joi, 8 septembrie 2011

Bocet

           Sunt roman pana in maduva oaselor. Sunt mandru de tara mea, dar nu si de ce se intampla acolo. As vrea sa pot schimba ce nu e bine, sa sterg praful si sa arunc afara gunoaiele, sa pun lucrurile la locul lor, sa intretin valorile, ca sa pot chema si pe altii sa-mi vada tara. Dar... ce sunt eu intre maharii din Romania?

8 comentarii:

  1. Si eu ma simt romanca pana la maduva, cum spui tu. Numai mandra nu sunt, desi imi place tara asta si-i frumoasa foc.
    Si mi-s dragi si multi oameni. Cu ei ma pot mandri ca-mi sunt prieteni.
    Asta seara insa cred ca e o seara aparte, ca si la mine tot despre un soi de plans ascuns am scris.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce inseamna sa te simti roman "pana in maduva oaselor" ? Ce inseamna sa te simti roman in general ? Eu am stiut dintotdeauna ca sunt din Romania, adica m-am nascut acolo, sunt inca cetatean roman, dar nu pot sa zic ca SIMT ceva special in legatura cu asta. Constientizarea faptului ca sunt roman este total cognitiva pt. mine, nu este incarcata de emotionalitate. NU fac de loc pe nebunul si NU vorbesc la misto. Chiar vreau sa stiu ce insemna acest fel de traire (emotie).

    Desigur ca si eu ma bucur daca castiga Romania la vreun meci de fotbal sau de rugby ! De asemenea m-am bucurat cand am vazut recent ca Richard Branson, (fondatorul Virgin Atlantic Airlines), a dedicat aproape un intreg capitol inventatorului roman Henri Coanda in cartea sa despre aviatie, Reach for the Skies, (chiar daca e o carte slabuta, care nu merita banii.) Adica inteleg ce insemna compatriot si sunt bucuros ca exista compatrioti romani care au strabatut in viata luminandu-ne si pe noi, romanii, si pe altii cu talentul lor. Imi face placere sa dau peste exemple bune din astea, de genul Henri Coanda. Dar nu pot sa zic ca astfel de exemple bune imi sporesc gradul de patriotism sau de atasament fata de Romania in mod special. Cred ca la fel se simte si un norvegian, de exemplu, cand vorbeste despre Roald Amundsen.

    Am remarcat ca norvegienii sunt f. sensibili la criticile despre sistemul functional al tarii lor, (incl. cel politic), ba chiar ca misinterpreteaza drept critici uneori remarci total banale care sunt doar atat, de genul "ah, deci asa se face chestia asta aici". Le place insa sa critice alte sisteme politice sau profesional functionale ! Cui nu-i place ?! Insa ei sunt educati de mici in mod organizat sa fie patrioti. Am impresia sincera ca pe mine personal nu m-a educat nimeni sa fiu patriot cu adevarat. Eu am apucat vreo 3 ani de scoala pre-1989 si restul dupa, deci am experienta ambelor "sisteme" de educatie (desi primul era pe duca deja). Desi tin minte vag niste poezii de genul "tara mea e frumoasa", nu cred ca am fost educat in spirit patriotic in mod deosebit. Cea mai patriotica propozitie, care m-a impresionat ca atare, pe care am vazut-o eu vreodata a fost intr-un manual mai vechi de limba latina pe care mi l-a aratat un fost cunoscut, in care prima lectie incepea foarte frumos cu "Nostra patria est Romania". Propozitia asta mi-a placut, plus continea cuvantul "patria", care mie mi s-a parut de impact. Si pot sa spun sincer ca nu am intalnit acest cuvant prea des nici in ziare, nici in multe manuale, nici rostit in jurul meu in timp ce cresteam...ultima oara cand am intalnit aceasta radacina de cuvant a fost in presa americana cu referire la Patriot Act...dar asta nu are legatura cu Romania.

    Eu personal am atasament mult mai mare fata de limba romana, deoarece este limba mea materna. Dar limba romana este astazi vorbita in multe locuri din lume, si nu este vorbita doar de cetateni romani. In mintea mea deja nu prea mai are legatura directa cu teritoriul geografic unde m-am nascut.

    Despre cultura romana nu pot sa zic ca stiu prea multe. Despre istoria Romaniei nici atat. Asta din cauza limitatiilor mele personale ca elev, desigur. Deci nici asta nu ma ajuta in mod special, dar chiar daca as sti mai multe, nu prea cred ca mi-ar spori neaparat gradul de patriotism.

    Parerea mea sincera este ca eu nu sunt patriot pt. ca nu m-a educat nimeni sa fiu patriot niciodata, nici la scoala, nici in mod deosebit in familie, nici in societate. Nu stiu daca este bine sau rau, dar asta este. De aia eram si curios sa imi explicati si voi mie ce e aia sa SIMTI, adica sa ai un sentiment, nu doar o idee vaga, ca esti "roman pana in maduva oaselor". Ca acest fel de exprimare mie mi se pare destul de profund emotionala, si de aceea m-a facut curios.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dar nu m-am oprit aici ! Chiar am cautat diverse articole STIINTIFICE care apar sub termenul de search "patriotism", uite ce lista am gasit pe PubMed:

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=patriotism

    Singura carte in care am gasit o potentiala intrebare/propunere despre posibilitatea studierii neurofiziologiei patriotismului a fost in cartea "Where God and Science Meet" a Dr. Patrick McNamara de la Dept. de Neurologie de la Boston University (http://www.bumc.bu.edu/len/about-our-research-staff/about-dr-mcnamara/

    RăspundețiȘtergere
  4. Uf, iar mi-a disparut un post ! Scrisesem despre cum m-ati indemnat voi chiar la lectii, sa caut termenul patriotism in Dictionarul de Filozofie de la Stanford University, si apoi in diverse limbi pe wikipedia (FF interesant de vazut diferitele perspective culturale in diferitele limbi acolo, inclusiv organizarea norvegienilor care descriu DEZVOLTAREA patriotismului in tara lor pe FAZE corelate cu dezvoltarea identitatii nationale si de capatare a independentei statului modern norvegian, si eterna diplomatie pragmatica a suedezilor, nemaivorbind de nationalistii arabi, care se pare ca nu disting intre patriotism si nationalism).

    RăspundețiȘtergere
  5. Ba chiar, in treacat, mi-am reamintit si de Prof. Ioan Atanasiu, profesor "precursor" de Fiziologie la Fac. de Medicina Veterinara din Bucuresti: http://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Athanasiu

    (Eu m-am decis ca ma intereseaza psihiatria ca specialitate chiar in timpul cursului de fiziologie din anul II de facultate, pe urma am uitat o vreme de asta, am trecut si eu ca gasca prin apa prin urmatorii ani de studiu, si abia in anul VI, la materia de studiu clinic al psihiatriei, mi-am amintit de ea, si m-am decis.)

    RăspundețiȘtergere
  6. P.S. LOL ! Stati asa, nu va speriati ! Ca eu NU minimalizez sau desconsider importanta sau valoarea emotiilor, opunandu-le in mod nejustificat dihotomic "rationalismului", ba chiar dimpotriva. Dar am defect profesional, probabil devenit deja si personal de pe acum, sa imi ridic antenele curios (= anxios !) de cate ori un cuvant sau o expresie sau o idee da nastere unor emotii puternice. De aia, dupa aia stau sa ma calmez cautand definitii prin dictionare, si, apoi, obosind destul de rapid de STUDIU mai mult sau mai putin organizat, evadand (=chiulind !) in amintiri placute despre anii tineretii mele !

    RăspundețiȘtergere
  7. @Rudolph Aspirant: imi fac timp special pt tine. nu sunt indreptatit sa ma consider patriot. cred ca acest calificativ vine in urma unor fapte. iar eu inca nu le-am facut.
    dar, in ceea ce ma priveste, am remarcat ca sentimentele mele fata de Ro nu se estompeaza niciodata, niciunde. nu sunt un nationalist fanatic. doar iubesc tara mea si o consider minunata. ca e lasata in paragina si mulsa pana la refuz, asta e altceva. si ma doare sa stiu ca valoarea ei e desconsiderata, ba mai mult, incet-incet eliminata, iata sentimentele mele. si daca as avea putere, as folosi-o in a incerca sa salvez ce a mai ramas. ma refer la traditii, la cultura, la natura, la tot ce se include aici.
    concluzie: ma intereseaza si ma afecteaza ca tara mea e intr-o transformare negativa (stiu ca aici tu ai de obiectat, dar cred ca asta o faci pt ca nu cunosti situatia reala de acolo, pt ca nu esti acolo). iata, cred patriotismul meu.

    RăspundețiȘtergere
  8. 1. Eu sunt plecat de mai putin de 1 an. Nu prea imi vine sa cred ca totul s-a deteriorat chiar atat de mult in numai un an. Desigur ca primesc si eu stiri despre diverse mizerii, dar nu e ceva nou sau neasteptat de ingrijorator. Mie per total mi se pare ca, cu hopuri si hartoape, taras grapis, per TREND general, Romania progreseaza, evolueaza mai ales pe drumul imbunatatirii sistemului politic si al maturizarii societale. Desigur ca o mare parte din cetatenii activi ai tarii activeaza in afara Romaniei si nu contribuie direct cu absolut nimic folositor decat poate o dorinta de participare electorala din cand in cand. Desigur ca ne asteapta vremuri economice destul de grele cand generatia noastra va iesi la pensie, deoarece populatia Romaniei este, ca si in majoritatea tarilor Europei, o populatie imbatranita. Dar eu sunt cvasi adult de vreo 10 ani si nimeni nu imi poate spune mie ca acum nu e mai bine decat acum 10 ani, si acum 10 ani nu era mai bine decat acum 20 de ani.

    2. Re. patriotism: deci tu zici ca tie iti vine natural, ca nu cred ca te-a invatat cineva mai mult ca pe mine. Si pare a fi legat de cultura, traditii- deci in principal de limbaj, dupa parerea mea.

    RăspundețiȘtergere