Hai sa nu fie dictatura militara. Sa nu mai intram in zona din care am scapat cu greu. Dar trebuie autoritate.
In Romania de azi lipseste cu desavarsire autoritatea la nivel inalt. Acel "ochi" care sa vada tot si acea "ureche" la care sa ajunga tot. Acea "mana" dura care sa nu lase raul sa se extinda. Parca am fi o grupa de gradinita nesupravegheata. Nu stiu cata autoritate are presedintele. Dar mi se pare ca nu face nimic. Toti il ignora.
Legi noi. Nu legile lor. Legi mai putine si mai simple. Ai gresit, platesti. Fara drept de eschiva. E normal ca escrocheriile sunt la rang de arta in Romania. Doar si-au construit legile in asa fel ca sa se poata ascunde dupa ele. "...pai sa vezi, ca legea cutare imi permite sa..." "Iti permite? Atunci legea cutare nu mai exista, incepand de acum!"
Astfel de autoritate e necesara Romaniei.
Eu traiesc de mult cu impresia ca hotararile nu se mai iau la Bucuresti, iar conducerea Romaniei doar implementeaza hotarari luate altundeva. Deasemeni traiesc cu impresia ca s-a facut o intelegere de genul: ma lasi sa fac tot ce pot ca sa raman la putere, voi face tot ce vrei ca sa obtii ce vrei de la noi.
RăspundețiȘtergereDar poate ca e doar o impresie...
@Raul: chestia asta de gen Ne trebuie o mana de fier, un presedinte autoritar, un "tatuc", etc., cred eu ca porneste mai mult din simtul nostru propriu ca nu ne simtim noi in stare sa fim stapanii propriului destin si asteptam de la altcineva sa ne "rezolve" problemele; intr-adevar este un graunte de adevar ca in Romania anumite legi sunt cam aiurea, si nu se prea potrivesc situatiei concrete de pe teren, dar pe de alta parte INCA multi oameni se simt fara putere, "disenfranchised", simt ca nu au o voce reala in bunul mers al lucrurilor. Eu opinez ca acesta parere din urma este un punct de vedere inevitabil, (adica nu e din "vina" cuiva, doar asa e), inca IMATUR, la fel ca si democratia din Romania. (Romania nu a apucat de fapt niciodata sa ajunga la un nivel de democratie matura.). In afara de imatur, este si un punct de vedere NU INTRU TOTUL realist, adevarat, nu suta la suta...depinde si de maturitatea persoanei care opineaza, depinde si de pozitia acelei persoane fata de structurile de putere, (daca se afla "parte din sistem", sau se simte in afara sa, etc.)...mi-e teama ca devin prea filozofic si mi-e teama de asa ceva. EXISTA si o REALITATE obiectiva teoretic masurabila, intr-adevar poate nu fix exact in litri sau kilograme de "democratie", dar exista INDECSI de DEMOCRATIZARE care s-au dovedidt din puncte de vedere statistic a fi obiectiv corelabili cu anumite procente de chestii infaptuite sau nu in societatea respectiva. Eu nu ma pricep nici la statistica, nici la masuratori sociologice, doar stiu asa teoretic DESPRE chestiile astea.
RăspundețiȘtergereIdeea ca "ne trebuie autoritarism" inseamna ca stam inca slab la indicii de democratizare. Dar mai mult ca sigur nu toti Romanii gandesc asa. Nu stiu cate procente ar fi de acord cu asta si cati nu. Un bun sef de campanie electorala pt. viitoarele alegeri ar cam trebui sa stie, astfel incat sa poata adapta discursul politic al candidatului pe care il promoveaza in mode corespunzator aspiratiilor, dorintelor publicului target de audienta pe care doreste sa il "cucereasca".
RăspundețiȘtergereVei zice ca este un punct de vedere cinic; este, dar este totodata, zic eu, si realist. In mod aproape paradoxal, cu cat vom avea sefi de campanii electorale cat mai "suavi" de genul asta, "unsi cu toate alifiile", cu ATAT insemna ca ne "miscam in directia buna", a IMBUNATATIRII calitative a Democratizarii mature a Romaniei. Este bineinteles un punct de vedere pragmatic, poate utilitarist, poate chiar American. Mie imi place.
Eu, in general, sunt obisnuit cu tot felul de reactii paradoxale datorita profesiei si nu mi-e teama de ele deaorece le cunosc, ma astept la ele, nu ma sperii cand se intampla, si nu ma retrag intr-un punct de vedere defensiv ceva mai primitiv, tot imatur, zic eu, "conspirationist-paranoic" gen, din pacate, comentatorul anterior, (Mircea Vladut), cand le intalnesc. Dar nu ma pot astepta ca TOTI sa gandesca la fel ca mine. Nici nu imi doresc asa ceva.
RăspundețiȘtergereDar imi doresc in continuare sa sprijin MATURIZAREA democratiei si democratizarii in Romaniei pe cat pot. Din pacate, ca mai toti chibitii, (vezi maj. comentatorilor politici, sau "educatorii veleitari", gen cine nu se pricepe la nimic incepe sa-i invete pe altii !), nici eu nu ma pricep la nimic concret ! Plus, mai mult decat orice pe lume, mie imi e teama de RIDICOL.
Cred că este singurul fel în care funcționăm, sub presiune și obligați.
RăspundețiȘtergerehttp://psychology.about.com/od/theoriesofpersonality/ss/defensemech.htm
RăspundețiȘtergere(sunt vreo 12 pagini, dar sunt destul de usor de inteles pt. cine are timp)
EU NU DORESC SA INVAT PE NIMENI expres SAU SA CONVERTESC PE NIMENI LA un punct de vedere psihanalitic. Dar am remarcat ca este totusi un punct de vedere care a dominat (si inca domina) discursul politic si jurnalistic majoritar profesionist American de MULTA VREME. Au remarcat-o si altii, bineinteles, nu sunt eu DE LOC primul care o zice, nici macar, (destul de probabil), primul care o zice pe limba Romana (nu stiu amanunte, doar speculez aici ca doar nu sunt istoric politic de meserie).
@Raul: Constitutia CURENTA a Romaniei, inspirata de cea Franceza in primul rand, (mai putin precizarea clara a STATULUI LAIC), DEJA presupune un autoritarism destul de MARE al Presedintelui; suntem o republica parlamentara cu regim semi-prezidential...parca asa ii zice. Eu nu imi doresc MAI MULTA autoritate decat atat, si asa mi se pare destul de mult, dar adecvat INCA nivelului nostru de maturitate democratica actual. De fapt noi, ca popor, cred, ne STRADUIM inca sa NE INDEPLINIM aspiratiile si idealurile descrise in Constitutia Romaniei, din care unele puncte sunt inca DEZIDERATE neactualizate PE DEPLIN. Eu, de ex. sunt f. curios ce amendamente Constitutionale il intereseaza pe Dl. Basescu in acest moment.
RăspundețiȘtergereDl. Basescu are o personalitate care ii cere sa doreasca sa se mentina in control si la control mai mereu. Poate ca este constiincios din fire, probabil ca este si ambitios. Ceea ce mi-a placut mie la Basescu este ca NU ESTE de loc "paranoic". Nu l-am vazut niciodata pierzandu-si asa masiv siguranta de sine. Are alte reflexe imature. dar NU ESTE PATOLOGIC, nu atinge nici macar stadiul de "nevroza" (nu se mai foloseste in zilele astea acest termen, dar poate ca unii mai stiu ce inseamna, sau poate ca wikipedia ne poate lamuri, ca vad ca pagina cu defensele au cam schimbat-o in ultima vreme si a devenit mai greu de inteles de publicul larg, de aia am dat link la about DOT com in loc de wikipedia, ca de obicei, mai sus !)
Parerea mea, de fapt, (de ce sa nu zic ?), SFATUL meu este ca trebuie inteles mai intai ce ne spune about DOT com despre defense si abia mai apoi sa citim ce ne zice acum, mai recent, si wikipedia despre ele; o sa vedeti ca wikipedia mai recenta aduce iar in prim plan si termenul de nevroza http://en.wikipedia.org/wiki/Defence_mechanism)
Dar Dl. Basescu nu mai candideaza pt. postul de Presedinte la viitoarele alegeri. (Nu cred ca ar fi un prim-ministru competent. As fi curios cum s-ar descurca intr-o pozitie academica, fie si intermitenta ! Eu imi permit sa cred ca foarte BINE, insa nu cred ca este dansul f. interesat de asa ceva !)
@Zodrac: ce spui tu duce la concluzia ca avem nota mica la caracterul moral ca natie !
RăspundețiȘtergereEu linkul asta l-am mai postat pe aici si prin niste alte locuri: http://en.wikipedia.org/wiki/Kohlberg%27s_stages_of_moral_development
Nu stiu daca este etic sa generalizez in felul asta grosolan, dar totusi eu imi permit sa vreau sa cred ca populatia din Romania, (asa in medie), totusi se afla macar pe la stadiul 3, nu pe la 1-2 din acest punct de vedere !
o sa revin aici. dar imi trebuie timp
RăspundețiȘtergere@Mircea v: intelegerea de care vorbesti e reala si justificata. cat despre cei care maipuleaza ro, crezi ca e vorba de ue?
RăspundețiȘtergere@Roamsk: romanii sunt impartiti. unii sunt in plina "armonie" cu situatia actuala, pt ca le merge plugul. altii ar vrea schimbare, dar nu pot din cauza celor dintai.
RăspundețiȘtergeredpdv logic si moral, e corect ce spui. dar nu ti se pare ca prea multe fapte sunt incontrolabile in ro? nu crezi ca prea multe nu sunt la locul lor? nu cred ca numai din vina cetatenilor. cetatenii nu au timp sa fie preocupati de maturizare democratica, pt ca goana dupa paine le ocupa tot timpul.
exista atatea probleme evidente, incat nu cred ca e nevoie sa incepem sa sapam.
revin
@zodrac: am castigat libertatea dar nu stim ce sa facem cu ea
RăspundețiȘtergere