Timp de patru zile am colindat Austria si Ungaria in lung si-n lat. Am inteles (iar) niste diferente si prioritati. Despre Austria nu spun nimic, o recomand fara resentimente si consider ca e cea mai reusita tara din Europa.
Ungaria: lovita in plin de criza si afectata la maxim de o politica defectuoasa. Saracie, stres si nesiguranta zilei de maine. Ungurii migreaza pe unde apuca. Magazine goale, case, masini, utilaje, afaceri, toate de vanzare. Orasele mari inca rezista, probabil pentru imagine. In rest se simte mirosul dezastrului.
Dar... ungurii pastreaza ceva valoros. Politetea. Curatenia. Ordinea. Simtul civic. Am fost in satele dinspre Croatia. Nu exista drum neasfaltat. Nu exista hartii sau pet-uri pe jos. Nu arunca nimeni tigara la intamplare. Nu exista noroi. Tomberoanele sunt la locul lor, masinile sunt curate, statiile de autobuz dotate, drumuri trasate, indicatoare drepte, etc. Oameni primitori si politicosi. Politia in serviciul cetateanului. Pamanturile lucrate. Plus multe biciclete. Ca e o perioada grea si benzina e scumpa.
Este o simpla chestiune de civilizatie , @raul . Si asta vine din educatie . Bravo lor .
RăspundețiȘtergereexact. 3 cuvinte simple: simplu, civilizatie, educatie. nu teorii fara cap si coada.
ȘtergereChiar sunt oarecum curios re criteriile dupa care ai declarat Austria cea mai reusita tara din Europa in acest moment. Nu contest, doar eram curios re criterii. Am fost si eu o data in treacat prin Austria. Efectiv nu tin minte absolut de loc soselele sau peisajele de-a lungul lor. Tin minte doar un parc central din Viena, cu statuia lui Johann Strauss II (fiul) parca in bronz (?) pe un soclu inconjurat parca de niste pietricele albicioase. LOL ! Chiar am cautat statuia...e cea din Stadtpark, dar efectiv eu nu o tineam minte asa de galben poleita, o tineam minte de o culoare mai inchisa pe fondul ala in general alb, si nici nu mai tineam minte personajele sculptate de pe arcada chenar din jur, doar statuia.
RăspundețiȘtergeream stat in Austria. am stat/trecut si in alte tari. daca ar fi sa aleg, as alege Austria. as putea sa-ti insir aici o lista intreaga de lucruri bune. insa cel mai bine intelegi cand esti acolo.
Ștergerecriteriile mele sunt relieful, oamenii, siguranta cetateanului. Viena a iesit a 3-a oara consecutiv cel mai „locuibil” oras din lume. mediul rural din Austria e ca-n basme. si-au pastrat linistea.
Eu personal nu mai rezist sa aud de atat liniste ca asta ma streseaza cel mai rau pe mine si in Norvegia. Eu vreau sa aud sirene si manele urlate, ca eu asa m-am obisnuit, si asa functionez si mai bine. Acum cateva zile eram in autobuz si soferul efectiv din greseala a dat pt o fractiune de secunda un pic mai tare radioul lui care ii canta in surdina numai lui acolo un cantecel, si toata lumea, inclusiv eu am tresarit speriati ! Dar nu era ff tare, era asa poate pe o scala de la 0 la 10 de la 0,5 la 2 !
ȘtergereSi era si un cantecel romantic destul de lin, nici macar nu era o manea ! Dar efectiv ne-am speriat cu totii ! O doamna mai in varsta chiar si-a dus mana la piept ! Altii au inceput sa se irite si sa se incrunte, si a durat doar poate o 1/2 de secunda, zau ! Timp destul pt unii sa tot intoarca gatul de vreo cateva ori nervos de parca i-ar fi piscat un tantar agresiv !
ȘtergereP.S. Ungaria, la vremea aia era, brusc, de la granita incolo, total cenusie-gri. Efectiv se termina verdele oliv al padurii si intrai in gri...desigur, vazut doar din masina trecand doar pe sosea...erau si campuri dar bateau tot spre cenusiu...total lipsite de culoare. Romania nu era asa gri, Romania batea oarecum spre galben pe alocuri cu ocru sau adobe/culoarea ardeziei, caramizii, atunci, in vara aia, dar destul de sters, in nici un caz stralucitor. Doar frontiera era gri otel. Era o frontiera prietena pt mine. Mie personal nu-mi era frica de acea culoare gri otel. Griul cenusiu al Ungariei mi se paruse un gri mort, dar griul-otel al frontierei Romaniei mi se paruse viu, vesel, optimist, prietenos, si aparator. Eros si thanatos...chiar ma gandisem la asta recent la mine pe blog. Am citit pe wikipedia ca albul e definit ca amestecul de culori care are cel mai putin gri in el.
RăspundețiȘtergereputem asocia culori tarilor. Romaniei i s-ar potrivi un amestec de culori care se intrepatrund intr-un ritm obositor
Ștergere