marți, 29 aprilie 2014

Scurt tratat despre injurat

         De ce injuri? Simplu, raspunde la intrebare: DE CE injuri? Vezi contextul in care injuri cel mai des si incearca sa intelegi ce te determina sa o faci. In cazul in care gasesti o explicatie, de genul ma descarc, ma simt barbat, etc, analizeaza incet injuratura pe care ai spus-o. Vezi verb, substantiv si intreaba-te daca chiar doresti asa ceva. Daca nu doresti, inseamna ca vorbesti aiurea de foarte multe ori intr-o zi.
         Oamenii care injura nu stiu sa se exprime. Pentru ca atunci cand spui ceva de fapt exprimi ceva. O dorinta, o atitudine, o stare. Si nu cred ca toti oamenii doresc acelasi lucru in acelasi timp, atat de des. Cred ca de fapt ei doresc sa exprime altceva. Adica ar dovedi cat mai des ca sunt barbati (in cazul femeilor care injura se schimba putin situatia, ele dorind sa scoata in evidenta ca sunt culte), dar nu stiu cum sa o faca. Prin comportament e prea greu, pentru ca asta ar insemna sa si faca ceea ce spun ca ar face. De fapt atunci cand injuri tu stii ca ceea ce spui e imposibil, sau chiar daca ar fi posibil, n-ai face-o si de aceea o spui cu patos si strigand in gura mare. Practic, modalitatea de a expune celorlalti ca esti barbat/independent demonstreaza exact ca nu esti in stare sa faci ceea ce spui ca faci, ca daca ai fi in stare ai face-o fara sa spui asta in fiecare zi a vietii tale de o mie de ori.
        (Sa ne-ntelegem: aici vorbim de injuraturi tipice si notorii, cele in care declari din toate puterile, nu de cazuri in care vreun autor se crede mai artist si scapa cate un cuvant deocheat luat din dictionare.)
         Apoi sunt unii care cred ca a injura e ceva specific romanesc, ca o traditie care trebuie respectata si lasata urmasilor. Nu, nu e. A injura e ceva inutil si injositor, care spune despre tine ca esti incapabil sa exprimi altfel ceea ce simti.
   

De/spre om

         Voi scrie mai rar si mai lung, sa echilibrez cantitatea.

         Într-un context în care lucrurile și stările se schimbă repede și haotic, specia umană e în pericol. Omul e pe cale de dispariție,ȋntr-un proces de transformare radicală.
        Am primit o provocare să dezbatem subiecte de actualitate, subiecte ce ar trebui să se consume. Dacă fac asta, apuc, împotriva voinţei mele, pe cărarea largă și dreaptă ce duce spre universală groapă comună. Nu consider nimic mai important și mai prioritar decât conștientizarea maladiei ce impune formarea unei cruste în jurul Omului.
        De la începuturi omul a supraviețuit și s-a perfecționat datorită provocărilor. I-a fost frig și a inventat focul. A fost în pericol și a inventat arme. A învatat să-și dezvolte rațiunea și a înțeles că mâine trebuie să trăiască mai bine decât azi. Acțiunea a avut avânt până în zilele noastre. Ne-am blocat. Si Omul a ajuns o formă, o imagine şi există doar prin prisma lucrurilor pe care le deţine. Procesul de dezvoltare al omului s-a oprit şi s-a transformat în procesul de dezvoltare a ceea ce deţine omul. Paradoxal, cu cât omul ocupă o mai mică parte din totalul om plus lucruri aferente omului, cu atât e mai om. Tot acest sistem de substituţie care functionează alimentat de pedeapsa universală contemporană numită concurentă îngroapă puţin câte puţin omul, ucigând în mod discret şi regulat simţurile, sentimentele, trăirile. Efectul e simplu şi grav, de respingere, de îndepărtare şi distanţa dintre membri societăţii creşte în raport cu pretenţiile pe care aceasta le impune.
        Totul e superficial, începând de la rugăciunea de dimineaţă până la somnul de peste noapte. Din credinţă şi din cultură a ramas doar numele. Educaţia nu mai contează, pentru că nu mai e condiţie a civilizării. Toate valorile reale sunt perimate iar cei care se mai agaţă de ele rămân în urmă. Legea nescrisă a reuşitei e sfântă si imbatabilă. Deşi e opusul a ceea ce înseamnă sfânt. Bătălia pentru Om se duce cu arme inegale. Şansele sunt inegale.
        Omul e obligat să înţeleagă că apartenenţa la societate se face doar în condiţiile în care respectă cerinţele acesteia. Involuntar îşi schimbă priorităţile. Grav e că aceste priorităţi sunt alese de altcineva. Mai grav e că aceste priorităţi se schimbă atât de rapid, generate de evoluţie, încât nu mai reuşim să ţinem pasul. Şi toată existenţa se reduce la a ajunge din urmă turma, la a nu rămâne pe dinafară, la o alergare care înseamnă bani, timp, energie şi care te duce mereu la capătul cozii.
În scurtele momente de luciditate nu poţi decât să priveşti la distanţa dintre tine şi Om, să regreţi, apoi să-ţi suprimi regretul cu o convingere falsă că faci ceea ce trebuie şi să faci încă un pas spre înainte, dacă mai ştii unde e înainte şi unde e înapoi şi să măreşti acea distanţă.



miercuri, 23 aprilie 2014

Top tari frumoase

             Declar Elvetia cea mai frumoasa tara vazuta pana acum. Dupa Irlanda. Bine, nimic nu intrece Croatia, dar asta e deja alta liga.

marți, 22 aprilie 2014

Pe drumuri

             Voi lipsi o vreme, in vest se fura net din ce in ce mai greu. Dar pana va reveniti dupa sarbatori, revin si eu. Daca nu, va ajung din urma.

luni, 21 aprilie 2014

Cafea la Viena

            Daca e cineva pe la Viena sau Praga azi, maine, il invit la un kafei.

sâmbătă, 19 aprilie 2014

Cum e inteles Pastele

              Pentru ca greselile se platesc intotdeauna, sub diferite forme, ar trebui sa ne reamintim ce inseamna responsabilitate.
            O parte din tinerii tarii vor petrece noaptea de inviere in cluburi, luminati de lasere si sfintiti cu alcool, impartasindu-se cu shaorme. In timp ce, probabil, parintii sau bunicii lor se vor inchina prin biserici sa ceara sanatate si implinire pentru odraslele lor.
             Anul trecut, in Sfanta zi de Paste, dintre toate filmele existente, PRO TV difuzeaza, la ora de varf, filmul Conan, dat in reluare si dupa miezul noptii. Asa, ca mesaj de Paste spre pace si bunatate.
             Alti romani credinciosi, tot in zi de Paste, danseaza Jaga-Jaga in restaurante bulgaresti, suparati ca nu au inteles nimic din slujba de la biserica.

vineri, 18 aprilie 2014

Cum sunt romanii

             S-au purtat multe discutii pe seama stabilirii unei caracteristici generale a romanului. Cum e romanul privit din avion si cum e poporul ca suma a acestor indivizi. Consider ca cea mai corecta evaluare se poate face prin prisma a ceea ce ramane in urma.
             Ce nu inteleg multi e gradul de diversificare a acestei tari, enormele diferente de acces la cultura si civilizatie. Prima greseala se face atunci cand romanii de la oras ignora existenta romanilor din mediu rural si invers. Procentele sunt aproximativ egale, 51% dintre romani traiesc in mediul urban si 49% in mediu rural. Dar sa nu uitam ca o buna parte din romanii de la oras sunt veniti de la tara si se intelege rapid situatia, avand in vedere ca romanul isi apara si pastreaza cu tarie traditiile.
              Romanul de la oras e pe drumul cel bun, sa zicem. Se simte accesul la alte informatii in afara celor din presa. Problema ramane romanul din provincii. El considera civilizatia o mare amenintare. O fiara care doreste sa-i ia calul din curte si sa-i interzica sa circule cu caruta pe drumurile stramosilor lui. O fiara care-i interzice sa asculte muzica asa cum vrea el si sa-si bata nevasta de cate ori doreste. O fiara care nu-i da de lucru, desi daca i-ar da nu s-ar duce. Religia lui e huliganismul si haosul, nu mai crede in nimic pentru ca primarul si politistii sunt corupti si isi face singur dreptate.
               Replica voastra e o contra, stiu. Hai sa facem o ecuatie logica: am spus ca evaluam romanul prin prisma a ceea ce ramane in urma lui. Cei care nu intelegeti iesiti din orasele voastre si vizitati cateva orase de provincie, cateva comune cu 10-20 000 de mii de locuitori. Treceti pe o lista toate gunoaiele de pe strada, toate bancile, indicatoarele, tomberoanele rupte, toate hainele intinse la balcoane, toate masinile parcate aiurea, toate gardurile rupte, toate ruinele.
               Romanul de la tara e diferit fata de romanul de provincie, pentru ca, in principiu, e mai ocupat. Obligatoriu, altfel moare de foame. Insa il uraste pe romanul de la oras pentru ca are impresia ca acesta trage sforile si decide soarta lui. (Desi, paradoxal, e invers). Acesta isi revendica totul. Drumul ce trece prin fata casei lui e al lui, deci isi poate taia porcul pe asfalt. Terenul viran de peste drum e si acesta al lui, deci isi poate lasa vacile si caii sa pasca linistiti acolo. Satul intreg e al lui, pentru ca aduce regulat ofrande preotului, care are influenta si le garanteaza paza divina. Doarme totusi cu securea la usa si e hotarat sa loveasca daca se simte amenintat. A muncit toata viata si nu s-a ales cu nimic, deci nu intelege ce rost mai are sa nu arunce petul de bere in sant. E ignorat de toata lumea si se razbuna pe asta la alegeri.

              Cei prezentati mai sus reprezinta jumatate din populatia tarii. Plus cei de la oras care nu reusesc/doresc sa se integreze. Vorbim aici de romanul apatic, cel ce poarta mereu o punga de 1 leu sau plasa de rafie, cel ce e mereu trist, fara speranta. A pierdut totul, traditiile reale s-au dus, cultul muncii s-a dus, sanatatea s-a dus, copiii s-au dus, iar el nu se poate adapta civilizatiei. A ramas astfel suspendat intre doua lumi si pentru el chiar nu mai conteaza daca mai respecta sau nu vreo lege.

              Asadar, daca tu ai citit ieri sau azi dintr-o carte si daca ai pantofii curati, gandeste-te ca mai mult de un sfert din populatia tarii nu stie sa citeasca si mai mult de jumatate din populatia tarii nu poate sa citeasca.
              

joi, 17 aprilie 2014

Cand sunt Pastele Cailor

          Pastele Cailor exista. Asa ca aveti grija cand promiteti ceva... la Pastele cailor.
          Mai demult, cand ungurii si romanii se intelegeau si aveau cu totii loc in Romania si cand oamenii lucrau pamantul, sa ai cal era lucru rar. Asa ca, la Pastele catolicilor romanii cereau cu imprumut caii ungurilor ca sa-si creasca randamentul la munca, iar de Pastele romanilor ungurii le cereau acestora caii ca sa lucreze mai mult si mai usor. Astfel caii nu se odihneau niciodata.
          Dar... o data la multi ani, Pastele se potriveau deodata. Atunci nu lucra nimeni, iar caii luau si ei pauza. Atunci era Pastele lor, Pastele Cailor.

marți, 15 aprilie 2014

Cat de religiosi sunt romanii

             Cluburile din Romania se pregatesc pentru noaptea de inviere. Pentru chefuri. Se va chefui 3 zile la rand, cu bauturi scumpe, fete dezbracate, fum si mancare. Ca asa stie romanul sa se bucure ca Hristos a inviat.

luni, 14 aprilie 2014

Africa

            De ceva vreme pregatesc o calatorie in Africa. Am stat indecis intre Africa, India si China si am ales Africa. Pentru ca as vrea sa combim un safari cu putin voluntariat. Pentru ca e necesar sa privesti lucrurile din perspectiva bastinasilor ca sa intelegi o tara. Si pentru ca vreau sa-mi infrang fobia de serpi.
            Asadar, daca aveti cunostinte, idei, sfaturi, sageti otravite, vaccin anti-venin, detectoare de diamante, etc, le primesc cu placere.

duminică, 13 aprilie 2014

Turism in Romania

             Asa sunt intampinati turistii la una dintre cele mai renumite pesteri din Europa.

                                                                                       

vineri, 11 aprilie 2014

Cat de mizerabil e statul roman

            S-ar putea face filme de Oscar despre mecanismele de santaj si coruptie din Romania. Mai departe de afacerile dezastruoase cu autostrazi invizibile, borduri duble, parcuri inundate, etc se intampla fapte ce pot fi catalogate cu usurinta ca fiind mafiote.
            Cand am vizitat Pestera Unguru Mare am aflat de la ghid ca nu apartine statului roman, ci e concesionata de catre o firma. Cu tot cu pod, cu platou, cu rau, cu stanci, cu drum. In fine, pe de o parte e bine, pe de alta parte e rusinos. Am intrat pe net sa vad cine o administreaza. Aceiasi afacerisi care au concesionat si Pestera Ursilor! Iata cum fratii Micula au pus mana pe una dintre cele mai renumite pesteri din lume: ...Ioan şi Viorel Micula au "confiscat" şi Peştera Urşilor, unică în Europa, după ce în 1997 una din firmele lor, Transilvania Tours, a cumpărat clădirea prin care se intră în cavernă, iar apoi au încheiat, printr-un adevărat şantaj, un contract de administrare cu Direcţia Silvică Bihor, ameninţând că în caz contrar vor bloca accesul în peşteră...(sursa)
             Aceiasi frati Micula au privatizat, prin inginerii financiare mai multe obiective turistice din Apuseni, din Bihor, de pe litoral.
             Romania are un potential turistic atat de mare, incat s-ar imbogati doar din asta. Insa atata vreme cat statul roman, reprezentat de politicieni incompetenti, nu e in stare sa administreze o pestera, cum ar putea administra o tara?

joi, 10 aprilie 2014

Predictie pentru Paste

            Pentru ca sunt dintr-un neam cu Gog vreau sa fac o predictie.
            De azi in 10 zile vor fi Pastele. Predictia mea este pentru zilele de 21 si 22. Putem noi oare ca oameni sa stim de dinainte care vor fi stirile celor doua zile? Putem: "...mai multi romani au ajuns la spital dupa ce au facut exces de alcool/carne de miel/oua/prajituri/etc..."
            Ceea ce prevad se va adeveri. Pentru ca oamenii nu se schimba atunci cand le place asa cum sunt.

miercuri, 9 aprilie 2014

Arestari preventive binevenite

            Nu credeam s-o spun, dar imi place ce aud la stiri. Mazare anchetat, Adrian Duicu si Ponea anchetati, parlamentari anchetati, primari anchetati, politisti anchetati. Stiu ca e putin in marea de coruptie din Romania, dar cand le vad fetele slinoase cum tremura de frica, am un sentiment bun. Poate incet-incet vom intelege ca starea de normalitate a unuei natiuni e munca, nu hotia.
            Astept cu nerabdare sa aud ceva si de Ponta si de oamenii lui, dar pana atunci cel mai tare ma bucur de Voiculescu.

luni, 7 aprilie 2014

Cabane bune in Apuseni

            Imi plac lucrurile bine facute prin insistenta si perseverenta. Nu sunt extravagant dar am standarde ridicate. Dupa cum bine stiti, cand ceva nu e bine spun, fara conditii. La fel e si atunci cand ceva e in regula, frumos, corect. Spun.
            Pe E60, dinspre Oradea inspre Cluj, e satul Negreni.  Exact, acolo unde se tine targul. Iar in Negreni e Cabana Moara Hucului. Iar in cabana e tot ce vrei. Camere mari si curate, bucatarie, living, terasa. Iar in curtea/curtile cabanei e piscina, jacuzzi, gratar, teren de fotbal/volei/etc, iarba, flori, un parau natural, o moara veche, plus mult mult aer curat. Zona e impresionanta, dealuri si munti, multe obiective turistice, pesteri, iar in fundul curtii curge Crisul.
            Gazda e un tanar cult si amuzant care iubeste natura si omenia, pe nume George.
            Asa ca, daca treceti prin zona sau daca doriti sa vizitati o parte din Apuseni, Va invit, pe propria raspundere la Cabana Moara Hucului. Stiti ca nu va trimit oriunde.
           

sâmbătă, 5 aprilie 2014

De ce turismul romanesc e mort

             Ieri am inteles de ce turismul romanesc e atat de putred. Daca zonele cu potential turistic ar fi populate de turisti, asta ar insemna un minus enorm pentru taietorii de lemne. Un turist aduce 50 de lei pe zi, pe cand un copac aduce 500 de lei. Astfel, transportatorii de lemne se folosesc de drumurile destinate turistului, eliminand costurile suplimentare.
             Pe langa faptul ca se taie necontrolat, asta fiind un atentat la siguranta nationala, se taie si dezordonat, fara a mai curata locul faptei. Bine-inteles, de plantat la loc nici nu poate fi vorba, ca padurarii si primarii nu au copii si nepoti, deci lor nu le trebuie sa respire pe viitor.

joi, 3 aprilie 2014

Ne doare-n spate ca traim in mizerie

            Ma gandeam la cazul politistului fara permis. Stiti voi, politistul care a lucrat 10 ani in politie, din care 5 la rutiera, conducand coloanele oficiale, fara sa fi avut permis vreodata.
            A trecut o zi de la scandal si NIMENI nu mai spune nimic. Politistul si-a luat concediu medical, normal, subiectul s-a evaporat, romanul isi face o cruce si GATA. Ca asa stim noi sa rezolvam problemele de coruptie si nesimtire, cu indiferenta. Nu ar fi de mirare in scurt timp sa-l vedem iar conducand masinile de politie.

miercuri, 2 aprilie 2014

Romani frumosi

            Romanul isi risca viata si traverseaza la 10 metri langa trecerea de pietoni. Ca el e roman si asa vrea el, sa nu treaca pe trecere. Ca lui nu-i spune nimeni ce sa faca.
            Romanul parcheaza pe locurile pentru handicapati. Ca sunt aproape de intrare si el parcheaza unde vrea ca e la el in tara.
            Romanul nu semnalizeaza, ca nu vrea el. Ca de aia are jeep si oi, sa se fereasca toti din calea lui.
            Romanul nu schimba faza noaptea, ca el trebuie sa vada bine. Nu conteaza ca ceilalti nu mai vad deloc.
            Romanul lasa masina unde vrea, blocand o banda de circulatie, ca el are treaba la magazin si nu vrea sa mearga pe jos.
            Romanca parcheaza pe 3 locuri de parcare, ca ea are prieten roman si daca ea vrea il suna.