duminică, 31 martie 2013

Text scurt pentru Paste

             Falimentul crestin al Europei trage dupa sine falimentul moral al Europei, iar falimentul moral al Europei trage dupa sine falimentul financiar. Tarile cele mai afectate sunt tarile in care punctul de plecare (crestinismul) e cel mai afectat.

sâmbătă, 30 martie 2013

Mandria de a fi roman, o falsitate (2)

           Afirmatia "sunt mandru ca sunt roman" are ca radacini frustrarea si impunerea necunostintei de cauza. Cica nu suntem in rahat, dar mirosim de la mii de kilometri. Una e sa spui asta in timp ce te tarasti intr-un sistem pe care-l urasti si alta e sa crezi si sa simti asta, actionand in consecinta.
          Catalogati voi pe cineva care, dupa 1001 de injuraturi pe zi adresate romanilor, romanescului, Romaniei, spune "sunt mandru ca sunt roman". Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni.
          Mandria sociala nu consta in a urmari pe YouTube sau la TV un co-national care stie sa cante sau sa danseze. Nici in a rosti nume mari, scrise pe cruci in cimitirele din strainatate. Nici in a te raporta geniilor care au ales sa studieze si sa profeseze altundeva decat in Romania. Nici in a spune "avem o tara minunata" in timp ce cauti pe Internet oferte de vacanta in Tunisia sau Austria.
          Mandria de a fi roman se practica. Prin promovarea si sustinerea plusurilor si prin rezolvarea si anihilarea minusurilor. Si cum a doua-a categorie o depaseste dpdv cantitativ cu mult pe prima, eu zic sa ne punem pe treaba si sa construim o baza solida de motive care sa ne faca mandri.
          Pana atunci, sa fim cinstiti si sa spunem adevarul: "as vrea sa fiu mandru ca sunt roman". Daca o dati inainte cu mandria prefacuta, veti fi mandri pentru ca: ocupam locuri in top la coruptie, criminalitate, saracie, mizerie, infractionalitate, mitocanie, poluare, lipsuri, etc. Veti fi mandri pentru ca ne violam bunicii, ne omoram vecinii, ne abuzam sexual copiii, ne bem mintile, ne dam in cap pentru o paine, ne ataca maidanezii, ne vindem natura, ne omoara spitalele, ne conduc hotii, ne inghit gunoaiele, ne distruge indiferenta.
          Si nu mai spuneti ca altii sunt la fel de rau ca noi! Nu e nimeni ca noi, doar suntem romani!

          Textul e mai vechi, dar l-am reluat pentru ca nu s-a schimbat nimic.

vineri, 29 martie 2013

Cea mai proasta emisiune

              Urmaresc Las Fierbinti pentru ca-mi place Firicel (Toma Cuzin).
              Ei bine, uneori nu opresc televizorul si dupa film urmeaza , nu stiu cum sa-i zic, se vrea divertisment, dar nu e, e un moment unde cativa oameni exceleaza in penibil. Pe scurt, cred ca am descoperit cea mai tampita emisiune din Romania, Spitalul de dementa.
              Am zis asa, sa va avertizez.

Intre timp, la Cluj

             Clujenii sunt cei mai curajosi.

                                                                               

joi, 28 martie 2013

Ce trebuie sa faca un ministru

             Cei din ministere sa-si dea jos costumele, sa-si ia cizme de cauciuc si sa iasa din birourile lor fandosite la aer, in adevarata Romanie, dupa cum urmeaza:
         -ministrul agriculturii si al dezvoltarii rurale sa masoare in pasi suprafata necultivata, dar cultivabila a tarii, sa locuiasca o saptamana impreuna cu familia lui, intr-unul din satele fara electricitate;
         -ministrul educatiei, tineretului si sportului sa-si trimita copilul o saptamana la o scoala din mediul rural, sa se cazeze intr-un camin studentesc, sa faca un dus in vestiarul unei sali de sport, sa cumpere copilului cele necesare doar din alocatie;
         -ministrul sanatatii sa se interneze cateva zile intr-un spital de stat, timp in care sa consume doar sucuri Giusto si Malibu, ca-s naturale, sa manance de la cantina spitalului;
         -ministrul transporturilor sa mearga cu masina personala pe niste judetene propuse de mine;
         -ministrul turismului sa se cazeze cateva zile in niste statiuni propuse de mine, sa ajunga acolo fara masina, avion sau elicopter;
         -ministrul economiei si al comertului sa faca schimb de job cu un contabil cateva zile, daca se poate la sfarsit de luna;
         -ministrul mediului si padurilor sa ne lase sa descarcam in curtea lui gunoaiele stranse intr-un week-end de voluntari, sa numere cioturile ramase in urma defrisarilor, intr-o zi torida;
         -ministrul administratiei si internelor sa fie oprit de unul din politistii tampiti, sa i se ia permisul, sa faca din nou scoala de soferi si sa dea examen;
         -ministrul apararii nationale sa plateasca o bere tuturor angajatilor armatei care nu cantaresc mai mult decat echipamentul lor si nu sunt mai inalti decat o pusca;
         -ministrul justitiei sa fie rapit, pe rand, de toti infractorii lasati liberi;
         -ministrul culturii si patrimoniului national sa incerce sa faca, de la capat, fara nici o tehnologie, o bratara dacica.

miercuri, 27 martie 2013

I love Romania

              Sa stabilim o data pentru totdeauna, iubesc Romania si va explic si de ce.
              O retea de traficanti din Craiova a reusit sa duca ilegal in Canada si SUA vreo 600 de tigani. Cica ii ascundeau prin portbagaj, pe la motor, sau ii coseau in tapiterii. Pentru 8000 de $ de caciula. Acolo tiganii faceau ce stiu ei cel mai bine: cerseau si furau.
              La fabrica de armament de la Sadu se vinde munitie si mercur la kilogram, chiar la poarta fabricii. Chiar de catre directorul general si de seful pazei. La baza anchetei sta un flagrant, dar ei nu recunosc nimic, normal.
              Liviu Jitea e in Top 300 capital, cu o avere de vreo 56 de milioane de euro. Omul avea o linie improvizata pentru fabricarea alcoolului, ilegala, bineinteles si produsul finit il transporta cu masina de lapte.  Si pentru ca alcoolul iti da curaj, acest Jitea ordona ce si cum sa faca organele de control ale statului, mai cu politia, mai cu arma, dupa situatie. In cazul lui, daca avocatii vor sa-l scoata nevinovat, sa explice doar de ce, daca omul are 50 de milioane de euro, se mai complica sa detina o fabrica ilegala de alcool.
              Cum sa nu iubesti tara asta?

marți, 26 martie 2013

Tu esti important

           Repet ca solutia unor probleme pleaca de la nivel de individ. Din pacate ne caracterizeaza destul de bine obiceiul de a astepta ca altii sa faca, sau atitudinea gresita de a ne raporta mereu: daca altii nu fac, nici eu nu fac.
           Rezultatul acestei mentalitati e stagnarea. Rezultatul stagnarii e pierderea cursei, implicit eliminarea. In timp ce alte popoare aduna lauri, noi stam cu mainile in buzunarele goale, acuzandu-l pe vecin de neimplicare. Si continuam in acelasi sens, aruncand pisica moarta de la unul la celalalt.
           Consecventa e un factor important in aceasta actiune. Chiar daca ieri ai ridicat o hartie de pe jos si ai pus-o intr-un cos de gunoi, repeta gestul si astazi. Daca ieri ai spus unui functionar ca greseste, fa-o si astazi. Nu te opri sa speri, chiar daca uneori ti se pare ca esti singur. Nu crede ca gestul tau nu conteaza. Nu ne invata nimeni, pentru ca nu contam pentru nimeni. Valoarea cetateanului e in raport cu disponibilitatea acestuia de a da bani. Atat. Ei nu vor face niciodata nimic pentru ca noi sa traim mai bine. Nu asta e interesul lor.
           Depinde de noi, ca indivizi, daca maine va fi mai bine ca azi. 

luni, 25 martie 2013

Solutii

          Poate ca sunt de moda veche cand gandesc ca e nevoie sa pui mana ca un lucru sa fie facut.
          Daca ar fi sa am posibilitatea sa gasesc solutii si sa iau decizii, as actiona in felul urmator: toti angajatii sa dea un examen de competenta. Esti bun in meseria pe care o faci, ramai. Nu esti bun, pleci. Sunt destui care asteapta, avem fabrici de absolventi. Ai datorii la stat si nu reusesti sa le platesti, ai ramas in urma cu taxele si impozitele? Nici o problema. Maine te prezinti in salopeta si cu o lopata in mana, sunt strazi de curatat, gunoaie de adunat, caini de prins. Ai amenzi mari si nu le poti plati? Nu te tinem in puscarie, sa cheltuim bani cu tine. Te angajam fara bani cateva luni la autostrada. Oferim mancare si apa. Ti-ai lasat cainele, porcul, gainile afara din curte? Inseamna ca nu mai ai nevoie, asa ca le confiscam. Cantinele au nevoie. Ai gresit, ai platit. Fara procese, fara amanari, fara recurs. Si cam asa cu fiecare lucru care nu e la locul lui. Pedepse pe loc, fara drept de apel.
          Aducem straini sa ne faca treaba si-i platim cu bani grei, in timp ce jumatate din romani stau cu mainile in san si asteapta somajul. Un om capabil poate coordona eficient pana la 35 de oameni. Pana gaseste guvernul bani sa investeasca in utilaje, romanii astia ce nu lucreaza ar face autostrada din lopata. Un om competent ar face treaba unor 10 incompetenti, am economisi 9 birouri, 9 salarii, 9 oameni liberi, pregatiti de curatenia de primavara.
          Vedeti de ce sustin mereu ca avem nevoie de conducatori din exterior, deja bogati si singuri pe lume?

duminică, 24 martie 2013

Liniste!

          Liniste, te rog! Da sonorul incet, incearca sa nu faci mare zgomot cu mouse-ul. Asigura-te ca nu e nimeni in spatele tau. O sa vorbim de/spre Romania. Inca o data te rog, liniste deplina.
          Stiu, e greu sa traiesti in liniste. Sa nu spui ce te doare. Dar merita. Chiar vrei sa-i superi? Mai bine asteapta umil, adu-ti jertfele la timp, intr-o zi isi vor aduce aminte de tine. Intre timp, numara-ti incet banii marunti, inchide copilul in casa, iesi tiptil si du-te sa cumperi o paine. Dar nu spune nimanui ca ai nevoie sa mananci, sa nu fii aratat cu degetul. Ai grija cum mergi pe strada, sa nu calci pe gunoaie, sa faci galagie. Treci incet si pe langa caini, sa nu-i trezesti. Intoarce capul cand treci pe langa golanii ce reazama gardul si chiar daca te scuipa, ignora-i. E dreptul lor sa fie acolo. Nu te mai opri in fata cofetariei, prajiturile nu sunt pentru tine. Nu te mai gandi la gesturi necugetate, maine trebuie sa platesti rata, ai insemnat chiar si in calendar. Vezi, lampa de birou e inca acolo, in vitrina. Mai ai putin, inca 2 ani de economii si o poti cumpara. Atentie! Ah, ai cazut in canal! Nu-i nimic, iesi incet, asa, zambeste. Bine ca nu ai fost cu masina, bine ca e in service. Vezi multimea de acolo? Nu, nu se roaga, protesteaza. Dar o fac in liniste, sa nu deranjeze. E doar de protocol, de fapt nu cer nimic, au tot ce le trebuie.
         Vezi, nu e chiar atat de greu, daca stii sa nu observi si sa treci neobservat. Ba chiar te-ai intors cu bine acasa.  Daca ignori, reusesti. Porneste incet televizorul, ia agenda si noteaza: 10 crime, 7 violuri, 4 jafuri, 3 noi taxe. Nu e rau, ieri au fost mai multe, incet-incet lucrurile se indreapta. Ai facut bine ca ai scos posturile internationale, te derutau, de ce sa ai termeni de comparatie? Nu e bine, tu faci parte dintr-un popor unic, suprem, recunoscut pe mapamond.
         Continua-ti viata in liniste. Ai rabdare. Pe lista mai sunt cativa care trebuie sa treaca pe la putere si gata! Tu fa liniste, lasa-i sa ia cat doresc, fii multumit ca ti-au facut si tie loc sa traiesti in tara ta.

sâmbătă, 23 martie 2013

Senzatii... forestiere

                                                                                        

Goran Bregovic

              Pentru ca e week-end cu zapada si nu putem iesi la gratare sau la spart seminte, sa facem putina miscare pe ritmuri de Bregovic. Are si un nou album.  

                                                                     

vineri, 22 martie 2013

Driftul cu BMW nu are limita de varsta

             Pe vremea ei asa se cucereau barbatii. Cu trasurile.

                                                                                     

El a facut!

             Avem o placere in a arunca pisica moarta in ograda altuia. Pe toate planurile. Au ramas foarte putini cei care isi asuma responsabilitati.
             Iar posibilitatea si obisnuinta aceasta de a arata mereu cu degetul pe altcineva creeaza un mediu propice coruptiei si manipularii. Astia de la conducere nu fac pentru ca aia dinaintea lor au lasat tara varza. Se scumpesc alimentele pentru ca s-a scumpit benzina. Euro creste pentru ca in Cipru e haos. Si tot asa.

                                                                             

               Later edit: Probiu explica mai bine.     

joi, 21 martie 2013

Cum ne facem datoria

            Am un caine foarte constiincios si devotat. El stie asta si are pretentii. Adica isi cere dreptul pentru ca isi face datoria.
            Intr-o zi l-am prins cum rodea un os, bot in bot cu pisica. El dintr-un capat, pisica din celalalt. Cainele e invatat sa nu lase pisica in casa si sa nu fie prieteni, pisicile sunt smechere si oportuniste. Astfel, cand a vazut ca ma apropiu, a inceput sa alerge pisica prin curte, gata sa o omoare. Nu ma intereseaza ce face in timpul liber, dar in prezenta mea sa-si faca datoria.
            Ma uit la cei care lucreaza la drumuri, de exemplu. Pai poate sa treaca si Papa cel nou, ca nu se ridica din iarba sa puna mana pe-o lopata. Ma uit la unii functionari. Pana nu-si termina barfele nu misca nimic, chiar daca oamenii se omoara la cozi. Ma uit la parlamentari. Pai sa-i filmeze cu 10 camere, ca nu-si strica somnul.
            Pana si in lumea animala frecatul mentei se face dupa niste reguli.
 
           

miercuri, 20 martie 2013

Doua avantaje personale

              Sunt recunoscator pentru multe.
              Dintre lucruruile pentru care sunt recunoscator, azi enumar doua: nu ma tem la dentist, ba chiar merg cu placere si nu am nimic de a face cu bancile, in afara de un cont simplu in care imi intra salariul.

marți, 19 martie 2013

Spionati prin webcam

            Asa cum era de asteptat, suntem spionati prin webcam.
            Atentie mare ce faceti, ce spuneti, ce mutre faceti. Sau lipiti o bucata de banda peste camera.

De ce au loc atat de multe accidente in Romania

             Responsabilitatea pe drumurile publice din Romania se imparte intre soferi si autoritati.
             Soferii sunt prost instruiti si increzuti si nu inteleg ca suma de bani din buzunar nu schimba cu nimic distanta de franare sau forta centrifuga. Mai e o atitudine specific romaneasca. Unii considera ca spatiul public din fata blocului sau din fata portii le apartine, sau ca satul din care fac parte e al lor si pot face ce doresc.
              Pe de alta parte o vina mare pentru accidente o au autoritatile. Drumurile sunt netrasate, nesemnalizate, fara parapeti, fara elemente de siguranta. Noi deja ne-am obisnuit, insa pentru cei care vin pentru prima data e greu, mai ales in conditii de ceata sau ploaie. Indicatoarele sunt putine si puse prost. Limitarea de viteza se schimba brusc, de la 90 la 50, in cativa metri. La fel cu depasirea, ai indicator de sfarsit de restrictii inainte cu cativa metri de trecerea de pietoni. E linie discontinua in curbe fara vizibilitate. In Cluj sunt cateva intersectii in care se intreape 3 benzi si se iese pe una. Daca nu esti atent ajungi pe contrasens. Exista locuri in Romania in care mor consecvent oameni din cauza proastei administrari si nu se schimba nimic.
              Vopseaua cu care se traseaza drumurile e foarte scumpa si se vinde ilegal celor care au barci si vapoare.
            

luni, 18 martie 2013

Nastase, acest erou...

              Cam cat a furat Nastase? Hai sa vorbim doar de bani, nu si de timp, imagine, coruptie, etc.
              Cam cat a stat inchis?
              Pai si nu e destul? S-a odihnit, s-a refacut, a publicat carti, e pregatit sa cheltuie banii.

Diferente in abordarea articolelor

              Am avut in facultate o colega romanca. Mica de statura, dar cu fruntea mereu sus. Fata asta se credea un geniu si nu avea prieteni. Era prea desteapta ca sa stea de vorba cu noi. Nu pierdea nici un curs, venea la scoala cu taxiul si alerga pe coridoare, dand coate in dreapta si in stanga, doar ca sa fie prima in sala de curs si sa ocupe loc in fata, desi uneori era singura. Faceam spaniola, franceza si engleza in facultate. Si discutam pe diferite teme, ca sa invatam termeni, sa ne antrenam prin conversatie. Nu eram atenti la detalii, ci la verbe, la pronuntie, etc. Fata ne corecta mereu, facand mutre, ca Burebista a fost mai tare ca Decebal, ca fata garii e aia unde opresc trenurile, ca la Cluj sunt mai multi tampiti ca la Pucioasa, ca a facut ea studii, etc. Efectiv se ridica in picioare si se certa cu noi, cu 200 de oameni, cu lacrimi in ochi, disperata. Ma rog, nu mai stiu nimic de ea, probabil face a 7-a facultate sau scrie la vreun ziar sub pseudonime gen Ela Ciorna.
              De multe ori am fost corectat in ceea ce am scris aici. Ba ca mila nu are fix 1600 de metri, ba ca undele nu se propaga. Ba ca nu stiu ce verb suna mai bine la imperfect. Nu fac literatura. Daca vreti literatura, cititi carti. Nu fac nici fizica, nici istorie. Pentru asta sunt site-uri speciale.
              Citesc pe blogurile mari cum se cearta oamenii de la detalii, fara sa inteleaga nici macar tema sau mesajul. Se cearta de dragul contrazicerii, pentru ca nu accepta ca cineva are o idee mai buna sau ca are dreptate.
              Incurcam lucrurile. Mergem la munte desi ne place marea si apoi ne plangem ca e frig si ca nu e nisip.

duminică, 17 martie 2013

Romania, te iubesc - hackeri romani

             Azi, la Romania, te iubesc, de la ora 18, se vorbeste despre hackerii romani si despre cum suntem in top la tunuri si tepe date pe internet. 
             Despre furtul de identitate, despre marfuri inexistente, despre miliarde de dolari, despre cat de vulnerabili sunt utilizatorii de internet, despre cum un tip cu 9 clase a spart serverele de la NASA.

sâmbătă, 16 martie 2013

Curriculum Vitae

             Au fost la un moment dat cateva dorinte din partea unora sa ne expunem.
             De dragul vremurilor bune.
         
              Patriot am fost si mi-am facut datoria fata de tara. Parintele tarii m-a rasplatit.

              De cult sunt cult. Ii multumesc mamei ca a fost mereu in spatele meu si ca mi-a cumparat toate cartile posibile. Desi uneori ma gandesc ca am citit degeaba, trebuia sa trag de fiare.                                           

               Cu fetele m-am descurcat binisor, desi le-am lasat impresia ca ma sperie.

              De mic am avut aspiratii inalte.   

              Hai sa fie un fel de leapsa.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Beneficiile grupului

             It's smarter to travel in groups e o campanie care incurajeaza folosirea mijloacelor de transport in comun. Take the bus. Am doua mentiuni: eu n-as incuraja pe nimeni sa foloseasca unele bus-uri sau tramvaie din Romania. Doi, in scurt timp vom avea nevoie de campanii care sa pledeze pentru masina.
             Ideea poate fi insa foarte bine adaptata poporului roman. Problemele la nivel national nu se rezolva individual. E nevoie de toti pentru a schimba centrul de greutate sau pentru a infunda o trompa.

                                                                           

vineri, 15 martie 2013

Judecatori corupti e pleonasm?

             Socant! Doua judecatoare au fost acuzate de coruptie. Doua! Doua dintr-o lovitura. O lovitura! O lovitura in cativa ani de zile, intr-o tara in care coruptia tine loc de educatie, sanatate, siguranta, dezvoltare.
             In 1990 erau 1 500 de judecatori in Romania. In 2011 erau 4 500. Azi or fi mai multi. Minus 2, era sa uit. Nu cred ca e necesar sa se faca anchete pentru a demonstra coruptia justitiei. Se vede clar in societate.

Barbatii traiesc putin si prost

              Inteleg ca a fost martie, luna florilor, implicit luna femeilor. Inteleg ca noi suntem mai tari si ca trebuie sa le purtam in brate, ca nu cumva sa-si loveasca picioarele de vreo piatra. Inteleg si ca ele sunt sensibile si fragile si plang repede si au nevoie sa fie rasfatate. Dar gata, nu mai avem nici o speranta, s-a dovedit: barbatii traiesc mai putin decat femeile. 
              La urma urmei, daca ma gandesc mai bine, nu mai era nevoie de nici un studiu. Era clar, unii nu mai pot, altii nu mai vor. 

joi, 14 martie 2013

Becali, fotbalul si londonezii

Ceva amuzant despre meciul cel mare, de fapt despre Becali, cel omniprezent si omniscient.

Logica salariilor

            Una dintre cauzele majore ale haosului din Romania e incompatibilitatea salariilor cu sistemul de trai. Statul cere maxim si ofera minim. Degeaba vorbim de particulari, pentru ca legile sunt date de stat.
            Sa ne-ntelegem, aici excludem politicienii si satelitii acestora, ei fac parte dintr-un alt univers, o lume cu bani multi si probleme putine, o lume fara stres, in care poti sa spui si sa declari ce vrei, unde nu mai conteaza ce-ai spus ieri, sau ce faci azi, banii vin, telefoanele suna, afacerile merg.
            Intr-un stat modern sunt cateva categorii de oameni de care depinde viitorul statului respectiv. Profesorii (educatori, invatatori, etc). Medicii (asistenti, doctori, femei de serviciu, etc). Politistii (aici ii bagam de la cei comunitari pana la padurari, paznici, cei de la rutiera, etc). Cand intr-un stat exista educatie, sanatate si siguranta, e imposibil sa nu vorbim de dezvoltare.
            In Romania educatia, sanatatea si justitia sunt cele mai subrede sisteme si se mentin asa cu un scop clar: nu e nevoie de oameni destepti. Pentru ca s-ar putea ca intr-o zi 2-3 oameni destepti si sanatosi sa se sature si sa intrebe unde sunt banii. Astfel, aruncand oamenilor 1000 de lei pe luna se dau doua variante: ori stai, taci si te tampesti, ori pleci.

                                                                                  
           

miercuri, 13 martie 2013

Inchisoarea pradata de hoti

              Stirea asta e pe bune? Stirea asta e pe bune? Da da, de  doua ori am intrebat.
              Daca din exterior poti intra nevazut in inchisoare, cum se face ca din interior nu poti... aaa, acum am inteles, gardienii sunt atenti doar la cei care vor sa iasa, nu si la cei care vor sa intre.
              Probabil Tarantino mai poate inventa astfel de scenarii.

Diferente de responsabilitate

             Ma uit in centrul Clujului la cladirile vechi. Majoritatea au fost construite de austrieci, in urma cu peste 100 de ani. Toate se pastreaza in aceeasi stare, impunatoare, rezistente, pana si tencuiala s-a pastrat.
             Ma uit la constructiile noi, facute cu tehnologie moderna, in urma cu 2-3 ani. Cade tavanul in capul oamenilor, peretii se misca, bate vantul pe la geamuri, ia foc instalatia electrica, se rup balcoanele, etc.
             Ma uit la drumul facut in urma cu vreo 15-20 ani de o firma greceasca de la Cluj la Zalau. Inca e bun, chiar foarte bun, fara gropi, gandit bine, intr-o ora esti la Zalau de la Cluj. Ma uit si la cel de la Cluj inspre Oradea, E60, facut de un italian, tot asa, in urma cu vreo 12-13 ani. E inca bun, desi e cea mai tranzitata ruta.
             Ma uit la drumurile facute de ai nostri tineri. Tin maxim un an. Sau din toamna pana in primavara. Autostrada Transilvania deja are fisuri in fundatie. Centura de ocolire a Clujului dinspre sud s-a rupt si s-a inchis la un an de la terminare. Sa nu mai vorbim de drumurile judetene proaspat turnate si pline de gropi.
             Stiu si de ce. Romanii condusi de straini au facut treaba. Romanii condusi de romani au furat fierul, cimentul, asfaltul, adezivii, piatra, motorina, etc. Si au facut drumuri din ce-a ramas, din nisip si pamant. Drumuri de unica folosinta.
           

marți, 12 martie 2013

Loveste, Stroe cel strong!

            Giuliano Stroe e acel copil de 8 ani din care tatal vrea sa faca un super-man. Nu stiu daca gresesc sau nu, dar nu sunt de acord cum isi creste acel tata copiii. Oricare ar fi motivatiile, trebuie sa fii putin bolnav sa-ti pui copilul sa sparga nuci cu pumnul. Sau sa faca flotari pe sticle.
            Nu conteaza ca e cel mai puternic copil din lume, in primul rand e un copil, apoi e copilul tau si ar trebui sa te gandesti cum va arata acel copil la 40 de ani. Daca apuca.
            Vorba aia: "Parintii au mancat agurida si copiilor li s-au strepezit dintii."  Ezechiel 18:2.

            Iata varianta unor specialisti.

                                                                                

Noua, o noua taxa

             Cand vad stiri de genul o noua taxa... ma gandesc cum fac altii risipa de timp si de cuvinte. Ar ajunge o taxa, fara artificii comerciale, ca la chips-uri: nou! chips-uri cu gust de saracie! E drept ca ne considera naivi, dar nu suntem prosti sa nu ne obisnuim cu sistemul si sa ne trateze ca la scoala: azi vom invata ceva nou. Doar Eminescu, geniul in care se oglindesc toti romanii si in baza caruia suntem mandri, a spus clar: Toate-s vechi si noua toate!
              In curand soferii vor plati taxa de concesiune pentru o parte din autostrazi. Credeati ca am scapat doar cu rovineta, care-i asa, un fel de bilet in parcul de distractii?
              Si iata ce declara Victorius Ponta, acest intelept al neamului: "Este un pas foarte mic, dar un pas urias pentru Romania, pentru ca altfel, doar din resursele bugetare, noi nu o sa reusim sa dezvoltam infrastructura si vorbesc de autostrazi, daca doar stam din bugetul de stat" (via Auto.ro)
              S-a inteles, da? Deci banii ce i-ati dat voi la stat prin taxe si impozite, rovinete, accize, etc, nu mai exista. Vreti drumuri? Banu' jos!

luni, 11 martie 2013

Raul Petrut si arta cimentului

             Pe Raul Petrut l-am descoperit din intamplare pe Facebook dupa ce m-am blocat in fata unei fotografii.
                                                                                
                                          
                                       



               Raul Petrut e unul dintre oamenii care trebuie promovati. Pentru ca e unul dintre cei care lucreaza cu mintea, cu mainile si cu inima. Trebuie intr-adevar pricepere ca sa faci arta din ciment. Dar fara pasiune, piatra ramane rece.

                                                                                                                  
               Daca va place si vreti sa vedeti si alte lucrari ale
lui Raul Petrut, sau daca vreti sa-l contactati,  aici e pagina lui. Dati un like mare.

              "... Am uitat sa zic ca am castigat locul 1 mondial cu gratarul de lemn. A fost in SUA un concurs si am participat doar pentru o atestare mai degraba decat pentru premiu. Cand am primit mailul ca am castigat pentru design si naturalete nu mi-a venit sa cred. Bineinteles ca nu am putut sa merg acolo dupa premiu si sa tin seminarii 2 saptamani .....dar a fost una dintre cele mai fericite zile ale mele..."  (Raul Petrut)

Nu e usor dar nici imposibil

             In ultima vreme am citit niste lamentari personale pe ici pe colo si mi-am amintit de povestea cu drobul de sare, atat de reprezentativa pentru noi, romanii, mai ales in contextul actual. Sa stam pe la garduri si pe la porti (mall-uri si baruri) si sa ne plangem ca o mana de oameni vor sa ne determine sa scoatem din noi versuri mai dramatice decat cele ale lui Cosbuc: ...Ciocoi pribeag, adus de vânt,/ De ai cu iadul legământ/ Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!/ Răbdăm poveri, răbdăm nevoi/ Şi ham de cai, şi jug de boi...
             Ma uit la mine. In trei-j-de ani de multe ori am fost cu un drob de sare deasupra capului, gata sa mi-l crape. Dar de fiecare data am gasit o solutie, fie l-am mutat, fie m-am mutat eu, fie l-au mutat altii. Daca nu era drobul de sare poate ca as fi dormit linistit la umbra cuptorului.
             In urma cu vreo 9 ani fugeam de la facultate in Spania, de acolo in Franta. Dupa doua luni de boschetariat pe Coasta de Azur am gasit de lucru. Am lucrat cateva luni insa patronul de acolo a luat o teapa mare si nu m-a putut plati integral. Am fost foarte suparat pe viata, fusesem responsabil dar nerasplatit. M-am intors acasa doar cu o parte din bani, cu un gust amar. Dupa vreo 3 ani pierdeam in Belgia o masina scumpa, dintr-o neintelegere. Eram fara bani, cu datorii la firma ce-o aveam in Romania. Am luat-o iar spre Franta, cu cativa centi in buzunar, aveam niste prieteni. Acolo m-am intalnit cu francezul la care lucrasem. Stii, imi spune el, ai niste bani la mine, vreau sa ti-i dau. Si pentru ca m-ai inteles atunci, uite, casa mea e casa ta, atat cat ai nevoie. Si stiu pe cineva care are nevoie de un om de incredere.


duminică, 10 martie 2013

Premonitie Divertis-ficata - Ameno

             Oare de unde au stiut cum va fi?

                                                                               

Romania, te iubesc, dar... ramane cum ne-am inteles pe tren

             Azi, la Romania, te iubesc puteti urmari un reportaj despre situatia CFR din Romania. Sau ce-a mai ramas. Cum s-a furat si cum se fura pe fata, ziua-n amiaza mare, legal, etc in Romania.
             Despre cum niste vagoane si trenuri declarate patrimoniu national au ajuns la REMAT taiate pe bucati puteti citi aici si aici.
             Stiu, veti spune ca povestea e veche. Nu, nu e veche, e de actualitate si prezinta fapte care conteaza azi si vor conta maine.

             Romania, te iubesc mi se pare cea mai buna emisiune tv. Anchetele sunt bune, clare, sustinute de probe solide. Si totusi... Si totusi anul trecut s-a demonstrat clar cum se fura sute de mii de hectare de padure cu acordul celor din ministere. Nu s-a luat nici o masura, se fura la fel in continuare. E doar un exemplu, e la fel cu toate celelalte care s-au demonstrat dar nu s-au oprit.

Idei pentru o viata mai buna

            Reconsiderati-va necesitatile. Veti vedea cu cata usurinta puteti renunta la unele lucruri.
            Organizati-va timpul. Considerati timpul un aliat, nu un dusman.
            Fiti oameni de actiune. Lasati intrebarile in seama filosofilor. Veni, vidi, vici.
            Nu faceti compromisuri. Cautati integritatea si veti deveni puternici.
            Stabiliti si mentineti o legatura intre voi si Dumnezeu. Fiti multumitori.
            Renuntati sau reduceti fumatul. Veti castiga timp, bani, sanatate.
            Fiti selectivi. Aveti grija ce ascultati, ce vedeti, ce vorbiti. Esti ceea ce asculti, ce vezi, ce spui.
            Nu va amagiti. Negrul e negru si albul e alb.
            Nu fiti nici mandri, nici egoisti.
            Nu desconsiderati literatura si cultura.
            Nu credeti ca sunteti intelepti. Nu veti sti niciodata destul. Continuati sa invatati.
           
            Textul l-am scris pe blog in 2011. Dar pentru ca in ultima vreme am citit pe diverse bloguri texte vechi dar foarte bune, o sa incep sa re-public cateva dintre articolele ce le-am scris pe la inceputul blogului, pe care le-am citit doar eu si ai mei prieteni. Va indemn sa faceti la fel pe blogurile voastre, va fi o experienta interesanta.

sâmbătă, 9 martie 2013

Ce mancam

             Platim mult sa mancam prost.
             Ce s-a intamplat in ultimele doua saptamani a cam taiat pofta de mancare. S-au amestecat caii cu vacile si am mancat cal in loc de vita. Speriati, am trecut la peste. Pestele congelat era insa infestat. Sa ne reparam, am baut lapte si am mancat lactate. Cu aflatoxina cancerigena. Gata, trecem pe fructe si legume. Nu putem, pentru ca fructele sunt infestate cu pesticide. Ramane puiul. Dar are salmonela. Peste 50 de tone, cateva zeci de mii de pui depistati.
             Si noi, noi ce mai mancam?

                                                                               

Oferte de cazare...

             Potentialul turistic al Romaniei e enorm. Insa e doar un potential. Strategia e clara, un turism pus la punct ar aduce turisti, turistii ar aduce bani, banii ar aduce oportunitati de dezvoltare. Ori nicidecum nu se doreste dezvoltarea romanului mediocru votant naiv mandru sarac.


              Cand pui cruce turismului sa nu te astepti sa vina cineva sa-l dezgroape, pentru ca lumea asta e plina de locuri gata dezgropate, curate, protejate, expuse.

                                                                                                                                                                  

vineri, 8 martie 2013

Intre idealism si realism

             Pe-un picior de plai
             Pe-o gura de rai...
             Trei oameni cu blog
             Discutara foc.
           
             Unu-i moldovean
             Unu-i norvegian 
             Si unu-i ardelean.
             Si cel moldovean
             Cu cel norvegian
             Mari, se vorbira
             Si se sfatuira
             Ca cel ardelean
             E idealist
             Si nu realist.

             Criticile sunt bune. Criticile sunt vitale in dezvoltare. Si dupa ce Mircea Vladut si cu Rudolph au discutat ei cum ca eu traiesc intr-o lume ideala, departe de realitate, am stat si m-am gandit bine la asta. Sunt doua diferente. Vad o lume ideala dar nu traiesc in ea. Si pentru mine lumea ideala nu e ceva iesit din comun, ci o lume normala, cu limite de bun simt si siguranta, ceva fezabil, deja existent.
              Daca afirm ceva o fac avand un precedent sau un exemplu concret. Nu e bine nici normal ce se intampla in Romania. Si, nu, nu e la fel si in alte parti. In Romania e mediul propice pentru dezvoltarea lacomiei. De ce e mediu propice? Pentru ca il mentinem noi. Cum? Prin atitudini de acest gen, ca si in alte parti e la fel. Nu, Rudolph, nu e la fel, nu mor nicaieri atat de multi copiii ca in Romania, in afara de Africa, bineinteles. Nu, Rudolph, politia romana nu-si face treaba. Nu, cultura si medicina nu se dezvolta. Nu, Mircea, UE nu ne-a dat doar ce e rau. Asta am luat noi, doar ce am vrut. Si cum romanul e lenes dar mandru, a luat doar ce l-a interesat. De asta exemplele imprumutate nu sunt bune, pentru ca sunt luate doar partial. E ca si cum ai cumpara o masina cu o roata, ca sa te plangi apoi ca nu merge. Nu, nu se fura si in alte parti ca la noi. Se fura, dupa ce se face, daca ramane ceva. La noi e invers. Tot ce s-a facut s-a facut cu fonduri UE. Altfel am fi fost ca acum 23 de ani, statul ar fi aruncat doar coji uscate poporului. Aici replica e UE face din interes. Normal, cine nu face din interes? Dar UE da ceva in schimb, nu?
              Iata realitatea mea: daca te invarti in centrul unui oras si refuzi sa iesi de acolo, ca nu cumva sa calci in noroaie sau gunoaie si sa nu vezi acei oameni care inca nu stiu citi, scrie sau vorbi, care sunt tinuti in salbaticie doar ca sa iasa numarul de alegatori, asta-i ideal.
              Si cea mai buna realitate e asta: oricum ar fi in alte tari, cetateanul are un statut, e folosit dar rasplatit cu o viata buna si cu siguranta. In Romania cetateanul e doar folosit.
              Si sa spui ca noi, romanii, suntem altfel, asta nu e idealism? De ce suntem altfel? Daca suntem altfel intr-un sens bun, de ce toti pleaca?

joi, 7 martie 2013

Steaua-Chelsea

             Cred ca se exagereaza cu privire la meciul Steaua-Chelsea. La fel cum se exagereaza cu privire la valoarea Stelei.
             Pe bune, chiar comparam Steaua cu Chelsea? Vorbim despre amatori si despre profesionisti. Despre fotbal si despre un alt joc ce seamana cu fotbalul. Hai sa privim si mai departe de jocul in sine, poate ca mingea e la fel. Dar cluburile? Politica, istoria lor?
             Tin cu Steaua, normal, pentru ca tin cu Romania. Dar sa castige Steaua e ca si cum s-ar castiga la loto. Noroc.

O alta fata a blogosferei

               Saptamana asta a fost saptamana confesiunilor in blogosfera. S-a dat arama pe fata, in sensul bun si s-au consolidat niste atitudini si aspecte ale vietii.
             A inceput pe Arhiblog, unde Hary face o pledoarie credintei, ca raspuns mesajului lui Baxt, un tanar cu probleme de sanatate ce indeamna la curaj si ambitie. Cei care isi fac veacul virtual pe Arhiblog si de regula sunt ca nemtii, reci si duri, s-au inmuiat si au demonstrat ca inca mai exista sensibilitate umana si credinta, numai ca sunt acoperite de straturi de obiceiuri si de exces de inteligenta. De ce e nevoie de drame ca sa recunoastem ca avem nevoie sa credem, ca avem nevoie de repere? De ce uneori suntem falsi, doar de dragul unor aplauze?

             Alta lectie de viata a fost predata de Vladen si de cei care-l sustin, cu nucleul Vienela. Vladen a demonstrat ca exista oameni buni si rai si ca in spatele oricarei activitati exista un risc. Ne-a reamintit cat de periculosi si de bolnavi pot fi unii si cum, intr-o clipa de neatentie, pot castiga teren. Vienela a strans randurile de aparare, cu voluntari si a explicat inca o data meritul unei lupte bune.

             

miercuri, 6 martie 2013

Puterea muzicii, super-bass

             Ma uit la clipul asta si nu ma pot opri din ras. Expresia celor 2 e... incomparabila. Tind sa cred ca cel cu tigara stie ce urmeaza, are un zambet putin parsiv. Stie cineva ce masina e? Mie mi se pare ca e o masina cu prelata. Atentie mare la secunda 23, cand incepe a doua-a oara.

                                                                                 

Sus

             Se spune ca ziua buna se cunoaste de dimineata.

                                                                                        

marți, 5 martie 2013

Pro Vladimir

            Bunul simt, mecanismul de auto-aparare si instinctul de conservare ma obliga sa scriu pro-Vladen/Vladimir.  Dar mai bine decat mine o face Vienela.
            Vladimire, vorba multa, saracia omului. Adu-ti aminte de Edmund Burke: pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.
             Vladen simte ca locul lui nu e intre romani, pentru ca e rus. Si sunt unii care ii repeta ca rusii sunt... rusi. Nu e o dovada de dragoste si de apreciere ca omul asta, desi e rus, desi vorbeste si alte limbi, a ales sa scrie in romaneste, pentru romani, printre romani?
             

                        

Pe drumuri (romanesti) de munte

            Scuzele autoritatilor vis-a-vis de zonele rurale de munte si de infrastructura care lipseste cu desavarsire sunt clare si simple: greu accesibil.
            Inca sunt sate fara curent electric, locuinte izolate, drumuri impracticabile 6-7 luni pe ani, fara acces la scoli, biserici, spitale, magazine. Insa... daca cineva cu influenta a pus ochii pe niste brazi frumosi, mari si drepti, in 2 zile vin utilajele grele si fac drum si daca cel care taie lemnele e pretentios, se si asfalteaza.
            Vorbeam cu cineva de acolo, imi spunea ca a fost o pana de curent care a tinut 2 saptamani. Imi amintesc cum anul trecut inainte de alegeri, masinile de la Electrica erau pe toti muntii, indiferent cat de rau era drumul si angajatii puneau bannere din brad in stanca.
             Mai imi amintesc cum pe drumul care se continua cu Tranfagarasan-ul uneori se inchide circulatia ca sa treaca unele camioane imense cu ciment, fier si alte materiale de constructii, pentru cabanele unora care au ingradit muntele si l-au declarat al lor. Desi drumul respectiv e cu regim special si are limite clare de tonaj.

                                                                                
               Si ceva despre spatiul Schengen.

luni, 4 martie 2013

Regionalizare sau dictatura comunista

            Ma intorceam ieri acasa in spatele unei masini din Austria care avea inscriptionate reclame pentru regiunea Tirol. (E extraordinar acolo, daca aveti ocazia, mergeti.)
            Ma gandeam cat de bine se administreaza aceste state federale, sau, la modul general, e mai usor si mai simplu sa administrezi o anumita regiune decat o tara intreaga. La fel sunt land-urile in Germania, statele in SUA, departamentele in Franta, etc.
            Romania a respins ideea de regionalizare. De ce? Pentru ca toti banii merg la Bucuresti. E atat de simplu incat intelege tot prostul: toate taxele, impozitele, amenzile, fondurile, etc, merg la Bucuresti. De acolo, ei, numaratorii de bani, retrimit banii spre judete, dar doar ce ramane. Un fel de a lasa restul copilului pe care l-ai trimis la magazin sa-ti cumpere ceva. De asta vrea toata lumea la Bucuresti, acolo unde se face imparteala. De asta tara produce mereu si nu are niciodata. Macar daca ar face ceva cu banii, dar Bucurestiul arata ca dupa razboi, e una dintre cele mai mizerabile si periculoase capitale.
            UE a propus regionalizarea. Asta nu le place politicienilor. Asa ca trag de timp. Au trasat un plus mare pe harta si au impartit Romania in 4. Au bagat oamenilor in cap ca regionalizarea inseamna autonomia ungurilor si a secuilor. Hai sa nu ne mai dam viteji, daca ungurii sau sasii s-ar administra singuri, ne-ar da clasa la multe.

duminică, 3 martie 2013

Doua texte si-un clip


             Ca tot e martie, doua texte despre femei si un clip pentru relaxare.

             Sunt femei care , in loc sa faca sa sufere cat mai multi barbati, asa cum e firesc, se concentreaza asupra unuia singur, pana il extermina. Acestea se numesc fidele.

              O femeie intra in farmacie:
              -Aveti ceva ieftin si eficient pentru slabit?
              -Da, avem, plasturi.
              -Si unde se pune?
              -Pe gura!

            
                                                                                  

sâmbătă, 2 martie 2013

Muzeul de la Sinsheim

              Undeva intre Heilbronn si Karlsruhe e Muzeul tehnic si auto de la Sinsheim.
              Pentru pasionatii de tehnica, masini, avioane, tancuri, istorie, razboi, etc, e un loc de vis. E de vizitat, in special vara, cand poti bea racoritoare sub aripile avioanelor.
              Din pacate am ajuns prea dimineata si nu era totul deschis.


                                                                                         
               La intrare e un tanc american explodat si ciuruit de gloante, ca un mesaj clar. Mai e si un avion american lovit de tun, care transmite acelasi mesaj.

                                                                                  

vineri, 1 martie 2013

Pentru relaxare

            Pentru relaxare, o gluma buna de la Times New Roman, apropo de camatari si de nemarginirea internetului.

Functiile incompetentilor

             Una dintre cauzele evolutiei greoaie a Romaniei e obiceiul comunist si nesimtit de a numi in functii persoane incompetente. Adica functiile ocupate de oameni care nu au nici o pregatire, in primul rand, apoi responsabilitate si aptitudini, doar de dragul unor relatii, cu scopul unor influente sau a unor salarii barosane, nemeritate.
             Eu personal cunosc foarte multi oameni ce ocupa functii artificiale, habar nu au care le sunt indatoririle si chiar daca ar sti ar fi incapabili sa le faca. In primarii si alte institutii. In politie. In banci. In scoli. In infrastructura. In special in primarii si tot ce e afiliat acestora. Ca unele neamuri sunt mari si le place sa fie impreuna, ca doar sunt o familie.
             Majoritatea acestor functii sunt ocupate cu acte false. Diplome de studii, carnete de elev, recomandari fictive. Oamenii nu stiu vorbi nici macar romaneste, stiu doar sa lege dosare cu sfoara maro. Functia lor are denumire pe care ei sunt incapabili sa o pronunte, mai ales in engleza.
             Astfel, nu avem sisteme eficiente. Dar avem cozi si ghisee. Nu avem invatamant, dar avem crime in curtea scolii. Nu avem planuri de modernizare, dar avem noroi cat pentru toata planeta. Nu avem drumuri dar avem taxe de drum. Nu avem salarii si pensii, dar avem vecini cu functii. Nu avem justitie, dar avem politie.