marți, 19 martie 2013

De ce au loc atat de multe accidente in Romania

             Responsabilitatea pe drumurile publice din Romania se imparte intre soferi si autoritati.
             Soferii sunt prost instruiti si increzuti si nu inteleg ca suma de bani din buzunar nu schimba cu nimic distanta de franare sau forta centrifuga. Mai e o atitudine specific romaneasca. Unii considera ca spatiul public din fata blocului sau din fata portii le apartine, sau ca satul din care fac parte e al lor si pot face ce doresc.
              Pe de alta parte o vina mare pentru accidente o au autoritatile. Drumurile sunt netrasate, nesemnalizate, fara parapeti, fara elemente de siguranta. Noi deja ne-am obisnuit, insa pentru cei care vin pentru prima data e greu, mai ales in conditii de ceata sau ploaie. Indicatoarele sunt putine si puse prost. Limitarea de viteza se schimba brusc, de la 90 la 50, in cativa metri. La fel cu depasirea, ai indicator de sfarsit de restrictii inainte cu cativa metri de trecerea de pietoni. E linie discontinua in curbe fara vizibilitate. In Cluj sunt cateva intersectii in care se intreape 3 benzi si se iese pe una. Daca nu esti atent ajungi pe contrasens. Exista locuri in Romania in care mor consecvent oameni din cauza proastei administrari si nu se schimba nimic.
              Vopseaua cu care se traseaza drumurile e foarte scumpa si se vinde ilegal celor care au barci si vapoare.
            

14 comentarii:

  1. Bine ca nu ai pomenit nimic de pietoni, ca m-as fi simtit atinsa, desi de cand il am pe Ionut am incercat sa respect toate regulile de circulatie, pentru ca si el sa le poata invata. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema este ca majoritatea soferilor nu constientizeaza faptul ca masina este o ARMA LETALA. Atat pentru cei din jur cat si pentru ei insisi.
    Odata urcat la volan, o secunda de neatentie poate distruge iremediabil vieti ...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, ai dreptate, i-am intrebat si eu pe cativa daca au fost vreodata in situatia de a opri brusc, de la 100 la ora, sa vada cum reactioneaza masina.

      Ștergere
  3. Despre parrtea de vina a autoritatilor nu comentez, caci n-am nimic de spus in plus fata de tine.
    Despre vina soferilor... doar imi amintesc cum erau romanii educati traditional: sa fie cuminti, respectuosi, la locul lor, sa nu se laude etc. Acum, daca se comporta taman invers, inseamna ca poate educatia celor sapte ani de acasa e responsabila.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa te dai mare si tare punand in pericol pe cel de langa tine e primitivism.

      Ștergere
  4. Raul, cred ca stii deja raspunsurile. In occident, soferii respect regulile de circulatie. Permisul de conducere nu se ia intr-o luna ci in 5. Nu e ieftin ci costa peste 1000 de euro. Ca sa obtii permisul de conducere trebuie sa inveti temeinic. Apoi, nimeni nu e stresat sa demonstreze ce masina tare si-a luat, pentru ca toti au masini ''straine'' si in general conducatorii auto se respecta reciproc in trafic. Autoritatile au suficienta responsabilitate sa se ocupe de urbanismul soselelor, sa creeze piste de biciclete, sa marcheze frecvent strazile si soselele, exista panouri indicatoare si exista mereu, o viziune de imbunatatire a traficului. In Germania, se construiesc mereu noi sosele, si noi rute care sa ajute la fluidizarea traficului, chiar daca nemtii se mandresc cu reteaua lor de autostrazi. Eu rar aud la radio despre accidente rutiere grave. Deci, exista o explicatie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, explicatia e lipsa de respect din partea soferilor si indiferenta autoritatilor. De fapt, aici se vede cat valoreaza un cetatean in Romania.

      Ștergere
  5. poti pune pe lista si lipsa autostrazilor. Am fost si eu pe cele de la noi, trebuie sa ai viteza foarte mare si ...sa fie o conjuctura foarte proasta ca sa faci accident acolo...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dar stii ca au murit cativa oameni pe autostrazi din cauza cainilor si a cailor, nu?

      Ștergere
  6. Ce s-a intamplat cu Mircea Vladut? Am incercat sa intru pe blogul lui si imi spune ca e sters de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Si eu cred ca principala cauza a accidentelor este modul in care se obtin permisele de conducere.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, conteaza mult, iar cauza asta, plus celelalte, au ca rezultat nu stiu cate sute de morti pe an.

      Ștergere