 120, vine masina din fata, vrei sa intri inapoi in coloana si cel in spatele caruia vrei sa intri te vede si franeaza brusc, sa te sperie?
             Noroc ca am 16 valve. Benzina.