marți, 30 aprilie 2013

Solutii?

             Hai sa zicem ca suntem cativa care nu putem tolera ce se intampla in Romania. De la gunoaiele de pe jos la politica de sus. Care intelegem ca delimitarea dintre jos si sus, dintre lege si faradelege, dintre rau si bine e tot mai neclara. Care nu suntem de acord ca statul sa ia totul si sa ofere ce vrea. Care stim exemple clare de coruptie, care avem vecini care fura, care am fost si suntem neindreptatiti. Ce ar trebui sa facem?
            Pe bune, ce e de facut? Cum ar trebui sa actionam, ca cel putin sa dormim mai linistiti ca macar incercam? Chiar nu exista nici o varianta concreta care sa ne faca macar sa speram?
            Unii ar spune asteptarea. Eu zic ca nu, pentru ca lucrurile decurg in sens invers si cei care nu fura in scurt timp vor lucra pe gratis pentru cei care fura.
             Asa ca va rog sa veniti cu idei. Pentru ca sa scriem pe bloguri ca tampitii e fain dar nu da randament.

luni, 29 aprilie 2013

Cum deschizi berea cu drujba

             Dupa bere si dupa imbracaminte si de ce nu, dupa idee, mie mi se pare ca e roman.

                                                                               

Cum promovam Romania

             Ca sa nu mai fiu lovit cu pietre ca-mi parasesc tara, de fiecare data cand plec spre vest am cu mine produse traditionale romanesti pe care le dau prietenilor europeni. O paine de casa, un vin de casa, un cozonac, o fata de masa cusuta manual, albume cu fotografii, carti despre Romania, etc.
             Eram intr-un supermarket in Romania si am vrut sa mai cumpar 2-3 albume cu fotografii din tara, sa vada si strainii ce locuri frumoase avem. O carte mica, de vreo 20 de pagini, 45 de lei. Un album mare, de vreo 30 de pagini, 80 de lei. O felicitare, 8 lei. Pai de banii astia bag 4 francezi in masina si ii duc personal in Romania.

duminică, 28 aprilie 2013

Daca ei pot si noi putem!

             Eu mi-am dorit ca cel putin o data sa traiasca  si vesticii ce traim noi si noi sa fim in locul lor. Si unii au spus ca acele zile se apropie, avand in vedere fluxul financiar si viteza de dezvoltare a Romaniei si problemele tot mai mari ale tarilor din occident.
             Ieri seara treceam din Germania in Franta si erau... 0 grade. Ningea cum ninge in miezul iernii si a tinut-o asa pana azi de dimineata. Eu eram in slapi si tricou. Am sunat acasa si mi-au spus ca sunt cam 28 de grade. Acum in Franta sunt 6 grade, in Romania vreo 26.
             Se pare ca roata incepe sa se intoarca.

             Later edit: simtind in aer prezenta lui Vladimir, m-am incalzit cu o vodka, in cinstea lui.
                                                                           

sâmbătă, 27 aprilie 2013

Gratare pe drum

             Romanul e roman oriunde ar fi. Mai ales eu. La fel cum altii au afacerile in sange, sa zicem, asa am eu gratarele in sange. Indiferent ca-s in Romania, Austria sau Franta. Ma suna prietenii din Viena si ma intreaba: "-Esti cumva prin Austria, ca simtim miros de fum?"Si da, aruncati cu piatra, am mai scris despre cum romanul prefera gratarele in locul muncii. Bunicul imi zicea sa mananc bine ca sa pot lucra. Intelepciune populara romaneasca.
                                                                                

Si daca tot am facut fum, am prajit si niste vinete.
                                                                                         

               Gata cu mofturile, la drum, mai e cale lunga.
               Ratatouille (Coolnews), iesi in poarta sa-ti las un cozonac veritabil, sa-i faci poze!

vineri, 26 aprilie 2013

Poveste din Budapesta sau cat de puternic e Chuck Norris

             Am nimerit azi dimineata in Budapesta la ora de varf 7. Am traversat orasul in aproximativ 20 de minute. Nici un claxon, mai ca era sa adorm.
             S-a facut un pod nou peste Dunare si primaria orasului a lasat cetatenii sa aleaga numele podului. A iesit castigator numele Chuck Norris, dar se pare ca nu pot da acest nume podului cata vreme EL este in viata. Unii spun ca podul va ramanea fara nume pentru totdeauna.
             Deocamdata sunt langa Viena, ma duc sa fac o baie intr-un strand, apoi o tai spre Franta.

joi, 25 aprilie 2013

Diferente de exprimare in functii cu accent romanesc

             Il cautam pe ambasadorul Jinga, reprezentantul romanilor in Marea Britanie. Spun reprezentant ca sa intelegeti ca prin el, prin atitudinea lui si prin engleza lui ne judeca strainii pe noi si sunt indrepatiti sa gandeasca logic, daca ambasadorul e asa cum e, atunci cum e poporul?
             L-am gasit, dar am gasit si acest clip, cu alti romani ce ne reprezinta si consider de mentionat ca avem subtitrare.

             Si ca sa faceti o comparatie, iata cum vorbeste ambasadorul Marii Britanii limba romana, limba care nu e nici usoara, nici internationala.

                                                                                    

miercuri, 24 aprilie 2013

Service la reprezentanta

             Pentru ca sunt foarte mult timp pe drumuri, imi place sa stiu ca masina e in regula. Nu de alta, dar n-am chef sa raman in pana prin tunelul de sub Mont-Blanc.
             De fiecare data cand scot masina dintr-un service din Romania am emotii. Ca romanul nu-i linistit daca nu-ti trage o teapa de o fulie sau de o bieleta de directie. Sau de 3-4 l de ulei. Acum doi ani niste mecanici taiau cu flexul niste suruburi sub masina, rezervorul era plin de benzina. Asa ca anul asta am dus masina la reprezentanta, ca doar brandul e brand tocmai pentru ca se respecta. N-are rost sa vorbim despre cum am platit 31 de milioane lei vechi. Mi-au agatat masca din fata si au rupt-o. Motorul bate ca un diesel, o curea face un zgomot nelinistitor. Asta dupa ce au tinut-o acolo 6 zile.
             Si inca o data, abia astept sa ajung in Franta, sa duc masina la straini, sa stiu ceva sigur, chiar daca platesc. Asta in cazul in care in cei 2600 de km masina rezista.
             Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie!
              

marți, 23 aprilie 2013

Oda femeilor

              De vreo patru ani n-am mai prins vara in Romania si uitasem cat de frumoase sunt picioarele de romance.
              Bine, nu vreau sa supar pe nimeni, ucrainencele sunt pe primul loc, iar pentru locul doi se bat moldovencele, rusoaicele si unguroaicele.
              Oricum, romancele  nu sunt de neglijat, ba din contra, te simti ca Cezar, sa stai sa le privesti si sa te amagesti ca toate sunt ale tale.

luni, 22 aprilie 2013

Stiri din Romania anului 2013

             50% din copiii tarii raman la sate si termina, in cel mai bun caz, 8 clase. Se anunta un viitor bun. La facultati se va intra pe baza notelor de la liceu, fara examen. De parca nu aveam destui tampiti cu functii.
           
             Ponta cel viteaz face ce face si mai inventeaza 2-3 taxe si mai taie 2-3 fonduri. Ca asa-i frumos in 2013, un popor sarac si o politica putreda (de bogata).

             Romanii sunt curajosi si multumiti. Ei stiu ca Dumnezeu le poarta de grija, ca sunt credinciosi si merg la biserica. Asa ca, la primele raze de soare, au iesit, nu la curatenie sau agricultura, ci la gratare cu bere si mititei cu seminte. In cateva zile se vor trage la umbra, ca-i cald, sa treaca vara. Apoi intra in case la tv, ca vin ploile de toamna.
            

duminică, 21 aprilie 2013

Utilaj mic

              M-am gandit sa-mi vand masina si sa-mi iau o scula din asta.

                                                                                    

Intelepciune populara romaneasca

              Circula mai demult un banc ce are o masura a intelepciunii specifice romanesti.
              Il mai stiti pe Funar, fostul primar al Clujului, cel care ii ura atat de mult pe unguri incat a vospsit bancile si cosurile de gunoi din oras in rosu, galben si albastru si cica urma sa vopseasca in tricolor si cainii vagabonzi, doar ca sa ii faca sa inteleaga ca Ardealul e pur romanesc? Il stiti.  Ei bine, Funar era pe moarte, in pat, in agonie. Si se gandea el asa, cu ultimele puteri, ca n-a facut destul. Si i-a chemat pe cei de la primarie, de la evidenta populatiei si i-a rugat sa-i schimbe numele, din Gheorghe Funar in Gyorgy Funar. Pentru ca mai bine sa moara un ungur decat un roman.
             

sâmbătă, 20 aprilie 2013

Stiri

             Noi schimbari la examenul pentru permis.
             Palinca din Zalau nu poate fi detectata de catre neveste.
             Despre BAC.

Una si una

             Niste versuri bune, pentru sambata, pentru generatii mai vechi.

                                                                                    

               Pentru cei mai tineri, incercati Bella Ciao.

vineri, 19 aprilie 2013

Despre copii

           De fiecare data cand discut cu cineva despre copii/tineri/adolescenti intru in panica si constientizez gravitatea situatiei.
           Si ma simt obligat sa vorbesc iar despre educatie si selectivitate. Daca noi suntem deja niste cauze pierdute, victime ale tranzitiei false, copiii de langa noi mai au o sansa. Doar ca ei, avand ca exemple adultii ocupati si chinuiti de langa ei, nu stiu de unde sa inceapa sa construiasca. Suntem direct responsabili pentru ei si asa cum o sa ii crestem asa o sa-i avem.
           Primii pasi sunt simpli. Impune-i copilului de langa tine o educatie morala si civica buna. Cand va descoperi beneficiile unei personalitati bune, celelalte lucruri vor veni de la sine. Impune-i sa fie selectiv. Nu-l priva de nimic, dar ajuta-l sa aleaga, sa inteleaga ca toate lucrurile sunt ingaduite dar nu toate sunt de folos.

            Articol reluat pentru ca e important.

joi, 18 aprilie 2013

E bai la Cluj

             Mi-e masina in service asa ca am umblat putin pe jos, prin Cluj. Cluj care se da oras frumos si civilizat. Da de unde!
             Pietonii doresc neaparat sa circule pe pistele pentru biciclete, chiar daca au cativa metri de trotuar liber. Biciclistii sunt obligati sa treaca pe carosabil, fapt care blocheza o banda de circulatie si provoaca ambuteiaje. Nu-i bai.
             Politistii opresc masini in intersectii (fac circulatie) si asta blocheaza traficul. Nu-i bai.
             Masinile mari care nu au voie prin oras, dar care au soferi cu pile blocheza traficul si polueaza. Nu-i bai.
             Fetele/femeile injura foarte mult la telefon. Nu inteleg de ce isi baga ce nu au. Nu-i bai.
             Gunoierii ridica gunoiul in miezul zilei, cand e aglomeratie si cald, fapt care blocheza iar traficul si caile respiratorii. Nu-i bai.
              Muncitorii de la drumuri lucreaza de zor exact in orele in care lumea merge sau se intoarce de la munca. Am stat o ora ca sa ies din Cluj, eu si alte cateva sute de masini, pentru trei muncitori ce turnau un metru patrat de asfalt. Nu-i bai.
              Oamenii folosesc masina si daca au de mers pana la coltul blocului. Nu-i bai.
              Taximetristii miros urat, fumeaza si vorbesc urat la telefon in timp ce au clienti in masina. Nu-i bai.
              Nu-i bai ca se intampla cele de mai sus. Bai e ca lumea e rea. Injura. Inseala. Minte. Fura. Unii se bat in centru.
              Clujul e un oras mare si important. Asta ma face sa ma gandesc ca in alte parti e mai rau.

miercuri, 17 aprilie 2013

Un raspuns memorabil

             Iata ce raspunde Vladimir articolului precedent:
             Interesul politic si economic este o OBLIGATIE. N-ai voie sa nu te implici. N-ai voie sa speri ca cineva vine sa te salveze. N-ai caderea morala sa-ti injuri conducatorii daca nu te implici (e un tu generic acolo, nu ziceam de tine). Poporul roman trebuie sa iasa singur din belele proprii. Si doar observandu-le si aratandu-le cu degetul dar asteptand sa rezolve altul...pur si simplu nu e functional. Cum pot oare conducatorii romani sa aiba responsabilitate sociala si sa fie priceputi la economie, cand vin din randul unui popor ce nu le are? Sigur ca exista exceptii, politicieni destepti si economisti buni, dar eu ma refer aici la grosul populatiei. Ea trebuie educata. Pai de unde naiba sa aiba vreun politician roman altruism cand majoritatea poporului a renuntat la el? Cum sa fie politicos si gentil cand romanii nu mai sunt politicosi intre ei? Si tot asa... Trebuie inceput de jos cu educatia asta. Si in momentul cand romanul ala amarat si de la tara intelege ca e prostit si nu e tratat cum trebuie, atunci va vota altceva. 

             Foarte frumos, multumim Vladimir/Vladen ca ne faci temele.

Lenesi, lasi, nepasatori

             Nu mi-a placut niciodata atitudinea asta de a sta si a rabda sau de a astepta sa cada de undeva o idee salvatoare. Sa iei o palma e una. Sa o iei si pe a doua, e normal. Hai inca una. Dar sa traiesti intr-o societate in care toata lumea isi trage palme, nu mi se pare normal.
             De vreo 10 ani, hotii, ticalosii, incultii, mincinosii, au castigat teren. Existau ei si mai demult, dar acum au vazut ca romanii adevarati dorm adanc si profita de oportunitate. Nu i-a oprit nimeni si acum s-au intins, ca o infectie si conduc Romania. De ce conduc ei? Pentru ca la ei sunt banii. De ce sunt la ei banii? Pentru ca poporul roman, detinatorul de drept al banilor, nu i-a revendicat. Poporul roman sta sa ia palme, ca asa e mai usor, ca va veni ziua cand va cadea o bomba care va alege sa distruga doar scursurile parvenite ale societatii.

marți, 16 aprilie 2013

Scuze sincere

            Va cer intelegere si rabdare.
            A venit vremea buna, deci internetul pierde in fata naturii. Cafeaua o beau in soare, ziua alerg, seara cad la datorie.
            Vara nu e buna pentru blogging.

Ce se intampla cand bei Coca-Cola

            Cine, ce sau cum e Coca-Cola?
            Ia vedeti ce se intampla atunci cand bei un pahar de Cola. Eu de regula beau doar apa, dar recunosc, in fata intregului popor, ca in unele zile de vara, o sticla de 0,33 de Coca-Cola rece iti schimba viata.

luni, 15 aprilie 2013

Confesiunile unui medic

             Va mai cer un efort, inspre binele societatii romanesti.
             Cititi acest articol, despre cum sistemul sanitar romanesc te imbolnaveste, despre mafia din medicina. Sunt confesiunile unui medic care are curajul sa vorbeasca.

duminică, 14 aprilie 2013

Pentru duminica

            Pentru ca e duminica, acord doua randuri unei cauze ce afecteaza mult: deteriorarea relatiei cu Dumnezeu. Mai departe de nume, de religie, de obiceiuri, de credinte, exista o relatie personala intre tine si Dumnezeu. Chiar si cei care-L neaga pe Dumnezeu o au, doar ca o tin ascunsa si nu o recunosc.
            Cand Il transformi pe Dumnezeu in opulenta, in orare, in versuri, in posturi, in obiceiuri robotice, etc, iar in afara acestor atitudini considerate obligatii esti pe dos, cele enumerate mai sus sunt fara rost.

Batranii

             Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

              Din Rost,  de Dan Puric.

sâmbătă, 13 aprilie 2013

De ce parasim Romania

             Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

             României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința
.


             Din Rost, de Dan Puric. 
             Urmeaza Batranii.

vineri, 12 aprilie 2013

De citit

            Am primit prin mail textul de mai jos. Stiu, e lung. Stiu, exista pareri si pareri. Cititi-l. In zilele ce urmeaza il voi publica pe bucati.

ROST… de Dan Puric

"Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri."

Când te desparți din vina ta, încerci o vreme să te lupți cu ireversibilul, îți dai seama că n-are sens, te lamentezi de formă și renunți. Când te desparți din vina celuilalt, ai nevoie de o perioadă de timp ca să înțelegi ce s-a întâmplat. Iei povestea de la capăt, pas cu pas, și te chinui să pricepi ce n-a fost bine și unde ar fi trebuit ca lucrurile să apuce pe alt drum. La fel se întâmplă și atunci când te desparți de țara ta. Dezamăgit, înșelat, mânios, îndurerat. Nu ți-e usor s-o lași. Țara și mama nu ți le alegi. Te așezi pe celălalt mal al lumii și cauți răspunsul: ce s-a întâmplat cu țara mea de-am fost nevoit s-o părăsesc.

României i-a dispărut rostul. E o țară fără rost, în orice sens vreți voi. O țară cu oameni fără rost, cu orașe fără rost, cu drumuri fără rost, cu bani, muzică, mașini și țoale fără rost, cu relații și discuții fără rost, cu minciuni și înșelătorii care nu duc nicăieri. Există trei mari surse de rost pe lumea asta mare: familia, pământul și credința.

Bătrânii. România îi batjocorește cu sadism de 20 de ani. Îi ține în foame și în frig. Sunt umiliți, bruscați de funcționari, uitați de copii, călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Sunt scoși la vot, ca vitele, momiți cu un kil de ulei sau de mălai de care, dinadins, au fost privați prin pensii de rahat. Vite slabe, flămânde și bătute, asta au ajuns bătrânii noștri. Câini ținuți afară iarna, fără măcar o mână de paie sub ciolane. Dar, ce e cel mai grav, sunt nefolosiți. O fonotecă vie de experiență și înțelepciune a unei generații care a trăit atâtea grozăvii e ștearsă de pe bandă, ca să tragem manele peste. Fără bătrâni nu există familie. Fără bătrâni nu există viitor.

Pământul. Care pământ? Cine mai e legat de pământ în țara aia? Cine-l mai are și cine mai poate rodi ceva din el? Majestatea Sa Regele Thailandei susține un program care se intitulează “Sufficiency Economy”, prin care oamenii sunt încurajați să crească pe lângă case tot ce le trebuie: un fruct, o legumă, o găină, un purcel. Foarte inteligent. Dacă se întâmplă vreo criză globală de alimente, thailandezii vor supraviețui fără ajutoare de la țările “prietene”. La noi chestia asta se numește “agricultură de subzistență” și lui tanti Europa nu-i place. Tanti Europa vrea ca țăranii să-și cumpere roșiile și șoriciul de la hypermarketuri franțuzești și germane, că d-aia avem UE. Cântatul cocoșilor dimineața, lătratul vesel al lui Grivei, grohăitul lui Ghiță până de Ignat, corcodușele furate de la vecini și iazul cu sălcii și broaște sunt imagini pe care castrații de la Bruxelles nu le-au trăit, nu le pot înțelege și, prin urmare, le califică drept niște arhaisme barbare. Să dispară! Din bețivii, leneșii și nebunii satului se trag ăștia care ne conduc acum. Neam de neamul lor n-a avut pământ, că nu erau în stare să-l muncească. Nu știu ce înseamnă pământul, câtă liniște și câtă putere îți dă, ce povești îți spune și cât sens aduce fiecărei dimineți și fiecărei seri. I-au urât întotdeauna pe cei care se trezeau la 5 dimineața și plecau la câmp cu ciorba în sufertaș. Pe toți gângavii și pe toți puturoșii ăștia i-au făcut comuniștii primari, secretari de partid, șefi de pușcării sau de cămine culturale. Pe toți ăștia, care au neamul îngropat la marginea cimitirului, de milă, de silă, creștinește.

Credinta. O mai poartă doar bătrânii și țăranii, câți mai sunt, cât mai sunt. Un strai vechi, cusut cu fir de aur, un strai vechi, greu de îmbrăcat, greu de dat jos, care trebuie împăturit într-un fel anume și pus la loc în lada de zestre împreună cu busuioc, smirnă și flori de câmp. Pus bine, că poate îl va mai purta cineva. Când or sa moară oamenii ăștia, o să-l ia cu ei la cer pe Dumnezeu. Avem, în schimb, o variantă modernă de credință, cu fermoar și arici, prin care ți se văd și țâțele și portofelul burdușit. Se poartă la nunți, botezuri și înmormântări, la alegeri, la inundații, la sfințiri de sedii și aghesmuiri de mașini luxoase, la pomenirea eroilor Revoluției. Se accesorizează cu cruci făcute în grabă și cu un “Tatăl nostru” spus pe jumătate, că trebuie să răspunzi la mobil. Scuze, domnu’ părinte, e urgent. Fugim de ceva ca să ajungem nicăieri. Ne vindem pământul să facă ăștia depozite și vile de neam prost pe el. Ne sunăm bunicii doar de ziua lor, dacă au mai prins-o. Bisericile se înmulțesc, credincioșii se împuținează, sfinții de pe pereți se gândesc serios să aplice pentru viză de Canada . Fetele noastre se prostituează până găsesc un italian bătrân și cu bani, cu care se mărită. Băieții noștri fură bancomate, joacă la pokere și beau de sting pentru că știu de la televizor că fetele noastre vor bani, altfel se prostituează până găsesc un italian bătrân cu care se mărită. Părinții noștri pleacă să culeagă căpșuni și să-i spele la cur pe vestici. Iar noi facem infarct și cancer pentru multinaționalele lor, conduse de securiștii nostri.

Sună-ți bunicii, pune o sămânță într-un ghiveci și aprinde o lumânare pentru vii și pentru morți.

E bine sa ai economii?

            Cati dintre romani au economii? Voi aveti economii? Oamenii pe care ii cunoasteti au economii? Nu dati nume si adrese, vedeti voi cate se intampla.
            Peste tot pe unde am umblat, strainii isi fac economii si nu vorbim de 3-4 mii de euro. Pentru ca salariul si sistemul le permite. Din punctul meu de vedere, e bine sa ai sub o saltea sau sub o floare, intr-un ghiveci, niste bani, in caz de boala, razboi, cutremur, judecata, etc. Voi ce credeti?
            Apoi, unde e mai bine sa tinem banii de economii? Ascunsi, sau la banca? Pentru mine banca e o vulpe sireata si nu ne intelegem deloc.

joi, 11 aprilie 2013

Suntem prosti sau destepti?

               Un articol despre unicitatea poporului roman. Despre neamul ales care este noi.
               Ca sa raspundem la intrebarea din titlu, ajunge sa citim comentariile. Nu-l intreba pe roman tabla inmultirii ca zice ca vrei sa-l sabotezi si pune mana pe par si-ti da in cap.

               Later edit: eu mi-am facut o parere despre articol, dar vreau sa stiu si parerea voastra.

Masini full

             Am fost in piata de masini sa arunc o privire.
             Logica afacerilor spune ca vanzatorul trebuie sa respecte cerintele cumparatorului. Astfel, dupa modelul de la tv in care un cuvant magic de genul nou sau acum poate sparge piata, in piata de masini toate masinile sunt FULL. Unele chiar full optiuni sau full obtiuni. Nu conteaza ca sunt din 90 sau ca nu au geamuri electrice. Cuvantul full vinde, la fel cum vinde povestea cu proprietarul masinii care a fost o batrana sau un medic si au folosit masina ca sa mearga duminica la biserica. Probabil au si ei dreptatea lor, masina e full, adica are toate cele 5 roti, toate supapele, toate firele, etc.
             Totul se reduce la pretentii si standarde. Vanzatorii stiu exact ca romanul are slabiciuni si nu pretentii, are mandrie si nu standarde.

miercuri, 10 aprilie 2013

Kim vs Norris

             Ce ziceti, oare-mi iau o racheta-n gura pentru fotografia asta?

                                                                              

De ce urla Bendeac?

            Nu ma uit la Romania danseaza, dar uneori tv-ul merge in gol si ma trezesc in urletele lui Bendeac si CRBL. De ce urla oamenii astia? De ce se arunca pe jos? Oare asa e la moda sa-ti exprimi parerea? Si oare tipa din mijloc nu se simte putin... in salbaticie?

Ce lipseste

            Ne lipseste educatia. Educatia primara. Educatia care spune sa cunosti si sa aplici respectul, altruismul, bunul simt. Cei 7 ani de-acasa care ar trebui reamintiti din 7 in 7 zile. Sa ne reeducam invatand inca o data ce inseamna cos de gunoi, strada, loc public, parc, triere, seminte, manele, pieton, batrani, copii, un mers normal, o voce potolita. Sa ne reevaluam vocabularul.
           Ne lipseste cultura. Cultura strans legata de educatie. Cultura care ne ajuta sa facem diferenta intre bine si rau, intre util si irelevant. Cultura care sa ne opreasca sa distrugem putinul ce ne-a ramas.
           Ne lipseste curajul. Curajul care ne indeamna sa spunem ce nu ne place, indiferent cui. Curajul care ne sustine atunci cand ne cerem drepturile. Curajul care ne face sa fim sinceri cu noi insine si apoi cu ceilalti. Curajul sa fim egali.
           Ne lipseste credinta. Credinta reala, cea sustinuta de optimism, nu credinta in oase lustruite.
           Ne lipseste unitatea. Unitatea care ne-ar face puternici. Unitatea fara egoism, fara intentii de suprimare. Sustinerea si incurajarea.
           Ne mai lipsesc multe. Dar daca am lucra putin la cele de mai sus, am face pasi mari in fata. Plus ca sunt calitati care nu necesita bani.

marți, 9 aprilie 2013

Lipsa fricii genereaza haos

             Eram ieri la sectia de urgente a unei clinici din Cluj.
             Acum, pentru mine, cuvantul urgent inseamna prioritar, rapid, ceva ce e musai si nu necesita asteptare. Pentru ei nu e deloc asa. Din doua motive. Medicii au foarte multe de povestit. Intre ei sau la telefon. Medicii au foarte multe cunostinte. Recunosc, m-am dus si eu prin pile, dar cu un caz grav. Insa multi merg asa, ca au o migrena sau ca-i doare un picior si daca tot a ajuns fata vecinului de peste vale medic la oras, de ce sa n-o obligam sa ne consulte?
             In fine, am stat cam 5 ore. Cam atat se asteapta la Urgente.
             Era un domn fara picioare care astepta si el. La un moment dat, spune: Pe vremea lui Ceausescu nu vedeai asa ceva! Am stat si m-am gandit, avea dreptate. Pentru ca atunci exista frica. Frica de securitate, de sistem, de dictator, nu conteaza. Frica genereaza responsabilitate. Frica exprima recunoasterea legilor.
             Traim haosul actual pentru ca nu mai exista frica. Nu mai exista autoritate,  nu ai cui spune, nu ai ce face. Daca protestezi, ai si mai putine sanse sa fii bagat in seama.

luni, 8 aprilie 2013

Diferente in aplicarea legilor

              Ma uitam ieri seara pe History sau National Geographic, nu mai stiu.
              Era o emisiune despre evadari, evadarea lui Dennis Hope. Asta n-are importanta. Vreau doar sa observam o diferenta. Tipul, pe la 22 de ani, a jefuit un magazin, furand niste bani. Simplu, fara victime. A primit 80 de ani de detentie. Jaf fara victime, 80 de ani de detentie. Altfel spus, pe viata. In America anilor 1994.
              Hai sa ne gandim la o diferenta intre acest caz si cazurile din Romania.
             

duminică, 7 aprilie 2013

Din dragoste pentru unguri

                                                                                     

Mintea! Mintea!

          Repet, ca sa ne intre bine in cap.
          Ce semeni, aceea vei secera. Cu ce-ti umpli mintea,  ce cultivi in tine, aceea se va reflecta din tine. Chiar daca nu ne dam seama. Mintea guverneaza si genereaza. Mintea conduce si induce.
          Aveti grija cu ce va umpleti mintea. Se accepta orice. Dar nu tot e util. Plus ca ce iese din mintea noastra intra in mintea celorlalti. Nu transmiteti "virusi". Va faceti vinovati.

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Masinile de lux confiscate sunt alese de guvernanti

             Masinile de lux confiscate de stat ajung la ministri si primari. Vorbim aici de sute de masini de zeci de mii de euro, Q7, X5, A8 si de primari mizerabili  incapabili sa intretina astfel de masini.
             Ce castiga statul ca a confiscat o astfel de masina daca aceasta ajunge in folosul unui ministru? Masinile consuma mult si sunt scumpe la intretinere. Cu siguranta acel ministru sau primar nu va plati din banii lui.

Romania, te iubesc - tara risipei

              Duminica la ora 18, la Romania, te iubesc, se va vorbi despre cum s-au risipit milioane de euro de catre primari tampiti, in zonele rurale. Despre parcuri in mijlocul campului, despre terenuri de fotbal in panta, despre piscine intre noroaie. Veti vedea primari aroganti si inculti si fosti primari si mai aroganti si mai inculti.
              Romania, te iubesc este singura emisiune facuta de profesionisti si cu profesionalism din Romania.

vineri, 5 aprilie 2013

Lucrurile vazute altfel

             Codul galben.

Despre democratie

             Prin insasi ordinea ei ideologica, democratia il obliga pe idiot sa stea alaturi de geniu si sa-i poata zice: ce mai faci, frate? Partea proasta e ca oamenii de exceptie pot ajunge captivi in cirezile democratice. Ce decide masa are un caracter absolut, deoarece prin masa se exprima specia. Prin individ se exprima personalitatea. Numai ca, uneori, un individ ajunge sa influenteze foarte mult asupra maselor. Acestia sunt alesii. (Petre Tutea)

Licitatii

             Cam in acest ritm se vinde Romania. Sau s-a vandut, ma rog.
                                                                                       

joi, 4 aprilie 2013

Primariile sunt cu noi!

             Cine zice ca primariile inghit banii? Uite ca sunt cazuri in care primariile sunt aproape de sufletul oamenilor.

                                                                                     

Ritm romanesc

              Cine spune ca nu e ordine si disciplina in Romania? Ba inca sunt toate la locul lor si nu-si ies din ritm, se repeta frumos, cu o rigoare clara, de multa, multa vreme.
              Astfel avem iarna zapezi, oameni inzapeziti, cativa morti. Urmeaza primavara clasicele inundatii, raurile umflate, casele plecate pe apele sambetei, cativa copii disparuti si bine-cunoscutele incendii, care ne fac iarba verde si grasa. Vine apoi vara cu seceta mult dorita, se mai pierd culturile agricole, se raresc pensionarii bolnavi cu inima. Toamna aduce vanturile, cativa copaci cazuti, cateva masini distruse, eventual victime.
               Si uite-asa totul merge ca uns, de la natura.

miercuri, 3 aprilie 2013

Crenvursti din hartie igienica

             Va plac crenvurstii? Cititi asta si n-o sa va mai placa.

Influente asupra copiilor

             Eram ieri la garaj si imi schimbam cauciucurile de iarna cu cele de vara. Sper sa nu mai ninga.
             La un moment dat, harmalaie mare, niste copii de vreo 10 ani de la bloc au prins un alt copil de la alt bloc si-l inghesuiau intr-un colt, tragandu-l de haine si de urechi. Nu mi-a trebuit mult sa mi se faca mila, desi legea betoanelor e lege. Le-am strigat: Mai vitejilor, lasati-l in pace, ca voi sunteti 7 si el e singur. Ce s-a intamplat mai departe n-am sa-nteleg vreodata. Poate ca s-a intarit simtul proprietatii. Poate ca s-a inteles ca unde-s doi puterea creste. Poate ca eu, daca am plecat, (de cativa ani nu mai locuiesc acolo, sunt doar in trecere), nu mai am nici un drept. Oricum, copiii l-au lasat in pace pe oropsit, dar s-au intors inspre mine: Tu ce vrei, ma? Cine esti tu, ma? Ma doare-n ... de tine! Se indreptau toti inspre mine, inarmati cu bate si cu pietre si am avut sentimentul ca fac parte din povestea lui W. Golding, Imparatul mustelor. Situatia era hilara si am zambit. Eram inconjurat de 7 pusti, cu putin mai inalti decat rotile mele. Nu-mi era de mine, dar ma gandeam ca nu cumva sa scape vreunul vreo piatra in vreun geam la masina. M-am predat. Care-i seful?, le-am zis. Au aratat toti spre cel mai murdar dintre ei: John Cena! Si au inceput sa dea ture dupa masina si sa strige: Iesi afara, javra ordinara! Iesi afara, javra ordinara!

marți, 2 aprilie 2013

Blestem

           E foarte fals sa credem ca urmatorul guvern, sau presedinte, sau partid la putere, va fi mai bun. Asta e blestemul nostru, sa avem pastori din randul lupilor. Si chiar de si-ar schimba numele, instinctul de pradator le va ramane.
           Gata cu metaforele. Situatia Romaniei e grava si simpla. Rasplata indiferentei noastre e nesimtirea lor. Au creat un sistem prin care ei beneficiaza de pe urma exploatarii poporului. Comunism mascat. Gresim enorm daca avem asteptari de la ei. Nu se va schimba nimic. Vor veni altii si vor continua. Aparent, noi, ca popor, nu avem nici o varianta. Nu e adevarat. E imposibil sa treaca neobservat ceva ce e aratat cu degetul de 20 de milioane de locuitori. In fiecare zi. Macar sa inteleaga ca nu suntem prosti.

luni, 1 aprilie 2013

Talent + credinta

              Cand totul e pe dos...

                                                                                   

Politia romana vs cosasi

             Imi place stirea asta de dimineata, politisti atacati cu coasa. Doi politisti au fost fugariti de un pricajit ce avea o coasa. Ma rog, 2013. Dau in Google sa pun link la stire. Cand ajung la politisti atacati cu...,Google imi genereaza: cu pietre, cu topoare, cu sabii, cu furca, cu pari, si alte arme de la rascoala din 1907. Ajung sa scriu politisti atacati cu coasa. Si Google gaseste multe, multe pagini.
             Daca vreti sa vorbim despre cum politia romana e formata din burtosi si fricosi si cum isi face treaba politia in alte tari, sunt dispus la discutii.

             Apropo de asta, Moartea dadea declaratie la politie: Domn' sef, la intrarea in Romania aveam coasa!