vineri, 28 ianuarie 2011

Rezervatia Romania

           Din capitolul Minunile lumii, rezum caracteristicile Romaniei din punct de vedere natural si geografic: ideala, complexa, interesanta. Din punct de vedere etnologic, suntem o specie rara de popor si se pare ca nu vrem sa ne pierdem statutul.
            Intre doua episoade din Friends deschid televizorul la ora de stiri. Zapez rapid intre programele principale. Nu retin macabrul prezentat, nu mai am loc de stocare. In schimb imi dau seama ca poporul roman e impartit in doua categorii mari, care la randul lor se subimpart. Suntem un popor de vedete si de saraci. Nu credeam ca sunt atatea talente in Romania. Exista o industrie secreta unde se produc in serie? Geneza saracilor o inteleg. Ei sunt efectul vedetismului. Spre ei nu se pompeaza bani, pentru ca nu au talent. Sau nu se inrudesc cu cei care au talent. Deci, la ce bun?  S-a format un sistem piramidal prin care neamurile vedetelor devin implicit vedete. La fel ca prietenii prietenilor lor. Nu am nimic impotriva. Cand nu vor mai incapea pe ecran imi voi lua un televizor mai mare. Pentru documentarele de pe Discovery, bineinteles. Problema e ca standardul scade in raport cu cresterea audientei. Precizez ca pentru mine categoria vedetelor e vasta, de fapt consider ca termenul s-a denaturat si se atribuie gresit. Se cumpara.  In timp ce televiziunile si ziarele promoveaza tot felul de picioaroange snoabe si de burtosi perversi si colerici, saracii Romaniei se arunca in cap, poate cineva le va rezerva si lor un colt de pagina. Altfel nu se poate, pentru ca din putinul ce-l castiga nu-si permit sa-si cumpere camere web si sa se filmeze dezbracati, nici silicoane sau botox. Nici macar o sabie Ninja, macar ca le gasesti pe piata la 30 de lei.
             Vedete false ocupa timpul romanilor, in timp ce adevaratele vedete sunt neglijate. O mama care creste singura zece copii, acesti copii care citesc pe rand la un capat de lumanare, voluntarii care isi petrec week-end-urile strangand gunoaiele gunoaielor, preotul care ingrijeste in satul sau peste 200 de copii, medicul neurolog din Bucuresti care opereaza cu suflet bun si cu buzunarele inchise, istoricul care pazeste fara a fi platit Sarmisegetusa, oamenii care impart, iata adevaratele vedete ce ar trebui promovate.
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu