Una din rutele mele de livrat marfa trece/trecea pe langa un frumos camp de nectarini. Admiram mereu alinierea perfecta a arborilor, egalitatea crengilor, paralelismul randurilor.
Pentru ca de cativa ani profitul scos de producatori din fructe nu e foarte mare, multi au renuntat. Vreau doar sa intelegeti ce inseamna a renunta pentru unii. Anul acesta cultura de nectarini a disparut. Omul a scos copacii din radacini, a arat terenul, a semanat grau, de cateva zile l-a secerat. A strans paiele, a arat din nou, a plantat din nou. Inca nu stiu ce, probabil porumb de toamna sau colza.
Practica e des intalnita in Franta. Acelasi teren, acelasi an, acelasi om, acelasi chef de munca, 3-4 culturi diferite.
mi se pare putin dubios. Ok, stiu ca un teren il poti cultiva de citeva ori pe an. Asta are si alte beneficii, cum ar fi rotatia culturilor pentru ca fiecare balarie isi are daunatorii ei. Dar sa scoti din pamint o livada care banuiesc ca nu a crescut acolo peste noapte, nu-mi dau seama de ce ar fi o idee buna ...
RăspundețiȘtergeredaca nu ai randament, o scoti. plantezi in alta parte, in 3-4 ani poti recolta. de ce sa tii o livada daca nu aduce bani?
ȘtergereEu prefer piersicile, nectarinele nu-mi plac.
RăspundețiȘtergeren-ai mancat nectarine albe...
ȘtergereSigur , fara sa sar in apararea cuiva poate ar fi bine sa stii ca agricultura franceza est
RăspundețiȘtergereeste puternic sustinuta prin tot felul de programe guvernamentale, lucru pe care nu il intalnesti in Romania .Intamplator totusi, niste companii agricole din Romania se afla in top 10 cele mai productive din lume si nu glumesc , desi statul roman nu numai ca nu sprijina dar ii pune si bete in roate agricultorului roman .Apoi mai e atitudinea cetateanului de rand si stii foarte bine ca francezi isi consuma destul de mult propriile produse.La noi supermarketurile sunt pline ochi de produse din Spania, Olanda , Turcia (da, da , stiu o sa spuneti ca sunt mai ieftine , asa e , sunt pentru ca sunt subventionate de statele respective) iar producatorul roman are sansa sa-si vanda marfa ( de altfel de buna calitate in majoritatea cazurilor) unde vrea el sau mai degraba unde poate .Romania ar avea o sansa fantastica daca uzurpatorii astia nenoriciti care s-au perindat pe la putere nu si-ar fi batut efectiv joc de toata tara , de a avea ceea ce multe alte tari nu au-agricultura organica .Ca o certificare a faptului ca sunt niste neghiobi care vand fiecare lucru bun din tara asta, fostul ministru al agriculturii, Tabara Valeriu( acolitul lui Baselu care arunca acum Romania intr-un razboi care ii va provoca mult rau) pentru ca a fost tinut in brate si finantat de Monsanto , gandise el ca Romania trebuie sa faca organisme modificate genetic .Pai sa nu-ti fie sila de astia?sa nu-i pui la zid?
si politica e importanta, e drept. dar la noi mai e o problema: munca e o rusine.
Ștergeresunt perfect de acord cu pararea Anei Maria : noi nu prea avem unde gasi produse romanesti, nu stiu cum si unde se evapora recoltele. Oricum, impresia e ca agricultorul roman e sabotat.
RăspundețiȘtergereCat despre initiativa aia de a produce organisme modificate genetic ... sa le manance Tabara, daca i se par asa grozave !
Insa despre povestea cu livada ma mir si eu, la fel ca Ratatouille : pai nu-s totusi mai scazute costurile de intretinere a unei livezi decat o cultura de cereale? Cum ar putea fi deci porumbul mai rentabil?
o livada trebuie intretinuta. iarna se taie fiecare creanga in plus, cele ramase se ancoreaza ca sa nu creasca in sus, primavara fructele trebuie rarite, pomii tratati impotriva daunatorilor, irigati, iarba tunsa, daca e risc de ger se pun lumanari, etc. porumbul drebuie doar irigat de cateva ori.
Ștergere