Se spune ca poporul roman e unul dintre cele mai credincioase popoare. Se spune. (De n-ar fi Becali, am cadea din top.)
Voi cum va rugati? Concret, cum va rugati? Spuneti rugaciuni scurte, in timp ce va spalati pe dinti? Spuneti rugaciuni scurte, in pauza de publicitate de la film? Spuneti rugaciuni scurte, cand simtiti ca e greu si nu mai vedeti capatul lucrurilor? Imaginati-va ca rugaciunea e o intalnire cu cineva care va iubeste. Imaginati-va ca rugaciunea voastra conteaza.
Oameni buni, se apropie Sarbatorile. Revizuiti-va relatiile cu cei dragi. Revizuiti-va relatia cu Dumnezeu. Nu fiti superficiali, ca nu cumva sa fiti tratati superficial. Linistiti-va in odaia voastra, deconectati-va de la lume, sacrificati un sfert de ora pentru o rugaciune sincera si serioasa.
Cand v-ati rugat ultima data pentru conducatorii tarii? Stiti ca trebuie sa o faceti? Dar pentru saraci, orfani, bolnavi, batrani? Dar pentru Africa?
Rugaciunile se fac seara inainte de somn; in cazul meu, undeva pe la ora 1 noaptea! Cum e?
RăspundețiȘtergerese pune.
Ștergere"da doamane sa castig la loto potul cel mare", sau cand e rost de moaste e musai sa merg sa frec portofelul de racla, inclusiv biletul la loto.
RăspundețiȘtergerein Romania religia e pe acleasi nivel cu superstitia. nu mai face nimeni diferenta.
cat despre Africa e singura tara pentru care eu personal am donat bani. cativa dolari paypal ca atata am avut. Africa a trecut prin cea mai mare foamete din ultimii 60 de ani.
rugaciunile nu ajuta la nimic, insa 1 dolar tine in viata un copil o zi in Africa. (in Romania nu o sa donez niciodata pt ca se fura banii)
foarte frumos. si practic. e o forma de religie. eu cred ca Africa e un test pentru umanitate.
ȘtergereMulte salutari raul!
RăspundețiȘtergereMulţi dintre noi, poate cei mai mulţi, în mod sigur prea mulţi, suntem conduşi de egoism, lăcomie, avariţie, dispreţ, ură, indiferenţă, lipsă de responsabilitate, cruzime, minciună, dorinţă de mărire, nerăbdare, sete de putere, vedetism şi adulare încât cred că, multi uitat de religie .
da, din pacate sunt toate caracteristici ale omului modern. si aceste caracteristici nu fac nicidecum casa buna cu religia si credinta. iata de ce, Sorine, platim preturi atat de mari: pentru ca ne-am indepartat de la adevar
ȘtergereEu am deliberat etic si m-am decis sa nu incarc cutia de e-mail a lui D-zeu, (plus a functionarilor birocrati care il mai ajuta ca eventuali secretari), cu rugaciuni redundante, desi e OK sa ii transmit din cand in cand un mesaj de suport, felicitare, sau recunostinta, si stiu ca e total OK sa il rog sa ma sustina daca chiar simt ff puternic ca am nevoie de o sustinere divina, (si am si facut-o de 2 ori in viata mea, si m-a ajutat o data ff bine, si a doua oara nu chiar asa de mult, insa precis nu a fost vina Lui, ci a fost din vina mea ca nu m-am concentrat atent), insa fara a abuza in mod exagerat de rabdarea si generozitatea Lui. Stiu totodata ca anumite ritualuri efectuate repetitiv in mod compulsiv, de ex a ne inchina cand trecem pe langa o biserica, sau de a repeta o rugaciune stas in fiecare zi la aceeasi ora, pot fi ff ajutatoare pt diminuare de anxietate si ca exercitiu real eficace de relaxare, plus o activitate total recomandabila pt de-stress in cadrul lucratorilor religiosi/spirituali profesionisti, insa eu ma descurc destul de bine in clipa asta cu de-stres-ul prin a scrie in mod compulsiv articole pe blog, asa ca nu vad de ce sa ma mai si rog pt acelasi scop.
RăspundețiȘtergereIar ca sa ma rog pt altii...eu am probleme cu asta pt ca eu nu ma consider un fel de intercesor, adica cineva care are o linie directa la e-mail-ul personal al lui D-zeu, cum ar putea avea, de ex anumiti lucratori bisericesti profesionisti, (in functie de confesiune, ca am impresia ca protestantii nu sunt de acord cu asta), ci am si eu la fel ca toti acces la adresele de de e-mail generale, ca de ex D-zeu at gmail dot com, sau D-zeu at hotmail dot com, etc (ca sunt sigur ca merg toate astea comerciale, ba chiar si alea non-comerciale cu domeniu org sau edu, sau chiar nationale de tip ro, etc), deci nu stiu daca e bine sa ma rog asa aiurea pt oameni pe care nici nu-i cunosc, ca doar nu am ganduri grandioase de genul asta si nu doresc sa fiu raspunzator de destinele sau vietile altora, nu sunt nici politician porofesionist, nici leader, nu vreau sa fiu nici macar sef de birou, desi poate ca pt o persoana ffffffff apropiata si draga mie m-as ruga, insa trebuie sa imi fie cat se poate de clar in clipa aia ca nu o fac in mod egoist tot pt binele meu, ci exclusiv pt binele acelei persoane, deci trebuie sa fiu atent cum as formula rugaciunea, adica ceva de gem, ""draga D-zeu, te rog sa il ajuti pe X sa fie mai vesel, pt ca lui ii sade bine si ii prieste cand zambeste, si nu ii sade bine si nu ii prieste lui cand plange", si NU ceva de gen, "draga D-zeu, te rog sa il ajuti pe X sa fie mai vesel pt ca mi se pare mie ca e mai sexy atunci and zambeste, sau ma simt eu personal mai bine daca el imi zambeste si nu se incrunta la mine sau in directia mea generala cand sunt si eu pe acolo ca sa-l observ".
ȘtergereSi ultima chestie e clar aplicabila si pt copiii sarmani din Africa, pt ca maj din noi ne rugam la D-zeu pt ei pt ca sa ne simtim noi mai bine avand impresia ca am facut ceva pt ei, desi nu am facut mare branza concreta in realitate.
ȘtergereEu pot sa spun ca m-am rugat o data lui D-zeu in legatura cu soarta altor oameni la revolutia din decembrie 1989, pt ca in noaptea dinspre 21 si 22 dec m-am trezit brusc si am avut asa o presimtire ca vor deceda oameni nevinovati, desi eram copil si habar nu am de unde stiam asta, dar stiam ca asa se intampla in orice revolutie, (pt ca stiam deja de revolutia franceza de la 1789 pt ca deja invatam lb franceza de 2 ani si citisem niste texte si vazusem niste filme despre revolutia franceza si mi-a fost clar ca multi au murit total nevinovati, doar pt ca era revolutie, cum se desfasura practic si in Romania), dar stiu sigur ca nu m-am rugat pt revolutionari in mod special, ci efectiv m-am rugat sa nu moara prea multi oameni total aiurea, fie ca erau revolutionari, fie ca erau militari sau cine naiba o mai fi fost pe strada pe atunci, pt ca era clar ca daca sunt oameni cu arme de foc si munitie reala pe strazi, vor muri unii total nevinovati si de o parte si de alta, fie civili, fie militari, ca doar vazusem destule filme si despre razboaie si asta se intampla si la revolutie si la razboi. De aia eu ma bucur ca nu e razboi pe unde sunt eu, stiu teoretic ca exista civili si militari aflati in conflicte reale in alte zone din lume, dar astea nu se vor termina niciodata, si sunt trist din cauza asta daca ma gandesc la acest subiect, insa e prea general si vag ca sa ma pot ruga pt ei, si nu doresc sa risc sa cad in greseala de a ma ruga din motive egoiste.
Rudolph, nu e rau sa amintesti ca trebuie facute si lucruri concrete. dar se spune ca fericirea/implinirea/echilibrul se bazeaza pe doi mari factori: relatiile umane de calitate si spiritualitatea/religiozitate/credinta. ori cred ca cea mai veridica forma de spiritualitate e Dumnezeu. iar la baza relatiei cu Dumnezeu sta rugaciunea.
Ștergereeu nu ma rog ...
RăspundețiȘtergerepentru tine ma rog eu :))
ȘtergereEu spun Tatal Nostru aproape in fiecare seara si ma rog pt fetita mea. Pt conducatorii tarii ma rog la comun cand reusesc sa ajung la slujbele duminicale.
RăspundețiȘtergerebuna asta, Ioana. cum ar fi sa te rogi pentru fiecare in parte? :)) mai ales acum, cu 588 de parlamentari.
ȘtergereSe vede ca nu stii! Exista rugaciuni speciale in care se spune ceva de genul ne rugam pt TOTI conducatorii tarii...etc
RăspundețiȘtergereDoar nu-s nebuna sa ma rog pt fiecare din ei, sau sa ma rog seara pt ei! Nu, seara ma rog pt copilul meu, doar nu ma rog pt copiii lor.
te poti ruga pe partide! :))
ȘtergereEu cred ca trebuie sa te rogi atunci cand simti nevoia. De obicei simti nevoia sa te rogi atunci cand ai probleme. Daca te rogi in alte circumstante, exista un mare risc de a fi ori superficial, ori fals. Daca nu ai probleme, chiar nu-ti vine sa te rogi cu adevarat, iar din obligatie, din punctul meu de vedere - nu se pune.
RăspundețiȘtergereMai bine sa fii egoist (Dumnezeu stie ca asa esti) decat sa te automultumesti ca ti-ai facut datoria fata de Dumnezeu si sa astepti o recompensa, considerandu-te mantuit.
Cat despre Africa - consider ca fiecare om are soarta lui.
da, sa te rogi atunci cand simti nevoia. dar daca nu mai simti nevoia, atunci trebuie sa te rogi pentru asta.
Ștergere