joi, 31 ianuarie 2013

Scoli de corectie, necesare sau nu

            Avand in vedere cresterea nivelului de violenta in randul copiilor se propune redeschiderea scolilor de corectie. Guvernul se opune.
            Nu o vorba doar de violenta. Desi multi parinti isi trimit copiii la scoala si ii recupereaza de la spitale. E vorba ca multe fete nasc la 13-14 ani. E vorba ca scoala e o incinta periculoasa si nesigura. Da, paradoxal. Ca multi copii fura, scuipa, lovesc, santajeaza, ameninta. Pentru ca nu au frica. Nu au frica pentru ca nu exista pedeapsa. Parintii ii incurajeaza, prin indiferenta.

Cat costa sa circuli cu masina in Romania

           Mult. Prea mult.
           Sa zicem ca faci un efort si ti-o iei. Masina. Mai faci un efort si o inmatriculezi, deci te inscrii la impozit, asigurare, rovineta. Accepti sa circuli pe drumuri proaste, deci te inscrii la un service. Pana aici doar scoti bani din buzunar, fara sa socotim benzina sau motorina. Ferice de cei cu gaz. Crezi ca ajunge?
           Eu circul mult. Rar se intampla ca drumurile sa fie curate, in perioada asta, deci folosesc in medie un bidon de 5 litri de lichid de parbriz la doua zile. Pentru ca stiu cat de periculoasa e sarea pentru caroserie, plus ca nu suport sa deschid masina cu servete in mana, o spal tot cam la 2 zile. Uneori in fiecare zi, depinde unde merg.
           De ce dupa ce iesi din Romania, inspre vest, aceste cheltuieli nu mai exista?

                                                                              

miercuri, 30 ianuarie 2013

Cand statul se da ranit

            Ma uit la cazul Copos. Omul mai are o condamnare in dosarul transferurilor, alaturi de altii, pentru pagubirea statului prin neplata corecta a impozitelor. E drept, sunt bani multi care ar fi trebuit sa ajunga la stat. Sunt multe dosare si condamnari din cauza evaziunii fiscale. Statul se simte jignit, furat, amenintat. Nu face concesii.
            Cum se simte oare romanul de rand, platitorul de bani la stat, pe care statul il fura in fiecare zi, de la nastere pana la moarte? Statul cere mereu mai mult si ofera din ce in ce mai putin. Romanul (aici nu ma refer la romanul Copos sau Nastase, ci la romanul cu minimul pe economie) e tot mai sarac pentru ca e tot mai furat. Si obligat la concesii.

Se fura

            Oriunde te uiti, se fura.
            In benzinarii se inmultesc combustibilii cu apa. La casa trebuie sa insisti ca sa primesti bonul, pentru ca ei il dau mai departe altor soferi, care il dau mai departe altor firme, spre decontare. Pe marginea drumului stau vanzatorii de diagrame si de motorina. In magazine se fura. Prin reduceri inexistente, prin tepe comerciale. In servicii se fura. In natura se fura. Se fura lemne, piatra, nisip. In institutii de fura. Se fura timp si drepturi. In hoteluri se fura, in parcari se fura, in restaurante, in scoli, in presa, peste tot se fura.
            Numai in politica nu se fura. Macar atat.

marți, 29 ianuarie 2013

Problema

              Intr-un microbuz sunt 16 locuri. Daca pe fiecare loc stau cate 2 copii, mai raman 11 copii in picioare. Cati copii sunt in microbuz?

              Nu e din Culegerea Petrica, e din culegerea Ponta.

Colectii pentru sau impotriva copiilor

            Ultimele ispite pentru copii, implicit pentru parinti sunt tot felul de colectii pe care le pot avea cumparand diferite produse pentru crestere. Economica. Oua kinder, chips-uri, reviste cu monstri.
            Ce colectioneaza? Pai...dinozauri. Roboti, personaje din Star Trek, bakugani (nu voi sti in veci din ce neam sunt astia), extraterestri, etc. Chestii de cultura generala.
            De ce nu personaje din basmele romanesti? De ce nu scriitori? De ce nu domnitori? De ce nu personaje biblice?

luni, 28 ianuarie 2013

Balet

            Iata un clip care trebuie vazut. Alex Mazilu stie mereu sa aleaga.

Cine seamana vant, va secera furtuna

            Saptamana trecuta am scris in cateva randuri despre cat de grav e sa nu poti fi selectiv si despre cata nocivitate e in mass-media romaneasca.
            Din 5 in 5 minute se difuzeaza la radio Sunt un maidanez. Nu pentru ca avem o problema nationala cu cainii fara stapan, ci pentru ca melodia e votata si a ajuns in topuri. Foarte bine, sa cante muzica! Dar...
            Ma gandesc la copiii care asculta versurile si apoi stau cuminti in bancile scolii, sau in fata parintilor. Sunt un maidanez/ Eu rup lesa/ Nu ma poti dresa/ Nu execut cum zici tu... Ma gandesc carui sistem se vor supune acesti copii care de dimineata pana seara repeta in gand astfel de cuvinte.
            Probiu, ne ajuti?

                                                                              

Ce fac arabii...

            ...in timpul liber...

                                                                                      

duminică, 27 ianuarie 2013

Vedete... rouge

             Un prieten mi-a recomandat o cantareata buna, un artist complet.

                                                                                         

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cum incerci, cumperi si transporti o canapea

                                                                                     

Cele mai periculoase paduri

          Zilele trecute am auzit la radio o stire chiar senzationala.
          Cica s-a facut un top cu cele mai infricosatoare 5 paduri din lume. DIN LUME. Si Padurea Hoia din Baciu, de langa Cluj e pe locul 2 sau 3, nu mai stiu. Din lume.
           Acum, eu am avut ocazia sa merg de multe ori acolo, ziua si noaptea, iarna si vara. Nu faceti presupuneri, vanam hotii de lemne. Din punctul asta de vedere, e intr-adevar infricosatoare padurea. Sunt specimene cu securi, cu drujbe, mai sunt amorezi ascunsi in iarba sau in masini, mai sunt yoghini, rock-eri, mai cate un spanzurat sau cate un lunatic. In rest, UFO... n-am vazut.
           E bine ca promovam regiunea. Nu pot insa sa nu ma gandesc la micile padurici amazoniene sau canadiene...

vineri, 25 ianuarie 2013

Politica, acest cancer...

           Ca mi-e scarba de politicieni si de toate sisteme lor cred ca stiti. Stiti si ca pentru ei cetateanul e doar un ghem de carne si oase, pardon, piele si os care pluseaza bani la stat, stat care e doar un punct de trecere intre conturile cetatenilor si conturile lor.
           Asta e insuportabil dar suntem un popor curajos si mergem mai departe. Insa cand vine vorba de a decide cine moare si cine traieste, nu e suficient sa suportam. Pentru ca animalele au doar un instinct de supravietuire si nu putem astepta nici mila, nici intelegere, nici umanitate.
           Simona Tache sare, cu o disperare buna si crestinesca, in ajutorul bolnavilor de cancer. La fel face Adelina Iliescu, Arhi si multi altii. E vorba de vreo 800 000 de euro necesari pentru tratamentul cu citostatice, bani pe care Guvernul  nu-i are. II are, dar trebuie fotolii in parlament. Cred ca ati inteles prioritatile, nu?
           Cititi articolele lor si daca stiti ca puteti face ceva, faceti. E o vorba, pentru ca cei rai sa triumfe trebuie doar ca cei buni sa nu faca nimic.

Cum folosim corect lingura de lemn

            Vorbeam ieri cu cineva despre Romania si nu stiu cum am ajuns sa vorbim despre lingura de lemn. Si mi-am amintit clipul de mai jos. Si m-am gandit iar cum, in Romania, daca nu ai pe cineva care sa te ajute din umbra, nu reusesti, oricat ai strange din dinti. Si cum cei care stiu strategia te indeamna pe tine sa incerci singur, ca se poate.

                                                                                  

joi, 24 ianuarie 2013

Voi lucrati cu Satan?

           Ieri a trecut un camion pe langa mine si nu am putut sa nu remarc ca pe prelata acestuia scria mare si frumos Satan. Cu numar de telefon si adresa.
           Am intrat in Google sa vad cine si-ar pune numele firmei Satan sau daca intr-adevar exista. Am ramas uimit, pentru firma Satan sunt multe, multe pagini. Incercati si voi.
           Voi ati indrazni sa lucrati cu Satan? Sau la Satan?
          

Diavolul din televizor

            Vorbeam mai jos de promiscuitatea din presa scrisa. La un nivel mult mai mare, e la fel in televiziuni.
            Consider televizorul  periculos si degradant. Efectul se vede dealtfel in societate. E un efect dorit, e o conspiratie impotriva mintii umane, o spalare de creier, o continuare a practicilor comuniste. Si pentru toate astea platim lunar un abonament.
             Despre vedete din plastic am mai vorbit. La fel despre emisiuni penibile. Standardele dispar in mod regulat, directia e in jos, inspre minciuna, inspre injosire. Oameni ce au avut candva responsabilitate si bun simt s-au pierdut si stau cu fruntea sus desi fruntea lor e stampilata. Au inlocuit cultura cu divertismentul. Oamenii destepti cu tipe tampite dezbracate. Informatia cu minciuna. Credinta cu afacerile.
          

miercuri, 23 ianuarie 2013

Rudolph si tastatura

            Cred ca multi il cunoasteti pe Dr Craciun Eugen, sau Rudolph Aspirant. Eu il stiu cam de cand am inceput sa scriu pe blog, pe-atunci aparea si el in blogosfera.
            Rudolph lucreaza. Pe langa asta, Rudolph scrie enorm, dpdv cantitativ. Si bine, cu exemple, nume, link-uri, cu surse clare. Deci munceste, nu da copy-paste. Il urmaresc constant si nu inteleg cand are timp sa caute si sa scrie atat. De exemplu ieri, scria asta la el, comenta pe blogul Anei-Maria S., pe cel al lui Mircea Vladut, plus cine stie pe cate alte bloguri (Vladimir, Vienela, Intuneric, Ioana K-Man, Loopoo, etc, etc, mai adaugati voi) comentarii scurte, de doar cate o pagina-doua. Si ieri a fost doar in trecere.

In cate feluri se prostitueaza presa?

             Mi-a cazut un ziar in mana. Aproape la fiecare pagina era o femeie/fata dezbracata. Dezbracata de tot, goala pusca, fara nimic, cum vreti voi. M-am gandit cine mai cumpara ziare in ziua de azi. In mare parte batranii, pensionarii, cei pentru care accesul la internet e limitat. Si mi-am pus intrebarea: la ce-i ajuta pe batrani sa vada fete dezbracate in ziar?

             Mai am o intrebare, dar asta incerc s-o refuz, mi-e greu sa o pun: ce fel de parinti isi lasa fetele de 17-18 ani sa apara goale in ziar, cu nume, adresa, referinte?

marți, 22 ianuarie 2013

Andre Rieu- Kalinka


Bugetul de stat, aceasta enigma...

          Subventiile pentru agricultori vor fi impozitate. De ce? Ca sa se stranga cat mai multi bani la buget.
          Eu justificare asta - ca sa se stranga cat mai multi bani la buget - o aud de multa vreme, in toate domeniile. Totul e facut in asa fel incat sa se stranga multi bani la buget. E singura directie, singurul scop. Acum, nu e o problema ca noi vrem sa avem un buget de stat mai mare decat cel al SUA. Problema e ca banii stransi la buget nu sunt niciodata destui. Noi plusam, ei numara. Nu stiu cum numara, cert e ca le da intotdeauna cu minus.

luni, 21 ianuarie 2013

Nepretuit



Via Facebook.

Legea strazii

            Nu o data mi s-a intamplat sa fiu oprit de un politist si in loc sa-mi ceara actele sa-mi spuna sa duc pe nu stiu cine ascuns in tufe nu stiu unde. Adica politia opreste masinile ca sa-i oblige pe soferi sa ia pe cineva, prieteni, neamuri, infractori, la ocazie. Mi se pare injositor si am refuzat de fiecare data, certandu-ma urat de tot cu nenea militian.
            Ieri am vazut un caz asemanator si mi-am amintit cat de departe suntem de civilizare si de responsabilitate.

Lumea fara Romania

              Am primit prin mail un clip bun, despre Romania.
              Ignorati greseala gramaticala de la inceput. E Romania.

                                                                                

duminică, 20 ianuarie 2013

Biserica vs bar

             Ieri eram parcat cu masina si am asteptat pe cineva cam 20 de minute. In fata mea era un bar iar peste drum o biserica.
             Aha, v-ati prins deja, nu are rost sa mai spun nimic.

sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Cand cadavrele castiga teren

               Citesc aici ca o caprioara si-a dat duhul pe un stadion.
               Imi amintesc cum anul trecut o oaie moarta a ramas cu zilele pe un teren de fotbal. La 5 km de Cluj, in Floresti, lesul unui cal a stat zile intregi pe un teren viran, intr-un cartier de blocuri locuite. Treceam pe acolo si nu-mi venea sa cred ca parintii isi plimba linistiti copiii in apropierea calului mort. Nu vreau sa repet despre cainii si pisicile ce se descompun incet pe asfalt, in fata caselor.
               E firesc sa moara animalele. Ce nu e firesc e sa le lasam sa putrezeasca intre noi.

vineri, 18 ianuarie 2013

Opera si manele

           De ce, atunci cand cauti pe YouTube Trubadurul, primul clip din dreapta e Sandu Ciorba - Barosan de Barosan? Cineva din neamul lui Ciorba l-o fi cunoscut pe Verdi?
           Chiar sunt peste tot, ca o epidemie?

Salarii romanesti

          Am vazut fluturasul de salariu al unui prieten. 5 700 de lei,  aproximativ. Brut. Din astia tipul vede vreo 3 500. Restul, la stat.
          Acum, eu as vrea sa-mi spuna cineva, cu exemple de aplicatii concrete in realitate, nu pe hartie, ce-i ofera statul roman omului pentru cei 2 200 de lei luati.

          Si tot via Facebook, cica sa fii sarac inseamna sa-ti ramana prea multa luna la sfarsitul banilor.

joi, 17 ianuarie 2013

Vorbe mari

           Cand esti mort, tu nu stii ca esti mort. E greu doar pentru ceilalti. La fel e si cand esti prost.    
                                                                                                                               Phillippe Geluck
(via Facebook) 

miercuri, 16 ianuarie 2013

Cum prevenim, prin selectivitate

           Fiti selectivi. E mai bine sa previi decat sa combati.
           Daca faci ceva in mod consecvent dar vezi ca nu ajuta cu nimic la dezvoltarea ta personala, renunta. Inchide televizorul, calculatorul, radioul. Tu esti cea mai importanta si reala sursa de stiri si de relaxare. Daca mergi in mod consecvent in medii maladive, renunta. Chiar daca pierzi oameni, obiceiuri, bani. Daca spui si gandesti in mod consecvent lucruri care afecteaza, pe tine si pe cei din jur, renunta. Stai la fileu cu racheta si respinge orice gand nepotrivit.

marți, 15 ianuarie 2013

Repet: integritate!

          Una din marile probleme ale oamenilor din ziua de azi e instabilitatea personala prin lipsa integritatii. Societatea  impune conditii grele, dure si sa te lasi purtat de curent acolo unde e bine si cald a devenit, dintr-un obicei, o necesitate.
          Nu mai conteaza ca mediul in care tocmai te-ai mutat cere sa-ti incalci principiile. Nu mai conteaza ca desi ai fost crescut intr-o cultura buna sau ai studiat o viata, dai cu piciorul la tot si alegi exact directia opusa.
          S-ar putea ca acesta sa fie testul suprem pentru conditia de om/cetatean, la fel cum s-ar putea sa fie si cauza instabilitatii si pierderii identitatii nationale.

luni, 14 ianuarie 2013

Putina agricultura

           Treceam azi printre campuri napadite de maracini, de ani buni. De ce nu merge agricultura in Romania? Oare o stim face?
           Impedimentele ar fi multe. Parcelele sunt mici, impartite haotic, lucrul cu utilaje e scump. Agricultura la ar nu aduce profit. Daca oamenii s-ar intelege, 3-4 vecini si-ar uni parcelele, ar plati impreuna un utilaj, de cate ori e nevoie, s-ar putea face productie la nivel mare. Unul dintre ei se pricepe la internet, deci cauta clienti, altul cunoaste agronomie, altul pazeste, etc.
           Degeaba asteptam ca statul roman sa ajute agricultorii. Nu se va intampla niciodata, pentru ca statul ajuta deja agricultorii, pe cei care nu au nici teren, nici culturi, nici tractoare, nici limite de bun simt.

duminică, 13 ianuarie 2013

Dumnezeu nu face greseli

            Ce bine ar fi sa vedem si noi sufletul oamenilor, si sa nu-i etichetam! Doar oamenii cu viata sfanta pot face asta. Si noi trebuie sa ne straduim sa ajungem acolo. Greu e sa nu judeci! Dar, pas cu pas... Trebuie sa incercam sincer si serios. 

                                                                            

Greierele si furnica

         Am primit asta prin mail, cu specificatia vechi dar de actualitate. Textul nu-mi apartine.

VERSIUNEA ELVEŢIANĂ 
Furnica munceşte greu toată vara în arşiţă. 
Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă. 
Greierele crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă. 
Odată iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine. 
Greierele tremurând de frig nu are nici hrană nici adăpost şi moare îngheţat. 
SFÂRŞIT

 
VERSIUNEA ROMANEASCA 
Furnica
munceşte din greu toată vara în arşiţă.

Îşi clădeşte casa şi pregăteşte provizii pentru iarnă.

Greierele
crede că furnica e proastă, râde, dansează şi se joacă.

Odată
iarna venită, furnica stă la căldură şi mănâncă bine.

Greierele
tremurând de frig organizează o conferinţă de presă şi întreabă de ce furnica
are dreptul să stea la căldură şi să mănânce bine în timp ce alţii, mai puţin
norocoşi decât ea, suferă de frig şi foame.

Televiziunea
realizează emisiuni în direct care arată greierele tremurând de frig şi
difuzează extrase video cu furnica stând frumos la căldură într-o casă
confortabilă, cu o masă plină de provizii.

Românii
sunt şocaţi de faptul că, într-o ţară atât de bogată, bietul greiere e lăsat să
sufere în timp ce alţii trăiesc în huzur.

Ziariştii
fac interviuri în care întreabă de ce furnica s-a îmbogăţit pe spinarea
greierului şi interpelează guvernul pentru a mări impozitele furnicii, astfel
încât aceasta să plătească "cât se cuvine".

Se organizează manifestaţii în faţa casei furnicii.

Funcţionarii
publici decid să facă grevă de solidaritate 59 de minute pe zi pe o perioadă
nelimitată.

Un filosof la modă scrie o carte care demonstrează legăturile furnicii cu

torţionarii de la Auschwitz .

Ca
răspuns la sondaje, guvernul emite o lege privind egalitatea economică şi o
lege (aplicată retroactiv asupra perioadei de vară) anti-discriminare.

Impozitele
furnicii sunt mărite şi furnica primeşte o amendă pentru că nu l-a angajat pe
greiere ca asistent.

Casa
furnicii este confiscată de autorităţi pentru că furnica nu are destui bani ca
să-şi plătească şi amenda şi impozitele.

Furnica
pleacă din România şi se instalează în Elveţia unde contribuie la bogăţia
economică.

Televiziunea
face un reportaj despre greiere care de acum s-a îngrăşat.

Acesta
este pe cale să termine proviziile furnicii, chiar dacă primăvara e încă departe.
În casa furnicii se ţin în mod regulat întruniri ale artiştilor şi scriitorilor
de stânga.

Cântăreţul
Ickxsulescu compune cântecul "Furnică, opreşte-te!"

Fosta
casă a furnicii, devenită locuinţă socială pentru greiere, se deteriorează
pentru că acesta nu face nimic pentru a o întreţine.

Guvernului
îi este reproşată lipsa mijloacelor.

Este
înfiinţată o comisie de anchetă ce va costa 50 milioane de euro.

Greierele
moare de supradoză cu etnobotanice.

Ziarele
şi televiziunile comentează eşecul guvernului de a redresa cum trebuie problema
inechităţii sociale.

Casa
este invadată de o bandă de gândaci tuciurii, emigranţi.

Gândacii
organizează cămatăria, prostitutia, taxele de protectie, traficul de droguri şi
terorizează comunitatea.

Guvernul
se felicită pentru diversitatea multiculturală a României.

 

sâmbătă, 12 ianuarie 2013

Romanul se descurca oricand, oriunde

            Mie imi place Bula. Bula reprezinta romanul adevarat, cu bune si rele.
            La scoala invatatoarea cere copiilor sa dea exemple de cuvinte care contin litera b. Bula sare primul:
            -OU!
            -Unde vezi tu litera b in cuvantul ou, Bula?
            -Unde vreti dvs, doamna invatatoare. Ori in albus, ori in galbenus.

Problemele se rezolva cu bomba

            La Piatra Neamt. Acolo unde rafuielile clanurilor concureaza cu filmele despre mafia italiana. Pana acum s-au omarat cu gloante. Acum se pun bombe.
            Inteleg, problemele trebuie rezolvate, casele construite. Ce am remarcat insa e ca masina de teren de cateva zeci bune de mii cu bomba sub ea nu se potriveste nici cum intre blocurile sarace si mizerabile din oras. Unde nu-i talent regizoral, vai de atentat.

            Si tot in est, la Chisinau, inca un film, de data aceasta cu un buldozer urmarit de politie prin oras.

Unii despre Andre Rieu

            Ma uitam si ascultam zilele trecute Andre Rieu.
            Acum n-are rost sa vorbim despre atmosfera si starile pe care le aduce artistul, nici despre perfectiunea concertelor organizate de el. Ma uitam insa peste comentariile unul clip si cineva acolo intreba cum pot unii sa dea dislike unei astfel de muzici. Intr-adevar, trebuie sa ai ceva defect in tine, in minte si-n suflet. Stiu, veti spune ca gusturile nu se discuta. E drept. Dar daca nu consumi asa ceva, taci din gura, nu arata cu degetul in jos.

                                                                            

vineri, 11 ianuarie 2013

Virgiliu Gheorghe despre probleme reale

             Daca va intereseaza sa stiti cum contribuie in mod direct televizorul, calculatorul, lipsa dragostei si lipsa de selectivitate la indobitocire, prin blocarea dezvoltarii creierului, inca din primii ani de viata, urmariti prima parte a conferintei.
             In a doua parte se vorbeste despre maladiile lumii moderne, despre relatii in cuplu si familie si despre cum doar prin pocainta si intoarcerea spre Dumnezeu, prin Biserica putem avea controlul si putem prinde forma de crestini.
             Iar spre sfarsit se explica despre casatorie si despre perioada de proba.
             Da, stiu, sunt peste doua ore si jumatate. Acelasi pret in timp il platiti uitandu-va la un film sau la un show. Aici vorbim insa de eficienta si de adevaruri ignorate de prea mult timp.

                                                                                  

joi, 10 ianuarie 2013

Hotul adormit

           Daca tot suntem pe plaiuri americane, cica un hot a adormit pe canapeaua din sufrageria casei in care cotrobaia. L-a gasit proprietara intoarsa acasa, dormind bustean. I-a facut o cafea, l-a trezit si a stat cu maceta la capul lui pana a venit politia.
           Bun, se mai intampla. Si in satul bunicilor niste hoti au spart barul si au baut acolo pana au cazut sub mese. I-a luat politia direct de pe jos. Ce nu inteleg eu in cazul hotului de mai sus, ce l-a determinat sa se intinda pe canapea? O fi avut o noapte grea? O fi avut o emisiune preferata la tv? O fi avut o cadere de calciu? Sau pur si simplu nu-si incalca programul de somn?

Meanwhile, in America

            Nu, nu e dintr-un film, nici despre un film, e despre armata americana. Asa ca fiti cuminti, nu stiti niciodata cand veioza de langa pat se transforma si va face sa spuneti tot.

                                                                                     

miercuri, 9 ianuarie 2013

Omul si Dumnezeu

            Ma gandeam azi ca, lasand deoparte sistemul corupt comunist pe care-l meritam pentru indiferenta si lasitate, avem motive clare sa fim multumiti de Dumnezeu. Fiecare in dreptul lui.
            Dar oare Dumnezeu e multumit de noi?

Pe drumuri

           Au inceput sa se planga romanii ca pe autostrada soarelui, la fel ca si pe celelalte mai noi, gropile sunt cu miile pe kilometru, e imposibil sa circuli cu 130 si ca se rup masinile. Ca trebuie sa munceasca doar pentru a plati taxe de drum si reparatiile masinii. Ca pe spatele lor traiesc bine patronii de service-uri auto, de magazine de piese auto, iar pe spatele acestora traiesc bine reprezentantii statului. Ca 10 000 de euro pe kilometru pentru intretinere e mult. Ca oile si cainii, caii si carutele nu platesc rovineta. In sfarsit, sistemul a fost inteles.
           Nu o voi uita niciodata pe Daniela Draghia, fosta sefa a CNADNR , cum nu putea explica intr-un interviu  disparitia catorva milioane, plus contractele platite si nerespectate.

           Poate ar fi bine sa revedem asta.

marți, 8 ianuarie 2013

From Facebook with love

            Mereu am spus ca adolescenta e cea mai tare varsta, cand esti dispus sa faci orice ca sa-ti implinesti dorintele.
            Doua adolescente din SUA, de 15, respectiv 16 ani si-au drogat parintii ca sa poata petrece intreaga noapte pe internet. Fetele, nu pentru prima data, au pregatit parintilor cina, chipurile surpriza din dragoste, si le-au pus acestora un soi de substante in bautura. Dupa ce parintii au luat somn, coplesiti de dragostea fetelor, acestea au stat toata noaptea pe internet. Parintii le-au denuntat la politie.
            Eu zic ca s-a terminat bine. Parintii ar fi putut la fel de bine sa le bata pe fete pana recunosc reteta bauturii, sa-si mai prepare si ei. Dar nici parintii nu mai sunt ce-au fost.

luni, 7 ianuarie 2013

S-a intors iarna?

           Se agita lumea ca s-a intors iarna. De unde? Unde sa plece iarna in ianuarie? Romanul  nu accepta ca 2+2 e egal cu 4, daca nu e in folosul lui. Romanul crede ca el, fiind privilegiat din nastere, e nedreptatit ca trebuie sa rabde iarna frig si vara cald. Romanul crede ca daca e imbracat din mall, frigul il va ocoli. La fel cum crede ca daca are masina noua, va circula pe drumuri de matase.
           La urma urmei, e mai usor sa fii nemultumit decat sa te chinui sa intelegi esenta marilor cuvinte "iarna nu-i ca vara".

Cum am mancat 19 sarmale

             Acum ca s-au cam terminat bunatatile, sa ne hranim cu amintiri.
             Mama gateste extraordinar, ca orice mama, dealtfel. Mai ales sarmale, fata de care eu am o slabiciune si un respect deosebit. Si a facut mama o oala mare de sarmale de sarbatori. Doar ca atunci cand le-a impachetat, si-a uitat la ochi ochelarii de citit, cei care maresc enorm, fata de ochelarii normali, pe care-i are. Si au iesit niste sarmale mici, cat o bricheta. Prin urmare, ca sa ma satur, am mancat 19.

duminică, 6 ianuarie 2013

Credinta autentica

            Cand am scris articoul precedent mi-am amintit cea mai reprezentativa poanta/intamplare pentru credinta simpla si curata a romanului vechi, autentic.
            Un om se intorcea spre casa, intr-o noapte ploioasa. Ca sa ajunga mai repede, a luat-o prin cimitir, pe scurtatura. Mergand el asa, prin bezna, a cazut intr-o groapa proaspat sapata. Inainte sa se dezmeticeasca, cineva ii pune mana pe umar si-i spune: Bun este Dumnezeu, mi-a ascultat rugaciunile. Nu ai cumva un foc?

Despre Boboteaza

            Iata unul dintre motivele pentru care distanta dintre oameni si Dumnezeu nu se micsoreaza, ba mai mult, creste.
            Nu poti asocia uneia dintre cele mai mari sarbatori ale crestinismului cuvinte ca noroc, ritual, superstitie, destin, etc. Nu ne jucam de-a astrele sau de-a firul rosu, pentru ca s-ar putea sa ne entuziasmam prea tare si sa uitam ce inseamna de fapt Boboteaza.

sâmbătă, 5 ianuarie 2013

Jurnalistul hiena

            Ma gandesc la jurnalistul-hiena si ca sa am un reper, la Maddy Bowen, din Blood Diamond. Hiena e un animal care asteapta ca altii sa vaneze, apoi saliveaza langa detinatorul hoitului pana cand se iveste o ocazie sa fure un os deja ros. Hiena nu va depune niciodata efort, pentru ca se multumeste cu putreziciuni. Va specula mereu, va fi mereu la masa altora.
            Am luat ca exemplu personajul din film pentru a evidentia scopul. Scopul e sa incerci sa schimbi ceva, sa demonstrezi, sa demontezi. Si sa mergi pana la capatul lumii pentru asta.
            Vorbesc despre asta azi dintr-o repulsie fata de jurnalistii idioti si nesimtiti care dau tarcoale mortilor pentru a semna sub un text fara coerenta sau mesaj, fara gramatica, fara logica.

vineri, 4 ianuarie 2013

Cum stergem urmele

           Ma uitam la clipul de mai jos si ma gandeam cat de important e sa stii lasa toate in ordine, acolo pe unde treci, chiar daca la un moment dat nu te mai vezi din dezordine.

                                                                                

joi, 3 ianuarie 2013

Provocare

             Exemplele bune vin de la Cluj. 
             Contraziceti-ma cu argumente si exemple de la voi din ograda. Poate gasim o mana de oameni care practica, prin orice fel, crestinismul.
             Si inca un exemplu bun, tot de la Cluj.

miercuri, 2 ianuarie 2013

Scumpiri

            De vreo 20 de ani incoace, stiti voi vreun an care sa nu fi inceput cu de la 1 ianuarie se vor scumpi...?

De ce e nevoie de GoPro

            Imi voi lua un GoPro.
            Pentru ca traficul din Romania (si nu numai) nu se va civiliza prea curand. Soferii sunt tot mai mari, masinile tot mai tari, banii tot mai putini. Firmele de asigurari vor fi tot mai viclene. Politia tot mai corupta. Oamenii tot mai salbatici.
            In Bulgaria si Grecia de exemplu se fac bani frumosi din accidente regizate. Sa nu mai vorbim de Rusia. Nu ma intereseaza de masina, ci de mine. Sunt exemple clare cand pietonii s-au aruncat pe capota masinii si au cerut apoi despagubiri. Mari.

            Daca va intereseaza, gasiti detalii la Zoso.

marți, 1 ianuarie 2013

2013

           Cum nici macar sfarsitul lumii nu mai e ce-a fost, eu zic, pentru 2013, sa ne revizuim prioritatile. Sa fim mai atenti in ce credem, sa fim mai selectivi in ce ascultam, vedem sau spunem. Sa invatam sa valorificam timpul in mod eficient. Sa ne facem planuri mai concrete si sa le urmam cu mai multa ambitie si perseverenta.