duminică, 15 aprilie 2012

Se transporta focul cu avionul?

            Apropo de Lumina de Paste, stim cu totii ca aceasta a fost dusa de preoti prin tara cu avioanele. Eu am o nelamurire... tehnica, sa zicem. Oare chiar ii lasa pe preoti sa duca la bordul avionului o flacara deschisa, chiar daca arde in acele recipiente specifice? Chiar daca e sfanta?

15 comentarii:

  1. Dar oare cum se aducea lumina inainte de inventarea avioanelor ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e buna intrebarea. la cum evolueaza lucrurile, peste putin timp o vor trimite cei de la Ierusalim prin internet

      Ștergere
    2. Intrebarea lui Rudolph este cea mai pertinenta.

      Uitandu-ma la mascaricii care-si dadeau cu parerea privind zborul avioanelor, agendele politice si Pastele amaratilor din Romania (cred ca la o televiziune l-am vazut si pe Sergiu Nicolaescu - probabil ofticat ca n-a fost el cel solicitat pentru cascadoria cu flacara: sa o aprinda, sa o transporte la bordul avionului ori sa piloteze numitul avion), m-am intrebat si eu: daca lumina vine cu avionul din Israel, inainte de 1989 cum se sarbatorea Pastele in RSR? Stiut fiind ca Israelul a avut mereu o legatura aparte cu Statele Unite, care n-au fost mereu agreate de comunistii romani... Iar cu mult inainte de 1989, cum se sarbatorea Pastele in Tarile Romane?

      Ștergere
    3. Pastele se sarbatoreste asa cum trebuie doar dupa 89:))

      Ștergere
  2. Pe wikipedia scrie ca toti care au fost in apropierea ei au zis ca e o flacara total speciala care nu parjoleste obiectele pe care le atinge, deci nu poate creea incendii, ba unii mai carcotasi au zis ca aceasta flacara e ca aia chimica utilizata de cascadori in diverse trucuri din filme. Se pare ca a aparut in sec 9, (atunci cand Chiril si Metodiu au inceput sa activeze mai tare re crestinarea mai raspandita Europei de est, desi asta e doar pt datare istorica, NU zic ca ar fi avut bulgarii de a face cu asa ceva), a inceput sa fie documentata istoric in scris mai consistent din sec 12, si chiar un papa, Gregorie IX, (prieten cu regina Angliei, Isabella de Angouleme, si dusman al imparatului europeean central Frederick II de Hohenstaufen, un papa aparent interesat juridic si administrativ re scazutul certurilor din randul intelectualitatii franceze, descrierea si reglementarea mai clara a diverselor erezii si organizarea Inchizitiei, desi nu era de acord cu pedepasa capitala), a zis in sec 13, ca trebuie sa fie un truc de scamator.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu personal, desi imi e cam simpatic acest Papa Gregorie IX, eu totusi am si prieteni bulgari pe care ii apreciez destul de mult, asa ca voi incerca sa raman impartial si NU imi voi formula inca o parere despre autenticitatea acestui miracol.

      Ștergere
    2. Am citit si ca un spion turc a indraznit sa descrie si posibilul truc re cum ca un calugar ascuns coboara un borcanel de zinc plin cu naftalina, care se poate aprinde in contact cu aerul, dar scriu clar ca, dupa parerea mea ferma, astea sunt precis ZVONURI, dezinformare turceasca, NU poti da crezare la asa ceva. Atrag insa, just in case, atentia calugarilor ingrijitori ai Sf Mormant de la Ierusalim, ca scrie pe wikipedia ca unele forme de naftalina sunt considerate cancerigene, si prea mult zinc poate cauza anemie de lipsa de fier si pierderea mirosului, asa ca le recomand sa isi faca controale de sanatate periodice la medicul de familie si medicul de medicina muncii arondat manastirii lor.

      Ștergere
    3. multumim ca ne-ai ajutat sa ne luminam in chestiunea asta

      Ștergere
  3. Ia uite ce draguta era Isabella de Angouleme ! Normal ca pana si unui papa i-ar fi placut de ea mai mult decat de uratul de Frederick al II-lea, (care nici cand era tanar nu arata prea sexy, si semana un pic la fata cu Kim Jong-il) !

    https://encrypted-tbn1.google.com/images?q=tbn:ANd9GcSmMIKHJhI6vpcKZp8qEl1A27f8EMdYj3Jh0vTW77YsO9uLOtY68Q

    RăspundețiȘtergere
  4. In ultimul film Robin Hood din 2010, (din pacate cu dl Russell Crowe total prea macho nepotrivit in acest rol titular de erou in fond ultra-romantic), rolul Isabellei de Angouleme a fost interpretat de talentata actrita Lea Seydoux, care a mai aparut si in filmele Midnight in Paris si Mission Impossible. Iat-o intr-un clip din filmul La Belle Persone din 2009, (un film regizat de talentatul regizor si scriitor Christophe Honore, cu un scenariu adaptat modern dupa romanul din 1678 Printesa de Cleves scris de un autor anonim despre care se crede ca ar fi putut fi d-na de La Fayette) :

    http://www.youtube.com/watch?v=LdPtEvD7hvE&feature=fvst

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu cred ca transporta cu avioanele numai ideea de facara sfanta . Dar daca este sfanta nu poate fi periculoasa ! Deci o pot duce si pe cea vie tot cu avionul !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. la asta m-am gandit si eu, la cata evlavie si sfintenie emana preotii, e imposibil sa se intample cava cu avionul

      Ștergere