joi, 13 februarie 2014

Armata Romana

             Am un prieten care a lucrat in armata si a demisionat. De doua ori. Vorbeam cu el despre discutia asta de pe Arhiblog si, crucindu-se de cata naivitate mai exista in lume, mi-a povestit cam ce inseamna Armata Romana.
             Nimic. O adunatura de fiare vechi care asteapta sa fie vandute. O adunatura de soldati nepregatiti si de cadre indiferente. O adunatura de arme ruginite care fie nu trag drept, fie nu trag deloc.
             "In armata se mananca, se doarme. Se cheltuie bani pe expeditii care inseamna  multi porci taiati si multe chefuri. Din tancuri si taburi lipsesc scaunele si manetele. Oricum nu pornesc. Echipamentele sunt aceleasi ca si acum 50 de ani. Doamne fereste de-un razboi, nu avem nici cea mai mica sansa. Cea mai inteleapta varianta ar fi sa ne predam in secunda 2."
              Mi-a mai spus multe pe care nu pot sa le scriu aici. E paradoxal, ca tot ceea ce se intampla in tara asta. Armata ar trebui sa fie o putere in stat, prin ordine, disciplina si pregatire.
              Pentru contre, mai am cativa prieteni care inca lucreaza in armata si pot confirma cele spuse.

13 comentarii:

  1. Dar era evident ca e asa. Ce vedem la parada de 1 decembrie e doar apa de ploaie. Noi si in restul razboaielor eram slab pregatiti, aveam doar moral, ca in rest vai de noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La parada s-au purtat casti ca si acum 30 de ani. Dar a costat 2 milioane.

      Ștergere
  2. Cand pleci prin demisie, inseamna ca ceva nu este tocmai in regula si renunti la un salariu cat de cat sigur, chiar daca mic. Daca revii in aceeasi institutie dupa o perioada si pleci prin aceeasi demisie, eu cred ca tu, ca persoana, ai o problema si nu institutia in sine. Este cam ceea ce se cheama intr-un limbaj mai dur un incompetent sau ca sa fiu mai subtil....inadaptabil regimului militar. Ca armata este subfinantata si implicit slab dotata o stie toata lumea. Poate ar trebui sa analizam cand, unde si de ce a inceput aceasta subfinantare si ce masuri se iau pentru stoparea ei. Militarii romani isi fac datoria acolo unde sunt trimisi, indiferent de dotare, de salariu de misiuni. Un exemplu minor: pentru 12 ore de stat in zapada (vezi recentele deszapeziri), militarii au primit 13 lei diurna. Cu toate astea si-au facut datoria asa cum au putut. Sunt de vina ei ca sunt slab dotati?

    Deci Raul, daca prietenul tau este impotent profesional sa nu improaste cu noroi o categorie profesionala ce isi face datoria.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A renuntat la armata tocmai pentru ca acel mediu era limitat, lipsit de perspective. Si pentru ca nu accepta prostia care da ordine. La fel cum nici tu si nici eu nu am accepta ca un copil cu mucii in gura, de 50 de kg sa te injure si sa te puna la flotori doar pentru ca e nepotul unui cadru.
      Da, sunt militari care isi fac datoria. Stiu, cunosc personal. Eu n-am vorbit de militari, ci de armata ca institutie.

      Cel despre care vorbesc nu e singurul care a demiosionat din armata. Depinde ce standarde ai tu ca om.

      Ștergere
    2. Si bravo pentru site, nu stiam ca exista.

      Ștergere
  3. Eu cred ca John are dreptate. Si daca Raul e impotriva "Armatei ca institutie", atunci nu mi se pare logic sa critice in mod special Armata romana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sau, ma rog, mai nuantat, sa scrie mai clar ceva de gen, "deoarece eu sunt impotriva Armatei ca institutie, si, in plus doresc ca bugetul Romaniei sa economiseasca aia 13 lei/zi, cf unui regim de austeritate pe care il sustin eu personal, atunci recomand ca acea institutie sa fie desfiintata, si personalul redirectionat catre a se descurca pe piata libera, plus poporul va invata sa se descurce singur cu deszapezirile necesare"...ceva poate gen politic mai anarho-liberal...si pe urma se pot face si comentarii cat de cat logice pro sau contra.

      Ștergere
    2. Zau, iar am ajuns sa corectez temele colegilor de care mi-era mila ca riscau sa ramana repetenti la liceu...si mi-am jurat ca nu mai
      fac asta...cred ca am un fix sa imi doresc chestii de gen ca daca e aprobata sau planificata o demonstratie sau argumentatie politica, pai atunci sa fie totusi
      cat de cat minim competenta, ca sa se desfasoare cf normelor si standardelor de libera expresie in
      vigoare...

      (candidatul pt postul de viitor dictator etic si competent al Romaniei, un post propus de Raul, la care eu inca aspir si acuma)

      Zau, nu stiu ce are blogspot de nu ma lasa sa postez cu id ul de blog pe mobil de cateva zile, cred ca trebuie sa ma uit la setari

      Ștergere
    3. Nu pot sa-i critic in mod personal pe toti, pentru ca sunt multi. Cand o echipa de fotbal pierde, pierde echipa, nu un jucator in sine.

      Ștergere
    4. Rudolph, stilul tau e unic, te recunoastem oricum, oriunde.

      Ștergere
  4. Ceea ce l-a deranjat pe prietenul tau exista si in marile corporatii internationale. Aceeasi prostie, acelasi nepotism. Diferenta e ca patronul e cel care plateste pentru asta, nu contribuabilul roman.

    RăspundețiȘtergere