duminică, 6 ianuarie 2013

Despre Boboteaza

            Iata unul dintre motivele pentru care distanta dintre oameni si Dumnezeu nu se micsoreaza, ba mai mult, creste.
            Nu poti asocia uneia dintre cele mai mari sarbatori ale crestinismului cuvinte ca noroc, ritual, superstitie, destin, etc. Nu ne jucam de-a astrele sau de-a firul rosu, pentru ca s-ar putea sa ne entuziasmam prea tare si sa uitam ce inseamna de fapt Boboteaza.

14 comentarii:

  1. dude, in romania 98% din credinciosii ortidicsi sunt superstitiosi, nu credinciosi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. da, pentru ca nu le explica nimeni diferenta dintre credinta si superstitie

      Ștergere
    2. pai ba daca nu isi dau seama singuri iti dai seama cat sunt de incuiati?

      Ștergere
  2. Biserica a avut si are un rol important in istoria poporului nostru, fara indoiala.

    RăspundețiȘtergere
  3. Deoarece eu nu stiam ce anume se sarbatoreste la Boboteaza, a trebuit iar sa citesc de pe wikipedia, (noroc cu metoda Puric-Ghiran care ma mai indeamna si pe mine in mod educativ !), insa pot sa spun sincer ca, desi eu sunt destul de expert in a citi de pe wikipedia, NU am reusit sa inteleg CE se sarbatoreste + cand se sarbatoreste, pt ca zau daca nu scrie total confuz, atat pe lb romana, cat si pe lb engleza, ca pe alte limbi nu am mai rezistat sa verific. Deci, va rog sa imi explice si mie cineva la nivel de elev cls 6, CE se sarbatoreste de Boboteaza si de ce este aceasta sarbatoare atat de importanta pt crestini de o numesc in fel si chip, fiecare in felul lui, si o si asociaza cu atatea chestii diferite, inclusiv pre-crestine, incat mi s-a facut capul calendar ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. P.S. Am citit si articolul cu traditii din link si doresc

      a) sa comentez ca pe wikipedia scrie ca de Boboteaza se sarbatoresc si multe alte chestii decat botezul lui Iisus Christos, de fapt in principal ALTE chestii decat botezul lui Iisus Christos

      b) sa intreb in mod enervat si retoric DE CE numai persoanele de sex feminin au un ursit si numai ele au traditii de visat sau aflat care e ursitul, DE CE sa se discrimineze impotriva baietilor, ce, ei nu au voie sa aiba si ei un ursit sau o ursita, ca si cum in real life ei ar decide cu cine se vor casatori, cand de fapt s-a aratat ff clar ca e exact INVERS (in cazul casatoriilor majoritar heterosexuale, ca peste tot scrie ca fetele aleg si decid in final cu cine se vor casatori, NU baietii) ?

      Plus, ff important, deoarece scrie ca femeile nu au voie sa spele rufele de Boboteaza, barbatii au voie sa spele rufele de Boboteaza ? (ca eu iar am niste chestii de bagat la masina de spalat, si maine si poimaine nu am timp, si inca o data JOS discriminarea, ca eu precis nu voi avea niciodata pe nimeni, fie barbat fie femeie, care sa imi spele mie rufele mele personale, decat poate daca le duc la spalatorie, dar asa ceva costa ENORM in Norvegia, e ceva de nedescris, de nivel de 50 de Euro un dry cleaning de o simpla jacheta de lana casmir, pe care chiar ca nu am cum sa o bag la masina, plus mi-am distrus deja un pulover bleu in masina de spalat pt ca nu am vrut sa-l duc sa fie curatat profesional...desi macar inca speram sa am un ursit, sau macar cel putin o ursita asa la nivel figurat in sens de "soarta" ca sa nu ma simt numai eu mereu in continuu raspunzator si vinovat de toate, sa dau vina si pe destin sau pe soarta din cand in cand, desi efectiv NU pot...NU stiu cum altii pot sa dea asa de usor vina pe soarta, si eu efectiv NU reusesc niciodata...sunt ff enervat)

      Ștergere
    2. Adica on-topic, da, desigur ca ai dreptate + traditiile din link nici NU sunt alea cu adevarat mai vechi traditionale din Romania, care NU au nimic de a face cu spalatul rufelor, ci au de a face (pe Moldova si Valahia in principal) cu niste curse de cai + in legatura cu ursitul, scrie ca cine aluneca pe gheata se va casatori in acel an, nu scrie si cu cine sau de vreun vis, sau de imprumutat bani, pt ca baniii NICI nu se inventasera la vremea acelor traditii, sau daca se inventasera nu avea lumea obisnuita bani in casa sau in buzunare, ci aia erau asa in trezoreriile a 2-3 boieri, gen galbeni, etc.

      Ștergere
    3. Din pacate sau din fericire, aici unde sunt eu nu e gheata pe nicaieri, asa ca eu precis nu ma voi casatori in acest an. Pot mentiona ca am alunecat pe gheata in ianuarie 2011, de era sa-mi fisurez si o coasta, si tot nu m-am casatorit...desi pot mentiona ca am fost cerut ulterior in acel an in casatorie, dar fusese oricum mai mult in gluma, si oricum nu aveam de gand sa ma casatoresc atunci pt ca asta ar fi insemnat atunci ca ar fi trebuit sa ma mut in alta parte, sa-mi caut un nou job, sa renunt la gandul de pensie, etc...desi acum, retrospectiv mi-am dat seama ca e posibil sa fi facut o greseala si ca probabil ar fi fost cazul sa ma casatoresc, si sa dau naibii si jobul si pensia, pt ca si asa oricum am ajuns sa caut un al doilea job nr 2 in clipa asta + de pensie nu cred ca voi avea o sansa oricum de vreuna. Zau, EU sunt de vina, cum o sa dau vina pe Soarta, cand numai eu mi-am facut-o cu capul meu patrat ? De aia de fapt eram enervat, plus din cauza puloverului bleu stricat in masina de spalat.

      Ștergere
    4. n-ai inteles. pai fetele viseaza baietii, da? atunci baietii nu mai pot visa ursitele, pt ca ei sunt deja in visele lor, vanduti, dati, arvoniti. acum intelegi?

      Ștergere
    5. Da, acum cred ca inteleg. Bine ca mi-ai explicat. Insa am ramas nedumerit in legatura cu spalatul rufelor. Oricum, mie mi-a fost lene sa le spal, asa ca probabil le voi spala miercuri, insa nu am verificat daca e si atunci vreo sarbatoare, ca altfel trebuie sa le las iar pe ultima clipa, tocmai duminica viitoare.

      Ștergere
  4. hmmm ... nu stiu ce sa zic ... Si eu sunt de parere ca cea mai mare parte dintre cei considerati "credinciosi" sunt si superstitiosi. Pe de alta parte treaba cu a nu spala rufe duminica nu as incadra-o la superstitie ... Pe de a treia parte, credinciosi in sensul in care a fost, de exemplu, Parintele Staniloaie, cred ca sunt citeva zeci, poate in cel mai bun caz - sute.
    La multi ani!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La multi ani si tie. Da, e adevarat, sunt multe unghiuri din care putem privi lucrurile. Iar credinta nu trebuie tratata superficial.

      Ștergere