Se sta pe net. Din ce in ce mai mult. In detrimentul naturii, al culturii, al sportului.
Tinerii, in special, stau pe net din nevoia de evadare (paradoxal). Internetul le sustine o impresie falsa ca-si permit orice. Nu-i cunoaste nimeni, au identitati false sub care acceseaza ceea ce doresc, fara reguli, fara limite. Impresia asta de libertate totala ii face sa-si piarda simtamantul etic, pierd notiunea timpului, apoi pe cea a realitatii si ajung sa creada ca lumea reala e cea de pe internet. Asta e una dintre consecintele comportamentelor apatice si agresive din societate.
Odata cu pierderea eticii, se pierde interesul pentru munca, pentru solidaritate, pentru familie.
S-a pierdut de mult..Sa vedem daca mai putem rederesa cv intre timp...
RăspundețiȘtergerenoi nu putem decide in locul lor.
ȘtergereInvolutie, clar!
RăspundețiȘtergereInapoi, deci.
ȘtergereVirtual nu inseamna si virtuos, deci pe net se permite aproape orice.Daca eram si eu mai tanara imi dadea prin cap sa scriu sub pseudonim, nu cu identitate asumata.Si ce de mai comenta acu Blonda-sexy-cu -iq-de-geniu...:)
RăspundețiȘtergereDeci esti blonda si esti desteapta. hmm...:))
ȘtergereDe aceeasi parere cu Cristi! :(
RăspundețiȘtergereSeara placuta!
evolutie nicidecum. si ce-i bun se pierde.
ȘtergereFenumenul pe care il descrii este asemanator unui fenomen dopping. Are aceleasi efecte si aceeasi intesnitate. Tehnologia creeaza dependenta. Iar dependenta noastra de aceasta tehnologie ne face foarte usor controlabili de catre unii ce se vor influenti. Si telefonul mobil creeaza dependenta. Televizorul de asemenea. Iti creeaza iluzia ca te delecteaza dar utilizarea lor prelunguta creeaca un efect contrar. Oamenii traiesc in virtual pentr ca acolo visele lor prind contur foarte repede. ar ei, sunt ceea ce vor sa para.
RăspundețiȘtergereProblema este ca de fiecare data trebuie sa se intoarca in viata reala si sunt tot mai pierduti.
ȘtergereDin punctul cui de vedere sunt ei "pierduti", daca ei insisi, utilizatorii de virtual sunt, din punct de vedere concret, fie localizati destul de fix la un computer, fie localizabili chiar ff usor daca utilizeaza echipament de conexiune mobil + la figurat se simt insinea lor chiar mai conectati, deci de loc "rataciti", decat s-ar simti altfel in real life, chiar daca este poate o senzatie oarecum posibil distorsionata + aproape sigur addictiva, (asupra acestui punct eu fiind de acord cu Gabriela) ?
ȘtergereLa urma urmei, de unde atata teama de a nu fi urmarit si/sau manipulat ? Ce, mai traim cumva in vreun regim totalitar sau politienesc, majoritatea din noi care chiar avem acces la conectivitate teoretic globala ? Chiar dimpotriva, cei care traiesc in tari totalitare sau semi-totalitare, tocmai ei nu au acces larg, nestanjenit la aceasta conectivitate globala. Plus exista optiuni atat de simple si clare pt a nu participa la programe de a primi, cu aj cookies, sugestii de reclame nedorite, cf a cine stie ce lista de posibile preferinte compilate de Google sau YouTube, etc., daca nu dorim.
Desigur, poate niste raufacatori sa se teama de a nu fi "urmariti sau localizati" de law enforcement, dar aia chiar ca sunt teoretic putini fata de majoritatea din noi. Dar in legatura cu evitarea "manipularii" sau chiar a simplei enervari prin prea multe reclame comerciale, chiar ca exista solutii accesibile oricui !!
La urma urmei, chiar daca ne o fi lene sa ne curatam cookies sau sa ne setam computerul respectiv sa nu participe la programe din astea de colectii de date, etc, cine ne pune sa citim tabloide sau naiba stie ce consideram ca nu e bine in loc, de ex, sa citim informatii de pe Encyclopedia Britannica, sau de pe site-urile si programele unor universitati reputabile, etc ? Depinde, desigur si de noi, si noi avem aceasta responsabilitate fata de noi insine, plus parintii au raspunderea fata de copiii lor de a interzice accesul la orice ecran inainte de varsta de 2 ani (preferabil chiar 3), si dupa aia a limita si a monitoriza accesul copiilor si a-i educa in continuare pana cat sa nu treaca deja de 14-15 ani, despre cum se foloseste aceasta conectivitate globala in mod responsabil.
Ca unii nu o vor face, treaba lor, altii o vor face mai mult sau mai putin expert, tentatii intotdeauna vor exista in lume si in jurul nostru, nu putem avea pretentia la cine stie ce "puritate" utopica, ca doar traim in lume, si lumea virtuala face si ea parte din lumea de azi, si trebuie sa ne descurcam, ca de aia suntem oameni, ca doar noi, la nivel teoretic, cu liberul nostru arbitru, am vrut sa ne distram pe Terra si sa nu ramanem plictisiti si motaind acolo la gradinita sub supraveghere parentala, in Paradis, la inceput, (inainte de Cadere) !!
Sir Tim Berners-Lee, care a participat in anii 80 la extinderea accesibilitatii Internetului la nivelul unor mase largi de oameni, el inainte fiind accesibil doar unor grupuri relativ restranse profesionale, si-a exprimat recent oarecum dezamagirea ca in continuare lb engleza predomina pt acces la informatii educativ utile, desi tarile scandinavice inceraca sa faca progrese, si desigur si lb germana, spaniola si franceza, ca limbi de circulatie internationala nu sunt prea departe nici ele. Eu am gasit din ce in ce mai multe bloguri si programe ff interesante in lb spaniola pe net, chiar daca nu inteleg totul totusi exista unele cu poze ff frumoase si programe cu filmulete educative culturale si academice chiar interesante, adica nu trebuie sa fie totul de la TED, iar islandezii au un site al cunoasterii, care poate fi dat si prin Google translate si se poate traduce aproximativ si in lb romana, nu numai engleza, (plus are si o versiune ceva mai redusa si in lb engleza), unde efectiv sunt adresate intrebari chiar de tot felul din domenii de cunoastere ff diverse si explicate de catre profesori universitari adevarati (verificabili) la un nivel de intelegere accesibil chiar si unui elev de clasa a 7-a, si e ceva ff interesant si ff larg educativ, http://visindavefur.hi.is/ , care poate fi cautata pe domenii si cuvinte cheie, si versiunea mai redusa in engleza, http://www.why.is/ (care chiar iau si intrebari din public care incep cu De Ce, si este voie sa se si puna intrebari din public, si cineva ff serios va raspunde la fel de serios, insa la nivel de popularizare).
Ștergeresunt de altă părere. speranţa de viaţă a crescut şi războaiele care ucideau milioane de oameni nu mai există pt că refulăm totul pe net.
RăspundețiȘtergereai dreptate şi tu, dar tehnologia are şi efecte pozitive.
totul e util daca e folosit cu limite. insa tot mai multi copii, in special, ajung genii in IT dar retarzi in real-life.
Ștergere@Cuvanta: Nu cred ca accesibilitatea la Internet a participat in mod covarsitor la cresterea sperantei de viata, nici a disparitiei incerte a razboielor care ucideau chiar milioane reale de oameni (din acestea fiind cunoscute 2, ambele la inc sec 20, si fara a se lua in seama si genocidurile numarate tot in milioane din regimurile Stalin, Mao, si Pol Pot, astea tot pe sec 20 chiar de mijloc deja), deoarece accesibilitatea larga la Internet a aparut abia in anii 90, cand deja speranta de viata a oamenilor facuse primele salturi real semnificative cu minim 2 generatii de oameni mai devreme semnificative de crestere odata cu intreoducerea asepsiei in spitale si la nasteri, la sf sec 19, descoperirea antibioticelor si a introducerii imunizarilor la sf WW 2, iar in legatura cu evitarea razboielor cu letalitate masiva deja participase semi-echilibrul din timpul Razboiului Rece, cand pur si simplu 2 mari super-puteri se pazeau una pe alta ca sa nu cumva sa izbucneasca un razboi nuclear, plus exista deja notiunea de "Politie globala", (care si ea a prevenit o gramada de catastrofe, desi nu a prea prevenit genocidurile din cadrul intern al regimurilor totalitare, si oricat de nesuferit sau chiar ridiculizat/caricaturizat ar fi fost acest concept pt diversi).
ȘtergereDesigur ca Internetul, ca orice literatura sau chiar arta interactiva mass-mediatatica, poate ajuta la a "defula"/"descarca"(nu "refula"= a respinge, a "ascunde") o gramada de chestii, majoritatea impulsuri agresive, din care cele mai concret asa posibil agresiv-periculoase ar fi cele ale unor mase destul de largi de barbati de varsta relativ tanara fara sperante prea mari de a gasi un job din care sa se poate intretine independent si de a-si putea intemeia si intretine si o familie, lucru deja observat ca posibil factor de risc in tarile arabe sau India, desi probabil nu numai acolo, desi impulsurile agresive se descarca bine mersi atat la barbati cat si la femei de mii de ani de cand exista oameni si pe cand nu existau economii bazate pe bani si servicii cu concedii si salariu si pensii, etc, si prin alte mecanisme pt care nu e nevoie neaparat de Internet, insa desigur ca Internetul, muzica mai ales heavy metal, diversele fenomene virale gen Harlem shake, pozele sau clipurile cu pisici "nebune" sau funny sau ciudate, etc, si ele participa cu mare succes la asemenea defulari, sau mai bine-zis de-stressari, ca totusi nu suntem, majoritatea din noi, chiar animale, chiar daca unii din noi nu aveam asa o inclinatie sublimativ-creativa-inovatoare deosebita, nici una deosebit de altruista, ca sa ne "defulam" si mai bine, (cf mecanismelor de aparare impotriva impulsurilor agresive clasic descrise de catre dl S Freud, un psihobiolog de sf sec 19 convins de altfel, si de catre fiica lui, Anna, ceva mai poetic feminin visatoare, desigur, insa deosebit de constiincioasa fata de teoriile academice si critic literare ale tatalui ei, si fata de posibilele lor aplicatii educative la copilul mic).
@Raul: In legatura cu asa numitii "retarzi" (in ceea ce priveste aptitudinile sociale) presupus mai des intalnite in randul oamenilor care lucreaza sau sunt interesati in IT, desigur ca anumiti oameni cu anumite particularitati si inclinatii vor fi atrasi mai mult de o interactiune cu masini si altii de o interactiune cu oameni vii, dar asta nu e ceva nou, si de aia unii se fac ingineri si altii manageri, si unii sunt mai buni la matematica insa mai putin buni la diplomatie, plus desigur ca exista cazuri extreme peste tot. Insa nu vei putea lua niciodata un om care are chiar inclinatie joviala si gregara de a merge la bere in fiecare week-end cu amicii si sa il transformi asa peste noapte, doar pt ca va folosi Internetul si e conectat global, in vreun soarece de biblioteca sau in vreun savant tehnic mai mult sau mai putin nebun de tip Frankenstein decat poate intr-o poveste literara gotic-horror de tip dr Jekyll & Mr Hyde, sau poate daca in real life daca se urca intoxicat la volan si trece cu capul prin parbriz din cauza unui accident.
ȘtergereAsa, ca, dupa parerea mea, influenta reala posibila, atat pozitiva cat si negativa, a tehnologiei de conectivitate globala asupra firii structurale a omului nu este deosebit de mare, plus in mod real au trecut abia nici 20 de ani de asemenea tehnologii in masa, asa ca e mult prea devreme a se trage vreo concluzie, sau a se intra in panica, desi desigur lumea intra in panica inca din anii 70 in legatura cu Socul Viitorului, carte scrisa de dl A Toffler, sociolog futurolog, in care se descriu posibilele efecte sociale a unui grad deosebit de inalt de tehnologizare si birocratizare, iar altii chiar iau in serios la nivel grandios patologic asemenea teme horror-SF si se decid sa gaseasca ei singuri "solutii" de alarma anti-tehnologie, de obicei chiar real daunatoare, aberante, sau destructive, ca de ex teroristul delirant Unabomber. Deci, sa nu exageram.
Insa pe de alta parte, desigur ca,
a) nu este bine pt un creier de copil in formare ff accelerata sub varsta de 2 ani cand incepe sa se achizioneze si limbajul sa fie expus la Internet, TV, I-phone, I-pad, etc
b) nu este bine ca copilul intre 3 si 10 ani sa petreaca mai mult de max 30 min initial si ulterior usor crescut progresiv pana la max 2 ore/zi in fata unui ecran, plus preferabil alaturi de un adult care intercationeaza cu el in acest timp, nu singur,
c) este bine ca toata lumea sa faca miscare in aer liber si sa isis menajeze neuronii si sa aiba o buna igiena de somn,
d) este bine ca si scoala si biserica si institutiile statului, nu numai indivizii ei insisi si parintii lor cat sunt sub tutela, sa aiba si ei grija de educarea si bunastarea indivizilor pt care lucreaza
Cele patru puncte(a,b,c,d) sunt foarte bune. Ai sintetizat bine, sunt sfaturi clare si simple.
ȘtergereRaspunsul tau e deasemea bun, dar necesita o atentie marita, pentru ca e la un nivel ++.
Fara sa citesc tot ce s-a scris mai sus la comentarii, eu nu cred ca situatia e atat de dramatica. Fiecare generatie a crezut despre cele care veneau din urma ca nu-s meritorii. E exact fraza aia de care sunt convins ca toti faceati misto cand erati pusti, aia cu "tineretul din ziua de azi!" zisa pe ton oftat de acuta ingrijorare.
RăspundețiȘtergereCopiii din ziua de azi nu-s deloc mai tampiti decat eram noi. Si nici nu vor fi adulti mai buni sau mai prosti. Societatea se schimba. Si noi am fost altfel si am avut alte obiceiuri decat parintii nostrii si mai ales decat bunicii nostrii. Si ei au crezut ca noi suntem idioti si ca n-avem obiceiuri sanatoase si vom duce Terra de rapa. Sau cumva credeti ca erau cazuti in fund de precocitatea noastra? :P De a mea sigur nu erau si nu cred ca situatia in Rusia copilariei mele era altfe decat in Romania copilariei voastre, zau asa.
Chestia asta cu datul ochilor peste cap si spusul ce ar trebui ei sa faca ca sa le fie bine, gen "sport si interactii sociale fata in fata" mie mi se pare contra-productiva. Voi ati facut ceva in copilarie din ce v-au zis bosorogii ca ar trebui sa faceti? Eu NU. Si nici nu mi se pare un argument bun asta cu "experient". Unu la mana am vrut sa gresesc eu sa stiu ca nu e bine de ce l-as crede pe diadia Vasia de nu stiu cati ani cand imi spune ca e naspa sau pericolos? Lasa-ma pe mine sa vad. A doua la mana de ce as avea incredere in experienta unuia acumulata in alta epoca, in alte vremuri? Adica voi daca va nasteati 20 de ani mai curand refuzati computerele si FB credeti? Haaaide... Sau daca o faceati erati chiar mai sociopati ca ei. Sunt alte standarde acum.
In plus chiar vreau sa comentez o chestie eu unul NU CRED ca e mai sanatos sa te duci la o bere cu prietenii decat sa discuti pe FB. Ba zic ca e mai rau la ficat. Chiar n-am sa inteleg cu ce e mai avantajos sa te vezi fata in fata cu altul sa mergi haulind la o bere, sa blah-blah acolo in loc sa vorbesti pe FB si sa ai prilejul sa il opresti pe ala cand iti suna pizza la interfon. E asa comod sa scapi cand vrei de un prieten pisalog ca eu ii inteleg pe pusti.
Eu zic ca exista riscul sa se cada in exact cliseele care ne-au scarbit si pe noi cand eram adolescenti.
Din punctul asta de vedere ai dreptate. M-am gandit la diferenta dintre generatii si obiceiuri impuse de evolutie, dar n-am discutat-o. E normal ca din punctul lor de vedere asta e viata lor, la fel cum noi aveam prastia si colectiile de Turbo.
ȘtergereDar eu zic ca internetul e relativ. E limitat. Depinde de prea multi factori ca sa nu te stii descurca fara el. Internetul e util, daca nu e exagerat. Sa nu uitam totusi ca au murit multi in fata monitorului. Sa nu uitam ca va fi nevoie si de mana de lucru.
Cu Facebook-ul... depinde. Daca ai prieteni de care vrei sa scapi, e bun. Daca ai prieteni cu care te simti bine sa stai, cred ca e mai bine sa-i vezi fata in fata.