luni, 25 martie 2013

Solutii

          Poate ca sunt de moda veche cand gandesc ca e nevoie sa pui mana ca un lucru sa fie facut.
          Daca ar fi sa am posibilitatea sa gasesc solutii si sa iau decizii, as actiona in felul urmator: toti angajatii sa dea un examen de competenta. Esti bun in meseria pe care o faci, ramai. Nu esti bun, pleci. Sunt destui care asteapta, avem fabrici de absolventi. Ai datorii la stat si nu reusesti sa le platesti, ai ramas in urma cu taxele si impozitele? Nici o problema. Maine te prezinti in salopeta si cu o lopata in mana, sunt strazi de curatat, gunoaie de adunat, caini de prins. Ai amenzi mari si nu le poti plati? Nu te tinem in puscarie, sa cheltuim bani cu tine. Te angajam fara bani cateva luni la autostrada. Oferim mancare si apa. Ti-ai lasat cainele, porcul, gainile afara din curte? Inseamna ca nu mai ai nevoie, asa ca le confiscam. Cantinele au nevoie. Ai gresit, ai platit. Fara procese, fara amanari, fara recurs. Si cam asa cu fiecare lucru care nu e la locul lui. Pedepse pe loc, fara drept de apel.
          Aducem straini sa ne faca treaba si-i platim cu bani grei, in timp ce jumatate din romani stau cu mainile in san si asteapta somajul. Un om capabil poate coordona eficient pana la 35 de oameni. Pana gaseste guvernul bani sa investeasca in utilaje, romanii astia ce nu lucreaza ar face autostrada din lopata. Un om competent ar face treaba unor 10 incompetenti, am economisi 9 birouri, 9 salarii, 9 oameni liberi, pregatiti de curatenia de primavara.
          Vedeti de ce sustin mereu ca avem nevoie de conducatori din exterior, deja bogati si singuri pe lume?

34 de comentarii:

  1. Am vazut pe Facebook o chestie interesanta saptamana trecuta. Cineva din Brasov a facut o cerere la primarie prin care solicita neplata taxelor si impozitelor locale. Vroia sa presteze munca in folosul comunitatii si sa nu plateasca nici un ban la primarie. Era si un litigiu mai vechi intre el si primarie.. In fine...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mi se pare corect. Doar ca primariile sunt cele mai corupte institutii.

      Ștergere
  2. Daca ne conduc strainii, ne vindem tara. Daca o conducem noi, e ca si amanetata :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu zic sa declaram razboi Americii si sa ne predam a doua zi. Poate avem noroc si devenim colonie:)))

    RăspundețiȘtergere
  4. Radu a introdus un nou comentariu privind postarea dvs. "Solutii":

    ....Raul , daca guvernul ar fi bine intentionat asa ar proceda. Sunt "brutariile" pline. Daca ar vrea sa le goleasca , asa ar proceda ! I-ar obliga pe "brutari" la munca in folosul societatii! As incepe de sus de tot !

    RăspundețiȘtergere
  5. Radu, ma bucur sa te "revad". Nu stiu de ce dar nu-mi intra comentariile de la tine, asa ca le-am copiat din mail.
    http://raoulp55-raoulp55.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  6. Sunt de acord cu tine, cu toate ca-mi vine sa te contrazic. De fapt nu eu te contrazic, ci realitatea te contrazice. Si eu am visat la asa ceva, o lume in care competenta este atat de importanta, insa... acum sunt crunt dezamagit.
    Despre munca in folosul comunitatii, pot exista doua interpretari ale ideii tale. Una este "Bumbesti-Livezeni" - un "hei-rup" tipic comunist. Cealalta interpretare este ca ai convingeri de dreapta, caci a primi ceva numai la schimb cu altceva (de ex. munca) este ceva impotriva protejarii de catre stat a persoanelor defavorizate. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mircea, eu nu visez la asa ceva. Eu asa am fost crescut, asa stiu ca e bine. Si nu accept compromisuri doar pentru ca majoritatea le accepta. Cand voi considera ca am incercat destul in Ro, ma voi duce sa traiesc acolo unde se aplica principiul "dupa fapta si rasplata".
      Termenul "defavorizat" e prost inteles si aplicat.

      Ștergere
    2. Pai daca vrei eficienta + competenta + justitie + sa-ti croiesti drumul in viata cf valorii tale, trebuie sa iesi atunci in afara UE, neaparat. Probabil si in afara secolului 21, undeva si candva ai putea face pionierat adevarat si chiar posibil util istoric pt cel putin o parte din generatiile urmatoare, insa fara ca sa te simti folosit ca muncitor pe banda rulanta a altcuiva in acelasi timp (ca totusi stiu ca esti cultural roman si asta nu iti va place, desi zau e ff linistitor sa lucrezi la o banda rulanta ca lumea alcatuita ergonomic pt tine personal, dar nu stiu daca-ti place ceva de genul asta, ca daca iti place mai ai cateva sanse si locuri si in secolul nostru, desigur totusi tot in afara UE). Pt o educatie adecvata ca sa nu te duci total nepregatit, si sa ai sanse mai mari sa nu te manance populatia locala daca doresti sa iti alegi un loc mai apropiat de natura plus o calatorie in timp nu numai geografica, probabil ar fi mai prudent ca inainte sa pleci, sa te inscrii si la programul de pregatire de 11 ani al ordinului Iezuitilor, si daca alegi calea asta cu adevarat mai dificila, cred ca vei avea sanse mai mari de reusita daca te vei axa pe Orientul indepartat decat pe regiunea junglelor Amazonului.

      Ștergere
    3. Daca intre timp ajung eu dictator al Romaniei, nu am sa te uit si dupa ce termin sa fac eu ordine cu testele si examenele in Romania, am sa te chem inapoi in Romania, si am sa iti ofer, fara examen, doar bazat pe experienta, un post de logofat, http://pandhoraa.blogspot.ro/2013/02/miercurea-fara-cuvinte-sirguincios.html

      Ștergere
  7. Si daca ti-a dat vecinul drumul la gaini/caine/vaca din curte ca sa-ti faca un "bine"? :P Daca ai impozite neplatite fiindca a inventat statul o noua lege tembela pe care a aplicat-o retroactiv? :D Sau daca a gresit fiscul? Daca amenzile alea sunt date fiindca unul a manarit ceva?
    Din motive ca cele de sus exista procese. lege, prezumtia de nevinovatie, avocat. Altfel te trezesti chiar tu cu toata integritatea ta dand la lopata :D. Ca sa nu mai vorbim de cine hotareste cate zile dai la lopata si unde...
    Solutiile astea de ev mediu nu mai tin, fiindca n-au tinut nici la vremea lor decat o perioade scurta de vreme si s-au perimat. De fapt au fost "perimate" fortat de revolutii si "drepturile si libertatilor omului". Mai lipseste sa legam si taranii de glie, nu? :D Ca sa nu mai zic ca ultimii care au incercat asta prin '33-'45 n-au fost prea populari :D. Nu poti sa-ti bagi picioarele in drepturile si libertatile cuiva fara sa te afecteze pana la urma si pe tine.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Vladimir, te inseli daca tu crezi ca in Romania mai exista lege si prezumtia de nevinovatie. Sau ma rog, prezumtia de nevinovatie prea exista. Nu vorbesc de exceptii, vorbesc de arogante si sfidari consecvente si voite ale celor ce muncesc si contribuie la fondul de stat. Nu trebuie sa repetam solutii, ci sa luam din ele partea care a mers si s-o adaptam la zilele noastre.

      Ștergere
  8. Cat despre teste...pai cum le standardizezi? Cu ce platesti pe cei capabili sa le standardizeze? Cum te asigur ca procesul e just si nu trece oricum "fiul lui cutare"?
    Logistica unei dictaturi e lucru greu, zau asa! :D Ca sa nu mai zic de costisitor si greu de infaptuit. Si de fapt ar trebui sa multumim lui dumnezeu ca e asa greu altfel am duce-o numai dintr-o dictatura in alta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu n-am spus dictatura, ci ordine si o disciplina normala. Dictatura e altceva. Iar ce se intampla acum in Ro e mai rau decat o dictatura. Atunci furau doar cativa, acum fura toti.
      Cat despre teste, cred ca e evidenta incompetenta multora in functii. Ce costa mai mult, pastrarea incompetentilor in functii ani de zile, actiune care atrage sub-dezvoltarea, sau o restructurare dura?

      Ștergere
  9. Ce bine ai spus aici...trebuie sa fim condusi de oameni care deja sunt bogati si sa nu mai aiba nevoie de bani, dar sti cum e, fie omul cat de bogat, dar la buzunar tot mai baga...

    RăspundețiȘtergere
  10. Ha ! Ha ! Mi-a placut concluzia. Acum, daca ma imbogatesc, ca de singur pe lume sunt sanse destul de bune sa raman, ma pot oferi candidat din exterior sa devin eu dictator in Romania ! Primul lucru pe care il voi face, voi da afara pe toti de la Institutul Cultural Roman, unde voi angaja numai oameni sexy inte 17 si maxim 26 de ani, ca sa imbunatateasca ei imaginea culturala a Romaniei in strainatate, si pe urma voi institui o cenzura feroce in mass-media cu taiatul accesului la Internet numai la maxim 2 ore pe zi, (cu derogare doar 1 ora extra pt doctoranzii care trebuie sa invete cum sa cerceteze si sa faca copy-paste in mod mai eficient si productiv), asta cu dublu scop de a imbunatati starea de sanatate a populatiei si de a-i educa pe oameni cum sa caute pe Google in mod mai expert, nu asa intr-o doara de ex "prajituri de foietaj" sau "fizica atomica" si sa gaseasca tocmai blogul meu, care nu are nici in clin nici in maneca cu astfel de subiecte), plus voi introduce ore obligatorii educativ-propagandistice la TV cu lectura obligatorie a tuturor celor 11 variante de colind Miorita, nu numai versiunea culta a lui Alecsandri, care nu descrie situatia ff bine si nu ajuta la un patriotism de tip mai adecvat contemporan, dupa cum ma chinui sa tot explic recent pe blogul lui Mircea Vladut. In week-end, va fi voie pt relaxare a se recita si poezii moral educative si sustinatoare de moral de G Cosbuc, iar pt populatia mai credincioasa, ca sa nu se zica totusi ca sunt impotriva libertatii cultelor religioase si spirituale mai animist-naturale, a se citi si din povestile lui E Garleanu, din volumul Din lumea celor care nu cuvanta. Pt nationalitatile conlocuitoare, am sa aleg eu ce fragmente se vor recita din operele autorilor starini aprobati tot de mine. (Promit ca voi ingadui si literatura de gen SF desi nu-mi place, desi voi prezenta mai mult Jules Verne decat din alea cu scenarii apocaliptice de groaza). In reclame, voi pretinde o proportie echitabila de reclame bazate si pe alte povesti decat tot pe Scufita Rosie si Cenusareasa, de ex si reclame bazate pe Sare-n bucate si Croitorasul cel Viteaz, astfel incat populatia sa fie educata mai complex pt a sti si despre raspunderile lor de munca in viata, nu numai sa astepte rezolvari asa pe de-a gata. Am sa caut si alte povesti educative pt reclame mai inalt calitative potrivite si nationalitatilor conlocuitoare si a populatiei de imigranti recenti chinezi, filipinezi, si din Orientul Mijlociu. O ora pe zi, la ora de varf, de la 19 la 20, se va alege pt prezentare la radio si TV si un subiect educativ din wikipedia, dupa o lista aprobata numai de mine, dupa criteriile mele personale, in legatura cu care se va studia si etimologia cuvantului respectiv.

    Cel mai greu e sa ma motivez sa ma imbogatesc, insa daca mi se ofera oportunitatea de a deveni dictator, poate ca ma voi stradui mai bine de acum inainte...desi a fi dictator e o raspundere ff mare, si nu stiu daca mi-o pot asuma, ca deja mi-e clar cat va trebui sa ma straduiesc tot eu cu acest curriculum educativ pt intregul popor, insa este totusi ff tentant, asa ca motivatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Am gasit si solutia pt a imbunatati rapid sist functionare al Justitiei de care se plange toata lumea. Cand voi fi eu dictator, NU va mai fi permis la Fac de Drept accesul celor cu inclinatii artistice, nici ca hobby de fan admirator, mai ales catre literatura de fictiune si poezii, si mai ales nici catre istorie sau filozofie, ci se vor alege oameni buni la statistica si biologie. Toata lumea care vrea la Drept va da examen obligatoriu ca la Medicina. (La Medicina va fi invers, se vor da subiectele de la Drept, istorie si filozofie.)

      Ștergere
    2. Desigur ca la admitere la Psihologie se va da examenul ca in prezent la ASE, matematica, finante si contabilitate. La admitere la ASE finante-banci se va da examen de literatura universala comparata. La admitere la fac de literatura se va da examen la algebra, elemente de analiza matematica, si trigonometrie obligatoriu ! La fac de Stiinte Politice, examen initial eliminatoriu ca la UNATC, apoi examen scris si oral de literatura universala comparata, Etimologie si Epidemiologie globala ! Pt Bac...mai studiez ce trebuie sa se dea, astfel incat totusi acea diploma sa aiba o valoare insa nici sa nu existe 95 % picati, etc., deoarece am vazut pe blogul lui Mircea Vladut ca rezultatele recente sunt deosebit de demoralizatoare. E ff greu sa fii dictator, mai ales de unul singur, chiar si daca esti bogat !

      Ștergere
    3. @Raul Ghiran: tu esti de vina pt ca ai pomenit de examene eliminatorii ! Acum nu ma las pana nu reorganizez eu toate examenele ca sa trag intelectualitatea romana din sec 19 in sec 21. La fac Jurnalism se va da proba fizica eliminatorie de atletism, ca sa fie alesi nu oameni de birou, ci oameni care sa fie in stare sa vada si ce e in afara birourilor lor de presa.

      Ștergere
    4. Pt candidatii la functii de editori in jurnalism, nu reporter simplu, proba obligatorie la alegere la balet sau patinaj artistic.

      Ștergere
    5. La nivel de plan asa mai vizionar insa cat de cat realist pe termen ceva mai lung (5-15 ani), pt a restabili prestigiul diplomatiei si utilitatii Romaniei in lume in starea prezenta de apriga competitie globala, si pt a nu cadea in vechea paradigma a Romaniei ca zona buffer utila doar pt regiunile Balcani si Orientul Mijlociu Apropiat, pt a mai uita de nervii inutili legati de relatia Romaniei cu UE, plus a nu ne gandi prea utopic la dezvoltarea intereselor nationale in Africa mai mult decat se poate in prezent (deoarece acolo deja chinezii sunt stapani pe intreg viitorul rest de sec 21, probabil chiar si pe prima parte a sec 22), propun ca intreaga populatie sa sprijine o initiativa ca Romania si Bulgaria sa conlucreze pt a facilita un cadru placut si adecvat in diverse statiuni turistice de la munte si de la mare pt viitoare convorbiri bilaterale diplomatice de nivel inalt pt imbunatatire relatiilor internationale si a comunicarii intre SUA si Coreea de Nord.

      Ștergere
    6. Pt a ingadui libertatea de expresie si a nu se crea totusi dezordine, propun ca pensionarii, somerii, si bloggerii cu interese civice si creative sa se concentreze pe viitorii 5 ani pe o campanie de a promova un salariu minim pe economie si o pensie minima pe economie si un ajutor social minim pe economie de 250 Euro/luna in Romania (la cursul curent, ca nu se stie cat se va mai devaloriza in viitorii 5 ani), si sa propuna fiecare blogger talentat diverse masuri si solutii realiste sau chiar si utopice pt indeplinirea acestui obiectiv, participand in acelasi timp la demonstratii pasnice de strada in conditii autorizate de primariile locale, alcatuind pe bloguri si ode si povesti de fictiune si cantece creative si interesante, pancarte, desene, tablouri, opere de arta, spectacole artistice, etc., astfel incat sa se imbine utilul cu placutul si sa se dirijeze si diverse ofuri personale catre un bine mai larg in mod altruist, organizat si disciplinat, nu asa numai toata ziua subiecte perimate numai despre parfumuri, sau in fond relatiile amoroase sau conflictuale dintre barbati si femei + diverse orgolii personale exprimate in discutii politice de nivel chibitz sau de nivel de vaicareala fara nici un rost, sau numai din alea total lenese de imbunatatit pseudo-imaginea Romaniei in "lume" de nivel machiaj mai bun, (ca la asa ceva chiar ca vor sa se priceapa toti si devine si redundant atat energie pierduta in mod ineficient, plus exista risc de backlash prea exigent auster sau chiar mitocan din exterior unde machiajul chiar e mai inalt calitativ-expert oricum), insa asa cu raspundere personala fata de societate daca vrea cineva sa fie si creativ.

      Ștergere
    7. Ar prinde bine unul ca tine prin conducere. Desi eu nu te-as pune dictator, ne-ai termina cu discursurile.

      Ștergere
    8. Nu stiu de unde va vine voua treaba asta cu dictatorul. Eu n-am zis nimic de asa ceva, eu am vb despre ordine, legi si pedepse.

      Ștergere
  11. Rudolph, ai votul meu neconditionat!!! :))

    RăspundețiȘtergere
  12. Te rog sa publici comentariul acesta la articolul Solutii:
    Pentru ca romanii s-au obisnuit sa faca ce vor si cand vor, modul tau de a vedea lucurile le pare dictatorial. Asa gandeam si eu cu ceva timp in urma si chiar obtineam rezultate, dar si multa ura din partea oamenilor.
    Nu de solutii ducem lipsa, ci de oameni care sa renunte la ego pt a fi bine :)

    RăspundețiȘtergere
  13. dar de ce ne vindem tara daca aducem straini? in alte tari, chiar in ungaria sunt romani foarte buni care sunt in posturi de conducere pentru ca sunt seriosi si se implica...
    asa ar putea fi si la noi, sa aducem oameni capabili din alte tari, cu alta mentalitate...poate ar iesi ceva. dar eu cred ca nu se vrea asta1

    RăspundețiȘtergere