miercuri, 8 octombrie 2014

Despre integritate

         De unde vine cuvantul integritate si ce inseamna?
         In armata romana, in fiecare dimineata, ca parte din antrenament, comandantul cerea fiecarui ostas sa-si verifice scutul si platosa. Soldatii trebuiau sa-si loveasca pieptul cu putere, si sa strige integritas, adica intreg, complet, in stare buna. Comandantul cunostea atat de bine acel sunet, incat isi dadea seama imediat daca soldatul avea putere si armura nu avea fisuri, era intrega, perfecta. De acel scut depindea viata soldatului, de viata soldatului depindea viata celuilalt soldat, de viata lor depindea viata intregii armate. Acesta era unul din secretele victoriilor armatei romane. Dupa asasinarea lui Cezar, comandantul se schimba iar noul conducator al armatei renunta la obiceiul de a verifica integritatea soldatilor si a echipamentului. De aici incep infrangerile armatei romane.
         Integritas inseamna intreg, complet, fara fisuri, fara scapari.
         Integritatea e ceea ce te face sa fii bine infipt cu picioare in pamant. Sa fii de neclintit, indiferent de situatie. Sa nu lasi fisuri in caracterul tau.  Iata secretul victoriei.

7 comentarii:

  1. Nu poti sa-ti dai seama ce durere de cap mi-ai produs cand am incercat sa ma informez despre "integritate", inclusiv istoricul etimologic al acestui cuvant, insa si uzul lui pe diverse domenii de cunoastere umana ! Zau, cand am vazut cat e de citit si de inteles, m-a luat ameteala ! Si asta numai pe domeniile fizica si filozofie, pt ca atunci cand am ajuns si la sociologie si psihologie, nu am mai rezistat ! Si tot ce voisem era sa comentez si eu ceva on topic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La repezeala parca am citit ceva si din psihologie, cum ca intransigentii de obicei capata nota mica la masurarea integritatii in anumite teste, insa nu as putea sa elaborez mai mult,zau, mi s-a pus si un nod in gat cand am vazut ca pana si marele Socrate descris de Platon intr-o lucrare in care se discuta in mod specific despre integritate, efectiv a renuntat
      la discutie fara a reusi sa traga o concluzie formala dupa ce se chinuise cu nu mai putin
      de 4 ipoteze diferite, si a zis ca nu mai are timp si ca se duce sa ia cina si sa se relaxeze !

      Ștergere
  2. frumoasa poveste. nu stiam chestia asta. imi incep ziua cu un lucru nou invatat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asa am pornit si eu, cautand despre povestea aia, care mi se parea apocrifa, si desi nu am gasit povestea, m-am impotmolit in alte chestii pe care trebuia sa le invat, de a inceput sa ma doara capul.

      Ștergere
    2. Pai nu se gaseste pentru ca nu e cerere, nu intereseaza pe nimeni. Integritatea nu-si are locul in ziua de azi, pentru ca azi razboaiele nu se mai poarta in temeiul curajului si al onoarei.

      Ștergere
  3. Asta cam asa e, ca am impresia ca destul de multe razboaie se poarta azi pt ca sa poti sa ai si tu petrol sa te plimbi prin Europa de colo colo ca sa vizitezi diverse cafenele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Insa daca am vazut ca si Socrate a renuntat sa mai argumenteze si sa ne explice cum o fi bine sau cum o fi rau, din partea mea sa stii ca nu vei intampina obiectii daca doresti sa continui sa finantezi turismul in UE plus diverse corporatii, ca de ex industria manufacturarii de automobile, hoteluri, lanturi de restaurante...zau, eu sunt total de acord ca maj lumii sa fie burgheza. Ca si eu sunt burghez si provin dintr-o familie de burghezi, care au fost mic burghezi si pe vremea capitalistilor si a comunistilor, plus chiar mama mea, la fel ca si tine, desi ea e mai ideologic comunista si mult mai putin elitista decat tine, admira orasul Viena si mereu imi recomanda
      sa-l vizitez turistic. Adica eu sunt de acord si cu tine si cu ea, chiar daca nu sunt eu personal interesat de a vizita Viena si a doua oara, ca am vizitat-o si m-am plictisit, adica mi s-a parut un oras oarecare plus era pustiu ca era duminica, si mi s-a parut cam lipsit de viata si de culoare, decat cu alb, verde si auriu, iR cerul mi s-a parut banal, plus zau caile de iesire din centru sunt catastrofale in caz ca ar trebui sa fugi de acolo. Eu nu ma duc cu placere ca turist decat daca stiu ca am pe unde sa plec cat mai repede in caz de nevoie. Copenhaga mi se pare ff buna din acest punct de vedere, ca are multiple cai de retragere, plus si
      Bucurestiul, pt ca in Bucuresti, chiar daca nu ai asa de multe cai, macar acolo e ok daca o mai iei si pe aratura.

      Ștergere