luni, 25 februarie 2013

Despre cehi, slovaci, polonezi

            Ne-au intrecut. Bravo lor, bravo cehilor, polonezilor, slovacilor, bulgarilor. E plina Europa de ei si sunt primiti bine pentru ca se poarta frumos (in afara de unii bulgari) si au stiut ca o oportunitate folosita intelept aduce alta oportunitate si tot asa.
            Despre polonezi stiam ca se vor integra bine si ca vor ajunge departe. Si vor ajunge o mare putere pentru ca au ales sa creasca dpdv economic treptat si sigur. Mi-a placut sa vad ca tot a doua masina pe autobenzi e de Cehia sau Slovacia. Masini noi, scumpe, majoritatea cu schiurile deasupra. Am stat de vorba cu cativa. Se poarta frumos, au inteles ca omenia si relatiile bune se fac prin corectitudine si perseverenta.
             Ce sa zic, le doresc spor la treaba. Pe cei care isi doresc si fac ceva in acest sens si Dumnezeu ii ajuta.

24 de comentarii:

  1. Poi ai nostri conducatori s-au intrebat ... bun, ne-au integrat, dar ce putem obtine NOI (ei politicienii si ai lor) din asta?
    Si si-au pus mintea si mijloacele la bataie pentru a face cat mai mult pentru ei ...
    Si pentru ca "pestele de la cap se-npute" ... unda s-a propagat in tot mediul social-politic.
    Si-uite asa am ajuns unde suntem ... repetentii EU.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stii, ma intreb uneori, oare in alte tari - ma refer la cele estice - nu exista nevoia asta disperata de inavutire? A politicienilor, bineinteles. Cu siguranta si acolo se fura, dar merg totusi inainte.

      Ștergere
  2. Pentru noi inca dureaza..Ne integram mai greu..Procesul de romanizare a fost cel mai scurt la noi, insa procesul de civilizare se pare ca e cel ma greoi...

    RăspundețiȘtergere
  3. Uneori ma intreb daca noi, romanii, chiar suntem un popor sau doar o adunatura razleata de egoisti care se gandesc doar la propria lor ograda si fac tot ce le sta in putinta pentru a aduna roadele gradinii. :((

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, fara suparare si eu zic uneori ca nu meritam mai mult. Cand vad atata nesimtire si aroganta si rautate, nu stiu daca e corect sa mai sper ceva.

      Ștergere
  4. 1. nu e dracul chiar asa de negru in legatura cu noi insine ca cetateni romani sau rezidenti nascuti si crescuti in spatiul cultural vorbitor de lb romana, numai ca sincer eu cred ca trebuie sa ne mai maturizam si sa si iesim o idee din mentalitatea de om oarecum fara putere, imatur, vulnerabil, oropsit, orfan, neinteles, abuzat, dar totodata si co-dependent de vreun leader oarecare cvasi-parental care sa ne ajute, sa ne si iubeasca, sa ne si inteleaga, sa ne si conduca, sa ne si dirijeze, sa ne si ghideze, sa ne si educe, sa ne si certe, dar cu intelepciune si masura si competenta etc...(desi nici imaginea asta nu e neaparat intern romaneasca si are si o componenta de cum pot fi priviti romanii din afara in inter-relatia lor cu alte culturi, ca orice imagine de sine individuala, care, in formare, va depinde si de ochii in care va fi reflectata ea, initial poate ai mamei mai inainte de toate, dar si ai tatalui, a bunicii, ulterior si a profesorilor de la scoala, a prietenilor de clasa si de cartier, ulterior si al comunitatii noastre sociale mai largi, a iubitiolr speciali nu mai zic, etc)...adica efectiv totusi in final ca o situatie din aia similara cu o persoana posibil casatorita sau in relatie cu vreun consort alcoolic, relativ mitocan, si abuziv, care ne-a sapat si increderea in noi, care nici nu ne lasa sa mergem mai departe, si sa ne tot vaicarim in legatura cu toate relele trecute si prezente, plus sa intram din nou si din nou tot in relatii din astea cvasi-abuzive si mai ales neoptime pt ca ori n-avem de ales, ori "rau cu rau, dar mai rau fara rau", ori ca "hai, treca de la mine plus desigur ca trebuie sa ma intretina cineva ca altfel ajung in strada", etc...adica NU e vina poporului roman asa in totalitate, este vorba si de traume si fragmentare sociala post-totalitare, este vorba si de saracie reala la nivel de populatie destul de mare, este vorba de o gramada de factori externi si de mediu, care si ei au franat inaintarea mai rapida pe drumul independentei mai autentic mature, plus e si lipsa reala de know-how si experienta autentica interna, pt ca in Romania nu a prea existat vreo experienta reala de dezvoltare interna democratica relativ moderna de jos in sus pe specific local, a fost mai mereu ceva asa adaptat cf unor idealuri de din alta parte, si dupa legi oarecum copy-paste subcalitative, si, mai ales, mai mult doar de sus in jos si semi-impus dar ne-explicat asa la nivel de inteles popor general, desi poporul general e inteligent si are resurse structurale chiar f bogate, adica nu e cumva ca romanii ar fi mai "primitivi" sau mai "ignoranti" sau de fapt in general "mai altfel" decat altii...nici nu trebuie sa ne credem totusi prea "speciali", ca asta e mereu cu dublu tais, si poate usor aluneca in patologic sau cel putin vazut ca patologic.

    2. chestia cu "capra vecinului" clar nu e ceva tipic romanesc, ci este o plangere des intalnita in cadrul unor grupuri care s-au simtit "fara voce", "disenfranchised", minoritare si realmente chiar posibil exploatate intr-un fel, iar chestia aialalta cu lipsa de spirit comunitar nu e nici aia strict post-totalitara sau strict post-traumatica, sau strict din cauze de mentalitati educate mai subcalitativ, sunt lucruri mai complexe care insa trebuie recunoscute, notate ca atare, dar pe urma gata, la un moment dat, trebuie trecut si mai departe ca altfel nu se poate, insa progresul nu e ceva care poate fi impus, si nici nu poate fi educat asa ff usor, decat cu un efort masiv pe care nu ar fi mai nimeni dispus sa il depuna in ziua de azi, plus are dezavantajul ca poate crea backlash de respingere, ca in cazul oricariu posibil "elev" aflat post-era We Don't Need No Education si totodata post-era invatamantului politic totalitar

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu poti compara romanii cu cehii sau polonezii efectiv nici ca istoric, nici ca geografie, nici ca situatie pozitionala in relatia cu alte tari mai bogate din UE de vest, plus ca oricum ei au fost primiti in UE mai devreme, plus ca deja se stie de mult despre Polonia ca exportatoare masiva de mana de lucru specializata/calificata timpurie in UE de vest, cu mult inaintea Romaniei, si se stie totodata despre dinamismul economiei poloneze, care se anticipeaza la nivel relativ serios ca peste 50 de ani va ajunge in top pe UE, in timp ce alte tari aflate azi in top 10 vor ajunge sub pozitia 20.

      Nu se poate replica totodata in Romania vreun model ceh, vreun model polonez, vreun model scandinav, orice model de naiba stie unde, si parerea mea sincera e ca a mai incerca sa se faca asa ceva este o mare pierdere de vreme, (desi nu neg rolul unei posibile adaptari inteligente a unor masuri deja demonstrate ca ar putea da roade practice utile si in alte tari, dar trebuie sa fie destyul de cert ca mai intai de toate vor fi implementabile cum trebuie, nu doar asa ciuntit sau adaptat la nivel de secretar lenes + indrumator neglijent al doctoratului lui Ponta, dar mai ales si potrivite specificului dorit pt dezv economica a Romaniei, tinand cont cat mai realist de resurse si pozitia geografica, care astea nu au cum sa se schimbe).

      Romania este o tara inca tanara, mereu inca poate prea tanara deci chiar imatura, dar nu-i nimic, se poate marsa si pe asta, deoarece tineretea place tuturor + are certe avantaje de flexibilitate si rezilienta chiar mai mari decat s-ar putea crede la nivel intuitiv, oamenii fiind oarecum biologic setati/programati sa echivaleze tineretea extrema cu fragilitate, vulnerabilitate, imaturitate, si trebuie corectat pt o asemenea distorsiune, deoarece in primul rand un popor NU este echivalent unui individ, si in al doilea rand vezi mai sus cu imaginea de sine, care depinde, in formare, si de structuralul nativ intern dar si de reflectia in ochii altora.

      Ștergere
    2. Rudolph, e bine sa vezi partea plina a paharului. Spune-mi, ce au avut ceilalti si n-am avut noi. Iti spun eu: Razboaie. Du-te la Belgrad sa vezi ce oras frumos si linistit, dupoa ce a fost ras de pe fata pamantului.
      Spune-mi, care privilegii le-au avut ei in Europa si noi nu? Crede-ma, cunosc polonezi si cehi si bulgari si prefer sa-i cunosc pe ei decat pe romani.

      Ștergere
    3. Si eu zic exact ca Rudolph. Daca ar fi sa zic eu, ca extern cu ceva legaturi indelungi cu romanii (adica nu complet naiv in legatura cu ei), as zice ca principalele caracteristici negative ale natiei (si imi cer deja scuze daca jignesc pe cineva) NU sunt nici lenea, nici lipsa de caracter, nici hotia ci vaicareala si paranoia. As zice ca asta a vrut sa spuna si Rudolph la primul punct. Daca cumva natia ar reusi procesul de maturizare si sa iasa din auto-victmizarea asta penibila, altfel ar sta lucrurile. Insa atat timp cat se miorlaie cu slogane puerile de genul "ca la noi la nimenea!", "asta e Romania" si "isi baaate joc de noi" (ultimul Romanii si l-ar putea scrie pe steag si pe blazoane) nu vor castiga admiratia nimanui. Polonezului cand ii iei ceva se enerveaza. Romanul incepe cu litania si vaicareala de-ti vine sa-ti iei campii. Si ca sa-l faci sa taca ii mai iei ceva. Uite asa. Fiindca e iritant. Nu agresiv. Nu combativ. Nu rational. Miorlait. Si atunci, evident, ii mai lipesti una sa aiba de ce se vaicarii. Desi cred ca e gresit sa generalizez, fiindca pe masura ce trece timpul incep sa cred si eu ca Vienela: "oare exista neam romanesc?". As zice ca totusi exista, dar e foarte-foarte prematur nascut si aruncat in lume.
      Sa nu se inteleaga gresit, admir romanii, imi plac aproape toti pe care i-am cunoscut (mai putin aia care vin sa ma injure de rus pe blog, de aia mi-e mila), dar cand se aduna si formeaza un grup incep brusc cu vaicareala si paranoia ca-mi vine sa-mi iau campii...

      Ștergere
    4. @Raul aia e aroganta slava mai :D. Nu conteaza cat esti de sarac, nu-ti ajunge nici dumnezeu cu prajina la nas. Neamurile slave n-au sloganul ala penibil "capul plecat capul nu-l taie". La noi ar fi completat cu "nu-l taie, nu-l taie, dar ii da un sut in gura". Voi nu sunteti suficient de aroganti. Sau nu sunteti aroganti pe unde ar trebui. Uite exemplu de diferenta de atitudine slav vs. roman. Eu cand ma duc la o conferinta sau cand am vreo chestie la slujba ma preocupa cum sa fiu cel mai bun din locul ala. Nu cum sa fiu vazut ca cel mai bun. Cum sa simt eu ca sunt cel mai bun. Romanul se gandeste cum se demonstreze ca nu e hot si merita si el sa fie acolo, nu e impostor. Sesizezi diferenta? Evident ca nu zic ca-s toti asa. Nici toti slavii si nici toti romanii. Dar sunt suficienti cat sa se resimta la nivel de natie.

      Ștergere
    5. Cum se face ca in istorie eram un neam batran si intelept, de care se stia ca darz si luptator? Nu cred ca suntem neam tanar, suntem neam vechi dar ne-continuat. Batranii harnici si viteji au trecut iar tinerii veniti in locul lor sunt indiferenti si miorlaiti, asa cum spui. Si nu sunt aroganti, ai dreptate. Eu ii vad pe francezi, pai aia mor cu tine de gat pentru dreptul lor.

      Ștergere
    6. Pai aia nu erau romanii de astazi, zic eu. Poate conducatorii aia nici nu erau romani. Poate erau unguri, polonezi, slavi, etc.. Iar chestia cu neam batran si intelept o fi propaganda totusi. Ca singurii care ziceau asta erau chiar romanii. Celelalte neamuri din jur va cam tratau ca enclava. Poate nu erati tehnic cuceriti, dar asta fiindca nu merita efortul. Economic si administrativ erati sub tutela. Gen perioada Fanariota. Mie mi se pare de un bun simt remarcabil istoricul ala Lucian Boia. El demonteaza miturile astea cu "strabunii viteji" de nu mai ramane nimic din ele. Tot el demonteaza si ideea cu "bastion impotriva turcilor". Pai care bastion, ca turcii v-au ocolit ca sa ajunga in vest si v-au tratat ulterior ca enclava. Eu am impresia despre romani ca este un neam care "a supravietuit". E rezilient. Dar n-a facut istorie. A rezistat ei. Zau ca Lucian Boia merita citit, mai ales "Romania tara de frontiera a Europei". Demitizeaza toata istoria asta umflata de comunisti si are un bun simt cum rar vezi. Si in plus e singurul care acordeaza viziunea istorica romaneasca despre romania cu aia a tarilor din jur si cea Europeana. Sa nu crezi ca zice doar de rau, nici vorba, doar ca atribuie romanilor doar meritele Europene pe care CHIAR LE AU. Sunt atatea de laudat la neamul asta ca e chiar pacat sa inventezi legende la care restul Europei doar sa dea intelegator si cu mila din cap. Asa cum un neam nu trebuie criticat pentru o vina pe care nu o poarta nici nu trebuie laudat pentru ceva pentru care n-are merit. Altfel creezi ciudatenii.

      Ștergere
    7. O sa citesc. Exista posibilitatea sa fi fost invatati gresit. M-am gandit de multe ori la varianta asta, neintelegand de unde se trage indiferenta si lasitatea de acum. Se poate ca, la fel cum ne laudam cu Eminescu desi nu avem nici un merit, asa sa umflam si 2-3 fapte eroice de acum 2000 de ani.

      Ștergere
  5. fiecare a doua zici? Lasa ca le numar eu ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O sa te miri cate sunt. Depinde cand mergi. Eu am trecut pe acolo sambata, se cam intorceau de la ski, e drept. Dar o sa-i vezi, oricum. Si sa vezi ce masini au.

      Ștergere
  6. Au negociat bine conducatorii tarilor respective si cu UE si cu FMI-ul. La noi va creste pretul gazelor si energiei electrice la nivelul tarilor dezvoltate din UE. Chiar nu stiu cum se vor descurca pensionarii si nu numai ei peste cativa ani. Nu ca acum pensionarii ar trai grozav.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Traiasca politica romaneasca, acesti spintecatori ai neamului!

      Ștergere
  7. Nu prea inteleg ce vrei sa zici cu "Se poarta frumos, au inteles ca omenia si relatiile bune se fac prin corectitudine si perseverenta". Adica au ajuns sa aiba calitatile astea pentru ca s-au integrat in UE? Inseamna ca e doar o spoiala.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Si daca ar fi asa, e o spoiala buna. Nu cred ca exista cineva care sa se poarte natural pe deplin.

      Ștergere
    2. Decat un zambet fals, eu prefer sa vad unul adevarat, la oamenii de prin satele izolate. In rest, nu prea mai gasesti asa multe zambete adevarate pe la noi, caci toti romanii isi arunca zambetul adevarat (numai oamenii de rasa inferioara, necivilizati, mai au un zambesc adevarat) pentru unul fals, caci acela e mai bun, e "marfa" occidentala, cu calitate garantata.
      Dar e vorba numai despre preferinta mea.

      Ștergere
    3. Nu putem vorbi doar de zambete aici, ci de comportamente atasate acestor zambete. Spuneam ca ei se poarta mai bine ca musafiri in Europa decat noi.

      Ștergere