luni, 7 octombrie 2013

Tigani

            Eram la Paris, luam masa in Cartierul Latin, pe o strada plina de terase. Apare o fata de vreo 15 ani, tiganca din Romania si cere bani. Trece pe la mine, apoi se opreste la vecinii de masa. Cere, dar nu primeste. Ia paharul cu suc si-l bea pana la fund. Il pune pe masa si vrea sa ia ceva din farfurie. Oamenii o alunga. Fata ii scuipa, le arata degetul si incepe sa-i injure: "...pe ma-ta, pe tac-tu, pe toata familia ta...".
            Pareri?

35 de comentarii:

  1. Ce parere ? In orice oras mare, oricand, (de fapt oriunde este o aglomeratie de oameni diversi si necunoscuti), te poti intalni cu oameni cu comportament bizar sau asa mai non-standard oriunde, mai ales daca stai asa pe trotuare, intre publicul general, chiar si daca te afli la o terasa particulara. Te poti plange patronului de restaurant, daca esti nemultumit de conditiile in care ai luat masa in acel local.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. L-a injurat si pe patron. Nu ma bucura sa stiu ca acesti oameni cu comportament bizar sunt de-ai mei.

      Ștergere
  2. din pacate, e romanca in buletin (daca are) si asta ne afecteaza direct. Am patit si eu ceva asemanator, mie unuia mi-a fost rusine, nu ca sunt roman, deloc, doar datorita faptului ca am realizat ca suntem in coada Europei la multe, bunul simt si respectul pentru cei din jur fiind primordiale in conceptia mea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. As putea tolera cersitul, in conditii de limitare fizica, sa zicem. Dar nesimtirea asta primara e prea mult pentru mine.

      Ștergere
    2. Eu n-as tolera deloc cersitul. Chiar ar trebui interzis dar politrucii au nevoie de masa asta de manevra ca sa le tot promita oamenilor ca-i scapa de ei.N-as tolera deloc ceristul, mi se pare la fel de nenorocit ca si traficul de persoane avand in vedere ca sunt organizati si niste unii aiu muuulti muulti bani din cersit . Ce-ai vazut in Paris se intampla zilnic si in Romania si cred ca stii asta foarte bine. Problema tiganilor trebuie rezolvata in mod comun de toate statele membre UE pentru ca nu le poti interzice sa iasa din tara, doar sunt si ei cetateni europeni. Dar ii inteleg foarte bine pe oamenii care se simt deranjati de acesti cersetori .Sunt mai rau decat cainii fara stapan care din fericire nu exista si pe strazile Parisului

      Ștergere
    3. Daca ti-as spune ce mai fac tiganii, s-ar putea sa cedezi nervos. :))

      Ștergere
    4. Nu se poate interzice legal ceristul fara a interzice si cererile de donatii (ca tot cersit sunt, tehnic vorbind). Ceea ce ar conduce la moartea multor amarati care nu-si pot permite altfel ajutor medical in strainatate, precum si a multor adaposturi de animale, oameni ai strazii, etc. In Marea Britanie (moderna) s-a incercat asta si au fost nevoiti sa renunte fiindca afectau asociatiile caritabile. Stiu ca e tare la moda treaba cu "intrasigenta", dar zau ca trebuie prestata rational si mai ales informat.
      Tiganii sunt cetateni romani. Punct. Au la fel de multe drepturi ca ORICE alt cetatean roman sau european. Orice referire la "problema tiganilor" este rasista si ca atare intolerabila in UE. Iar genul asta de sugestii dauneaza mai tare imaginii Romaniei decat o fac tiganii. Lipsa de toleranta este mult mai dizgratioasa decat lipsa educatiei sociale. Si Europenii vechi o stiu. Ar prinde mult mai bine imaginii Romaniei (si in general oricarei tari din est) o atitudine de noblesse oblige. Ala e semn de civilizatie. Nu comentarii cu substrat fascist.

      Ștergere
    5. Vladimir, cesetoria nu inseamna donatie. Cersetoria organizata nu inseamna societatea caritabila. Apoi iar suntem mai catolici decat papa, nu?

      Ștergere
  3. Mai poti sa spui ceva? Atat pot si ei. Sincer, nu ne putem astepta sa se schimbe ceva.

    RăspundețiȘtergere
  4. Le merge, asta e explicatia. Si le merge pentru ca li se permite, din bun simt. Dar, in cazul asta, bunul simt este exploatat ca o slabiciune. Asta e explicatia succesului tiganilor.
    Iti spun eu ca, daca unul dintre mesei i-ar fi raspuns pe limba ei (adica daca i-ar fi tras un sut, sau macar sa se prefaca ca-i trage), alta data i-ar fi ocolit pe acestia.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Daca lovesti un minor faci cel putin 5 ani de inchisoare, fara discutii. Chiar si daca-l jignesti sau strigi la el, un avocat bun te poate rezolva cu ani grei.
      Ei stiu asta si profita, de asta ii trimit pe copii sa fure.

      Ștergere
    2. Deci, europenii sunt complet fara aparare fata de asemenea atacuri. Exact asa un copac, oricat de mare si puternic ar fi, poate fi doborat de un simplu fierastrau.
      Oricum, ideea e ca trebuie sa-i arati ca i-ai inteles intentiile si ca nu te lasi pacalit. Scurt, sa nu aiba timp sa intre in discutii cu tine, caci atunci nici toata apa ce curge pe Sena nu te mai spala. Doar sa vada ca, in privinta ta, au datr gres, nu le va merge si cel mai bine ar fi sa incerce in alta parte.

      Ștergere
    3. Da, europenii sunt fara aparare. Raman cu supararea si cu ura. Si scuipati pe fata. Iar noi...vom fi la fel.

      Ștergere
    4. A propos de europeeni fara aparare, mi-am amintit ca 2 persoane de varste si origini culturale si profesii chiar diferite, un sofer de taxi turc de varsta mijlocie si un tanar tailandez lucrator de curatenie, au opinat fata de mine ca, dupa parerea lor, si norvegienii contemporani, care nu sunt europeeni (nici administrativ, nici cultural probabil in mare parte), par a fi si ei lipsiti de aparare, opinie care mie mi-a amintit de personajul Unchiul Tom, din romanul Coliba Unchiului Tom de dna Harriet Beecher Stowe, in care acest sclav cu intelepciune de viata si experienta profesionala de sclav de casa o privea pe micuta lui stapana pe care o avea in grija. Eu nu prea cred ca e chiar asa de adevarat, desi desigur este util si linistitor sa ne gandim la europeeni ca la niste copii bogati si fragili decat cum ca ar fi mai degraba niste barbari sau tatari, mai ales ca ne ofera sansa de a vizita muzee interesante si localuri gen cafenele, terase, baruri si cluburi din belsug.

      Ștergere
  5. Astia sunt niste maimute needucate. Nu sunt rasist, sunt de parere ca nimeni nu se naste "tigan", pentru ca stiu niste tigani care sunt oameni de nota 10, totul tine de educatia pe care o primesc acasa, nu zice nimeni sa fie copii model, dar macar sa invete sa isi controleze instinctele de maimuta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt de acord cu tine. Nu conteaza cum te nasti, ci cum te porti.

      Ștergere
    2. Sunt de acord ca tinuta este ff importanta, atat o postura corecta, cat si o vestimentatie ergonomica pt a ajuta acea postura dar totodata si de inalta calitate, cat si comportamentul cat mai demn in fata anturajului lumii din jur. Chiar as dori sa o dau exemplu in acest sens pe printesa Alexandra si propun sa votam cu totii pt ea in cel mai recent concurs al revistei britanice de popularizare a istoriei History in care suntem rugati sa alegem cea mai bine imbracata persoana din 5 candidati, atat barbati cat si femei, printre care aceasta printesa care pe mine m-a impresionat cel mai mult pt ca desi avea scolioza plus o cicatrice inestetica pe gat, a promovat in public un costum cu gatul acoperit plus cu un corset pt postura care erau totusi ff estetice, nu numai ergonomice, si chiar cu elemente noi creative care au fost precursoare pt taioarele feminine cele mai elegante ale secolului urmator, dar si pt moda fara cravata si cu pulover pe gat mulat pe corp a barbatilor mai moderni de varsta generatiei parintilor mei.

      Ștergere
    3. Sorry, regina Alexandra, consort al regelui Edward 7 al UK (1844-1925)

      Ștergere
  6. Dacà tot ai adus vorba de tigani, ce ràspunzi tu la un european cànd te-ntreabà de ce sunt asa, de ce nu-i educàm....Un ràspuns concis ar fi bun, dar care e? mie-mi stà-n gàt chestia asta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai cum adica sa educi oameni adulti fara ca ei sa fie interesati sau motivati de educatie ? Poate daca se incepe asa un program 100 de lei pt fiecare zi in care un tigan se prezinta la un institut de educatie si sta acolo cca 6 ore, (desi, ma rog, cred ca poate catiga ceva mai mult in 6 ore de muca pe piata libera, dar hai sa zicem ca unii mai vulnerabili care nu se pricep sa munceasca asa de eficient), si contribuabilul roman plus NGO-urile caritabile, plus cultele religioase si ele (toate) contribuie la acest fond educativ, atunci poate macar acei tigani incapabili de munca prin care pot castiga mai mult de 16,75 lei pe ora (cca 4 Euro/ora), printre care poate unii adolescenti vulnerabili, sau si batrani de origine etnica tiganeasca, atunci vor reusi sa primeasca educatie...si zau, cred ca si regele sau Imparatul tiganilor actual ar putea fi de acord cu o asemenea initiativa, plus ar fi si ceva deosebit de frumos, plus se pot invita si profesori straini voluntari sa tina cursuri si sa faca practica, eventual se va putea infiinta si un Institut de Studii Culturale Aplicate Tiganesti, zau, se poate aplica si pt granturi educative, va iesi ceva chiar model asa pt UE, care si ea are o gramada de oameni cu care habar nu are ce sa faca, persoane care nu sunt interesate nici de scoala nici de munca, desi nu sunt tigani, si nu au nici niste dizabilitati specifice propriu-zise identificabile, (desi, ma rog, se lucreaza intensiv la nomenclatura, ca sa se poata gasi ceva pertinent si acestor oameni in viitorul apropiat), si acum UE cheltuie chiar si 1000 Euro/zi pt ei, (desi ma rog asigura si locuri de munca pt paznici, pedagogi, mentori, indrumatori, chiar si psihanalisti si doctoranzi antropo-culturologi, am auzit, etc, ff costisitoare pt altii, adica e tot in carca contribuabilului pana la urma in fond, dar e probabil asa cu folos, ca asa se dezvolta si cultura si economia, plus are si lumea ceva de facut in minutele in care se plictiseste de IPhone, etc). Eu sunt total de acord sa se porneasca chiar o campanie pe bloguri in stilul vechiului slogan Dati 1 Leu pt Ateneu, acum sa fie Dati 100 de Lei pt 1 Tigan. Zau, nici macar nu glumesc, si nici nu e obligatoriu 100, se poate negocia. Desigur ar trebui adusi profesori din RP Chineza sau din Filipine, ca am impresia ca nu exista indeajunsi profesori romani specializati in educatie din asta speciala, plus e posibil ca o parte a intellectualitatii sa fie impotriva acestui fel de discriminare pozitiva, (adica de ce sa primeasca numai tiganii 100 de lei pe zi si sa nu primeasca si minoritatea ungurilor sau armenilor, de exemplu), dar se pot invita pedagogi cu experienta din Rusia si Tarile Baltice, zau, ar fi chiar ff frumos. In curand, si alte tari in cre locuiesc tigani, isi vor trimite tiganii de departe in vizita pt a capata experienta in aceste scoli, se va desvolta si o noua disciplina academica, se vor putea trage in viitor si concluzii posibil utile pt populatia generala, in legatura cum sa motivezi oamenii sa mearga la scoala daca ei nu doresc sa invete nimica, cred ca visul d-lui Pestalotiu se va indeplini in sfarsit !

      Ștergere
    2. Tiganii nu pot fi educati, pentru ca nu vor. Comportamentul lor, traditiile lor, mentalitatea lor, tot ceea ce sunt ei e exact opusul educatiei.

      Ștergere
  7. Daca nu le merge cersitul, inseamna ca le merge cu hotia. Altfel nu au motiv sa stea acolo.m
    Si eu nu-i consider pe tigani- romani. Indiferent de tara in care traiesc, tiganii sunt tigani, stat in stat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai tu nu-i consideri, dar occidentalii da. Au pasaport romanesc si cetatenie romana. Asadar, sunt romani. Si cetateni UE cu drepturi la fel de multe ca un francez. Nu e ok sa agresezi un copil indiferent de etnie.

      Ștergere
    2. Tiganii sunt tigani romani, tigani francezi, tigani spanioli, etc. Dintre toti, tiganii romanii sperie cel mai tare.

      Ștergere
  8. Sper ca Vladimir a comentat mai sus ironic cum ca ar fi trebuit sa ii dea fetei ceva. Eu propun vreo doua palme dupa ceafa si trei suturi dorsale. Si-apoi dusi la zoo, toti needucatii, tigani, romani sau orice alte natie, fara discriminare. Daca atata au reusit sa progreseze in comportament de la nastere, atunci nu e cazul sa stea printre oameni, se vor intelege mai firesc in custi, doar ei intre ei. Repet, fara discriminare in functie de etnie, ci doar de comportament.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce e aia doar ei intre ei ? Adica delincventii cu delincventii sau propui acum segregare pe origini etnice si in institutiile de delincventi ? Desi, ma rog, poate ar reduce violenta intre gang-uri...cred ca trebuie facuta o analiza economica....(aici glumesc dar ma rog doar pe 1/2 ca stiu ca conteaza destul de mult si cine plateste pt diferitele locuri unde se propune sa fie tinuti oameni asa pe termen lung...


      Ștergere
    2. ...si asta inainte de a adresa nomenclaturile respective ale tuturor posibilelor cauze de tulburari de comportament la diversi minori plus modalitatea juridica de a adresa acest fel de probleme in cazul unor oameni lipsiti de capacitate decizionala adulta oricum, chiar si daca tulburarile lor de comportament nu incalca niste legi propriu zise dar poate niste cutume sociale mai largi, in lipsa unui tutore clar determinat...care pana una alta in diverse situatii e tot statul reprezentat de contractul social dintre contribuabilii lui cu anumiti oameni alesi...zau, ma apuca si durerea de cap atunci cand ma gandesc la toti posibilii delincventi minori ai lumii in aceste vremuri de hipermobilitate globala...

      Ștergere
    3. Rudolph, da, altfel spus lumea mea ideala ar implica segregare. Dar nu pe criterii etnice religioase, nationale, etc ca nu vad relevanta lor. Ci o segregare pe criterii comportamentale. Hotii, violatorii, crmininalii, chiar si hotii 'economici', ca si ei tot infractori sunt. Toti astia sa fie daca se poate pusi pe o alta planeta. Si-acum, fiindca intrebarea ta m-a dus cu gandul la asta, mi se pare chiar ca hotii ar trebui sa stea doar cu hotii, violatorii doar cu violatorii samd, sa 'socializeze' dupa propriile lor reguli. Ah, am uitat : si pe manelisti i-as trimite tot pe planeta aia, pe alde salami, minuni si alte laturi din astea. Cum am spus, doar ei intre ei, sa isi cante reciproc.
      Dar acum ma gandesc, Rudolph, ca ideea asta a mea nici macar nu e noua. In Infernul lui Dante si el isi imagina tot la fel, parca 9 cercuri ale pacatosilor. Si fiecare cerc avea un anumit tip de pacatosi, nu erau amestecati.
      Sa nu razi, dar chiar la Dante mi-a zburat gandul, nu stiu exact de ce.

      Ștergere
    4. Pai segregare e si sistemul de caste din India, plus si in invatamant separare pe diferite inclinatii si abilitati, meserii, real, uman, artistic, sportiv, etc. Cred ca e important totusi sa se admita posibilitatea unei treceri dintr-o casta in alta sau dintr-un grup in altul, daca cineva doreste si reuseste sa indeplineasca niste criterii, ca altfel devine o situatie necompetitiva si neprogresista stagnanta, un soi de insularitate, care, desi pe de o parte poate asigura o specializare ff inalta in cadrul activitatilor acelei caste, pe de alta poate ajunge la nivel de sistem totalitar chiar opresiv asa oarecum cultist, poate si de aia Dante se gandisr la un soi de Iad, pt ca si el la vremea lui o fi ramas ff uimit si poate socat ada de un soi de viitor distopic, mai gen Orwell, sau chiar Hunger Games. Astea sunt probleme mai degraba sociale si politice, desigur, iar Marx, informat britanic, ar zice ca poate sunt si economice sau chiar economic rezolvabile.

      Ștergere
  9. wow, dar vad ca sunt atacati tare de tot francezii!

    RăspundețiȘtergere
  10. un cetatean educat intelege ca nu toti romanii sunt tigani. Pana la urma, un om daca e interesat gaseste o statistica ce ii arata ca aprox. 5% din romani sunt tigani, si din acestia 5-10% sunt analfabeti.
    Noi nu putem educa tiganii. Educatia se incepe din copilarie. Dar In Ro sunt f. multi romani care inventeaza chichitze sa ii indeparteze: refuza sa ii primeasca la gradinite pt diferite motive: ca nu sunt vaccinati ( ca si altii 5% din europa, in general din tarile vestice, si familii cu educatie universitara), sau ca nu au caiete/rechizite/platit taxele ( desi sunt constienti ca unii oameni abia au o piine), la scoala legea impune clar: in fiecare clasa sa fie acceptati tigani, maxim 2 in clasa, dar invatatorii ( de clase bune) cauta motive si ii trimit din clasa in clasa pana la un invatator care nu mai poate refuza; sa nu zic de acuzatii si lovituri gratuite, doar pt ca sunt tigani.

    Sincer sa zi, nici romanii nu sunt f. educati. Pana la urma, o zic cu tristete, ca exista romani care in loc sa se educe si educe, au devenit ei mai tigani decat muuulti altii.

    O mare problema romaneasca insa raman ajutoarele sociale. Cat sunt pe termen lung, oamenii vor trai din ele, si vor refuza orice efort sa evolueze. Daca acestea ar fi cu conditii: copiii obligatoriu la scoala, etc. - atunci aici va fi evolutie.

    RăspundețiȘtergere