vineri, 19 septembrie 2014

Transalpina. Pareri

            Transalpina nu face exceptie de la vorba "frumoasa tara, pacata ca-i locuita", desi e la peste 2000 de m si oamenii sunt rari. Peisajul e superb, pasunile alpine par interminabile, iarba bogata. In peturi si ambalaje de chips. Si pungi de plastic, bineinteles. Drumul e nou si distrus, facut la repezeala, fara o viata prea lunga. Poate inca 2-3 ani. Dar asta se poate ignora, peisajul merita sa-ti rupi masina. Ce nu merita insa: tiganii si hotii de lemne. In putinele locuri in care te poti opri e plin de tigani cu dube rupte inmatriculate in Bulgaria care vand sau te vand, dupa caz. Sunt opriti in mijlocul drumului, ca si cum totul li se cuvine. La urma urmei, e tara lor. Sau va fi. Apoi taietorii de lemne. Ei sunt cei care rup drumul. Ei folosesc cel mai eficient Transalpina, desi trebuie sa existe o limita de tonaj. Dar, la fel ca si pe Transfagarasan, trailere mari cu remorca sunt incarcate la maxim si ocupa tot drumul. Apoi mai sunt comerciantii de rahaturi romanesti produse in China si Turcia. E inadmisibil sa urci la 2300 de m si sa asculti manele. La fel cum e inadmisibil ca la acea altitudine sa te intoxici intre gunoaie.
             Nu e nimic semnalizat. Nu stii directii, nu stii altitudini, nu sunt explicatii turistice. Treci pe langa cele mai inalte varfuri din tara si habar nu ai.
             Pe scurt, o mare bataie de joc la adresa naturii din Romania, din partea statului roman si a cetatenilor acestui stat, purtatorii de trening Adidas si mancatorii de seminte pe varf de munte.
                                                                         


           Stiu, fotografia e de la Balea-Lac. Mai rau.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu