Am o intrebare: cum e mai bine, sa stii sa faci ceva foarte bine, sau sa stii sa faci cate ceva din tot?
Cand eu mi-am scos capul in lume era o perioada neclara, diversificata. N-am trasaturi de evreu asa ca n-am putut specula cu bani. Am plecat din facultate fara sa-mi dau licenta gandindu-ma ca o singura meserie nu ma ajuta. Asa ca am invatat sa fac cate ceva din tot, mergand acolo unde au fost bani mai multi. A fost bine, am lucrat mereu ce am vrut, cu mici exceptii, nu am avut sef sau patron.
Ma intreb uneori daca nu e bine sa ai o specializare, sa fii consecvent intr-un domeniu si sa perseverezi. Desigur, ai avea niste diplome in mana care ti-ar garanta un trai decent, oriunde. Dar... n-as putea trai cu gandul ca nu stiu sa-mi schimb o priza sau sa am emotii ca m-am pierdut in Londra. Pe de alta parte, nu toate domeniile sunt stabile si cunosc oameni disperati ca firma la care au lucrat s-a inchis si ei nu stiu sa faca altceva.
Ramane asadar intrebarea de la inceput. Cum e mai bine?
apoi eu m-am diversificat in ultimul an de cind cu casa ... mama-mama. Schimb si prize, pun si parchet, dau cu var ... Ce vrei sa mai fac?? :D
RăspundețiȘtergereTu esti special. Pe tine nu te punem. :))
ȘtergereProblema e că tu echivalezi "specializarea" cu "diploma".
RăspundețiȘtergereMai există și confuzia între specializare teoretică și aia practică.
Sunt meserii specializate unde nu există niciodată șomaj - ca dentist, de exemplu.
Dacă știi să scoții măsele, să pui plombe și să tratezi carii, n-ai nevoie să știi să schimbi priza - angajezi un electrician. Te pierzi în Londra? Angajezi un ghid localnic, dacă nu știi să cumperi o hartă și să citești nume de străzi.
Desigur, dacă te-ai specializat în teoria încălzirii frunzelor de mentă prin frecare abuzivă... e altă poveste.
Inteleg ce spui, insa chiar asta am vrut sa scot in evidenta, ca NU vreau sa angajez un ghid care sa ma scoata pe drumul bun. Pentru ca astfel as depinde de el, de electrician, de mecanic, etc. Si daca in 5 ani se inventeaza dintii care nu se strica niciodata, eu/tu, ca dentist, ce faci?
ȘtergereDe ce n-ai vrea? E normal să depinzi de specialiști... și ei de tine - dacă ești specialist în ceva, nu doar purtător de diplomă.
ȘtergereFiecare face treaba la care se pricepe... care-i problema ta în asta?
Vorbim teoretic, desigur. Eu știu să pun gresie, parchet și să aranjez prize. Atunci când trebuie să adaog electricitate la tablou... chem un electrician, normal.
Chestia e că specializarea încurajează socializarea - ori asta e beficiu pentru societate, cred eu.
Normal, tu știi să schimbi uleiul și filtrul la ATV... dar mă întreb dacă te încumeți să faci revizia motorului?
Nu?
De ce?
Fiindcă n-ai scule specializate, aparate de măsurat, spațiu de lucrat?
Apăi... vezi avantajele specializării - prin prisma personală?
Mecanicul care face motoare și transmisii de ATV-uri... n-o să se apuce să-și cârpească motorul de la camionul lui cu platformă.... cu care aduce gioarse de ATV-uri la reparat. Îl dă la ăla care se ocupă de motoare de camioane, nu?
Tu vii la el... el îți zice ce prostii ai făcut, cum ai f.tut motorul, îți dă sfaturi, mai vorbiți de neveste și copii... socializați. El îți zice că vrea să-și facă sait - tu te oferi.
Că el habar n-are, tu îi explici, îl lămurești.
Dentiștii... o să fie și mai bine aranjați: o să-și facă firmă de sfaturi, prediagnosticare, alea. Plus că... orice dinți care nu se strică niciodată... trebe menținuți, nu?
Nici computerele nu se strică... doar se demodează.
Așa și cu dinții.
Mai există oameni care încă folosesc 386-uri, nu neg. Chiar merg!
Dar majoritatea or să vrea ultimul model, îmbunătățit, cu format de colți de lup, ori leu-paraleu - ori cu ștrauri vieneze; îi scoți p-ăia vechi, îi pui ceva nou.
Deci, argumentul meu rămâne valabil.
S-auzim și dă la ascultători acuma, că am lătrat destul.
N-am zis ca argumentul tau nu e valabil, din contra. Am propus subiectul pentru a-mi stabiliza opinia.
ȘtergereDar ce te faci daca nu stii nici sa faci nimic ff bine, nici cate putin din mai multe ? Cred ca nu ai nici o scapare si probabil trebuie sa te insori. De altfel eu cred ca tu de fapt nu vrei sa te casatoresti, de aia ai preferat asa libertatea si in cariera. Insa dincolo de speculatii,cred sincer ca daca nu ai vreo certificare in vreo meserie anume,nici diploma de licentiat de undeva, ar trebui macar sa ai un hobby ceva mai lucrativ decat acela de a conduce un ATV, de ex asa ca Bill Gates.
RăspundețiȘtergereSi eu cred ca e bine sa stapanesti BINE o meserie BUNA. Daca ar fi dupa mine as reintroduce in scoli materiile practice, pentru a stabiliza zona muncii.In ziua de azi toti stiu, sau spun ca stiu sa faca de toate, insa sunt situatii in care vointa si ambitia nu sunt suficiente.
ȘtergereATV-ul e unul dintre masinariile mici pe care le pot conduce. In afara de avion, le poti enumera pe toate, de la macarale la tancuri. Si asta e doar un hobby, am si altele.
Rudolph - pui mâna și înveți, nu?
ȘtergereNu te duce capu' să înveți - ori nu vrei?
Te duci la scos cartofi, ceapă, alea.
Încarci nisipu' în camion.
El nu se poate nici insura. :))
ȘtergereBa pot sa ma casatoresc ca In Danemarca e legal, problema e ca nu m-am hotarat daca sa vreau si dupa aia va mai urma si rezolvarea problemei secundare cu cine anume. Mi-am alocat cca vreo 16 ani pt adresarea acestor probleme dupa ce am devenit teoretic pe deplin adult la 26 de ani, primii 6 I-am cam pierdut fara a adresa nici macar prima problema decat asa la nivel sa anunt pe blog acum vreo 2 ani o vaga intentie ca e in lucru, dar cum eu tind sa fac totul asa in ultimul minut inainte de deadline, cred ca si in acest caz se va intampla cam la fel, plus deja ma bate gandul sa mut deadline-ul cu inca vreo 3-4 ani mai tarziu, ca sa am timp sa obtin si o diploma sau un certificat de studii juridice intotdeauna posibil utile daca e vorba de vreun contract atat de complicat.
ȘtergereEu am glumit, Eu chiar vreau sa vin la nunta!
ȘtergereSi mie imi plac nuntile si sper sa te casatoresti si tu cat mai repede, preferabil chiar inaintea mea. As avea chiar si sugestii despre genul de persoana cu care te-ai potrivi mai bine, dupa parerea mea de ex cred ca vei fi mai fericit sa te aliezi cu o persoana din cultura rurala franceza din centru vest sau sud decat cu o persoana din cultura austriaca, si daca doresti totusi sa auzi lb germana, ia-o tot mai din centru, nu din sudul sau nordul extrem, preferabil Thuringia sau Hesse. (Glumesc, dar sa stii ca mi-ai oferit in sfarsit motivatia si inspiratia sa ma apuc sa studiez diferitele culturi regionale franceze si germane, si am acum si subiect pt inca o serie de articole pe blog !)
ȘtergereEsti funny!
ȘtergereNu cred ca in Romanai ajuta specializarea daca nu ai PCR. In schimb cu cat stii mai multe cu atat esti mai castigat.
RăspundețiȘtergereCe e PCR?
ȘtergereSistemul Pile, Cunostinte si Relatii :)
ȘtergereAdica la noi e cu pe cine cunosti, nu ce stii sa faci.
cotos, asta cu "știi mai multe, ești mai câștigat" e relativă.
ȘtergereSigur că dacă știi să vorbeși/scrii 8-10 limbi străine ești mai câștigat - dar la ce-ți folosește dacă tu ești tăietor de lemne ori macaragiu ?
Adunatul de cunoștiințe nefolositoare e o pasiune mioritică națională.
Dau un like ultimei propozitii subliniind cuvantul "nefolositoare".
ȘtergereEu am citit in massmedia de lb engleza ca sistemul PCR nu e tipic romanesc, ci se intalneste si chiar este recomandabil sub denumirea de networking care include si nepotismul chiar si de catre profesionistii de resurse umane din alte culturi.
Ștergereromanii bat spre diversitate pentru ca ori sunt prea zgarciti sa cheme un specialist cand au nevoie ori nu au bani sa il cheme si sunt impinsi de saracie sa se priceapa la de toate.
RăspundețiȘtergereDa, bineinteles. Asta spuneam mai sus, ne-am nascut intr-o perioada in care nu ne-am permis sa platim specialisti. Si chiar daca ne-am fi permis, nu i-am fi gasit.
ȘtergereDupà mine, cànd economia e in floare si diversificatà, e bunà super specializarea intr-un domeniu, si càte putin din viatà ca sà nu pici de fraier. Insà in conditiile de azi trebuie sà te adaptezi la orice, fàrà prea multe probleme. Important e sà ai sànàtate, stare de spirit, suflet deschise. Asta e pàrerea mea!
RăspundețiȘtergereCred intr-o specializare dar posibilitatea de a ma adapta m-a salvat de la saracie.
ȘtergereAa, deci nu esti nici sarac...ce ziceam, tocmai bun de insuratoare...propun o leapsa, Gasiti consoarta din cultura cea mai potrivita pt Raul Rual !
Ștergere(Ha. Ha. Zau azi m-am sculat cu idei de parca as fi asa in clasa a 7a !)
Rudolph, întinerești pe zi ce trece - deja ai ajuns la nivel de clasa III-a primară; leapșa, alea.
RăspundețiȘtergereLa anu'... o să joci șotronu' pă gloabe.
La revelionu' dîn 2016... o să vrei la țîță.