vineri, 26 iulie 2013

Cum se vinde lubenita

            Imi amintesc muntii de lebenita/lubenita de la noi. Pana si in centrul Clujului erau si stateau in soare cate 2-3 luni. Sa nu mai vorbim de intersectii.
            Si cum vanzatorul tuciuriu baga ditamai palosul ruginit in coaja groasa, facea un triunghi, scoatea piramida rosie si o baga cu forta, pe rand, la fiecare client in gura, obligandu-te sa recunosti ca e cea mai buna.

18 comentarii:

  1. Nu inteleg. Te-a fortat cineva sa mananci ceva care nu doreai sa mananci ? Eu sunt total impotriva fortarii cuiva sa manance daca nu vrea ceva (cu exceptia de daca e in pericol de a deceda de inanitie si face greva foamei in mod expres din diverse motive fierationale fie irationale, dar ca sa ii salvezi viata trebui sa fie hranit fortat in mod temporar, desigur, nu asa mereu, plus daca se poate adresata cauza de ce face greva foamei), dar altfel sunt absolut impotriva fortarii cuiva sa manance ceva ce nu doreste, nici asa din politete sau obligatie in vizita la altcineva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, exact, m-au gasit subnutrit si m-au obligat sa mananc! :))

      Ștergere
    2. cred ca e doar insistenta aia traditional romaneasca, cu care crestem de copii, si cu care ne crestem copiii: "hai, inca o bucatica, de dragul meu, si una pt bunica, si una pt pisica etc"

      Ștergere
  2. De asta cumpăr pepeni doar de la magazin. Eu il aleg, eu il pun pe cantar, eu il bat sa vad daca-i copt.

    RăspundețiȘtergere
  3. De cativa ani cumpar lebenita doar din magazine. Sunt scarbit de modul in care tin astia fructul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pt linistirea publicului larg, doresc sa comentez ca am studiat si am aflat ca numai pepenele galben e cel care are risc mare de a avea Salmonella pe coaja, si de aceea se recomnada a fi spalat bine, chiar curatat cu o perie de sarma inainte de a se baga un cutit in el pt a-l taia pt consum, (pt a nu risca de a contamina miezul cu Salmonella de pe coaja), pe cand pepenele verde numit lubenita poate fi crapat si de o piatra de la marginea drumului si mancat asa de pe jos din praf, si nu e asa de periculos din punct de vedere infectios, ca altfel nici nu ar fi fost promovat pt mancare pt sclavi, (mancarea sclavilor fiind o problema deosebit de importanta de rezolvat in sec 17-18 pt intreaga comunitate de afcaeri si culturala UE, drept care au fost multe propuneri de diverse mancaruri ieftine insa totusi hranitare care ar putea fi date acestor oameni utili ca muncitori, de ex s-a incercat si fructa arborelui de paine, insa sclavii s-au revoltat la asa ceva, ca totusi asta nu era nutritiva principala si era folosita chiar de catre polinezieni decat asa cel mult ca un ingredient ajutator, insa tragedia capitanului W Bligh de pe vasul Bounty s-a intamplat de ex tocmai in timpul unei expeditii in care se cara fructe ale arborelui painii pt a hrani sclavii britanici din Caraibe, iar capt Bligh NU s-a lasat, duap ce a scapat cu viata din rebeliunea conspirativa, s-a dus din nou pe alt vas si si-a indeplinit misiunea de a aduce fructe de paine la sclavii din Caraibe, chiar daca acestia au fost revoltati si nu au apreciat aceasta fructa adusa de dansul cu atata constiinciozitate si efort, cf indicatiilor expertilor Coroanei Britanice).

    Ma rog, e totusi bine a se respecta normele de igiena generala, atat la cultivare, recoltare, cat si distributie, si vanzare, si pt pepenele verde, chiar daca coaja lui nu e asa de periculoasa ca coaja unui pepenegalben, ba e considerata chiar si nutritiva, (desi nici coaja pepenelui galben natural, nu asta de ferma e utila, deoarece mucegaiul de pe ea contine Penicilina de cea mai bun acalitate care era folosita de amerindienii din vechime pt a trata rani infectate, numai ca astia mai moderni spala pepenii galbeni cu antiseptice de frica Salmonellei, de care oricum nu scapa, dar se distruge echilibrul necesar dezvoltarii mucegaiului continator de Penicilina, dar asta NU e o problema in cazul pepenelui verde)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS A NU se trage concuzia ca eu as sustine cumva sclavagismul, sau ca as avea impresia eronata ca lumea amatoare de pepene verde ar fi de tip sclav sau buna de sclav, sau asa ceva de genul asta. Eu doar voiam sa linistesc publicul ca s-a studiat si riscul infectios nu e asa o problema mare in cazul pepenelui verde ca al celui galben, desi DESIGUR ca trebuie sa se spele toata lumea pe maini, sa spele fructele si legumele, plus sa fie fffff atenti cu ce baga in gura, si NU trebuie nimeni sa se simta obligat sa bage in gura ceva oferit de altii, mai ales pe gratis sau asa mai fortat.

      Ștergere
  5. Vanzatorii aia "tuciurii" munceau cateva luni in soarele doguritor al campiei si daca erau norocosi si conditiile naturale erau prielnice, aveau recolta buna. Dar daca recolta era buna, lubenita era ieftina. Oricum oraseanul ar fi vrut sa le cumpere pe nimic.

    Oraseanul il privea oricum de sus pe bietul amarat imbracat ponosit si ars de soare pana la sange care dormea de cele mai multe ori langa lubenite, sub cerul liber. Si-n plus oraseanul prefera sa cumpere lubenite reci de la frigiderele magazinelor, frigidere in care lubenitele venite din Turcia stau doua, trei luni si pe a caror coaja crusta de ceara se odihneste in asteptarea cutitului. :))

    De obicei amaratul te lasa sa-ti alegi lubenita, pe care o "indoapa" in fata ta si pe care le lasa s-o gusti, ca sa stii ce cumperi...

    Ps- in rest, postul e reusit... Sper sa nu fie cu suparare. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cora, degeaba comentezi, ca vorbesti pe o limba total neinteligibila in UE, am determinat eu asta mai de mult, tu vorbesti pe lb de sec 18, dar de aia nu vei fi inteleasa nici de aia din UE de vest, nici de nord, nici de sud sau de est, pur si simplu pt ca in majoritatea UE e inca secolul 19, si va continua sa fie sec 19 mult timp, desi ma rog, la nord de paralela 50 mai e uneori si sec 17 pe alocuri, darzau, sec 18 NU e nicaieri in UE, ca l-am cautat eu expres, dar nu e, (ma rog poate asa la muzeu, dar in nici un caz asa in societate, nici macar la TV...cred ca efectiv inca sunt toti asa de traumatizati de la Revolutia aia Franceza plus unii si de pierderea coloniilor din SUA, incat pur si simplu au facut asa un soc si vor sa uite tot ce s-a discutat in sec 18 despre sclavagism, idei politice mai progresiste, etc)

      Ștergere
    2. @Cora: n-am intentia sa jignesc pe nimeni, ci sa ne amuzam.

      Ștergere
  6. Si mie imi plac pepenii verzi! In fiecare vara fac o cura buna, spal rinichii! :)
    Duminica placuta Raul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Si acum avem cativa munti de pepeni prin oras, plus oameni care trec cu carutele pline, strigand in gura mare ca au pepeni de vanzare. Oricat de buni ar fi cei de la magazin, eu cumpar tot din piata, desi vanzatorii nu mai sunt demult taranii care muncesc in camp, batuti de soare.

    RăspundețiȘtergere
  8. lubenita la Bruxelles se numeste pasteque (cu accent pe e) . De vandut, o vand in general marocanii/turcii, cu un talent aparte de a vinde. Aici pot sa cumpar si bucati, de 2-3 kg, jumatati. O gust ( sunt 1-2 cutite la indemana), aleg, spun lui nenea sa imi impacheteze ( in folie film, transparenta) cantaresc si plec acasa. Intodeauna acasa, rece de la frigider, e mai bun.

    RăspundețiȘtergere