joi, 30 iunie 2011

Plati nejustificate

           Iubesc multe in Romania. Sunt cateva lucruri care nu-mi plac si sunt cateva care imi provoaca dezgust si pe care le urasc.
           Nu suport idea de a plati pentru ceva ce nu exista. Ca si taxa de drum. Rulez cu o masina in strainatate 2 ani si nu o duc in service, nici nu platesc taxa de drum. Nici impozit. Merg in Romania, platesc de toate, iar in 2 luni masina e praf. Plus oprit de politie la fiecare 20 km.
          Salubritatea. In Franta pot arunca tone de gunoi, nu trebuie sa platesc. In Romania gunoaiele ne inunda, desi platim serviciile.
          Asigurari (auto). E aproape imposibil sa-ti recuperezi banii de la asiguratorii auto, in caz de accident.
       
          Voi continua lista.

miercuri, 29 iunie 2011

Ma-ntelegeti?


         Iata si varianta "bruta" a verbului a intelege.


        Eu stiu ca voi ii cunoasteti pe tipii astia. Dar mie tare imi plac. Ii am pe toti intr-un folder si cand sunt demoralizat, ii ascult si parca imi revine pofta de viata. Plus ca sunt romani autentici.

marți, 28 iunie 2011

Intelegeti, ba?

             Asa cum de la Cristian am invatat sa-mi placa ceva atat de mult incat sa nu mai pot lega doua cuvinte, de la acest tip am invatat cum pot intelege secretele placerii in viata. Se pare ca poti intelege si privi degajat viata doar daca ai un picior rupt (probabil ca functioneaza si in cazul unui alt membru rupt). Fractura duce la revelatia fericirii.



          Mie imi place tipul. E genul care nu vede pe unde merge din cauza figurilor si isi rupe piciorul la fotbal. Cel mai tare e pe la secunda 1:35.

luni, 27 iunie 2011

Situatia din Romania

           Situatia din Romania nu va ajunge niciodata cap de afis (problema prioritara), pentru ca nu e judecata obiectiv. Realitatea e ca ce se intampla cu adevarat in Romania e haotic, necontrolat, nelimitat. Traim intr-o era in care altii au ajuns la un nivel de trai mai mult decat comfortabil, in timp ce noi nu avansam deloc.Copiii nu au conditii sa evolueze, tinerii au devenit apatici, adultii stresati, batranii chinuiti.
           Situatia din Romania e judecata in functie de pozitia/contul celui care o face. Cei care sug consecvent seva tarii spun ca e bine. La fel oportunistii. La fel mafiotii. La fel politicienii. La fel manelistii. La fel neamurile lor.
           Din cauza lor situatia din Romania nu e transparenta si e incerta.
           

         

duminică, 26 iunie 2011

Omul si Dumnezeu

            Pentru ca viata ne impune sa fim vicleni, ca sa rezistam si sa nu ramanem in urma, am ajuns sa nu mai putem controla asta. A devenit un obicei, un stil de a actiona.
            Daca uneori Dumnezeu nu ne asculta, e pentru ca suntem vicleni cu El. El e corect, noi nu. El isi tine promisiunile, noi nu. El isi face datoria, noi nu. Si El stie asta. De aceea nu merge intotdeauna relatia noastra cu El. De regula, ne aducem aminte de Dumnezeu in situatii in care ne recunostem incapabilitatea. In cazul in care toate merg cum vrem... "...stii, acum sunt ok, dar te caut eu cand mai am nevoie...". Nu merge asa. Adica merge, dar s-ar putea ca intr-o zi sa ne trezim singuri.

sâmbătă, 25 iunie 2011

Taxe si nivel de trai

          Romania e in top la taxe si impozite. Cred ca platim mai mult ca oricine din Europa. Si totusi o ducem rau. Adica nu sunt niciodata bani. Voua cum vi se pare asta?

vineri, 24 iunie 2011

Stiti... (si la ce va ajuta...)

           Vad ca intelegeti si constientizati situatia Romaniei. Stiti unde-s banii, cine conduce, cine fura, cine trage sforile. Stiti si ca ne lipsesc niste elemente cum ar fi curajul, vointa, maturitatea de a cere drepturile. Si va intreb: care ar fi solutia? Sau: e necesara o solutie, sau "las-o ma, ca merge-asa..."?

joi, 23 iunie 2011

Taxa auto

        Taxa auto se modifica si nu prea. Nu dau detalii, nici eu nu stiu prea multe inca. Plus ca nu am incredere in ce spun ei. Ce am retinut e ca nu platesc taxa auto institutiile publice, sindicatele, structurile patronale si altii de-ai lor. Cei cu bani. De unde sa plateasca?
        Am facut un calcul rapid. Intr-un an intra la stat peste un miliard de euro, doar din taxa auto. Repet intrebarea: unde-s banii?

miercuri, 22 iunie 2011

Cine va conduce Romania?

         Cand repeti o greseala ajungi sa te obisnuiesti si aceasta trece in normalitate.
         Vor schimba ceva alegerile? In rau, poate. Probabil va trece Basescu si guvernul, vor veni altii, aparent mai capabili. In primii ani la putere vor fi ocupati sa demonteze tot ce au construit cei de acum, ca sa arate ca sunt mai buni, ca sa se razbune. Apoi isi vor implementa ideile proprii. Alte schimbari inutile, costisitoare. Se vor schimba (iar?) legile, se vor cheltui sume imposibil de numarat, se vor schimba ministri, lideri. Se vor schimba multe, doar ce trebuie nu.
         Vom trai la fel, pentru ca un astfel de cerc vicios nu are capat.

marți, 21 iunie 2011

Solstitiu de vara

         Felicitari Google ca nu omite nici un eveniment.
         In cea mai lunga zi a anului am cel mai putin timp.
         Asa ca miercurea fara cuvinte la mine e marti, de data aceasta.
         Am totusi timp sa va doresc o vara frumoasa.

luni, 20 iunie 2011

Legi si autoritate

         Hai sa nu fie dictatura militara. Sa nu mai intram in zona din care am scapat cu greu. Dar trebuie autoritate.
         In Romania de azi lipseste cu desavarsire autoritatea la nivel inalt. Acel "ochi" care sa vada tot si acea "ureche" la care sa ajunga tot. Acea "mana" dura care sa nu lase raul sa se extinda. Parca am fi o grupa de gradinita nesupravegheata. Nu stiu cata autoritate are presedintele. Dar mi se pare ca nu face nimic. Toti il ignora.
         Legi noi. Nu legile lor. Legi mai putine si mai simple. Ai gresit, platesti. Fara drept de eschiva. E normal ca escrocheriile sunt la rang de arta in Romania. Doar si-au construit legile in asa fel ca sa se poata ascunde dupa ele. "...pai sa vezi, ca legea cutare imi permite sa..." "Iti permite? Atunci legea cutare nu mai exista, incepand de acum!"
        Astfel de autoritate e necesara Romaniei.

duminică, 19 iunie 2011

Perfectiune - Carmina Burana

         Perfectiunea nu exista intre oameni. Dar idea de a o cauta si de a incerca sa fim cat mai aproape de ea e benefica si constructiva.


            Nu va fie groaza, uitati-va 5 minute si vedeti la ce se ajunge cand se cauta perfectiunea.

sâmbătă, 18 iunie 2011

Curatenie

         In continuarea temei din articolul precedent, repet, fara gluma, e nevoie de o "restructurare" in masa. Ca si cum scoti tot din casa si inlocuiesti cu lucruri noi, mai practice, mai bune. Cine se pricepe, ramane. Examene. Fara spaga. Comisii externe. Oameni capabili. Un om capabil face treaba unor 10 incompetenti. Restul, asa cum am mai spus, in agricultura, sa recultivam sutele de mii de hectare pustii, sa avem si noi grau, cartofi, sa vindem la altii.

vineri, 17 iunie 2011

Restructurari in politie si la fisc

            Daca treaba asta cu restructurarile e reala, o sa adorm mai fericit. Cica se da afara o gramada buna de politisti si o gramada mai mica de la fisc. Cei care pleaca sunt alesi in baza unui examen. Oare cati raman?
            Astfel de actiuni sunt vitale procesului de vindecare al tarii. Nu stii meserie, ai plecat. La sapat de santuri pentru irigatii.

Limbaj universal

         In urma cu vreo 14 ani am vazut o piesa de teatru jucata de un actor francez. Dupa spectacol l-am intrebat de ce nu avusese nici o replica. Mi-a spus: "promovez limbajul universal, pentru ca nu vorbesc decat franceza si stiu ca in sala au fost spectatori care nu o inteleg".
         Limbajul universal e "vorbit" de toata lumea, peste tot si toti il inteleg.  Se rezuma la zambete, la aplauze, la dans, la muzica, etc. E cam ca si in cazul emoticoanelor, care sunt un exemplu de limbaj universal virtual. Un alt exemplu l-am vazu la Sorin pe blog.
         Acest tip de limbaj sta la baza civilizatiei. Voi il mai "vorbiti"?

joi, 16 iunie 2011

Nu ridicati steagul alb!

            Eu cred ca inca nu e prea tarziu. Schimbarea nu vine doar pentru ca ne-am obisnuit cu situatia, din cauza ca suntem prea obositi. Am incercat de nenumarate ori si ne-am saturat de nereusite. Si am decis ca timpul cel mai avem sa-l traim cat mai bine, pentru noi. Am renuntat.
            Dar inca mai avem dorinta. Avem si minti luminate. Avem si tineri destepti. Avem si istorie.Avem si ajutor extern. Inca. Ne mai trebuie curaj si vointa. Motivatia: copiii.

miercuri, 15 iunie 2011

Eclipsa culturii

             Ganditi-va si spuneti-mi (spuneti-va) ce post de televiziune/radio, ce reviste/ziare, ce site-uri, etc, mai promoveaza cultura. Cultura in general si cultura romaneasca. Cultura care te invata despre bun simt, despre gusturi, despre prioritati, dragoste, credinta, vointa, creatie, etc.
             Veti gasi cateva raspunsuri. Dar ganditi-va din nou la un procent sau la un raport intre acestea si cele cerute si sustinute. Finantate. Consumate. Cele din top.
             Daca nu exista, inseamna ca nu avem nevoie.

marți, 14 iunie 2011

Baiatul si creta 3D























           Iata ce poti face cu o creta, cu imaginatie, vointa si talent.

           Multumesc lui Sorin, care m-a ajutat acolo unde eu nu ma pricep.

luni, 13 iunie 2011

Mintea! Mintea! Mintea!

          Repet, ca sa ne intre bine in cap.
          Ce semeni, aceea vei secera. Cu ce-ti umpli mintea,  ce cultivi in tine, aceea se va reflecta din tine. Chiar daca nu ne dam seama. Mintea guverneaza si genereaza. Mintea conduce si induce.
          Aveti grija cu ce va umpleti mintea. Se accepta orice. Dar nu tot e util. Plus ca ce iese din mintea noastra intra in mintea celorlalti. Nu transmiteti "virusi". Va faceti vinovati.

duminică, 12 iunie 2011

Perle de la Bac (2010)

         Am primit un mail cu niste perle de la Bac, de anul trecut. Stiu ca stiti o gramada, dar poate mai radeti o data. Nu le pun toate, ca-s multe.

    Metoda folosita de Ion pentru a pune mîna pe pamîntul Anei este însarcinarea. !!
 
Privind atent plugul vede ca e de fier si privind si mai atent taranul, Arghezi, ca un poet bun ce este, vede ca e de bronz.
   Si Stroe Orheianu cînd îl vazu pe Tudor Soimaru zise în gînd: Pe unde o scot, vere?!
   Vlaicu-Voda era un functionar model care avea un randament deosebit ca domn.

  In cunoscuta balada "Miorita", sunt descrise cateva intamplari in care sunt implicate doi criminali, o oaie turnatoare, si un cioban ce socheaza prin prostia lui.
  Pentru ca suntem oameni, nu poti sa ceri cainelui din scara blocului sa sufere pentru deceptiile tale.

  Lebada moare de cîte ori cînta.
  Animalele salbatice traiesc în padurea zoologica.

  În caz de accident nu trebuie sa fugi de la locul faptei fiindca
victima, daca nu e lovita fatal, poate retine numarul masinii.

 Antarctica este un continent alb din cauza zapezilor care nu se mai topesc odata.

  Creierul este un organ oarecum indispensabil capului.
  În multe poezii Octavian Goga a scos în evidenta natura si treieratul pe caldura.
  Rascoala de la Bobîlna a început pe un deal si s-a terminat în 1438.
 
Zaharia Stancu
a scris un roman descult. A fost si sef de birou la scriitori.
  Rascoala începu spre seara si taranii îsi aprinsera lanternele ca sa vada drumul spre ciocoi.
  Cu cît ne apropiem de izbucnirea rascoalei, cu atît taranii stau mai mult în cîrciuma, ca sa faca în ciuda boierului.
 Descoperirea Americii s-a produs într-un moment de neatentie a pazei de coasta.
 Contemporanii lui Eminescu l-au urmarit ca sa-i ghiceasca filozofia si ca sa-i caute nod în papura.


 Liviu Rebreanu are un mare talent de scriitor de la 300 de pagini în sus.
 Versul "de la strabunii mei pîna la tine" explica distanta în km, care exista între poet si rudele sale ce traiau undeva la tara .
 Eminescu este trist pentru ca nu a reusit sa faca nimic in viata lui.
Miron Costin nu foloseste cuvinte de tip gramatical pentru gramatica limbii romane.
  Nepoata lui Motoc este furata de oastea leseasca si adusa ca captura.Poetul îsi asteapta iubita ca împreuna sa cutremure o barca.
  Ion Creanga s-a nascut între anii 1887-1889.
  Creanga a scris povesti ca: "Cocosul babei", "Gaina lenesa", "Punguta cu bani marunti", "Lupul si capra".
  Nechifor Lipan a avut fericita ocazie de a nu se mai întoarce acasa fiind jefuit de niste oameni invidiosi.
  El mergea pe bicicleta cu picioarele goale, bagate în portbagaj.
  Ioana îi zise eroului sa-i bage aparatul în priza.
  Cînd veni fata, baiatul îi mîngîie pisoiul.
  Soldatii îi urmareau pe nemti si, cum îi vedeau ca se urca în avioane, sareau calare pe tunuri si îi urmareau pe tot aeroportul.
 
Patima s-a pus pe capul oamenilor ca curca pe curcan.
  Personajele principale din povestirea "O ora din august" sînt: ofiterul Rosu si avioanele nemtesti.
  Pe
aeroportul Otopeni se luptau nemtii cu americanii, iar românii trageau, cu succes, cînd în unii, cînd în altii. 

Gala Galaction se mai numea si Grigore Pisulescu!!!
Magda îl iubea pe Tudor Soimaru fara sa stie ca acesta nu stia limbi straine.
În "Amintiri" apare copilaria fericita a puiului de taran
Crenguta Ionel.
Ceahlaul este situat sus pe munte.
Mos Danila sta pe vine sa prinda vulturii de pene.
La începutul fiecarei poezii eminesciene sta plantat cîte un tei mai gros sau mai subtire în functie de cîte strofe are poezia.
Cînd eroul muri împuscat de nemti pe cîmp, simti miros de marar si de patrunjel.


  

Duminica, la jumatatea anului

         E cam jumatatea anului. Duminica.
         Ne place sa lasam lucruri nefacute, in cazul in care stim ca se poate si asa. Eu zic sa nu mizam pe ziua de maine. Daca stim ca trebuie sa facem ceva, sa actionam azi, chiar daca lucrul respectiv mai poate astepta. Am avansa mai repede asa. Apoi, nu putem sti. Poate maine castigam la loto, si ne pierdem mintile. Si raman lucrurile nefacute.
         Un telefon si un salut, o incurajare, o multumire, o vizita, o rugaciune, o greseala reparata, o scuza.

sâmbătă, 11 iunie 2011

Ideile lor, pedeapsa noastra

           Nu-mi place sa vad ca oamenii isi pierd timpul si banii pe inutilitati. Mai ales cand e vorba despre un popor. Mai ales cand un popor e la capatul puterilor. Unui om pe moarte nu-i dai algocalmin.
           O mare parte din Romania e mai rau ca o tara din lumea a treia. Copii umbla desculti, batrani mor pe ulite, tineri se arunca de pe cladiri, caini si gunoaie invadeaza, mafioti aplica legi, etc, etc. Ce intreprind EI in situatia asta? Inutilitati. Gainarii. Sa imparta Romania. Sa dezfiinteze spitale. Sa cheltuie bani pe campanii electorale.
           Exemplu: in Cluj se construieste un stadion imens. O gramada de bani. Nu zic ca nu e bine. Dar intreb: la ce spital vor merge suporterii dupa ce se vor bate? Sau: unde se vor parca masinile miilor de suporteri? Sau: cum se vor uita la un meci de pe noul stadion cei care nu au inca electricitate in satele din Apuseni? Sau ce simte mama ce trece pe langa acea constructie, cand stie ca alocatia copiilor nu ajunge nici luna asta?

vineri, 10 iunie 2011

Urare

          Sa ne traiesti, tipule (te stii tu care esti), fericit si sanatos! Multi ani sa ai, sa excelezi in integritate si caracter! Si sa ne intalnim intr-o Romanie mai buna, printre zambete si sperante.
          Imi pare rau ca nu am avut azi timp de tine, parca e "facatura", azi am fost mai ocupat ca oricand. Dar stiu unde te gasesc.
          Jumate de an, jumate de viata.

joi, 9 iunie 2011

Despre Bac si alte chestii

          Auzisem la radio zilele astea ca unii dintre liderii tarii au cam avut greutati la Bac. Cica d-na Udrea a luat doar 7, nu stiu ce ministru si-a luat Bacul doar la 23 de ani, un altul trebuia sa pice dar l-au ajutat colegii. Oare din cauza asta merge greu Romania inainte? Sau chiar asa oameni corecti ne conduc? Ca din cate stiu eu, pe vremea aia, se mai lua bacu' si cu o jumate de porc si un cofrag de oua.
          Un fel de... "...cine te recomanda?", daca va aduceti aminte.

Hai, serios?

           Bine, pe asta am rezolvat-o. Mi-am primit "like-urile" pe blog. Multumesc.
           Hai sa fim seriosi, chiar vi se pare ca tin blogul asta pentru aplauze si ca dorm mai linistit daca am unu' in plus la trafic? Pai nu vedeti ca nu mi-am facut nici un ugrade pana acum? Nici nu stiu, nici  nu vreau. Eu doar ma necajesc ca nu pot raspunde cum ar trebui la comentarii. Faceam si eu "mishto" de astia care s-au bucurat ca la mondiale de butonul ala.
           Nu neaparat toate actiunile au un interes.

miercuri, 8 iunie 2011

Rugaminte

          Poate careva dintre voi, daca va rog frumos, sa dea un click pe butonul ala +1, sa vad si eu cum e? Multumesc!
          Oricat de modesti am fi, nevoia de a fi apreciat exista. Cu atat mai mult cand esti apreciat de cineva pe care apreciezi.

marți, 7 iunie 2011

Imi place de voi

           Imi place de voi. De noi. Se scrie pe bloguri. Asta e un pas mic, dar in fata. Inseamna ca avem ceva de spus. Fiecare in felul sau, spune ceva si asteapta raspuns. Si asta inseamna ca inca mai credem unul in celalat. Imi place ca va sustineti. Cat timp nu se depasesc anumite limite, consider acest stil de comunicare formidabil si perfect pentru a-ti folosi timpul (liber).

luni, 6 iunie 2011

Despre bani si Adevar

           Adaug articolului de mai jos: nu m-am referit la banii necesari unui trai decent. Ma refer la banii care fac dintr-un OM o marioneta, un clown rau. La banii care te fac sa-ti vinzi demnitatea, integritatea, crezand ca de fapt cumperi. La banii care te fac sa-ti scoti parintii din casa, sa-ti ignori nevasta, sa-ti bati copiii. La banii care te fac sa tai ultimul copac, sa-ti minti singurul prieten, sa-ti furi vecinul, sa-ti inseli un angajat amarat. La banii care te fac sa uiti lucruri esentiale, precum politetea, bunul simt, rabdarea, intelegerea.
           La banii care nu ajung niciodata.

duminică, 5 iunie 2011

Cat de departe suntem de Adevar

          Ca de obicei, duminica, ganduri de duminica.
          Se traieste haotic. Linia de start si linia de sosire-banul. Sigurul reper, singurul interes. O cursa fara reguli, fara principii, fara scrupule. Fara loc de intelegere si iertare. O cursa departe de adevar.
          Pentru ca altfel nu se poate (sau nu stim) obtine banul, incalcam aproape toate legile ce le lasa Biblia ca repere si criterii de viata. Si cand tragem linie, ne miram ca, desi probabil avem bani, ceva lipseste. Acel ceva care te face sa-ti pui capul seara fericit pe perna si sa dormi linistit. Sa nu mai vorbim de premiu.

sâmbătă, 4 iunie 2011

Concluzia de azi

             In fiecare zi trag cel putin o concluzie.
             Azi mi-am re-re-re-comfirmat faptul ca noi, romanii, ii batem pe francezi  (si pe altii) la multe capitole. Pe scurt, le selectez pe cele mai importante: cultura generala, initiativa, improvizatie, curaj, intuitie. Diferenta dintre noi si ei e ca ei, putinul pe care-l au in ceea ce priveste cele amintite mai sus, il folosesc la maxim.

vineri, 3 iunie 2011

Diferente (din nou)

            Ce imi place (si consider asta inca un lucru bun) in Romania sunt magazinele mici, la coltul blocului, in care gasesti tot ce vrei. Si magazinele non-stop.
            In Franta (si nu numai) nu-mi place sistemul. La 7 seara toate magazinele se inchid. La fel la amiazi, intre 12 si 13:30 sau 14. Intre orele astea totul se blocheaza: magazine, banci, posta, cafenele, plus ca pe strada, nici tipenie de om. Daca te organizezi cumva rau si nu-ti asiguri cele necesare inainte de 7, ai ramas fara. Poate mai gasesti o benzinarie sau un McDonalds deschis pana la 22...

joi, 2 iunie 2011

Aratati-va!

            Tare as vrea sa stiu cine sunt cei care voteaza la mine sub profil ca Romania isi va reveni in 2 ani! Am mai pus o data intrebarea asta si nu s-a aratat nimeni. Desi se pare ca sunt 6, pana acum. Oare inca sunt oameni in faza in care cred ca dupa alegeri se va schimba ceva? Daca da, atunci si din cauza lor stagnam.

miercuri, 1 iunie 2011

1 iunie

        Nu, nu e de ziua copilului. (Imi zic totusi La multi ani!)
        De 1 iunie, in sudul Frantei, 9 grade. In mod normal ar trebui sa fie cam cu 30 mai mult. Francezii, panicati si disperati ca dupa un cutremur. Mi-aduc aminte ca odata a nins mult in Irlanda, si s-a pus ceva zapada, vreo 20 de cm. Irlandezii, la fel. Palizi, speriati, nu stiau incotro s-o apuce. Acum vreo 8 ani, in Spania, in 2 ianuarie, faceam baie in Mediterana. Erau vreo 28 de grade. A doua zi dupa revelion.
        Avem o tara binecuvantata. Echilibrata. Cu toate la locul lor. In "toate" nu includ bineinteles oamenii care ne trag in jos. Fara extreme. Conditii ideale pentru un trai decent. Nu-i asa ca omul sfinteste locul?