miercuri, 13 martie 2013

Diferente de responsabilitate

             Ma uit in centrul Clujului la cladirile vechi. Majoritatea au fost construite de austrieci, in urma cu peste 100 de ani. Toate se pastreaza in aceeasi stare, impunatoare, rezistente, pana si tencuiala s-a pastrat.
             Ma uit la constructiile noi, facute cu tehnologie moderna, in urma cu 2-3 ani. Cade tavanul in capul oamenilor, peretii se misca, bate vantul pe la geamuri, ia foc instalatia electrica, se rup balcoanele, etc.
             Ma uit la drumul facut in urma cu vreo 15-20 ani de o firma greceasca de la Cluj la Zalau. Inca e bun, chiar foarte bun, fara gropi, gandit bine, intr-o ora esti la Zalau de la Cluj. Ma uit si la cel de la Cluj inspre Oradea, E60, facut de un italian, tot asa, in urma cu vreo 12-13 ani. E inca bun, desi e cea mai tranzitata ruta.
             Ma uit la drumurile facute de ai nostri tineri. Tin maxim un an. Sau din toamna pana in primavara. Autostrada Transilvania deja are fisuri in fundatie. Centura de ocolire a Clujului dinspre sud s-a rupt si s-a inchis la un an de la terminare. Sa nu mai vorbim de drumurile judetene proaspat turnate si pline de gropi.
             Stiu si de ce. Romanii condusi de straini au facut treaba. Romanii condusi de romani au furat fierul, cimentul, asfaltul, adezivii, piatra, motorina, etc. Si au facut drumuri din ce-a ramas, din nisip si pamant. Drumuri de unica folosinta.
           

15 comentarii:

  1. Probabil ca asta e si ideea... Se strica drumurile dupa un an, se fac alte licitatii, se castiga alti bani din contracte... Merg afacerile cu statul.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta e scopul. Ca de obicei, e servit interesul unora, nu al poporului.

      Ștergere
  2. yup, cam asa sta treaba...se fac proaste ca sa se faca altele...alti bani, alta nebunie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi suntem de vina, nu intrebam unde sunt miliardele de euro din taxe si impozite. Pai banii nerevendicati sunt ai celui care-i gaseste, nu?

      Ștergere
  3. Noi suntem nesatuli. Ne gandim doar la azi,nici cum la viitor..Asta e marea problema..Din pacate...

    RăspundețiȘtergere
  4. Chestia asta e mult mai profundă de atât și are legătură cu valorile primite de la părinții noștri.

    Pentru că ei au o scuză: Așa mergea sistemul comunist. Mai furai un fier, mai schimbai produse și servicii. În schimb generația mea (noastră) n-are nici o scuză. Pur și simplu nu ne-a plăcut să ne scoatem capul din fund (iar asta se învață la școală) și trăim urmând principiile părinților noștri.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cineva spunea ca e nevoie de vreo 150 de ani ca sa se piarda obiceiurile comuniste.

      Ștergere
  5. Cică medicamentele pe care le înghiţim acum nu mai au aceeaşi compoziţie ca acum ceva ani, motiv pt care de ex paracetamolul nu-şi mai face treaba.
    Detalii la comentariul d-nei Mala Teaha, medic cu experienţă: https://cuvanta.wordpress.com/2013/03/12/sanatatea-aceasta-centurista-muribunda/
    şi dau o parte din comentariul dansei:
    4. Daca vrei sa mergi la CAS, trece-ma si pe mine pe lista. Pe mine ma intereseaza ce fac ei cu banii care le vin de la buget si care nu mai ajung in teritoriu. Sublimeaza precum naftalina.
    5. As mai merge si la guvernantii care au acceptat contractele marilor firme producatoare de medicamente (contra unor onorarii grase) in detrimentul fabricantilor locali vechi, cu istorie buna si scrisa in farmaceutica. Tot asa cum i-as intreba pe ce baza(asta-i pur retorica intrebarea) acorda aviz de productie de medicamente unor firme capusa-fantoma, zii cum vrei, si ale caror medicamente nu contin nici macar urma de substanta activa. In practica, am avut de-a face cu banala ginkgo-biloba produsa de Arena (o firma din Ro) si-n ale caror capsule nu era decit…aer. Pe toate le-am desfacut si acelasi rezultat a fost pt. tot lotul. Nu s-a spus nimic, nicaieri. Spitalul a platit sume frumoase(multumita licitatiilor impuse de guvernanti) acelei firme. Si a platit pentru ce ? Pentru nimic.
    Poti face diferenta intre medicamente, fct. de producator si-ti dau un exemplu: rifampicina sau sinerdolul care dupa prima doza luata trebuie sa coloreze(automat si obligatoriu) urina in portocaliu. Dupa terminarea tratamentului cu sinerdol produs de Arena, urina nu va avea nici o tentatima macar de schimbare a nuantei. Concluzia o tragi singura.
    De cele mai multe ori cumparam medicamente ieftine, de provenienta incerta, chiar daca le luam de la farmacii. Rezultatul insa lasa de dorit. Nu ti-ai pus niciodata intrebarea de ce la banalul paracetamol, citeodata, nu scade febra desi altadata se intimpla lucrul asta ?

    Hai ca m-am intins la vorba…Scuza-mi rogu-te logoreea insa mai rabufnesc si eu ca mde, is multe si apasatoare…!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu-i problema, aici discutam, plangem, ne plangem.
      Eu stiu ca medicamentele sunt... modificate, sau ma rog, diluate. Ca sucul natural care contine sub 5% suc de fructe.

      Ștergere
  6. E vorba despre responsabilitate. Constructorii nu au nici un interes sa faca treaba buna,. caci cei carora trebuie sa le dea socoteala sunt... cei care au si ei de castigat din asta. Evident, politicienii care conbtracteaza lucrarile ar trebui sa-si asume responsabilitatea cheltuirii cu folos a banului public. Dar ei nu dau socoteala nimanui.

    Cum putem schimba asta?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bun, e clar, politicienii sunt oameni-copac si nu au nici o responsabilitate. Dar noi, ca cetateni? Eu daca imi fac un gard in curte, cer garantie. Tu daca-ti faci un acoperis, ceri garantie. Pana si pe un trotuar din pavaj se da garantie. Cu atat mai mult pentru drumuri, care se presupune ca-s pt totdeauna, nu? De ce nu se da, de ce nu se cere garantie pt drumuri? Daca s-ar cere, s-ar face cat de cat treaba. Daca se strica, nu are decat constructorul sa le repare pe cheltuiala lui. Problema e ca unii constructori nu au nici muncitori, nici utilaje, doar au fost la locul potrivit in momentul potrivit. Totul se face pe hartie.

      Ștergere
    2. Logic, problema pare simpla. Constructorii sunt angajati de politicieni, deci politicienii sunt cei care trebuie sa le ceara socoteala. Adevarata problema este ca noi nu putem cere socoteala politicienilor.

      Ștergere
  7. Problema mai sta si altfel:
    Ca sa ajungi sa ti se incredintete un proiect asa de mare iti trebuie pe langa o multime de autorizatii si o alta multime de relatii, care iti inlesnesc drumul spre a capata lucrarea.
    In momentul in care primesti banii incep sa te traga de mineca, ca trebuie sa le dai, si uite asa ajung astia de fac drumurile din 5% fonduri, ratacit in devizul proiectului la diverse si neprevazute.
    O seara frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. pai asta e, se pierd banii. in seara asta am vazut la tv cum un responsabil de spital declara ca de vreo 2 ani s-au alocat 3,5 milioane de euro pt nu stiu ce. si cica banii s-au pierdut in birocratie si nu mai sunt. pai cum vine asta?

      Ștergere