sâmbătă, 30 iunie 2012

Politicieni mentalisti

           Cristian Gog a castigat Romanii au talent pentru ca a stiut sa-si promoveze capacitatea de a induce in eroare. Politicienii isi castiga locul dupa acelasi criteriu.
           Ce se intampla de ani buni in politica romanesca nu e decat show ieftin, platit scump. Ce se intampla azi in politica romaneasca e deja prea mult, parca se ajunge la un apogeu lugubru. Mi se pare ca lucrurile au scapat de sub control, nu mai exista lege, simt civic, bun simt, cetateanul nu mai conteaza, problemele tarii nu mai conteaza, totul se reduce la ambitii personale, fara scrupule. Iar noi finantam aceste ambitii.
           

vineri, 29 iunie 2012

Daca strainii...

           Daca strainii ar avea ocazia reala sa vada cum se face fanul (cosit, intors, uscat, pus gramada, carat acasa, urcat in pod) in Romania, ar plati bani grei.
           Daca strainii ar avea ocazia reala sa mearga intr-o caruta trasa de cai sau de boi, ar plati bani grei.
           Daca strainii ar avea ocazia reala sa vada cum se mulge o vaca sau o capra cu mana, ar plati bani grei.
           Lista poate continua, Romania e minunata, taranul roman autentic e minunat.

           Stiu, veti spune ca strainii au ocazia, nu-i opreste nimic. De la a avea ocazia si pana la a-i vedea prin Romania e cale lunga.

joi, 28 iunie 2012

Despre cluburi 2

           Fac o adaugire articolului de mai jos.
           Nu ma intereseaza cei care merg in cluburi, nu am nimic cu ei, e alegerea lor. Doar ca nu inteleg de ca dai cateva sute de lei noi intr-o noapte in club, a doua zi nu-ti mai amintesti pe ce i-ai dat, cand cu banii aia poti vizita un sfert din muntii tarii, sa zicem. Sambata asta. Intr-o luna i-ai vazut toti.

Despre cluburi

           Eu nu inteleg multe. O sa incerc sa scriu pe rand despre ce nu inteleg, poate imi explicati voi.
           Nu inteleg faza cu cluburile. Oameni (tineri) care se plang ca e greu, fara job, cu banii investiti in 2 facultati (vedeti clar ca nu ma refer la fii si fiice de senatori, mediatori de fonduri europene sau mafioti) semneaza regulat prezenta in cluburi. Unde platesti de zeci de ori pretul la orice.
            De ce mergi in club? Esti dansator, stii sa dansezi bine si corect? Du-te la un concurs. Esti iubitor de muzica tare? Pune-ti acasa niste casti si asculta ce vrei tu. Esti iubitor de alcool? Cumpara-ti la bax. Esti don juan sau dona juana? Fa-ti o cariera.
            Inteleg faza cu atmosfera, cu evadarea, clisee, etc. Hai sa fim seriosi, sa-ti faci un obicei sau o obligatie din asta mi se pare o moda nejustificata si risipa de bani.

miercuri, 27 iunie 2012

Care e de fapt rostul?

            Toti bagam zeci sau sute de articole pe bloguri. Unii au dreptate, puncteaza bine, altii nu. Nu conteaza, e o actiune, un efort, un timp, o idee.
            Eu personal cand descopar o idee sau un text bun, abia astept sa o spun si altora, cu scopul ca ideea sa prinda aripi si cei carora le-am spus sa o puna in practica sau sa spuna mai departe. Nu stiu, o smecherie, o economie de un leu, un loc bun de vazut, o strategie de evoluat, un medicament, etc.
            Cred ca nu share-uim destul. La modul practic. Satisfactia si randamentul ar fi mai mari.

marți, 26 iunie 2012

Despre prioritati

            La fel cum am inteles gresit democratia, asa am inteles si inovatiile. Pentru ca au venit fara manual de utilizare.
            Cica internetul, telefonia mobila, gadget-urile s-au inventat ca sa-ti faca viata mai usoara si sa castigi timp. De fapt mai mult pierdem timpul cu ele. Nu numai ca pierdem si timpul ce-l aveam liber, ba mai mult, renuntam la unele lucruri importante ca sa castigam mai mult timp de pierdut.
             Observatie facuta cu ajutorul lui Mircea Vladut.

luni, 25 iunie 2012

Politica, la fel ca o cangrena

            Ziceam cum ma intreaba francezii daca e mai bine dupa ce l-am omorat pe Ceausescu. E mai bine, insa fantoma lui bantuie in corp de politician.
            Daca de maine, sa zicem, ca agricultor sau ca operator de turism, spre exemplu, ai putea fura mai mult, mai usor si mai legal decat ca politician, s-ar lasa multi de politica si s-ar apuca, chipurile, de agricultura sau de turism.
            Daca de maine clasa politica ar fi vanata asa cum trebuie, daca s-ar anula unele privilegii si s-ar taia unele bonusuri, clasa politica ar incepe sa se rareasca.
            Daca de maine cineva i-ar obliga pe politicieni sa munceasca concret pentru tara, multi s-ar plange ca e greu sau ca nu stiu si ar renunta.

duminică, 24 iunie 2012

De vazut in Romania

            Pentru ca mi-e dor. Pentru ca sunt locuri unice. Pentru ca au un miros aparte. Pentru ca trebuie promovate.
            Mai departe de litoral si de Valea Prahovei, de Sinaia, etc, in Romania sunt locuri minunate, inca neatinse de comercianti. Trebuie doar sa faci dreapta sau stanga de pe drumul principal si sa te afunzi in munti. Fara GPS, fara indicatoare, fara hoteluri sau restaurante.

                                                                                     

sâmbătă, 23 iunie 2012

Nastase si iar Nastase

            Eu nu inteleg de ce atatea discutii despre Nastase.
            In primul rand nu e primul politician roman prins la furat. In timp ce toti ochii sunt atintiti inspre el, altii fura de rup. Apoi, daca a furat trebuie sa plateasca. E treaba lui ca a vrut sa se omoare. Cei cativa ani primiti sunt oricum nesemnificativi, probabil ca omul si-ar fi facut un concediu care sa dureze mai mult. Eu l-as pedepsi astfel: vreo zece ani obligatoriu, timp in care sa dea inapoi ce a furat. Si aici nu vorbesc de Nastase, ci de oricine fura mult de la un popor care are putin.
          

vineri, 22 iunie 2012

De/spre agricultura

            Clientilor mei le place sa ma intrebe despre Romania. Cea mai des pusa intrebare e „alors, vous avez tue Ceausescu?”
             Apoi ma intreaba, in functie de ce le vand, daca la noi se cultiva/cresc produsele respective. Cartofi exista la voi? Exista. Ceapa exista? Exista. Floarea soarelui, porumb, ardei, rosii, cereale, pomi fructiferi, exista? Exista. Soare si ploaie exista? Exista. Si atunci cum se face ca nu reuseste Romania sa urce?
             Am vrut sa raspund rapid cum sta treaba in Romania, dar m-am blocat. Pentru ca am realizat ca desi ei isi vand produsele cam cu acelasi pret ca la noi, uneori chiar cu mai putin, pe ei un angajat ii costa 2 000 de euro.

joi, 21 iunie 2012

Sarpele copilot

            Anul trecut a trebuit sa aduc masina nevestei sefului meu de la mecanic acasa. Vreo 80 de km. Sudul Frantei, caldura mare, aglomeratie pe autobanda, viteza in zonele libere. Cand am ajuns, am parcat-o la umbra si am deschis usile. Cand am deschis usa din dreapta, un scump de sarpe, verde cu galben, de vreo 60 cm, a coborat si a sters-o fara sa multumeasca.
            Trecand peste socul ce l-am avut, m-am intrebat: ce as fi facut daca il vedeam pe la pedale, sau pe bord, sau in loc de odorizant la oglinda, la 140 la ora?
            Azi trebuie sa aduc un camion de la acelasi mecanic. Am putine emotii.
            Voi ce duceti cu masina?

miercuri, 20 iunie 2012

Orange nocturn

            Voi primiti mesaje de la Orange noaptea?
            Nu-mi place somnul dar cele 8 ore necesare le dorm cu trup si suflet. Ma rog, le dormeam, pana cand Orange a decis ca somnul e o pierdere de vreme. Dupa miezul noptii, intre 1 si 4 incep sa intre mesajele. Cate 4. Ba cu tarifele standard, ba ca-s mai bogat cu 80.000 de euro.
            Eu folosesc rar telefonul, doar pentru necesitati, asa cum i-am invatat pe cei care ma suna. Cand primesc un mesaj stiu ca trebuie sa fie ceva important. Cand primesc un mesaj noaptea, stiu ca trebuie sa fie ceva urgent sau grav.

marți, 19 iunie 2012

Atitudine la altitudine

           Duminica am fost in munti, in Parc du Vercours. Am fost atat de sus incat ziceai ca se vede un sfert din Franta. Nu am vazut nimic.
           In Romania ma urc pe-o piatra si vad totul. Ochii nu pot intelege ceea ce inima nu vede.

                                                                                 

luni, 18 iunie 2012

Romanul e roman si-n capatul lumii

           Sambata, in parcare la Lidl, chef mare. 2 tiruri, o butelie, gratare, baxuri de bere, manele. Trei romani, frati gemeni cu autorul celebrei perverse de pe Targu-Ocna. Doi indivizi dintre ei, tineri, cu burtile pe-afara, in sort si sandale, se topeau la umbra camioanelor. Celalalt, veteran, vorbea la telefon de auzea jumate Franta.
           Pentru ca in zona in care sunt eu nu sunt romani (stiu, e greu de crezut, dar chiar nu sunt, in 3 ani nu am intalnit decat 2, in trecere), am oprit sa-i salut. Stateau de joi, asteptand luni, sa primeasca incarcarea. M-am bucurat sa-i vad, s-au bucurat si ei. I-am plimbat cu masina sa vada zona. Cate 3 luni sunt plecati in cursa. Trei luni in care dorm in cabina, se spala unde apuca, mananca la rezervor. Pentru 1300 de euro. Cunosc un francez care e deasemenea sofer pe tir, la fiecare 2 zile doarme acasa si primeste cam 4000.

duminică, 17 iunie 2012

Sa ne oprim si sa ne aducem aminte

           Sa nu uitam de Dumnezeu. Sa nu uitam de pace. Sa nu uitam de razboaie si de cei care sunt in razboaie.
           Sa nu uitam ca dincolo de bani, de internet, de succes, de probleme, de nationalitati, de religii, de politici, exista ceva cu mult mai important. Cand gasesti acel ceva, ai gasit omul si rostul lui in lume.

                                                                                   

sâmbătă, 16 iunie 2012

Consilieri care fura

           Niste consilieri locali, vechi si re-alesi, se scuza: „Nu am furat mult. 10 000 am dat la stat, 4 000 mi-au ramas mie. Nu e o suma mare, nici nu mi-am dat seama, suma e infima.”
           Nu stiu detalii, tocmai ce am auzit declaratia de mai sus la radio. Stiu doar ca e vorba de niste consilieri care au furat si fura. Nu mult, sume infime.

Porsche si Politia

           In urma cu cateva luni, cei de la Politia Rutiera din Prahova, parca, au confiscat un Porsche 911. Si cica il folosesc sa prinda infractorii. Ei si Travolta.
           Sunt curios ce fac ei cu masina. De fapt presupun ce fac, se distreaza, fac derapaje, se dau mari, se cearta care s-o conduca, consuma benzina, etc. Dar as vrea sa stiu un caz rezolvat cu ajutorul masinii.
            Imi imaginez discutia din sediu: -Bai, care ati mers cu 190 pe DN1? -Eu, sefu! Va rog sa ma scuzati, sa traiti! -Lasa bai, sa ma duci si pe mine, sa vad cum e!

             Asta nu-mi place, bani alocati cu gramada, cheltuieli mari si nici un rezultat vizibil.

vineri, 15 iunie 2012

Faze tari de odinioara

           Ieri ma intorceam spre casa de la munca si ma gandeam ce bine era acum vreo zece ani, cand ma multumeam cu 5 kile de benzina si o apa minerala. Cica acum tragem tare s-a ducem mai bine. Da de unde...
           Pe vremea aia, pe la 19 ani, nu aveam alta treaba decat sa ma plimb cu masina si sa strang oamenii ce faceau autostopul (mereu iau oamenii de pe drum, nu am luat niciodata bani, chiar daca i-am dus mai departe decat destinatia mea).
           Distractia mea era reactia lor, cand faceam tot felul de faze. De exemplu le ziceam sa-mi zica din timp unde coboara, ca nu prea am frane si sa apuc sa opresc. Sau ii intrebam si de 10 ori daca n-au vazut Politia cumva pe drum. Ma rog, copilarii.
            Cea mai tare faza de care imi amintesc e ca imi alegeam un moment in care nu era absolut nimeni pe drum, vizibilitate maxima, teren deschis, drum larg, pasagerul atent. Atunci franam brusc, trageam dreapta de volan, cat sa nu intru in sant, opream si ziceam speriat: -Ai de capul meu, ai vazut? Ai vazut? Era sa ne omoare! Oamenii se uitau in fata, in spate, in dreapta, in stanga, la mine, tinandu-se inca de centura. Reactiile au fost cam asa: cam 5% s-au contrazis cu mine ca nu a fost nimic pe drum. Cam 25% au vrut sa coboare. Cam 20% nu au mai reactionat deloc, au tacut malc si au coborat cu prima ocazie si cam 50% au zis -Tampiti, domnule! Inconstienti! Si ce viteza...! Noroc ca esti tanar si esti atent.
            Un tip cu o tipa erau pe locurile din spate. Am facut faza, s-au speriat, iar dupa o vreme ea si-a facut curaj sa-l intrebe -Ce-a fost acolo? El i-a raspuns: -Un biciclist.
           

joi, 14 iunie 2012

Indiferenta vs curiozitate

           Jobul meu in Franta presupune comert cu fructe si legume. Daca nu am ce-mi cer clientii, trebuie sa cumpar la randul meu. Am cumparat tone si tone de fructe si legume pe care le-am revandut. Niciodata nu m-a intrebat nimeni unde le vand si cu cat. Oamenii isi aduc marfa, eu le platesc. Nu intereseaza pe nimeni daca le vand mai scump sau unde le vand. Ei isi iau partea meritata, eu imi iau partea, toata lumea lucreaza, toti castiga.
           E al treilea an de cand locuiesc in acelasi loc. Nu intereseaza pe nimeni cine sunt, ce fac, ce am mancat, daca m-am tuns, de unde mi-am cumparat pizza, de scot din masina, unde merg, de unde vin. Nu vezi capete curioase la garduri, poti sta in cap, in maini, dezbracat, cu 3 cojoace, nu te baga nimeni in seama. Fiecare cu treaba lui.
           Pe de alta parte, imi lipseste curiozitatea vecinilor din Romania.

miercuri, 13 iunie 2012

Hotii de fier

           Moara lui Assan nu a putut fi salvata pentru ca hotii de fier vechi au furat scarile si pompierii nu au putut intra.
           Trenurile din Romania intarzie enorm pentru ca hotii de fier vechi fura cabluri, sine, suruburi, etc.
           Autostrazile din Romania sunt alei de promenada pentru animale pentru ca hotii de fier vechi au furat parapetii.
            Podurile sunt furate, gardurile sunt furate, capacele de canal sunt furate, etc. Sa nu poti veni de hac mafiotilor e una. De la hoti ordinari de fier vechi la mafioti e cale lunga.
        

marți, 12 iunie 2012

Camerele pentru BAC

            Instalarea camerelor video in salile de BAC, astfel incat sa nu scape nici un elev si nici un profesor de ochiul electronic ma face sa deduc un singur fapt: toata lumea recunoaste ca se fura si ca hotul e mana in mana cu paznicul. Nu putem avea incredere in nimeni, nici macar in cei care 4 ani ii invata pe copii sa nu fure sau ce inseamna increderea.
            Din start, examenul e picat.

luni, 11 iunie 2012

Cine castiga alegerile

           Alegerile din Romania sunt marcate de haos si inselaciuni. In mod normal alegerile ar trebui sa fie o sarbatoare, e momentul in care se bate in cuie o perioada clara, probabil o schimbare, daca e cazul.
           Trecem peste felul primitiv si scarbos in care s-au desfasurat alegerile. Cine castiga? Cei care stiu sa conduca, sa organizeze, sa gestioneze un teritoriu? Cei care doresc binele unei comunitati? Cei care cred si sustin drepturile omului? In nici un caz. Vor castiga cei care au strigat mai tare, cei care s-au certat mai tare, cei care cunosc manipulare, cei care ii cunosc bine pe betivii satului, pe fricosi, pe naivi, pe enoriasi, etc.

duminică, 10 iunie 2012

Scanare dupa exact 30 de ani

            Nu beau alcool. Nu merg in cluburi. Imi plac cafelele pe terase in soare. Imi place sa ma trezesc dimineata devreme. Imi place sa calatoresc, daca se poate prin munti. Prefer masina sau avionul. Nu cred in limite sau distante. Nu sunt destept dar pot gandi repede si logic. Sunt practic si nu-mi pun intrebari interminabile. Daca ploua, ploua. Apa ma uda, soarele ma usuca. Nu intru in panica. Cred ca toate au o rezolvare. Nu sunt bogat, traiesc decent. Imi place ordinea, sunt franc si strict. Am un caine care mi-a schimbat viata. Cred in Dumnezeu, pentru ca mi-a demonstrat ca merita.
           

sâmbătă, 9 iunie 2012

Totul se rezuma la alegeri

           Ati remarcat cred ce restrictii si ce sisteme de siguranta vor fi implementate in perioada alegerilor. Jandarmi, camere de filmat, centre de comanda, perimetre asigurate, amenzi, lege, ordine, toate gandite/cumparate ca nu cumva candidatii sa se simta „faultati”.
           In rest? In rest, nimic. Dupa alegeri dispar toate, cetateanul nu are nevoie de protectie, de siguranta, de ordine, de lege. Cetateanul e bun doar sa puna stampila. Apoi, cu Dumnezeu inainte.
           Inca o data, ni se demonstreaza ca nu s-a schimbat nimic de cand zeii de pe munte guvernau, iar muritorii aduceau jertfe la poalele muntelui.

vineri, 8 iunie 2012

Romanii nu stiu sa fure (all inclusive in Romania)

            Romanii nu vor sa lucreze, vor sa fure, dar nu stiu nici una nici alta.
            Germanii care au venit la noi la mare au gasit all-inclusive cu restrictie. Hotelierii le-au facut portii, in loc sa compenseze cu un kil de ceapa in plus conditiile reduse.
            Se anuntau cam 5 000 de nemti pe litoral. Cei care au venit insa se vor intoarce acasa dezamagiti si vor povesti vecinilor si prietenilor despre cum au fost tratati.
            Hotelierii ar trebui sa gandeasca asa: hai sa facem un sacrificiu anul asta, sau poate si la anul, sa le oferim turistilor conditii, vor spune mai departe despre ospitalitatea romaneasca, la anul vor veni mai multi, iar cand numarul lor va fi mare, nu va mai fi la fel de batator la ochi daca le vom reduce portiile (ca-i musai sa le reducem).
            Oare de ce e asa de complicata logica asta: unde-s multi clienti, sunt multi bani?  Mai multi clienti, mai multi bani. Pe termen lung, fara obraznicii, fara injuraturi.

joi, 7 iunie 2012

Concluzii dupa cautari

            Cristi scrie despre cuvintele cheie care ii apar ca sursa de trafic din Google, pe blog.
            Ideea e buna si amuzanta, am scris si eu despre asta, uneori te crucesti cand vezi ce cauta unii in Google. Spre exemplu, ieri mie imi aparea cauta prizonieri de sex feminin.
            Nu despre asta vreau insa sa vorbesc. Am urmarit de ceva timp cuvintele cheie din Google. Nici o educatie, cultura, civilizare, unde citim carti, obiective turistice in Romania, etc... nimic. Insa, in fiecare zi: bani multi, afaceri prospere, cum faci bani pe net, se fura, ferrari, afaceri ilegale, cum devin agent secret, etc.
             Sa inteleg ca romanii sunt educati, culti si civilizati, dar nu le merg deloc afacerile?

miercuri, 6 iunie 2012

Text scurt despre OM

             In ziua de azi, invidia, lacomia si rautatea reprezinta sursa majoritara a problemelor. Sunt putin mai grave decat indiferenta, delasarea si nesimtirea. Parvenirea si incultura acapareaza rapid teren. Prostia combinata cu bani vine tare din urma. Lipsa integritatii si a personalitatii afecteaza suficient de mult incat selectivitatea sa fie eliminata. Cum deja sunt destule, respectul de sine, credinta, bunatatea, dragostea, nu mai au loc.

marți, 5 iunie 2012

Cum gandesc copiii, motivati de dorinta

            Nepoatele mele sunt serialul meu preferat.
            Isi doresc animale, dar pentru ca una dintre ele e alergica, nu au voie. Copilul nu are limite de imaginatie si in dorintele lui merge pana in panzele albe.
            Parintii lor au avut aniversarea celor 15 ani de casatorie.. Ele au tinut mortis sa le faca un cadou. S-au dus in oras, cu economiile in buzunar si au cumparat un cadou parintilor lor: 3 hamsteri. Cate unul pentru fiecare 5 ani. Poti refuza un cadou din partea copilului tau?

luni, 4 iunie 2012

Cum se masoara criza

             Tiganii masoara criza. Pentru ca tiganii nu lucreaza si au timp sa masoare criza.
             Cel putin in satele din Ardeal vin tiganii cu dacii sau cu masini „de Franta”, incarcati cu oale, galeti, ligheane, etc si striga pe la porti. Dau oalele la schimb pe nuci. Cate nuci incap in oala, atatea trebuie sa dai. Vrei o oala mai mare, dai nuci mai multe. Ei bine, cand criza se agraveaza, nu mai merge masura asta. Oala sau galeata costa de 2 x volumul. Adica trebuie sa o umpli de 2 ori cu nuci daca o vrei.
              Cand vor cere de 3 x volumul, vom sti ca e de rau.

duminică, 3 iunie 2012

Casa la tara vs locuinta la oras

            Vorbeam zilele trecute cu Mircea despre diferenta dintre o locuinta la tara si una la oras.
            Bineinteles tine de principiu si pretentii. Eu voi opta mereu pentru o casa la tara.
            In primul rand o casa la tara costa mai putin, e accesibila, fara banci, fara datorii pe toata viata. In ziua de azi toata lumea are masina, distanta nu mai e o problema. Apoi e vorba de spatiu. O casa are curte, gradina, copiii au loc si sunt in siguranta. Poti face un gratar fara sa iei amenda. O casa presupune miscare. E mereu ceva de facut, nu intepenesti, nu te tampesti. O casa ofera posibilitatea de a evita monotonia si vecinii. Ai loc de parcare. Vrei caine, il poti avea. Vrei un morcov, il poti avea. Nu e poluare, nu e zgomot, nu te ataca teroristii.
             Da, stiu, poti avea o casa si la oras. Dar te costa de la 100 000 de euro in sus. La 30 de km de oras casele au preturi de la 25-30 000 de euro in sus. Repet, in pretul asta ai probabil un hectar de teren.
             Nu voi cumpara niciodata un apartament in oras. Chiar daca orasul are parcuri, cluburi, pizzerii, cinema, mall-uri.
           

sâmbătă, 2 iunie 2012

Despre unii, despre altii

           Cateva cuvinte despre mine, despre noi, despre ei.
           Faptul ca revin la niste cuvinte inseamna ca nu s-a schimbat nimic.

vineri, 1 iunie 2012

Despre campania electorala

           Sunt curios cati dintre cei care apar pe panouri, pe afise, pe pixuri, etc, acum, in plina campanie electorala, stiu sa faca ceea ce declara ca stiu sa faca.
           Cu siguranta mai mult de jumatate habar nu au ce inseamna administrare, organizare, comunitate, economie, etc. Doar ca au auzit ca osul e mare si ca UE inca da multe fonduri.
           De ce functiile nu se ocupa in urma unui conscurs? O trusa de traforas, un lego, o carte de colorat, monopoly, sah. Cine stie, sa castige!