miercuri, 9 martie 2011

Romania si Franta. Diferente

         Selectez cateva diferente dintre Romania si o tara din UE, pentru ipocritii care sustin ca suntem pe drumul cel bun.
         In Franta un litru de ulei costa un euro, aici un euro jumate. Laptele costa 30 de centi, aici un euro. In Franta masina mea consuma 6%, aici 8, daca nu chiar 9%. Acolo merg in service o data la 2 ani, aici o data la 2 luni. Acolo spal masina o data la cateva luni, aici in fiecare zi. Acolo platesc doar asigurare, aici impozit, rovineta, asigurare, parcari. In Franta toate actele se rezolva la cel mult 2 ghisee, aici la 20. Acolo politia e la dispozitia cetatenilor, in orice conditii, aici nu-i gasesti niciodata. Acolo spitalele arata ca un hotel de 4 stele la noi, aici arata ca o fabrica dezafectata la ei. Acolo nu e niciodata aglomerat, niciodata praf sau noroi, niciodata mizerie in locuri publice, nici macar un caine vagabont. Batranii Frantei conduc masini dintre cele mai noi, batranii nostri nu au bani de o pereche de cizme de cauciuc. Acolo statul te plateste daca detii un arbore pe proprietatea ta, aici ti-l confisca. Acolo o scumpire de cativa centi intoarce tara pe dos, aici se practica ziua si scumpirea. In Franta se castiga minim 1300 de euro pe luna, In Romania 200.
         Diferente mai sunt multe. Enorm de multe, pentru acelasi secol.

7 comentarii:

  1. Tot adevărat în afară de ultima propoziție. Ei în mileniul 3, noi nu.

    RăspundețiȘtergere
  2. LOL ! Hai ca esti simpatic cu diferentele satea la preturi ! In Norvegia un pachet de tigari e 10 Euro, un hamburger+cartofi prajiti+suc e 10 Euro, o paine e 3 Euro, un iaurt e 2,70 Euro, in unele cazuri mai sofisticate tot 3, un senvis cu o felie de cascaval+apa minerala la cantina spitalului e 5 Euro, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. bha drcraciun,,poate ca or fii asa preturi in norvegia,dar te`ai interesat si de salariile lor?? nu mai comenta inainte sa te documentezi!!

      Ștergere
    2. Norvegia frate nu Romania...

      Ștergere
  3. @drcraciun: si in Franta e scump. diferenta e, cum am mentionat, la salariu. in Ro alocatia e 10 euro, in Franta 200. plus ca in Ro doua luni primesti salariu, 4 luni pauza. diferenta mai e si in calitate. cei care inmultesc uleiul cu apa nu stiu ca acesta se ridica, iar apa ramane la fund si se cam vede...

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu o pricep pe aia cu arborele pe proprietatea ta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. daca ai o proprietate si plantezi copaci pe ea, statul te plateste. e pentru promovarea spatiilor verzi si a aerului curat

      Ștergere