Scurt istoric: vineri Isus a fost rastignit. Dupa ce joi a fost vandut de Iuda si arestat. Vineri L-au judecat, L-au batut, L-au umilit, I-au pus coroana de spini, L-au obligat sa care lemnul greu pana pe deal, L-au rastignit, L-au umilit din nou, L-au ingropat. Duminica a inviat. Ca sa arate celor care nu au crezut ca e Fiul lui Dumnezeu, ca sa dea omenirii o sansa si un reper.
Unde vedeti voi motivul de a manca si a bea? De ce, in timp ce El murea, noi suntem la cumparaturi, la cuptor sau la coafor? In baza carui fapt suntem indreptatiti sa luam parte doar la sarbatoare? Cum se numeste atitudinea celor care alearga spre placinte dar fug de razboi?
Iar o sa se umple camerele de garda de la spitale...
RăspundețiȘtergeresi nu de prea multa lumina...
ȘtergereIar il baga pe Ciuhodaru pe sticla, sa-si faca reclama pentru primaria Iasului debitand despre indigestiile concetatenilor.
ȘtergereAsa, Raul. A murit fiul omului , al Domnului ,apoi a inviat ca sa ne lamureasca unde poate duce credinta intru cele sfinte si noi sarbatorim aceasta revelatie , de fapt . Este un motiv de bucurie ...dar nu suficient de mare pentru a exagera cu chiolhanuri .
RăspundețiȘtergerenormal ca asta inseamna Invierea, bucurie. Dar nu cred ca cineva care se gandeste macar la patimile lui Isus ar putea sa goleasca un frigider...
Ștergerepai eu altceva nu inteleg ... Da, ai dreptate. Dar cine te tine sa nu procedezi asa cum spui ca e bine? Cu ce te deranjeaza cei de la coafor si de la cumparaturi? Uite, la minastire se intimpla cum spui tu ... :)
RăspundețiȘtergerestii tu vreo manastire care mi s-ar potrivi? ::))
Ștergerespiritul de turma functioneaza. oare de ce se molipsesc oile de la capre si nu invers?
:)
ȘtergerePoate sa imi explice si mie cineva asa pe scurt si la nivelul optim general inteligibil mie (cls a 6-a), deoarece efectiv mi-e lene sa dau Google si despre asta, de ce sarbatoarea Pastelui la popoarele crestin ortodoxe e asa o sarbatoare MARE mare de tot plus cu bautura si mers la club si iesit pe strada cu lumanari vs aceeasi sarbatoare la popoarele crestin protestante ? (In Norvegia, desi primim 5 1/2 zile libere, de la miercuri la pranz pana marti, totusi nu se gaseste asa ceva special in magazine de mancare, asa cum ar fi la Craciun de exemplu, nu se gaseste nici macar vopsea de oua, poate doar 3-4 animale de ciocolata pt copii asa vreo 2 sapt inainte si atat, si, desi desigur se tin slujbe in biserici, una la miezul noptii de Inviere si una in ziua de Inviere pe la pranz, nici nu iese nimeni pe strada cu lumanari, nici nu extista vreun obicei de a manca ceva special, sau de a participa la anumite ritualuri mai populare specifice, etc. Si am vorbit si cu Mikey si mi-a zis ca nici in Marea Britanie, la anglicani, nu e prea mare lucru re Paste)
RăspundețiȘtergereVoiam sa zic dincolo de faptul ca in Romania se afla mai multi credinciosi crestini asa mai sufletisti decat ar fi In Norvegia, si chiar dincolo de austeritatea protestantismului vs ortodoxia mai fastuoasa. Adica Sarbatoarii in sine chiar in cadrul religiei respective nu mi se pare ca i se acorda o semnificatie atat de mare cum i se acorda Craciunului.)
ȘtergereAdica oare protestantii vor sa zica, la nivel principial, ca e mai important faptul ca s-a nascut/a existat Iisus Christos decat ce a facut el concret ca invatator de oameni cat a trait pe acest pamant ?
ȘtergereAm sa ma duc sa pun intrebarea si pe un blog dedicat religiei protestante tinut de un profesor de seminar teologic baptist sa il intreb. Daca aflu ceva interesant, am sa revin sa raportez si aici.
Ștergereparerea mea este ca romanul e prefacut si ipocrit. totul e de suprafata, totul se intampla le nivel digestiv, nu sentimental. da romanului motiv de sarbatoare si va profita la maxim, fara sa intrebe ce sarbatoreste de fapt. atitudinea asta e mascata de intentia de a pastra obiceiurile. obiceiuri nu inseamna intotdeauna traditie.
ȘtergereAm ZIS ca DINCOLO de chestii culturale precrestine, ca nu numai la romani, dar si la greci, si la bulgari, si la rusii crestin ortodocsi Pastele e ff important.
ȘtergereNu mi-au raspuns cei de pe blogul protestant, insa vazand ce fel de cantece posteaza acolo, mi-a dat prin minte ca am impresia ca e vorba de o perspectiva diferita asupra anxietatii umane in fata echilibrului balantei mai clasice descrise a exista intre Eros si Thanatos (Dragostea sexuala regenerativa, si teoretic pastratoare de Viata, pe de o parte, si Moarte, pe de alta). E chiar realist posibil, m-am gandit, ca ortodocsii si balcanicii si esticii in general sa fie mai fascinati/anxiosi fata de Eros, iar protestantii si nordicii sau nord-vesticii mai fascinati/anxiosi fata de Thanatos, pt ca in est moartea se intampla mai des si lumea e in general mai familiara sau mai resemnata in fata ei, vazand-o ca pe ceva oarecum inevitabil, si preferand macar sa apuce sa-si reproduca specia ininte sa se duca, si in general celebrand si sarbatorind valoarea Iubirii mai presus de orice, numai sex sa iasa, pe cand in nord-vest lumea nu a fost asa de disperata re Eros, ca asta era cam rezolvat in mod mai organizat-planificat, iar re Iubire au fost mai preocupati de iubitul in grup organizat, de alcatuit parlamente si sa ia decizii prin comuniune tovaraseasca la comun, (ca ideile astea politice de parlament am aflat ca origineaza tocmai din Norvegia comunei primitive, nu e ceva asa mai recent revolutionar cum ar fi fost Senatul Greciei antice, democratia are originile adanci in NORD, nu la SUD, chiar pe aici pe unde oamenii preistorici se adunau in grupuri in jurul unor focuri, ca sa se sfatuiasca si sa planifice impreuna in mod democratic economia pe 5, 15, sau 50 de ani, si cum sa imparta intre ei mamutul in mod cu adevarat echitabil), deci cu dragostea s-a rezolvat, dar ramane, desigur, mai proeminenta spaima de moarte care aia chiar ca nu iarta mai pe nimeni, plus ca am impresia ca si scepticismul re vreo posibila Inviere cred ca e mai mare pe aici, nu ca nu ar crede in cea specifica a lui Iisus, dar efectiv mai mult din superstitie, de gen gandire magica care spune, "mai bine sa nu vorbim asa de mult despre asta ca nu cumva sa se piarda puterea magica a gandului/ideii ca Invierea/reinvierea dupa moarte este cumva posibila".
Dar asta, desigur, e doar din perspectiva interesului/anxietatii fata de echilibrul balantei Eros/Thanatos.
Chiar zau sunt curios, ca tot cerusem eu explicatii la nivel de cls a 6-a mai sus, oare e pe undeva inteligibil ce am vrut sa zic, sau e cazul sa invat sa explic mai bine ?
Ștergere(Asta nu are legatura cu subiectul Pastele, e mai mult re ca la mine la serviciul 1, vor sa ma faca si coach de ucenici acuma, pe perioada vacantelor de vara, ca efectiv nu are nimeni timp sau chef sa fie si pedagog, si s-au gasit sa ma aleaga tocmai pe mine...zau, oricat de grija exista pe aici pe HARTIE re soarta tineretului muncitor, de chestia PRACTICA de a depune efort real de a avea grija de el nu sunt buni la nivel cotidian decat ori tampitii ca mine, ori strainii aia mai obligatii tot ca mine, ca nu era de ajuns ca sterg praful constiincios la mine pe birou, acum mai trebuie sa ma stresez si din cauza ca mai trebuie sa-i invat pe altii sa faca asa ceva in mod etic si competent, iar eu nu am cunostinte pedagogice decat ca am impresia ca trebuie sa stii sa comunici, daca ai ceva de zis, sau de transmis prin body language, la un nivel sa te inteleaga si repetentul clasei, ca altfel degaba comunici, si nu stiu daca am dreptate, sau nu, si nu stiu daca ma pricep sa comunic chiar cu repetentii clasei, ca mie la scoala mi-era cam FRICA de aia, eu eram cu luatul notelor bune la purtare si cu feritul sa nu ma scoata nimeni la tabla, cam asta era stilul meu scolar, asa am trecut eu ca gasca prin apa, iar bac-ul zau daca nu cred ca l-am trecut pt ca am scris ceva la lb romana cam in stilul in care scriu comentariile, efectiv TOTAL off-topic, speculativ si scos din burta, nebazat pe absolut nici o cunostinta mai solida cu adevarat reala, plus ca habar nu aveam ce naiba mai scrisese Tudor Arghezi in afara de poezia despre Zdreanta, ca tocmai despre vecinul Arghezi ne-a dat sa scriem ceva...Arghezi a fost vecin real cu casa veche a bunicilor si strabunicilor mei paterni, zau si tot nu stiam nimic despre el, tocmai pt ca am auzit ca el nu prea iesea din casa, doar fata lui, Mitzura ce mai iesea sa se mai joace sau sa mai citeasca in gradina, el era mai ocupat, desi eu personal habar nu am avut niciodata cu ce !)
Cultural traditional in Scandinavia o casatorie nici nu se incheia pana cand nu exista dovada ca o fata ramanea gravida ca altfel zau daca ii interesa pe ei sa-si uneasca averile, ca erau si rasfirati unul de altul, nu se luptau pe pamant, erau mai mult cu pescuitul si cu gasitul de mancare prin padurile altora, plecand pe mari si rauri ca sa caute vreo caprioara sau vreun mistret ratacit, nu o aveau ei cu rapitul femeilor sau Sabinelor, nu era asta chestia de baza care le lipsea, MANCAREA a fost problema principala a nordicilor, nu sexul. Si de aia efectiv se bucura la graviditate si nasterea unui copil mult mai tare decat de vreo posibila semnificatie acordata casatoriei/nuntii, care la ei nu a fost prea sarbatorita in mod special asa niciodata, nici in trecut, nici in prezent, chiar si sub crestinism, zau daca nu preferau sa o lase balta cu casatoritul, pt ca aici ca sa te poti casatori trebuia sa faci dovada la preotul parohiei ca stii macar sa citesti din Biblie daca nu si sa scrii, si asta e totusi un efort destul de mare, daca te gandesti la timpuri medievale de inainte de Educatia Publica inventata de dl Pestalotiu tocmai in Elvetia ff indepartata.
ȘtergereMa rog, educatia publica de nivel de ALFABETIZAT a fost inventata de de Pestalotiu, educatia publica ca SISTEM de socializare si invatat chestii in grup, de adunat toti copiii obisnuiti, (nu doar aia mai nobilii si/sau dotatii, si/sau aia mai sexy din Grecia antica), in scoli ca sa nu piarda timpul pe strazi a fost inventata, desigur, cred, de regele francez de pe vremea lui Asterix si Obelix, mult mai devreme desigur.
ȘtergereChestia cu dreptul culesului de ciuperci, si pescuitului si vanatului prin lacurile si padurile proprietate personala ale altora e consfintit, de altfel, si ca drept natural de nivel constitutional in Norvegia ! Nu e ca in Marea Britanie unde nu ai voie sa vanezi caprioara sau mistretul din padurea aristocratului stapan proprietar de la castel ! Si accesul la plaja e liber, NU exista Club Med, sau plaja personala din Malibu, adica plaje private interzise accesului omului obisnuit. Zau daca nu au fost, saracii, morti de foame, disperati sa aiba ce manca, milenii si milenii pe aicea...mai rau ca copii aia din Africa, am impresia.
Ștergeremi-a fost greu sa asimilez lectia asta cultural-religioasa, dar am facut-o pana la urma si iti multumesc pentru rabdare si interes.
RăspundețiȘtergere