sâmbătă, 5 februarie 2011

Prostia care amuza

           Pentru ziua de ieri am retinut o singura stire: aproximativ 40% din adolescentii de 15 ani din Romania sunt semianalfabeti. Asta inseamna aproape jumatate. Nu pasa nimanui, pentru ca prostimea se manipuleaza mai usor.
           Problema care se pune e ca peste cativa ani acesti adolescenti vor fi oameni in toata firea, ii vom intalni pe strada, in magazine, in locuri publice. Unii vor avea functii, altii vor ramane paria societatii. Vor exista peste tot si cineva ne va judeca prin prisma lor. Repet, nu pasa nimanui, responsabilii in aceasta privinta nu dau doi bani (la propriu si la figurat) pe situatia lor. Ne-au obisnuit cu ideea ca cetateanul e pe ultimul loc, indiferent daca e vorba de prezent sau de viitor.
            Cauzele sunt impartite. Nu poti forta copilul sa merga la scoala. Dar nici nu-i poti cere sa citeasca literatura de pe fundul unui farfurii goale. Acasa nu au conditii, la scoala sunt marginalizati. Ii acuz si ii inteleg in acelasi timp pe parintii care nu-si mai trimit copiii la scoala. Cred intr-adevar ca nu isi permit. De unde? Instinctul de supravietuire ii determina sa aleaga o paine in locul unei carti.
             Situatia e grava si periculoasa. Dar genereaza replici si atitudini care devin adevarate sloganuri, cap de afis, un fel de maxime ale inteleptilor zilelor noastre. Si cum suntem un popor caruia prostia noastra si a altora ni se pare amuzanta, o valoare nationala chiar, cautam si promavam aceste expresii devenite motto-uri romanesti. Nu ma refer neaparat la "Sase cai", "Nu stiu!" sau "S-a rupt un burlan". Acolo factori explicativi sunt destui. Dar sa citesti in locuri publice afise de genul "Viceu public", "Vand lapte de vaca cu abonament", "Vand porcii diversi", "Executam pute de mica si mare adancime", sau indicatoare rutiere pe care scrie "Lucru in drum" sau "Oprirea carutelor interzise" mi se pare putin exagerat.
              Pana ne mai cultivam, ma consolez, nu ma tem, vom rezista, vorba d-lui Vanghelie, "este foarte usor sa nu-ti fie frica cand ai curaj".

2 comentarii: