Urasc sistemul birocratic romanesc. Urasc timbrele de 2 lei, urasc mandatele postale, urasc oficiile postale, urasc sa-mi scriu de 50 de ori numele si CNP-ul pe 50 de hartii inutile, urasc taxele nejustificate, urasc cozile, urasc numerele de ordine nerespectate, urasc functionarii inculti, urasc politicienii, urasc coruptia.
Din dragoste pentru tara, urasc Romania asta!
Trebuia sa se numeasca Sentimentul, pt ca vorbesti doar despre ura. Zici tu ceva de dragostea de tara, dar in cazul tau e doar un revers al urii :)
RăspundețiȘtergereUraciosule :))
pentru ca iubesc Romania, urasc sistemul romanesc
ȘtergerePai ai prefera poate un sistem birocratic total impersonal total computerizat, numai ca asta, in Romania, (care nu are totusi veniturile uriase al Norvegiei, care pot suporta inca destul de bine atat un sistem computerizat care rezolva mai totul, desigur la nivel birocratic formal daca toate formularele sunt acolo, cat si o imensa masa de functionari invizibili care nu fac mare lucru decat ca mai beau o cafea in birourile lor fara ghiseuri la public si mai dau right click sau left click pe un ecran indrumand cate un formular catre lista de formulare din computerul altui functionar in timp ce surfeaza pe net pe alt ecran, sau stau de vorba la telefon cu sotia sau concubina care e in concediu de maternitate platit prelungit, sau in Toscana la un curs prelungit de specializare si relaxare profesionala), ar insemna pierderea job-urilor pt o gramada de oameni functionari, notari, imprimatori de timbre fiscale, importatori de tus pt stampile, etc. De ce vrei sa distrugi in mod egoist planurile de vacanta, si sperantele atator oameni ai muncii din Romania, care or avea si ei sotii sau concubine, etc ?
RăspundețiȘtergerePot sa si vad siruri prelungite de acesti functionari romani luand calea pribegiei in urma pierderii joburilor lor din Romania din cauza ta, cautand un job si un adapost pe meleaguri vitrege straine, unii fiind poate nevoiti chiar sa cerseasca cate o cana cu apa prin cine stie ce deserturi si pustietati, desigur natural frumoase, insa total lipsite de urme de civilizatie, scriind pe bloguri poezii legate de dorul de meleagurile lor natale unde fusese bine in caldura confortabila a acelor birouri, singurele lucruri enervante fiind desigur poate cainii vaganbonzi de pe strazi + clientii carcotasi si nervosi de genul tau care insista sa obtina o stampila pt cine stie ce interese egoiste personale, in loc sa se multumeasca cu a vizita diversele obiective turistice din Romania sau cu a sta modesti in banca lor fara sa ceara nimic de la concetatenii lor atat de greu impovarati de o grea mostenire de trista amintire.
ȘtergereHai, ca nu voiam sa fac misto de tine, dar sa stii ca mi-ai dat de citit deoarece "ura" este o emotie care mie mi se pare cam inspaimantatoare, si uite ca am aflat o chestie pe care nu o stiam, ca un tip Underhill a scris o carte publicata chiar recent in 2012, in care scrie ca vorbitorii de lb engleza asociaza ura cu relatia lor specifica cu un obiect sau o persoana, sau o situatie anume specifica, nu o recunosc ca o emotie asa existenta acolo in sine, ca un fel de furie personala fara obiect, in timp ce vorbitorii de lb franceza pot intelege ura, ca in expresia "J'ai la haine" si ca o stare personala de spirit fara obiect anume in care se amesteca o frustrare si o animozitate mai generala. Sf Thomas Aquinas chiar considera ura ca un posibil viciu, deci presupun ceva total patologic, adica disfunctional fata de o stare obisnuit asteptata din partea unui om. Iar Noul Testament devine chiar precursor psihanalitic trimitand la ideea ca sentimentul de ura afecteaza sufletul omului, care internalizeaza Raul din jur pe care il percepe si il incorporeaza astfel in propriul lui suflet, si asta ajunge sa pateze chiar inima omului, care devine astfel posibil viciat si el. Nu mai zic ca Iisus Christos devine de-a dreptul juridic interesat anticipand legislatia curenta legata de Hate crimes, spunand clar ca acela care isi uraste fratele (deci seamanul om) este exact ca un criminal ucigas. Desigur ca stiu ca tu nu urasti pe cineva anume sau un grup de oameni, ci te referi la o situatie anume de mare lehamite si frustrare concret inteligibile de oricine are de a face cu un ghiseu din Romania prezenta, dar voiam sa zic ca uite m-ai facut sa citesc si sa aflu niste chestii de care habar nu aveam.
ȘtergereSpinoza vedea ura in modul vorbitorilor de lb engleza, ca un raspuns la ceva concret precizabil enervat extern. Si Aristotel vedea ura initiala in acest fel, ca un raspuns de dorinta de anihilare a ceva extern precis si intolerabil, insa el adauga, daca am inteles eu corect, ca odata instalata ura devine incurabila, prin urmare devine viciu disfunctional, si asa se explica probabil si interpretarea ulterioara a sf Thomas Aquinas, (traitor in sec 13), care este recunoscut pt a fi introdus elemente de filozofie antica in cadrul teologiei crestine, in special ideile lui Aristotel, (traitor in anii 300 IEN), insa aflu acuma ca nu numai Aristotel, ci si Averroes, (un mare invatat andaluz musulman din sec 12 care avea o mare apreciere si el pt Aristotel in ciuda altor musulmani de la acea vreme) si Maimonides, (un filozof ebraic originar din Cordova si ulterior traitor in nordul Africii, Maroc/Egipt de la aceeasi vreme).
Ștergereai spus f bine, e vorba despre functiile unor oameni, ghisee, salarii, prime, concedii, pile, etc. nu vad insa cu ce contribuie acesti functionari la economia tarii. banii pe care cica-i strang ei ar putea fi stransi la fel de bine de un singur angajat care sa opereze un sistem computerizat.
ȘtergereNu stiu cum o fi birocratia de stat din alte tari, insa sistemul birocratic corporatist e groaznic. Ce birocratie aveam noi pe vremea lui Ceausescu e nimic fata de ceea ce avem acum, venit din occident. Acum sunt numai check-listuri si semnaturi pentru orice miscare vrei s-o faci. Tone de hartie!
RăspundețiȘtergerese poate ca unele idei sunt din vest. problema e ca s-au adoptat doar pe jumatate. doar jumatatea in care cetateanul da. ce vreau sa zic e ca si in alte parti e birocratie, dar nu o simti pentru ca e restransa. in Franta si Irlanda, de ex, ai un numar, cam cum e CNP-ul la noi si pe baza acelui numar iti rezolvi toate treburile.
Ștergeresi da, ai dreptate, sunt tone de hartie,am vazut ieri intr-un oficiu postal, munti de hartie, abia se miscau functionarii printre ele, amestecate, pierdute. si cand ma gandesc ca astfel de hartii trebuie pastrate nu stiu cati ani...
Pai daca lucrurile ar fi simple credeti ca s-ar mai putea fura atat? Cu cat birocratia e mai sufocanta cu atat se fura ca in codru.De cate ori ati auzit expresia " Nu ma intereseaza, eu sunt acoperit cu hartii" Ca si legile interpretabile si nivelul birocratiei demonstreaza gradul coruptiei.Daca mai adaugi si niste contopisti retardati si lingai, pusi acolo doar pe cumetrii, ai imaginea completa .Singur., Raul, nu ai ce sa faci.Daca si ceilalti ar intelege ca e in puterea lor sa schimbe ceva , eeeeee atunci lucrurile ar arata altfel.Dar cine are nevoie de uniune?Nicio tara , de data asta asta e raspunsul
RăspundețiȘtergere