luni, 14 ianuarie 2013

Putina agricultura

           Treceam azi printre campuri napadite de maracini, de ani buni. De ce nu merge agricultura in Romania? Oare o stim face?
           Impedimentele ar fi multe. Parcelele sunt mici, impartite haotic, lucrul cu utilaje e scump. Agricultura la ar nu aduce profit. Daca oamenii s-ar intelege, 3-4 vecini si-ar uni parcelele, ar plati impreuna un utilaj, de cate ori e nevoie, s-ar putea face productie la nivel mare. Unul dintre ei se pricepe la internet, deci cauta clienti, altul cunoaste agronomie, altul pazeste, etc.
           Degeaba asteptam ca statul roman sa ajute agricultorii. Nu se va intampla niciodata, pentru ca statul ajuta deja agricultorii, pe cei care nu au nici teren, nici culturi, nici tractoare, nici limite de bun simt.

8 comentarii:

  1. Statul e cel care a avut o contributie mare in distrugerea agriculturii si nu de acum, ci incepand din 1990. Taranii nu-si pot vinde produsele, caci produsele lor sunt mai scumpe decat cele din import. Produsele taranilor intra in categoria "eco", deci ar trebui sa aiba un pret astronomic.
    Insa eu sunt optimist. Cred ca romanii au invatat ce inseamna calitate si isi vor schimba, incetul cu incetul, preferintele.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. dar oare e suficient ca sa scimbam preferintele. nu e nevoie si de un sitem/cadru bun/nou, in care sa ne dezvoltam aceste preferinte?

      Ștergere
  2. cine dracu vrei ma sa munceasca pamantul? generatia asta care vine din urma si viseaza la bani gramada facuti peste noapte? facuti pe smecherie si tepe? pai daca e cu munca nu prea e interesata lumea. daca ar fi ceva din care sa iasa bani gramada fara sa misti un pai am fi cea mai bogata tara din lume.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. de-ar fi dupa mine, aia prinsi ca au tras tepe si au facut smecherii, aia ar munci pamantul. legati cu bila si land de picior.

      Ștergere
    2. De ce legati? Nu e mai dureros sa stii ca poti pleca dar sa nu ai alternative? Glumesc.Ca orice sector si agricultura trebuie promovata .A fost aruncata la cosul de gunoi de cei care au avut acest interes.Romania ar putea deveni un concurent serios pentru agriculturile occidentale.Cui i-ar folosi dezvoltarea agriculturii romanesti?Doar noua, va asigur .Apoi e foarte bine ca au ramas o vreme nelucrate .Acum acele pamanturi sunt numai bune pentru a fi recolatate fara a fi insa distruse cu pesticide .Cred ca agricultura organica ar fi o sansa extraordinara pentru noi toti dar mai intai trebuie sa intelegem , sa facem planuri pe termen lung , sa nu mai asteptam castiguri peste noapte si sa construim afaceri care sa fie transferate generatiilor viitoare .Inca mai ofera oportunitati aceasta tara facuta praf de unii si terfelita de majoritatea dintre noi .

      Ștergere
    3. iti spun eu ca in scurt timp nu vor mai fi ogoare libere. vor fi doar boieri si iobagi

      Ștergere
  3. Pai de ce crezi ca bunicii mei de prin partile Bacaului inca taie floarea-soarelui cu secera?

    RăspundețiȘtergere