Inca ceva bun si frumos vazut la francezi: au un sistem prin care ii ajuta pe cei cu probleme de integrare sa munceasca in societate. Nu, nu sa faca felicitari acasa sau sa deseneze. In marile magazine sunt angajati oameni cu probleme. Deficiente fizice. Malformatii. Probabil lipsuri si la alt nivel. La casele de marcat. La rafturi. La curatenie.
Iata de ce am zis aici ca sunt mai aproape de Dumnezeu decat noi.
pai asta nu e pe baz spirituale, e pe baza strict terapeutic aplicata, adica e doar total ok sa se incurajeze trainingul de socializare al unora care pot fi handicapati plus a atitudinii publicului general fata de ei, (pt a se obisnui si cu oameni diferiti, astfel incat sa nu-i respinga, sau sa ii creada ciudati care trebuie ostracizati), plus e si o chestie de echilibru economic de schimb de fonduri, similar cu spalarea banilor, desi desigur cu intentie nobila plus total legala, care poate folosi ca instrument financiar de ajutor stabilitate economica pe mai multe planuri, desi poate ca se pot ivi niste probleme legate de manipularea somajului, insa per total, se considera ca e util, mai ales in economiile de tip UE care sunt destul de dirijate de stat...asta NU e un comentariu cinic, ci unul mai degraba de etica utilitara, e si ceva moral dar chiar pe baze rationale, nu neparat spirituale, desi desigur cineva se poate gandi si la latura spirituala a altruismului crestin, ca nu e ceva interzis a se folosi crestinismul aplicat. totodata, in legatura cu mentalitatile fata de handicapati, tocmai recent am citit ce pragmatici si in esenta similar laudabili erau si britanicii de la vremea reginei Victoria, plus francezii chiar si mai devreme fata de handicapatii lor, desi problemele se rezolvau la acea vreme mai mult in cadrul familiilor particulare, nu se bagase inca statul.
RăspundețiȘtergereGandindu-ma si mai bine, totusi, cred ca e posibil sa ai dreptate si cu spiritualitatea, (si fusesem eu initial superficial din cauza ca sunt spalat pe creier economic mai modern, din diverse motive), insa mi-am adus aminte si de societatile precrestine si shamanice in care anumiti handicapati, nu toti, doar unii mai speciali, erau chiar inzestrati cu joburi chiar importante pt societate, de oracole, sau vindecatori, deci ai dreptate, nu trebuie neglijata si componenta spirituala a bazei democratiilor si economiilor moderne, si care cred ca a dus si la politizarea figurii lui Iisus Christos, el fiind considerat de destui, (desi nu de mine), un soi de promoter al comunismului, plus intr-adevar nu trebuie uitata influenta bisericii in stat, chiar si doar la nivel istoric in statele care in prezent sunt considerate laice, asa ca Franta, plus de altfel multi din acesti ganditori sociali de secol 18 care au descris bazele ideologice democratiilor si economiilor moderne erau de fapt educati destul de riguros teologic.
Plus desigur, depinde si de handicap, pt ca un om cu IQ redus (nu profund desigur) poate fi chiar si ff competent ca lucrator in anumite domenii, sau nu toti copiii cu sindrom Down au IQ redus, dar chiar si cei care il pot avea sunt ff afectuosi si ar fi excelenti in customer service, desi desigur tinand cont de capacitatile fiecaruia de a tolera stressul, si am mentionat doar aceste handicapuri pt ca ele pot fi mai frecvente, insa exista diverse, si toate au particularitatile lor, insa cel mai important de considerat pt un eventual angajator e de fapt toleranta la stress a persoanei respective, ca doar nu vrei sa imbolnavesti si mai rau un eventual angajat care ar avea o posibila vulnerabilitate in acest sens, oricat de bine intentionat ai fi sau oricat ar merita financiar sa angajezi persoane handicapate, in caz ca esti, (nu tu, oricine) angajator particular. drept care, eu, intotdeauna pragmatic, recomand tuturor celor care au diplome de psihologie si habar nu au ce sa faca cu ele, decat asa ff vag sa ajute oameni, eventual prin sfatuiri, sa se specializeze in neuropsihologie astfel incat sa poata fi utili recomandand cat mai personalizat specific unui potential angajat cu handicap pe ce domenii e mai bun si ce job i s-ar potrivi mai bine, plus in a educa angajatorii despre utilitatea angajarii persoanelor cu diverse handicapuri.
Asta inseamna sa ai o societate sanatoasa, care sa se preocupe de fiecare patura. Noi mai avem mult pana sa ne ocupam de o singura patura sociala.
RăspundețiȘtergeresistemul romanesc a exclus pe cei neconformi. Probabil de pe timpul comunismului, poate mai devreme, mamele ce nasteau copii cu probleme erau incurajate sa ii lase in grja statului. Cei refuzati de societate ajungeau in camine de unde nu mai aveau nicio sansa. Va mai aduceti filmele post decembriste facute de fundatii si asociatii straine? Acolo au ajuns. Si sunt inca multi romani care refuza sa accepte ca avem asa ceva.
RăspundețiȘtergereSi inca mai sunt camine din astea. Copiii de atunci sunt adulti cu probleme grave.
da, statul dà scutiri de taxe la patronii care angajeazà persoane cu probleme. Cred cà si la noi existà legea, numai cà patronii nu vor sà se incurce cu probleme de-astea!
RăspundețiȘtergereNu le am cu politica, in Franta guvernul e de centru stànga? au politica socialà pusà bine.
da, sunt f. socialisti. Asta e si scandalul...ca anuleaza domeniul privat.
ȘtergereEte na.. Fix tranta ! In Romania toti angajati de la privat, dar mai ales de la stat, AU PROBLEME LA...MANSARDA !
RăspundețiȘtergereAsta umanitate, fratioare ! Pai nu ?!