sâmbătă, 30 martie 2013

Mandria de a fi roman, o falsitate (2)

           Afirmatia "sunt mandru ca sunt roman" are ca radacini frustrarea si impunerea necunostintei de cauza. Cica nu suntem in rahat, dar mirosim de la mii de kilometri. Una e sa spui asta in timp ce te tarasti intr-un sistem pe care-l urasti si alta e sa crezi si sa simti asta, actionand in consecinta.
          Catalogati voi pe cineva care, dupa 1001 de injuraturi pe zi adresate romanilor, romanescului, Romaniei, spune "sunt mandru ca sunt roman". Eu nu vreau sa jignesc pe nimeni.
          Mandria sociala nu consta in a urmari pe YouTube sau la TV un co-national care stie sa cante sau sa danseze. Nici in a rosti nume mari, scrise pe cruci in cimitirele din strainatate. Nici in a te raporta geniilor care au ales sa studieze si sa profeseze altundeva decat in Romania. Nici in a spune "avem o tara minunata" in timp ce cauti pe Internet oferte de vacanta in Tunisia sau Austria.
          Mandria de a fi roman se practica. Prin promovarea si sustinerea plusurilor si prin rezolvarea si anihilarea minusurilor. Si cum a doua-a categorie o depaseste dpdv cantitativ cu mult pe prima, eu zic sa ne punem pe treaba si sa construim o baza solida de motive care sa ne faca mandri.
          Pana atunci, sa fim cinstiti si sa spunem adevarul: "as vrea sa fiu mandru ca sunt roman". Daca o dati inainte cu mandria prefacuta, veti fi mandri pentru ca: ocupam locuri in top la coruptie, criminalitate, saracie, mizerie, infractionalitate, mitocanie, poluare, lipsuri, etc. Veti fi mandri pentru ca ne violam bunicii, ne omoram vecinii, ne abuzam sexual copiii, ne bem mintile, ne dam in cap pentru o paine, ne ataca maidanezii, ne vindem natura, ne omoara spitalele, ne conduc hotii, ne inghit gunoaiele, ne distruge indiferenta.
          Si nu mai spuneti ca altii sunt la fel de rau ca noi! Nu e nimeni ca noi, doar suntem romani!

          Textul e mai vechi, dar l-am reluat pentru ca nu s-a schimbat nimic.

26 de comentarii:

  1. Purul adevar asta-i. Un exemplu cu fotbalul, Steaua cica ne-a facut sa fim mandrii ca suntem romani, dupa ce a iesit din cupa toti au aruncat cu pietre in aceasta echipa si nu mai sunt mandrii.

    Inainte de meciul cu Olanda, toti erau mandrii ca sunt romani, dupa meci toti au lasat capul jos. Nu trebuie reactionat asa, adica prosteste, ratiunea nu prea mai exista nicaieri.

    Iar peste tot, de ce sa fim mandrii doar cand este ceva demn de asta, de ce sa nu fim mandrii ca suntem romani tot timpul, daca nu facem asa macar sa nu mai fim deloc...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mandria are la baza ceva concret, nu presupuneri. ai exemplificat bine cu fotbalul. Fotbalul romanesc contemporan ilustreaza foarte bine ce se intampla in Ro.

      Ștergere
  2. Cred ca in general se pierde prea mult timp vorbindu-se despre asta cu argumente pro sau contra. Au trecut vremurile statelor si fiintelor nationale inca din secolul XIX, inceputul secolului XX. Atunci se purta asta :). Acum e moda pluriculturalitatii si autonomiei regionale si e aproape haios sa vezi ca abia si tocmai in perioada asta ii izbeste pe romani problematica constiintei nationale :P. Ce vreau sa spun ca, exact ca sexul si "faptele de arme" din dormitor, constiinta nationala se simte, se practica, se savureaza, DAR nu se vorbeste si mai ales nu se face parada cu ea. Fiindca exact cum toata lumea stie ca e ceva suspect cu unul care simte nevoia sa macane de cat de mare o are si cum mor femeile dupa dansul, tot asa toti banuiesc ceva in neregula cu unul care se bate cu piatra in piept ca, pardon, pisha tricolor :P.
    Habar nu am cum, Romania trebuie sa incerce cumva recupereze vreo 50 de ani de mentalitate europeana. O natie care admira discursul belicos al lui Putin (pe care de fiecare data cand il vad citat imi vine sa intru in pamant de jena pentru rahatul ce l-a spus), vrea, chiar si in gluma, sa voteze un psihopat istoric celebru pentru cinism (si inca asta o fac intelectualii care ar fi primii trasi in tzeapa cu tot cu libertatea lor de expresie), face show-uri ieftine cu gasculitze plictisite si drapel national, e deranjata ca apar poze cu veterani rusi pe netul romanesc (pe motiv ca rusii urasc romanii de sute de ani :P) si nu vrea sa conceapa idea de autonomie, are mult de recuperat. Nu doar patriotismul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, dar ca sa recuperezi cei 50 de ani, ai nevoie de un plan, de strategii, de munca, si perseverenta. Ori, atitudinea de mandrie e exact opusul acestora.

      Ștergere
  3. Sunt de acord cu ceea ce zici in cea mai mare parte. Totusi, pentru mine, a fi roman nu are legatura cu coruptia si cu politica. A fi roman este un mod de a fi, de a trai, o mostenire cul;turala, o istorie. Roman esti si cand emigrezi in alte tari. Deasemeni, daca te referi la marile personalitati care s-au remarcat in alte tari, eu cred ca, daca nu s-ar fi nascut si nu s-ar fi format in cadrul spiritual romaesc, poate ca nu ar fi ajuns niste oameni deosebiti. Bineinteles ca si tarile care i-au ajutat sa se remarce au meritul lor, insa... tot romani sunt (in spirit, cultura si in simtire).
    Dar sunt de acord cu ceea ce ai zis despre mandria asta falsa, educata. Nu e o mandrie adevarata, ci e, asa cum ai zis si tu, manifestarea unei frustrari. Insa e frustrarea provenita din prea multa denigrare si autodenigrare. Este o mandrie falsa, la fel cum si denigrarile sunt la fel de false.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tocmai asta nu intelegem, ca ne declaram mandri intr-un mediu nociv, in care politica e corupta dar sustinuta si mentinuta. De istorie si cultura sunt si eu mandru, dar daca nu fac ceva ca sa le protejez, nu merit aceasta mandrie.

      Ștergere
  4. Dupà 2007 speram cà o sà se schimbe politica, societatea, economia, tot in mai bine...da de unde! institutiile de stat au devenit tot mai nesimtite si cu tupeu! bag de seamà cà integrarea in structurile europene a fàcut sà se inchidà multe fabrici, companiile de stat privatizate cine stie cum, someri, familii care pleacà in lume pentru un trai mai bun.. Ce sà mai, dupà pàrerea mea, pentru niste bani imprumut, sau fonduri nerabursabile dati de institutiile europene, FMI, cu conditia ca politicienii( fàrà experientà, interes) sà respecte anumite conditii, a fàcut ca incet, incet sà ne apropiem de faliment moral, social, economic, etc.. Datoriile pe care le fac politicienii nostri acum le vor plàti urmasii nostri.. Cred cà ceea ce ne salveazà incà sunt resursele naturale...
    Mà gàndesc la generatia noastrà de tineri, ce bàtrànete vom avea!...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai cadeti in capcana, ca nu din cauza UE nu mai avem noi fabrici. Doar ca inteleptii tarii au vazut o posibilitate aici si au exploatat-o la maximum.

      Ștergere
    2. Da. dar comisarii Europei, FMI, ne-au tot fàcut vizite, si au pus conditii la fiecare transà de bani pe care statul a solicitato pentru spitale, scoli, structurile de stat, infrastructurà.. iar comisarii àia au tot pus conditii: cà fabrica X nu e rentabilà si trebuie privatizatà, cà compania Y are prea multi angajati si deci restructuratà... ce sà mai! ne-au conditionat!

      Ștergere
  5. Dar de ce iti pui aceasta problema in primul rand ? Ti-a cerut cineva important pt tine sa declari "sunt mandru ca sunt roman", sau invers, ti-a semnalat cineva la fel de important pt tine (ca restul nu conteaza) ca ar trebui sa-ti fie rusine ca esti roman ? Pe minecel mult ma intreaba unii de unde sunt, zic din Romania, prima reactie in cazul meu e ca se mira asa o idee sau raman chiar interzisi ca habar nu au ce e Romania, si pe urma mai zice unul, aa Dracula, sau aa Ceausescu...si pe urma imediat ma intreaba speriati si ingrijorati, "dar e mai bine acuma, nu ?" Si eu ce sa le zic daca ii vad asa ingrijorati ? Le zic si eu ca e DE BINE...la fel cum interpretez si visele tuturor de altfel, cand ma apuca pe mine interpretatul viselor altora, e vorba de aceeasi etica de amator in fond, ca doar nu am sa incep sa cauzez panica in sufletul unui seaman om de-al meu total inocent si care e total pe dinafara oricum ! Eu numai fata de mama mea personala, care e o persoana cu adevarat importanta pt mine, mi-as permite libertatea sa o ingrijorez din timp in timp, daca am chef sa fiu rautacios asa din toane personale din cand in cand, ca ea totusi ma stie ca mai exagerez din timp in timp si nu va intra in panica prea mare, sau oricum ma iarta daca sunt atat de nesimtit fata de ea uneori astfel incat sa o ingrijorez, altfel doar nu voi cauza panica in randul populatiei generale !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desigur daca as avea job de sirena de alarma si de a ridica atentia tuturor bagandu-i in panica, atunci desigur ca as mai scoate asa cate un tignal din ala care baga lumea-n sperieti, chiar si pe neasteptate uneori, asa ca exercitiu in caz de catastrofe ! Sau, Doamne fereste, daca as fi eu in caz de nevoie sa strig eu personal SOS in mod real, probabil ca as striga SOS...desi, zau, mi s-a intamplat o data cand eram mai mic si inotam intr-un lac si am avut impresia ca vine o barca cu motor direct catre mine si ma va calca, si am incercat asa sa fac un semnal mai panicat de SOS, si erau unii intr-o barca cu vasle in apropiere si pur si simplu au pufnit in ras cand m-au vazut !...asa ca nu stiu daca functioneaza...

      Ștergere
    2. Rudolph, tu esti... deosebit. Esti departe si de acolo se pare ca Romania se vede foarte frumos. Ce nu vezi tu e ca Romania e pe moarte, cu tot ceea ce inseamna tara asta si miroase deja a hoit. La urma urmei, ai tu dreptate, si martirii au murit cu capul sus.

      Ștergere
  6. Daca sunt mandra de Romania, sunt pentru trecutul ei. Din pacate nu pot sa o spun si despre prezent!
    Seara placuta!
    P.S. Eram datoare cu un raspuns despre Magda Isanos. Iata-l:
    In ciuda deficientelor locomotorii (urmare a poliomielitei din copilarie), Magda Isanos a fost o scriitoare si o avocata apreciata in Iasi, casatorita cu Eusebiu Camilar, cu care a avut o fiica.
    La sfarsitul lui martie 1944 se refugiaza din Iasi, iar in noaptea de 5 spre 6 iunie, in urma unui bombardament al aviatiei, s-au pierdut toate manuscrisele ei si ale sotului sau, afara de un caiet cu citeva povestiri. Cateva luni mai tarziu se stingea la 17 noiembrie ‘44 in casa parintilor din Bucuresti.
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, eram curios, nu o stiam, nu-i stiam povestea, pe Camilar il stiu, nu personal, bineinteles.
      Cultura generala, multumesc.

      Ștergere
  7. Am citit postarea. Partial e asa cum spui. Tu cine te consideri? Romanul care fura, violeaza, ameninta, fura, si care e un procent redus din totalul populatiei Romaniei? Eu sunt mandra de cine sunt eu, nu mi-a fost rusine niciodata, oriunde am umblat prin lume, sa spun ca sunt romanca. Si nu m-a privit nimeni cu dispret ori nu mi-a adresat cuvinte urate pentru asta. Stii de ce? Pentru ca mi-am asumat cu demnitate statutul meu. Eu sunt romanca, din tara aceea a lui Eminescu, a lui Blaga ori Tutea, din tara aceea care a locuri frumoase, oameni simpli si deschisi in cele mai indepartate colturi de tara. Si vin din tara in care s-a nascut Miorita, si legenda lui Dracula, de acolo unde este Delta Dunarii si de unde sunt ruinele maretei Sarmisegetuza. Nu ma mandresc cu gloata de politicieni neghiobi care tine tara in saracie. Nu ma pot asocia lor, dar am in suflet, parte din sufletul stramosilor mei, oameni cinstiti, romani simpli, de la tara, care au trecut prin veacuri pana la mine. De asta sunt mandra ca sunt romanca si ca apartin unui popor, in care am avut norocul si durerea sa ma nasc. Si nu-mi afisez mandria aceasta prosteste o constientizez si atat.

    RăspundețiȘtergere
  8. Eminescu e pus pe ritmuri de rap, Blaga e perimat, Tutea e considerat senil. Miorita e basm erotic, Dracula e doar comercial, Delta Dunarii e plina de braconieri, primarii isi fac case cu pietre din ruinele de la Sarmisegetuza.

    Eu inteleg ce spui tu. Pe bune, asa simt si eu. Dar tu intelegi ce vreau eu sa spun?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai si ce daca Eminescu e pus si pe ritmuri de rap ?! Ca e totusi o figura culturala interesanta, si numai poezia aia chiar teoretic simpla in ritm similar oarecum cu al unui cantec de legan in 8 silabe Somnoroase pasarele si merita sa fie pus pe toate ritmurile de melodii posibile, asa de importante sunt cantecele de leagan pt oameni sa invete limbajul ! Multe balade populare clasice, sau chiar cantece clasice de sec 17-18 sunt in ritmuri de cantece de leagan, si unele cantece ale formatiei Queen, de ex We Are the Champions, sunt in ritmuri de cantece de leagan, desi ff putine imnuri nationale, care trebuie de obicei sa fie mai de tip alarma de trezire, sunt in acest ritm, (doar cu cateva exceptii notabile care confirma regula, de ex imnul UK). Adica asta nu are absolut nimic de a face cu vreo activitate criminal penala cum ar reprezenta de ex vandalizarea unui monument national de catre un angajat bugetar, exemplul primarului (cine anume ?) care si-ar face vila din pietrele de la Sarmisegetuza.

      Cat despre faptul ca dl Lucian Blaga nu o mai fi la moda, pai asta e poate ca doar anumite lucrari ale lui sunt mai dificil de inteles, de ex nici eu nu ma pot gandi la nici o poezie scrisa de dansul, nu am reusit sa retin nici una asa in mod special, cat despre filozofie cum naiba sa o inteleg, ca doar eu nu le am cu filozofia, si nu stiu decat cateva nume de filozofi dar in nici un caz nu am reusit sa intelg ce voiau sa zica, insa daca se aduce aminte ca dansul a fost si un traducator ff bun, care a tradus de ex chiar poemul Faust de Goethe in lb romana, pai daca nu ar fi fost dl Blaga, mai apucau atatia elevi romani, printre care si eu, sa ne bucuram asa mai pe deplin de filmul The Devil's Advocate ? Insa asta tine de scolarizare plus de afinitatea oamenilor pt poeziile mai dificile mai abstracte, sau alte materii mai aride, ca de ex filozofia, ca sunt sigur ca multi elevi care sunt mai silitori si carora le plac poeziile mai abstracte stiu despre dl Lucian Blaga. Desigur ca nu ar strica si ca mass-media in lb romana sa mai aduca minte despre informatii interesante despre dl Blaga din cand in cand, si uite ca asta tocmai am facut eu pe blogul tau, care face si el parte oarecum din mass-media, povestind ce am retinut eu personal despre dansul.

      Cat despre Dracula, cum sa nu fie comercial, de vreme ce l-au remarcat chiar romaticii gotici, care sunt ff la moda inca si acum intr-un mod destul de larg asa in jurul lumii, plus totusi acest Dracula se comporta intr-un fel mai atipic chiar si pt cultura de la vremea lui din locurile unde era leader, altfel nu s-ar fi iscat atatea legende despre el, plus are probabil o imagine horror atat de puternica ca pana si tu te gandesti la numele de hoit cand vorbesti despre Romania, desi desigur ca nu ai dreptate chiar asa propriu-zis, plu sde aia se pot ridica si niste retineri in legatura cu a comercializa partea gotica a lui Dracula chiar asa de mult, insa asta e chestie de nuanta, nu e asa de super important, unii zic ca goticul si metalul ajuta la difuzarea unor tensiuni de masa, altora pur si simplu nu le place, de ex nici mie nu-mi place dar sunt de acord ca e util social, asa ca nu ma voi apuca eu, ca viitor Dictator al Romaniei, sa cenzurez filmele horror, mai ales ca mai apare si un Tom Cruise din cand in cand, sau cate o serie mai simpatica gen Twilight, etc.

      Ștergere
    2. Iar despre Miorita...zau, parca nu pierde toata lumea atat vreme cu ea de atata vreme, cum sa nu fie cunoscuta, desi desigur la un nivel mai lenes, e cunoscuta mai mult varianta culta a lui Alecsandri din sec 19, habar nu are nimeni despre cele 11 variante de colind popular oral deosebit de interesante de mai devreme, cu invataturile lor de deontologie profesionala, si etica de comportament social, (care alea chiar ating valoare de universalitate atemporala chiar ageografica in legatura cu destule activitati umane pertinente chiar astazi), de m-am chinuit eu sa povestesc despre ce ziceau ele pe blogul lui Micrea Vladut luandu-le asa una cate una. Ce e vina mea ca sunt lenesi intelectualii educatori ai Romaniei ? Eu candidez pt un post de viitor Dictator al tuturor, nu doar al intelectualilor educatori. Cel mult pot sa trasez indicatii despre cum trebuie sa se comporte si intelectualii educatori daca voi fi ales in functie ! Am zis deja sub articolul anterior ce materie trebuie sa se dea la admitere la Fac de Literatura, matematica, macar sa stie sa numere asa secolele si variantele colindului Miorita pe degete, si abia apoi sa se apuce sa predea la clasa despre aceasta balada.

      Ștergere
    3. Pai daca tu le vezi toate astea normale, eu nu te mai votez pentru dictator.

      Ștergere
    4. Raul, inteleg foarte bine mesajul tau. Nu sunt o visatoare (decat partial :) ). Sunt constienta ca neamul acesta din care fac si eu parte are multe metehne si asta ma intristeaza. E adevarat tot ce spui tu. Trebuie sa demitizam poveste cu ''romanii cei mai dintre...''. Avem multe metehne pe care uneori le punem, ca si policitienii propria incompetenta, pe seama altora, din trecut. Noi spunem balcanism, mosteniri si naravuri urate de la greci, de la otomani etc.. E o fuga de responsabilitate. E imaginea unei constiinte nationale imature. Si ce tristete ma mai framanta pe mine e ca oamenii de valoare se pot afirma doar afara. neamul acesta a dat multi ameni de valoare insa cu adevarat s-au afirmat peste granite. Cei care au ales vitejeste sa ramana in tara au sfarsit precum Eminescu, Iorga si altii.
      Avem un dar de a banaliza totul, fenomenal. Daca unul face ceva, constructiv, indiferent ca e in plan social ori personal, vor sari imediat 100 care sa distruga ceea ce aceala a realizat, fie si doar cu puterea cuvantului. Nu vei gasi in chimb unul care sa fie solidar cu el ori sa puna si el osul. Asa suntem plamaditi ori educati de acasa :''tu nu te baga''. Am crut sa te intreb ceva, cu riscul de a te supara pe mine. Romanii aceia pe care i-ai descris in articolul tau, erau toti romani ori erau toti tigani? Acum intelegi de ce am fost intrigata cand ai scris in postarea aceea despre tigani? Esti si tu constient de asta.
      Revenind insa la subiect. Sunt romanca si nu o sa-mi ia nimeni asta. Sunt mandra, atat cat este un neamt ca e neamt ori un turc ca e turc. Stiu cine sunt si ce sunt.

      Ștergere
    5. @Raul, re despre normalitate: zau, sa stii ca eu nu sunt asa filozofic un relativist moral, ci chiar am norme destul de rigid stringente pt mine insumi, insa pe ade alta parte, chiar si ca Dictator am zis ca eu doresc sa fiu un Dictator etic, adica pot cel mult sa dau indicatii si sa facilitez o educatie morala cf principiilor mele prin propaganda de inalta calitate, insa nu am cum sa impun decat legi nu cutume sau normede comportament general. Adica una e vandalizarea unui monument istoric, si de aia am zis mai sus ca activiteatea de a vandaliza monumentul de la sarmizegetusa e o activitate criminala, dar alta e subcompetenta si/sau lenea intelectualilor educatori ai tarii, plus/minus receptivitatea tineretului la acea educatie, desi daca educatorii ar fi mai constiinciosi cu educatul calitativ ar sti cum sa-si faca si mesajul educativ mai proeminent receptat si in randul acestor tineri ca se poate mult mai bine decat ce se intampla in momentul de fata in lb romana, si in acest caz am introdus masuri de restrictie la acces la faculattile formatoare de intelectuali, altfel ce sa le fac eu ca Dictator, sa-i pedepsesc ca nu sunt cf gusturilor mele morale personale ? E ca si cum as impune tuturor sa arboreze bratara de textile impletite in firele culorilor curcubeului in fiecare duminica la plimbare pe strada mare, si eu asta NU consider ca ar fi etic, nici de altfel estetic, ca e mai misto as aiba unii si bratara de plastic mov, altii de platina, altii de fasiute de piele impletita, etc., plus, chiar daca nu-mi place si NU recomand, e OK sa nu poarte nici o bratara daca nu au chef, dar atunci macar sa poarte un ceas Swatch asa mai estetic, ca daca nu poarta chiar nimica devin enervanti...si am sa dau mai multe reclame la TV despre bratari, mai bag si cu ocazia asta si cate un documentar educativ despre masurarea timpului si diverse instrumente de masurat timpul, de ex ceasuri, inclusiv unele care se pot purta la mana, mai capat ceva sponsorizare de la elvetieni, cu inca o reclama, etc., ca doar nu o fi interzis a se utiliza cele mai misto metode de PR si promo, in mod etic si in proportie rezonabila, calculata cat mai exact pe nivelul de persistenta de atentie al grupei target studiat in prealabil, (mai mic la aia mai micii si la pensionari, mai mare la femei, etc), pt a educa moral o natiune in mod cat mai corect si etic dictatorial ! Plus si la reclame am zis si mai inainte, nu bag numai reclame bazate pe teama si pe Scufita Rosie, mai bag si o competitivitate gen Sarea-n bucate, mai bag si una de harnicie si eficienta bazata pe Croitorasul cel Viteaz, mai caut si un basm fantastic de promo magie cu o poveste japoneza, nu tot mereu Cenusareasa, etc., ca doar n-au intrat povestile pt reclame moral educative-n sac !

      Ștergere
    6. Am totodata de gand sa introduc o zi de sarbatoare nationala comerciala romaneasca in premiera mondiala dedicata lui Mos Ene, in toate variantele lui, si aia horror, si alea blande, pt toate gusturile si toate varstele posibile ! In acea zi de sarbatoare, se vor da cadouri specifice pt Mos Ene, se vor da fime dedicate lui la TV, se vor oferi interpretari gratuite de vise la corturi si chioscuri pe strada, omenii de peste 40 de ani vor avea zi libera si un screening gratuit pt tulburari de somn, cei mici vor fi incurajati sa doarma dupa amiaza, iar tinerii intre 18 si 40 de ani vor avea voie sa mearga la serviciu imbracati in pijama. Propun si parc de distractii Mos Ene pt turisti, cu somerii capatand posibilitate de joburi si introducere de vize work & travel pt studenti straini africani si din alte tari care nu au drept acum sa intre in Romania pt a lucra in acel parc pe perioade de cca 6-12 saptamani, insa il punem in Moldova, intr-o zona cu sosele mai slab dezvoltate, cu multiplu scop, pt dezvoltarea economiei locale intr-o zona mai saraca, plus sa nu vina sa lucreze acolo decat cei cu adevarat harnici si dedicati, inclusiv turistii sa vina calare pe cai sau magari, plus ca sa nu fie chiar langa granitele de sud si vest si cu sosele mai ca lumea, si sa fuga cumva africanii in spatiul Schengen fara autorizatie, ca sa iasa cumva probleme.

      Ștergere
    7. Desigur ca ce scriu eu nu e reaolist implementabil la nivel national in sec 21, nici macar in Romania, chiar daca o suna frumos, cf aspiratiilor chiar a mai multi decat doar 1, in clipa asta. Insa ar fi fost misto ca idee prin anii 60-70 daca Romania nu ar fi fost in blocul de est inapoia liniei respective, plus cu 3-4 partide mari, socialisti, liberali si taranisti...intr-o posibila istirie alternativa de acest gen sincer zic ca atunci in 60-70 nu ar fi existat un partid UDMR, insa probabil ar fi existat ceva activism politic natural pt acceptarea educatiei in lb nationalitatilor conlocuitoare in zonele respective, la extrema chiar posibila propunere pt introducere a lb a 2-a la nivel de formulare si administratii locale in judetele cu populatie majoritar vorbitoare de alta limba decat lb romana, ar fi existat in continuare agitatii gen bentita tricolora, dezbaterea politica generala s-ar fi concentrat poate si pe chestii de autonomie locala vs centralizare...de chestiile astea sunt aprope sigur chiar si intr-o istorie alternativa, si pana la urma prin anii 90 ar fi fost risc chiar de chestii cum s-au intamplat in RSF Iugoslavia, desi nu zic ca s-ar fi intamplat neaprat, insa asa cum Cehoslovacia s-a despartit pana la urma, e posibil ca si Romania sa se fi impartit in mai multe, chiar si in acea istorie alternativa in care nu ar fi existat acea perioada de istorie de regim totalitar impus. Iar populatia generala nu ar fi dus-o mult mai extraordinar de misto decat o duce astazi, desi poate ar fi fost ceva mai colorata, mai creativa, poate o idee mai optimista, desi nu stiu...nu cred ca nivelul educatiei ar fi fost neaparat mult mai bun, ci doar poate ar fi existat ceva mai multa motivatie pe antrepriza si inovatie poate, si poate nivelul serviciilor ar fi fost mai calitativ dezvoltat...nu stiu. Insa daca s-ar fi iscat conflict real cu ocazia dezmembrarii, ca in fosta RSF Iugoslavia, ar fi fost desigur catastrofic pt Romania si pt populatia ei, si efectiv NU stiu daca populatia ar fi avut intelepciunea necesara sa evite acest fel de pericole...mie imi place sa cred ca ar fi avut, insa, daca e sa ma bazez asa pe ce fel de politicieni-leaderi a avut Romania, fie in regimurile pre-comuniste, fie dupa, (ca pe aia din timpul regimului comunist nu i-as putea lua in seamna deoarece nu ar fi existat exact ca atare intr-o asemenea istorie alternativa), nu as fi de loc sigur ca ar fi avut.

      Ștergere
  9. Eu chiar am facut ceva aseara pentru a dovedi ca sunt romanca si sunt mandra de asta. Aveam prin casa niste fire colorate, din care mi-am impletit in sase o bratara tricolora. Se pune? :))

    RăspundețiȘtergere