joi, 17 februarie 2011

Codasii de la coada

           2011. Epoca satelitilor si a tastelor. 22 de ani de la Revolutie, 25 de ani de cand se foloseste Internetul. Romanii sunt tot la coada. Cum la care coada? La toate cozile!
           In primul rand suntem la coada in randul tarilor civilizate. In prea multe privinte. Probabil studiile care arata aceasta pozitie sunt multe, dar sunt musamalizate, ca sa nu ne demoralizam.
           Apoi, stam la coada la propriu. Pentru un timbru de 50 de bani, pentru o stampila, pentru un kil de carne  buna, pentru o informatie. Pentru o icoana. In institutii, la piata, la interviuri, la doctori, peste tot se sta la coada. Ore sau zile. Indiferent daca vrei sa dai sau sa primesti.
           Suntem la coada la statul la coada. O coada buna, care functioneaza bine din punct de vedere al alinierii si al respectului, ar merge repede. Dar cozile la care stam noi sunt spiralate, incrucisate, masluite. Impinge sau vei fi impins.
           Apoi, ne place sa tragem pisica de coada. Francezul ar spune trainer, un fel de lancezeaza, de a intinde si intarzia actiunile nejustificat.

           Un fapt trait de o cunostinta: statea la coada la spovedit, la o biserica catolica. Cum era multa lume, coada se continua afara, in strada. In spatele respectivului se pune un tigan, din ala cu palarie si musteata rasucita, impreuna cu nevasta-sa. Dupa o vreme buna de asteptat, tiganul intreaba: "-Ce se da aici, ca merge asa incet?" "-Nu se da nimic,stam sa ne spovedim". Tiganul isi trage tiganca din rand: "-Auzi fa, ca nu se da nimic! Sa nu aibe noroc popa dupa copiii lui, ca am stat degeaba! Hai fa sa mergem!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu