joi, 14 martie 2013

Logica salariilor

            Una dintre cauzele majore ale haosului din Romania e incompatibilitatea salariilor cu sistemul de trai. Statul cere maxim si ofera minim. Degeaba vorbim de particulari, pentru ca legile sunt date de stat.
            Sa ne-ntelegem, aici excludem politicienii si satelitii acestora, ei fac parte dintr-un alt univers, o lume cu bani multi si probleme putine, o lume fara stres, in care poti sa spui si sa declari ce vrei, unde nu mai conteaza ce-ai spus ieri, sau ce faci azi, banii vin, telefoanele suna, afacerile merg.
            Intr-un stat modern sunt cateva categorii de oameni de care depinde viitorul statului respectiv. Profesorii (educatori, invatatori, etc). Medicii (asistenti, doctori, femei de serviciu, etc). Politistii (aici ii bagam de la cei comunitari pana la padurari, paznici, cei de la rutiera, etc). Cand intr-un stat exista educatie, sanatate si siguranta, e imposibil sa nu vorbim de dezvoltare.
            In Romania educatia, sanatatea si justitia sunt cele mai subrede sisteme si se mentin asa cu un scop clar: nu e nevoie de oameni destepti. Pentru ca s-ar putea ca intr-o zi 2-3 oameni destepti si sanatosi sa se sature si sa intrebe unde sunt banii. Astfel, aruncand oamenilor 1000 de lei pe luna se dau doua variante: ori stai, taci si te tampesti, ori pleci.

                                                                                  
           

22 de comentarii:

  1. Cauza majora a haosului din Romania este ca cei care ajung la putere intra intr-o lume a lor, asa cum ai remarcat si tu, concentrandu-se pe satisfacerea propriilor interese ... Ca efect, statul este din ce in ce mai impotent, incapabil sa gestioneze sistemele din subordine (inclusiv cele mentionate de tine ... sanatate, educatie, justitie, ordine publica), statul isi intareste statutul de "cel mai prost administrator" si reuseste sa transforme intr-o gaura neagra orice atinge cu tentaculele sale.
    Ce ma intrastieaza nu mai este degringolada totala care a pus stapanire pe institutiile statului ci faptul ca nu intrezaresc luminita de la capatul tunelului, speranta de mai bine ... Asta ma demoralizeaza total.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau sa spun, dar nu va fi mai bine. Cel putin nu in urmatorii 20-30 de ani. Ei sunt peste tot si au tentacule, asa cum spui.

      Ștergere
  2. Eu nu stiu sigur a cui este vina, dar am avut vara trecuta o rabufnire si i-am lasat pe blog o scrisoare de adoi salariului meu, care alesese sa stea tot mai putin alaturi de mine. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu va-ntelegeti, asa-i? Diferenta e mare. O sa citesc.

      Ștergere
    2. Stii ca esti sarac, cand ramane luna la capatul banilor. Proverb new age frumos. E ok

      Ștergere
  3. bine-nteles, cuvantul corect era adio. :))

    RăspundețiȘtergere
  4. Atunci e clar, eu stau si ma tampesc.Dar am speranta ca intr-o zi se va schimba ceva. In bine, bineinteles.

    RăspundețiȘtergere
  5. Cu plecatul nu e treaba simpla. Nu umbla cainii cu covrigi in coada afara. Cei mai multi fac foamea, dar se dau mari.

    RăspundețiȘtergere
  6. Daca tot trebuie sa ne aliniem cu Europa de ce naiba o facem numai la preturi? Ca e benzina mai ieftina la noi? Dar cate benzina ne putem permit noi si cata germanii, de exemplu? Si cica sa fim egali...Desi cica nu sunt preturile mari, e doar salariul mai ieftin.:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cine-a zis ca e benzina mai ieftina la noi? In Luxemburg e 1,30 iar in Austria 1,40.

      Ștergere
  7. E greu sa gasesti un serviciu in ziua de azi. Patronii stiu asta si profita!
    Seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  8. Scanarea ta sociala este cu miez si cu un aer occidental. Imi place. Tinem aproape.

    RăspundețiȘtergere