sâmbătă, 25 februarie 2012

Doua probleme majore: justitia si politica

            Din lista enorma de probleme care blocheaza Romania, azi aleg doua, care se leaga.  Coruptia, deci ineficienta justitiei si numarul prea mare al politicienilor.
            Oamenii fara frica de justitie sunt indrazneti, deci uneori obraznici si nesimtiti. Frica genereaza restrictii, restrictiile aduc ordine. Nu exista nici de unele. Frica de justitie apare prin aplicarea pedepselor, care fac diferenta dintre bine si rau. Legile nu sunt bune. Sunt prea multe. De ce? Pentru ca politicienii nu sunt buni si sunt prea multi.
             In afara de faptul ca banii tarii trebuie consumati repede, nu vad de ce avem atatia politicieni. Unde sunt 10 oameni sunt 10 pareri, deci 10 contradictii, 10 discutii, 10 ani pierduti, 10 miliarde de euro, 10 trepte inapoi pe scara civilizatiei.

            

15 comentarii:

  1. Toate lucrurile negative din societatea noastra pleaca de la politicieni.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta e clar. tari care au un sfert din politicienii nostri sunt cu 50 de ani mai avansate. problema nu e numai ca sunt sursa de probleme. politicienii cheltuie enorm din banii statului.

      Ștergere
  2. nu ar fi o problema numarul, daca ar gandi toti... dezbaterile ar fi productive de solutii...
    dar ei se gandesc la interesele lor particulare, nu publice... asa ca 1, ca 10, tot la acelasi interes se gandesc: propriu/particular.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. e o problema numarul. stiti cat castiga un parlamentar, de exemplu? inmultiti vreo 8000 de euro cu nr parlamentarilor si vedeti cati bani pleaca din buget in fiecare luna.

      Ștergere
  3. Pai cum ai putea tu sa restrangi nr de oameni interesati de a deveni politicieni profesionisti pe viitor ? De ex, poate prin sustinerea unei modificari a finantarii partidelor politice. Dar dupa aia o sa mai astepti vreo 50-60 de ani ca sa se rezolve si posibilitatea influentei nejuste a unora cu bani mai multi, si pana o sa-ti dea prin cap sa reglementezi, prin alte legi, desigur, limitatrea donatiilor private in finantarea partidelor politice. Desigur, ai putea sa le pui si in legea initiala de modificare a sistemului electoral din Romania. Dar, in mod real, ca sa reusesti tu sa implementezi sau macar sa propui sa se implementeze asa ceva, va trebui sa devii tu insuti politician profesionist. Ce decizie vei lua oare re posibilitatea de a deveni tu primul, sau printre putinii, (ca or fi existat unii, habar n-am), politician profesionist atat competent profesional cat si etic profesional din Romania ?

    Bibliografie:
    - Candidatul, 1972, regia Michael Ritchie, cu Robert Redford
    - Bulworth, 1998, regia Warren Beatty, cu Warren Beatty

    RăspundețiȘtergere
  4. nu stiu ce fel de putere ar trebui sa am pentru a lua decizii. nu ma pricep la ierarhii. politica poate face oricine. tu nu vezi ca toti cei care stiu sa faca un nod la cravata sunt politicieni? eu m-am referit mai ales la parlamentari. pentru ei se cheltuie f multi bani si nu-i merita. sunt incapabili sa faca o lista cu prioritati, sa ia problemele pe rand si sa gaseasca solutii ieftine. Romania nu mai are nevoie de discutii si explicatii. Romania are nevoie de planuri clare si de ordine.

    RăspundețiȘtergere
  5. Pai deci ca cetatean interesat politic si care probabil si stii mai multe despre politica din Romania pt ca o urmaresti mai mult decat mine, care ma bazez mai mult pe cateva chestii pe care mi le povesteste tata din cand in cand si mai trebuie sa corectez doar un pic pt starea vremii, deci chiar ca habar n-am, deci tu ce propui la nivel de cetatean in afara de a-ti declara dezamgirea ? Ca si tata suna oarecum obosit si dezamagit azi la telefon, si a mai rostit ce spune el destul de rar in mod real, chestia aia, re ca "mai trebuie inca 20 de ani"...

    Dar tu esti mai tanar decat tata, tu chiar ai putea sa te inchipui asa o idee despre tine peste 20 de ani (desi de obicei e mai comun sa te inchipui peste 5, ca peste 20 e mai greu, dar uite ca norvegienilor chiar le place sa isi faca prioecte si planificare si pe termene mai lungi, si asta chiar la nivel de angajati si manageri simpli, nu doar la politicieni). Deci cum vei fi tu peste 20 de ani, si ce o sa faci re asta ? Stiu ca e GREU ca si mie imi zice mama in continuu sa ma gandesc la chestiile astea, si eu NU ma gandesc ! Tat imi zice doar in continuu sa invat sa am grija de mine, doar de mine in primul rand, ca nu are cine + desigur ma stie total tolomac !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. peste 20 de ani va fi prea tarziu. In ritmul asta, peste 20 de ani Romania va fi o amintire.

      in ceea ce ma priveste, as adopta solutii simple si rapide: o noua constitutie, legi mai dure si mai clare. in justitie, verdictul sa fie dat de un juriu format din straini. formarea unei comisii care sa verifice la sange fiecare contract, fiecare ban cheltuit, fiecare functie. prima greseala sa se ierte, la a doua greseala ai plecat. samd.

      Ștergere
  6. Adica din cauza ta si a lui Mircea Vladut am ajuns si eu sa ma ingrijorez de soarta Romaniei mai mult decat o faceam cand eram acolo ! Cand eram in Romania, imi ziceam ca e asa cum e normal sa fie intr-o tara in tranzitie si chiar eram satisfacut de progresul incet dar parca totusi vezibil asa la nivel de comparatie pe decade, 1990-2000, si 2000-2010. Acum, din cauza voastra am inceput sa intru in panica si sa ma intreb, dar ce pot sa fac eu ? Ca eu si asa nu contribuiam cu nimic la bunastarea Romaniei si nu as fi contribuit nici daca ramaneam acolo, iar acum in Norvegia precis nu contribui la bunastarea nimanui si nu cred ca va exista o sansa de asa ceva nici in viitor...probabil doar asa la nivel de sa las pe cineva sa fure mai bine mai multi bani de la stat cu complicitatea mea !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi nu prea cred ca e realist ca vreun norvegian sa aiba incredere in mine indeajuns pt a participa alaturi de el la jaful secolului aici...o sa trebuiasca sa continui sa ciupesc singur de ici de colo, cum faceaam si in Romania !

      Ștergere
    2. spre deosebire de mine, tu ai profil de politician. stii legi, stii precedente, etc. eu stiu doar ca treaba buna se face prin ordine si munca. mai stiu si ca unde sunt buruieni nu va creste o cultura buna

      Ștergere
    3. LOL ! Eu NU am profil de politician, eu am profil de functionar birocrat ! Un politician e un fel de actor, preferabil unul care isi cunoste si lungul nasului si isi invata bine rolul, stie sa se plieze in caracter cf ideii ideologice regizorale si cf ideii scenariului de plan administratie curenta, si nu are aspiratii imediate sa devina si regizor si producator de filme. Eu nu am talent artistic actoricesc, si desi sunt in general docil re orice indicatii de regie, am si o personalitate a la Marilyn Monroe. Eu as fi un dezastru ca politician atat pt bunastarea mea personala cat si a societatii din jur !

      Ștergere
    4. sa inteleg ca din punctul tau de vedere, politicienii trebuie sa fie prefacuti? adica falsi? adica sa minta? adica sa para corecti?

      macar tu esti informat si politicos...

      Ștergere