miercuri, 16 ianuarie 2013

Cum prevenim, prin selectivitate

           Fiti selectivi. E mai bine sa previi decat sa combati.
           Daca faci ceva in mod consecvent dar vezi ca nu ajuta cu nimic la dezvoltarea ta personala, renunta. Inchide televizorul, calculatorul, radioul. Tu esti cea mai importanta si reala sursa de stiri si de relaxare. Daca mergi in mod consecvent in medii maladive, renunta. Chiar daca pierzi oameni, obiceiuri, bani. Daca spui si gandesti in mod consecvent lucruri care afecteaza, pe tine si pe cei din jur, renunta. Stai la fileu cu racheta si respinge orice gand nepotrivit.

15 comentarii:

  1. Eu am dubii in legatura cu "dezvoltarea mea personala", mai ales dupa ce se trece de varsta de 28 de ani si se intra in lunga perioada adulta, si cred ca mai curand m-as gandi la "mentinerea bunastarii mele personale", deoarece sincer cred ca riscul de declin e realist mai mare decat de dezvoltare in orice plan, (decat poate la greutatea corporala la unii care sunt predispusi pt asa ceva). In acest sens, da, sunt de acord a se respinge ganduri negative, desi e OK din cand in cand sa le mai triezi ca totusi poate o fi vocea greierasului constiintei care imi aduce aminte ca nu mi-am facut tema lepsei de pe blog, sau o memorie de avertisment ca oi fi uitat focul aprins pe aragaz, (noroc ca am electric), sau ceva de genul asta.

    RăspundețiȘtergere
  2. Insa ai dreptate deoarece Erasmus a zis ca "prevenirea este mai buna decat orice tentativa de vindecare", iar dl Benjamin Franklin a zis "o uncie de prevenire este egala in valoare cu o livra de tratament", iar dr Gro Harlem Brundtland, fostul director OMS, (originara din Norvegia) a mentionat ca "baza stiintifica pt preventie este reducerea factorilor de risc", insa dr Luc Antoine Montaigner, castigatorul premiului Nobel pt medicina si fiziologie in 2008 (pt descoperirea virusului HIV, alaturi de dr Francoise Barre-Sinoussi si dr Harald zur Hausen), s-a exprimat si mai nuantat zicand ca, "este deosebit de clar ca preventia NU este tot ce trebuie, trebuie sa descoperim si un vaccin (adica o metoda de preventie) care sa fie safe", (adica tolerabil, fara efecte adverse).

    Deci, toti aveti dreptate, insa nu stiu daca metoda este neaparat de a inchide laptop-ul sau de a inceta de a merge in medii maladive, adica de ex ce te faci daca esti doctor de meserie si trebuie sa mergi in medii maladive si sa utilizezi un laptop ? Cel mai bine este sa renunti la a fi doctor ! Da, intr-adevar un sfat chiar util pt ff MULTA lume ! (cu "doctor", desigur inteles si la nivel figurat, adica in sens de a dori sa vindeci sau sa rezolvi diverse chestii, sa ajuti oamenii sa se simta mai bine, etc)

    RăspundețiȘtergere
  3. PS Mi-a facut placere sa revad pe wikipedia si chestii din astea care nu sunt legate numai de teologie teoretica ff dificila, chiar mi-a parut ff bine sa am ocazia sa revad pozele d-nilor Benjamin Franklin si Luc Montaigner !!

    RăspundețiȘtergere
  4. te crezi tudor chirila? :)) intr-adevar tinerii nu stiu sa aleaga. nici eu nu stiu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. sunt f multe variante si posibilitati, de asta e greu sa alegem.

      Ștergere
  5. Sa stii ca nu e greu sa fii selectiv. E greu sa traiesti selectiv, sa continui sa fii selectiv. Pt ca toate aspectele vietii sunt maladive. Arata-mi izvorul sanatatii eterne si voi merge acolo. Dar nimeni nu-l cunoaste.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e acelasi lucru sa citesti horoscopul sau Biblia, sa asculti Mozart sau manele, sa bei cola sau apa?

      Ștergere
    2. drumurile sunt diferite, insa finalul calatoriei e acelasi pt toti.

      Ștergere
  6. Raul, totul este maladiv. Nici cel mai curat aer nu ne asigura viata vesnica. Mediul inconjurator este maladiv. Pt om e bine sa stea la 20 de grade, pt reptila e bine si 40, ca abia atunci se incalzesc suficient cat sa se poata misca.

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia acum am vazut ca imi publicase comentariul anterior :)) Sorry de repetitie.

    RăspundețiȘtergere
  8. Elimina tot ceea ce nu te face mai bun sau nu te ajuta si inlocuieste cu sport. Spre exemplu, acum un an si ceva am renuntat total la televizor (la modul ca l-am scos din camera mea, nu mananc acolo unde este tv, nu stau in camera cand este pornit decat daca este muzica, meciul echipei preferate sau un film pe care vreau sa-l vad) si am inlocuit cu ciclism. Si merge bine!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. te felicit, esti un exemplu bun. atunci sa nu-mi doresc sa te vad pe bicicleta la tv? :))

      Ștergere
    2. Se poate filozofa mult pe subiectul acesta cu tv-ul.
      Referitor la sport, am pasit in ciclism alaturi de doi prieteni acum un an si ceva. Dupa nici 200 de zile ei s-au lasat, iar eu am ramas singur!

      Acum ei dau mai rar pe la liceu, dar frecventeaza mai des cluburile si barurile. Iar eu; eu cutreier tara pe bicicleta! Vara asta este foarte probabil sa fac o excursie de intindere mare, gen: Suceava, Vaslui, Bucuresti, Brasov, Cluj, Bistrita, Suceava!

      Ștergere