Ma intorceam ieri acasa in spatele unei masini din Austria care avea inscriptionate reclame pentru regiunea Tirol. (E extraordinar acolo, daca aveti ocazia, mergeti.)
Ma gandeam cat de bine se administreaza aceste state federale, sau, la modul general, e mai usor si mai simplu sa administrezi o anumita regiune decat o tara intreaga. La fel sunt land-urile in Germania, statele in SUA, departamentele in Franta, etc.
Romania a respins ideea de regionalizare. De ce? Pentru ca toti banii merg la Bucuresti. E atat de simplu incat intelege tot prostul: toate taxele, impozitele, amenzile, fondurile, etc, merg la Bucuresti. De acolo, ei, numaratorii de bani, retrimit banii spre judete, dar doar ce ramane. Un fel de a lasa restul copilului pe care l-ai trimis la magazin sa-ti cumpere ceva. De asta vrea toata lumea la Bucuresti, acolo unde se face imparteala. De asta tara produce mereu si nu are niciodata. Macar daca ar face ceva cu banii, dar Bucurestiul arata ca dupa razboi, e una dintre cele mai mizerabile si periculoase capitale.
UE a propus regionalizarea. Asta nu le place politicienilor. Asa ca trag de timp. Au trasat un plus mare pe harta si au impartit Romania in 4. Au bagat oamenilor in cap ca regionalizarea inseamna autonomia ungurilor si a secuilor. Hai sa nu ne mai dam viteji, daca ungurii sau sasii s-ar administra singuri, ne-ar da clasa la multe.
Foarte bine spus. Oricum nu cred ca se va realiza o regionalizare propriu zisa..Nu suntem in stare sa renuntam la judete..Suntem prea innapoiati pentru a face facta la secolu 21..Ma refer dpdv politic bineinteles..
RăspundețiȘtergereNormal ca nu va fi nici o regionalizare. Nu cata vreme sunt la putere comunistii si securistii. E nevoie de o mentalitate tanara.
Ștergereşi dacă am avea regiuni, am da clasă bucureştenilor.
RăspundețiȘtergereOricum dam clasa bucurestenilor. Pun pariu ca fara restul tarii in cateva luni ar muri de foame.
ȘtergereCe spui tu e valabil unde spui tu, dar nu cred ca va functiona la noi daca li se va da baronilor locali cate o feuda nu de administrat, ci de jecmanit.Sa vezi ce bunastare va fi in Moldova cand va scrie Flutur iar cu oi pe dealuri!Nu stiu cum se vor gospodarii zonele sarace, ce vor consuma daca nu prea produc, asa cum nu-i vad pe unguri consumand numai cartofi de Covasna...
RăspundețiȘtergereDar probabil ca hotiile, fiind la scara mica, vor fi mai usor de reamrcat si de contestat.
Ștergerede regula ma feresc sa vorbesc despre ungurii de la noi, devin imediat si rasist si xenofob cand le aud ce cerintele. nah, nu-s perfect... sa-si faca in ungaria lucruri unguresti.
RăspundețiȘtergeredespre regionalizare numai de bine.
Nu vorbim despre unguri, ci vorbim despre Romania. Sunt sigur ca ungurii s-ar comforma.
ȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereStatul in stat e o idee respinsa de comunistii de la putere! Soarele rasare de la Bucuresti, nu stii tu? :)
RăspundețiȘtergereSeara placuta!
din [pacate asa e. acolo si apune. Multumesc, la fel.
ȘtergereSe vorbea la un moment dat si de o teorie masonica vis/a/vis de subiectul acesta!
RăspundețiȘtergereCe nu mai e masonic la noi?
ȘtergereEu. Tu.
ȘtergereIdeea regionalizarii nu e noua UE, am impresia, desi nu stiu sigur, ca e o idee sovietica mai veche.
RăspundețiȘtergereeu, zau, nu o am de loc cu conspiratiile, insa daca e una care ma atrage e aia ca UE e total "lacheul" lui Putin, ca sa folosesc si un vocabular stalinist !
Ștergerenu prea cred. nu zic ca nu e influent Putin, mai ales acum, de cand a tintit el insusi asteroidul...:))
ȘtergereEu nu pot sa ma pronunt pro sau contra regionalizarii. Exista, desigur, atat avantaje cat si dezavantaje. Probabil ca cei care cunosc problema stiu care sunt acestea, insa eu (la fel ca cei 99% care stiu despre subiect doar din presa) nu pot avea o opinie corecta, ci am tendinta de a accepta argumentele cele mai popularizate.
RăspundețiȘtergereOricum, faptul ca in UE merge bine, pentru mine nu este un argument valabil. Exista multe in UE care la noi nu functioneaza doar pentru ca le-am imitat.
Si mai e ceva: cei din UE n-au facutr regionalizarea doar de dragul regionalizarii, ca sa se "alinieze" la UE. Este vorba, cred eu,. despre provincii istorice. La noi e o simpla imitatie, care va avea acelasi rezultat ca toate celelalte imitatii (imitatia de aur, de exemplu, are valoare numai pentru necunoscatori).
Nici eu nu-mi impun parerea. Doar ca eu gandesc asa. Daca o atitudine nu merge nicicum, trebuie incercat altceva, eventual opusul.
ȘtergereImi place cum ai pus problema imitatiei.
Oare toate tarile UE se regionalizeaza? Luxemburg, de exemplu. :)
ȘtergereSau Monaco?
ȘtergereMa gandesc de pe acum ce bucuros voi fi cand voi vedea, pe toti stalpii, postere cu regiunea din care voi face parte. Si voi striga si eu, alaturi de altii: "Traiasca Regiunea de Dezvoltare Nord Eeeest! Regiunea in care s-au nascut Eminescu, Creanga, Hogas, Otilia Cazimir etc. !!!!" :)
RăspundețiȘtergereesti ironic?
ȘtergereDa!
Ștergerein primul rind nu stiu daca gradul de autonomie al landurilor nemtesti sau cantoanelor elvetiene se compara cu cel al departamentelor din Franta.
RăspundețiȘtergereIn al doilea rind, asa cum am mai spus referitor la alte subiecte (sistem de vot, sistem de invatamint, sanatate etc), a face o paralela intre RO si alte tari este o perpetua privire in gradina vecinului. Avem o trista istorie a esecurilor in a transpune la noi modele care au avut succes in alta parte.
in lipsa de initiative, luam exemple, nu? exista alte variante?
Ștergere