miercuri, 20 februarie 2013

Tiganii imprumutati Europei

             Am vazut zilele trecute 5 minute dintr-un reportaj despre tiganii romani de prin Europa, in special cei din Norvegia. Stiu, tiganii, subiect tabu... romi...romi romani... romani...etc. Eu as vrea sa discutam putin pe tema asta, plecand de la premisa ca nu conteaza cine sau ce esti atata timp cat te incadrezi in niste legi sociale.
             A vorbit ambasadorul Norvegiei in Romania. I-a numit pe tigani tigani romani, foarte corect, mentionand ca exista tigani bulgari, tigani francezi, etc. A bifat mai multe probleme grave: se inmultesc foarte repede. Si acolo si cu suplimente din tara. Statul norvegian le-a oferit locuinte sociale, mancare, imbracaminte, bani sau locuri de munca. Insa ei nu accepta conditii. Nu vor sa se spele, nu vor sa vorbeasca frumos, nu vor sa lucreze. Vor pe strada. Pe strada nu numai ca cersesc, ci sunt agresivi, ameninta, fura, trag hainele de pe oameni. Mananca pe strada, lasa resturile acolo, isi fac nevoile acolo. Se spala in fantanile arteziene. Fura din nou. Sunt atat de mizerabili incat stau intr-un loc pana ii invadeaza propriile gunoaie, apoi se muta.
             Altcineva cu o functie mare in Norvegia spunea ca sunt putin intrigati ca Romania a primit foarte multi bani de la UE pentru integrarea romilor in societate, exista un fond special, insa nu a fost folosit niciodata in acest scop. Norvegienii au folosit acest fond, nu au rezolvat problema, au plusat cu bani de la stat, nu au rezolvat problema, acum cauta alte strategii de a-i domesticii pe tigani si de a-si apara civilizatia.
             E normal ca autoritatile romane nu-si iau aceasta responsabilitate, ar fi de munca, ar fi periculos sa se intoarca toti tiganii in Romania, ar trebui sa plecam noi atunci.
             Parerile sunt impartite, stiu. Inainte sa judecati, sa acuzati, ganditi-va daca voi ati accepta ca cineva strain sa se pise regulat pe masina voastra, sa-si instaleze cortul in parcul vostru preferat, sa va fure mancarea de pe masa, sa va ameninte copiii, mai ales cand parte din banii munciti de voi merg inspre combaterea acestor atitudini.

14 comentarii:

  1. Poi daca nu le reuseste sa ii trimita in India, poate reusesc aia...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pentru mine e o enigma: desi se poarta ca in evul mediu, le place sa traiasca in cele mai civilizate orase.

      Ștergere
  2. Imi povestea cineva mai demult ca francezii ne considera pe toti tigani inca de pe vremea lui Ceausescu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Altcineva îmi spunea, pe bună dreptate, că doar în acest fel vor înțelege europenii de ce nu avem ce face cu fondurile pt reintegrarea țiganilor. Pentru că țiganii nu pot fi reintegrați. Lasă să vadă asta pe pielea lor.
    În plus nu știu cum se face, dar deși mulți țigani au plecat în afară, locul lor a fost ocupat de români care se poartă precum țiganii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu contest ce spui, dar sa nu ajungem ziua in care tiganii se vor intoarce. De ce? Pentru ca s-au invatat cu mult si cu pretentii iar noi nu le putem oferi. Asa ca isi vor lua singuri.

      Ștergere
    2. Si tu crezi ca autoritatile romane au cheltuit bani pt integrarea lor? Pai banii aia nici macar nu i-au luat, ca se dau pe baza de proiecte, o parte.

      Ștergere
  4. Habar nu am cand si unde a fost facut documentarul asta, insa eu pot sa raportez ca tiganii romani din zona de vest a Norvegiei sunt spalati si pieptanati corespunzator, plus imbracati corespunzator conditiilor vremii si chiar cultural interesant ca design imbinand elemente din portul traditional romanesc din diferite zone ale Romaniei cu elemente traditionale ale poporului prieten norvegian, si isi indeplinesc constiincios toate atributiile pt a nu intra in conflict cu legile locale, copiii minori au disparut, si acum pe strada se afla doar femei adulte cersetoare si prostituate (insa cersitul si oferta de prostitutie nu sunt ilegale in Norvegia), plus barbatii adulti care le pazesc in mod regulamentar, in ratia de 2 barbati adulti per femeie si 1-2 barbati mai tineri ucenici, si care in timpul liber participa la activitatile de distribuit reviste cu caracter cultural si pro-social pt comision de catre diversi oameni handicapati, cf programelor sociale de ajutor norvegian.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Femeile au inceput deja sa invete cuvintele "ajutor" si "educatie" in lb norvegiana, stiindu-se ca aceste cuvinte trezesc sensibilitatile oricarui norvegian obisnuit care se mai afla in prezent in Norvegia (pt ca majoritatea norvegienilor nu locuiesc in Norvegia). Nr cersetorilor de pe strada este strict controlat ca sa fie la un nivel optim si nesuparator, plus se urmaresc si orele de program potrivit norvegian. Totul este deosebit de organizat si merge ca pe roate. Toata lumea coopereza cu toata lumea, cu autoritatile locale, cu ambasada, nu exista nici un motiv de neliniste sau suparare pt nimeni.

      Presa se mai chinuie din cand in cand sa gasesca cate ceva interesant sau scandalos, ca de ex ca intr-o seara pe la 10 noaptea erau vreo 4 barbati probabil tigani care mai devreme fusesera angajati in activitati artistice de "statui vii", dar acum, in loc sa plece sa se culce ca toti cetatenii, sau ca tiganul de tip exemplu bun care e cunoscut local deoarece canta aici la acordeon cantece populare clasice central europeene de 20 de ani cand a sosit imediat dupa Revolutie, stateau creanga pe langa o piata pustie langa o biserica, ridicand suspiciunea unui ziarist, care iesea dintr-un hotel, sau naiba stie de unde iesea si ala la o ora cand toata lumea doarme sau sta intr-o stare de inconstienta de betie crunta.

      Ștergere
  5. Da, au mai spus si ca cersetoria e foarte bine pusa la punct, ca un numar de cersetori activeaza sub tutele unui barosan, care ii aduce dimineata cu o masina de zeci de mii de euro si ii lasa in locurile pentru cersit.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. ...probabil barfe zvonite de concurenta norvegiana si somaleza, la fel cum si la Londra sunt probabil invidiosi pakistanezii pe tigancile etnic romane care se imbraca acolo in valuri de tip musulman, (cf un documentar britanic), luand probabil exemplu si de la tiganii etnic bulgari care sunt in majoritate de religie musulmana (cf bulgarii majoritari), pt a reusi sa activeze mai usor intr-un loc unde probabil oferta de prostitutie si cersetoria sunt ilegale, plus ca sa poata cara si cativa bebelusi dupa ele in mod adecvat cultural si chiar cf ultimele cercetari stiintifice care confirma o reactivitate masculina speciala atunci cand vad o femeie insotita de un bebelus, fara a intra in vreun pericol deosebit de a fi agresate nici de autoritati, nici de cine stie ce raufacatori probabil albanezi violenti (cf Hollywood).

      Ștergere
    2. erata: concurenta nigeriana si somaleza, nu norvegiana si somaleza (in legatura cu business-ul de strada, concurenta norvegiana fiind doar poate cea referitoare la presa rivala cu mass-media britanica)

      Ștergere
    3. Dupa parerea mea, (daca mi s-ar cere parerea mie vreodata), eu cred ca romanii majoritari interesati de imbunatatirea imaginii Romaniei in UE ar trebui sa inceapa sa foloseasca notorietatea mass-mediatica pe care au adus-o tiganii, pt a arata cat mai clar ca tiganii etnic romani sunt intr-adevar mai experti decat alti tigani de alte etnii, pt ca desi se zvonise mai de mult ca pilotii romani sunt mai tari decat alti piloti, sau in SUA indepartata se zvonise la un moment dat, probabil de la vremea lui Dillinger si Al Capone, desi reluat si mai recent de cateva ori, ca criminalii romani interesati de jafuri, inclusiv armate, sunt cei mai inventivi si indrazneti din lume, sau chiar in Romania ca hackerii romani sunt cei mai tari dintre cei mai tari...si uite ca acum in mass-media ne-o iau albanezii inainte la violenta, ucrainienii la hackerit, somalezii la piraterii, nigerienii la prostitutie si diverse fraude, ba chiar, cf dl Ponta recent, pana si bulgarii la coruptie, iar cf mine chiar si jurnalistii moldoveni (din Rep Moldova) sunt mai tari decat cei romani ...nu este bine...trebuie sa luam exemplu de la poporul prieten cubanez, care a reusit in numai 2 generatii sa aiba medicii cei mai buni din lume (cf mass-media americana de inclinatie unita atat democrata cat si republicana, atat documentaristica cat si semi-artistica)...

      Ștergere
    4. Deci, exemplu concret: documentarul de mai sus NU trebuia sa accentueze factorii de vulnerabilitate, de ex ca tiganii etnici romani ar fi ca niste copii handicapati, ca probabil si de aia autoritatilor norvegiene cu PhD in studii de integrare le-a venit ideea sa-i integreze social cf metodelor de integrare care se folosesc in cazul persoanelor cu retard mintal, si acum se mira cu nu merge, ci trebuia probabil sa arate ca tiganul etnic roman este un tigan inteligent, adaptabil la diverse conditii climatice sau politice, flexibil deci totodata realist si mai integrabil decat orice alt grup etnic-cultural de care s-a speriat vreodata Europa, ba chiar si SUA daca se arata ca tiganul etnic roman are si talente muzicale si coregrafice superioare, un om intr-adevar de tip cu adevarat multilateral dezvoltat, un autentic ideal transpus in viata al conceptului de supra-om, un concept atat de drag ganditorilor pesimisti-utopic-fantezisti-visatori.

      Desigur, exista pericolul stereotipizarii, la fel cum de mai bine de 5 generatii se tot zvoneste cum ca poporul evreu este in acelasi timp istet cat si redus mintal, aducator atat de capitalism cat si de comunism, manipulator de tip conducator pe fata cat si pe dos prin santaj emotional, cu "complexe" atat de superioritate cat si de inferioritate, insa, daca suntem atenti sa folosim impartirea adecvata a poporului tigan dupa diverse etnii, ca de ex tiganul roman, tiganul bulgar, tiganul irlandez, tiganul american, etc., (cum cred ca a incercat sa puncteze destul de bine reprezentantul MAE-ului, acest demn urmas al generatiei de diplomati romani larg recunoscuti in plan mondial ca fiind, daca nu chiar pe podium, totusi macar printre primii 6 din topul celor mai experti diplomati din lume), atunci poate exista o sansa de a utiliza acest popor in folosul viitorului natiunii romane, plus poate chiar oferit un exemplu de maniera europeeana mai luminat-umanista de a nu stereotipiza chiar asa la gramada, ci mai pe grupulete, desi exista poate riscul de a invrajbi acuma natiuni daca se folosesc acesti termeni seprati, de ex irlandez, roman, etc, si nu se poate subimparti grupul tiganesc nici pe regiuni geografice, de ex tiganul subcarpatic, tiganul de campie, tiganul alpin, tiganul pontic, etc, depoarece incepe a aduce a clasificare zoologica, si poate cel mai bine e sa o luam pe bresle si meserii asa cum se incercase deja in perioada iluminista in Romania, si acest lucru poate corespunde si stadiului prezent al economiei globale, cu o piata a fortei de munca si activitati umane cu impact pe areal de nivel global, de ex tiganul cersetor, tiganul muzicant, tiganul vrajitor, tiganul mic-meserias artizan, tiganul-mic businessman, tiganul business-traveller, tiganul delegat, tiganul manager, tiganul CEO, tiganul politician orator, etc.

      Ștergere