marți, 8 ianuarie 2013

From Facebook with love

            Mereu am spus ca adolescenta e cea mai tare varsta, cand esti dispus sa faci orice ca sa-ti implinesti dorintele.
            Doua adolescente din SUA, de 15, respectiv 16 ani si-au drogat parintii ca sa poata petrece intreaga noapte pe internet. Fetele, nu pentru prima data, au pregatit parintilor cina, chipurile surpriza din dragoste, si le-au pus acestora un soi de substante in bautura. Dupa ce parintii au luat somn, coplesiti de dragostea fetelor, acestea au stat toata noaptea pe internet. Parintii le-au denuntat la politie.
            Eu zic ca s-a terminat bine. Parintii ar fi putut la fel de bine sa le bata pe fete pana recunosc reteta bauturii, sa-si mai prepare si ei. Dar nici parintii nu mai sunt ce-au fost.

17 comentarii:

  1. Maestre, mi-am dat seama ca bloggerii pana in 20 de ani sunt foarte greu de gasit, asa ca am modificat putin regulile concursului. ;) Am anuntat asa, in caz de! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. am auzit la stiri :)) americanii. ce sa le ceri?

    RăspundețiȘtergere
  3. Pai daca un adolescent face o activitate criminala cu risc real de periculozitate, dupa parerea mea, este total corect ca acel parinte sa denunte acei adolescenti la politie decat sa "ia legea in mainile proprii". Este si o chestie de aparat societatea mai larga, pt ca desigur poate ca nu aceste fete erau la risc de a junge criminale in masa, insa mai sunt cazuri si cazuri. Adica una e o delincventa juvenila de a minti pe parinti ca sa te duci la o petrecere unde stiai ca nu ai voie, alta e sa conspiri sa le pui substante posibil periculoase in mancare. Si chsetiile astea nu cred ca se rezolva cu "bataia", plus in general "bataia" unui copil de varsta adolescenta de obicei nu rezolva absolut nimic. Nici a unui copil pre-adolescent nu rezolva mare lucru. Cel mult la copii ff mici, asa de varsta de 2-4 ani, sa le dai asa o palmuta usoara pe fund sau pe manuta ca si cum ai face training behavioral unui catelus pe loc daca il vezi ca baga degetele in priza sau daca azvarle o piatra catre alt copil, dar altfel bataia efectiv nu rezolva tulburarile de comportament la copii, care si alea pot avea o gramada de cauze, de obicei combinate innascute + de mediu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Plus zic si aici ca s-a repetat si s-a intensificat Warning de la pediatrii din SUA si UK pt parintii de copii mici de a interzice copiilor lor care au sub 2 ani (preferabil chiar sub 3 ani) de a petrece timp in fata oricaror ecrane, (TV, I-phone, calculator, etc), (+ si la cei mai marisori de 3-4 ani de a nu ii lasa total singuri asa in fata acelor ecrane, si nici un timp excesiv mai mare de vreo 30 de minute- maxim 2 ore pe zi la copii mai mari de clase primare, ci de a interactiona cu ei in timp ce ii lasi sa se joace sau sa se uite la un program), pt ca ei zic ca altfel poate afecta maturarea/dezvoltarea creierului copiilor in moduri chiar severe si posibil ireversibile.

      Ștergere
    2. si eu cred ca o mare parte din inflenta negativa vine de la tv si internet. tocmai de asta am explus intamplarea, pentru ca sunt situatii in care parintii sunt depasiti, deci vorbim de o "imblanzire" la un nivel mai mare

      Ștergere
    3. Era vorba de o posibila afectare concreta neurologica la copii mici, mai mult decat de o influenta educativa mai complexa morala subcalitativa. Desigur, acum se zice ca si substratul empatiei e structural neurologic + in mare pare deja innascut la maj oamenilor, asa ca totul conteaza. Oricum pana si adolescentii nu au caile decizionale inca mature, adica alea care mai ajuta adultii sa stea cuminti pe baze de cortex frontal mai matur, si de bariere pe autostrazile care vin din zona impulsurilor mai primitive care si alea pot fi stranite sau intensificate de anumiti stimuli externi, mai ales vizuali, ceva de genul asta.

      Ștergere
  4. Pai daca era vorba de substante interzise, aveau dreptate parintii. Acum chiar sper ca fetele sa nu-i impuste ca razbunare, dupa sanatoasa moda americana.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu m-am gandit la asta. asa, ar fi libere toata viata sa stea pe net:))

      Ștergere
  5. Lasa ca e destul daca le-au dat pe mana politiei. In SUA e suficient daca ajungi la politie. :))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. nu stiu cat de tare s-au speriat, la 15 ani esti cam... nepasator

      Ștergere
  6. Le-au dat pe mâna poliţiei ca să realizeze şi ele că nu pot face ce vor ele pe lumea asta, nici măcar în cadrul familial. Au procedat corect, chiar dacă probabil 9 din 10 parinţi nu ar fi făcut asta din subiectivitate.

    RăspundețiȘtergere
  7. Demenți ! Copii demenți ! I-aș fi bătut cu parul fără număr =))

    RăspundețiȘtergere