joi, 16 februarie 2012

Soba vs centrala

            Ai dat lovitura in afaceri sau te-ai inchinat pe la banci si ti-ai luat o casa. Sau ti-ai construit una. Pentru ca esti destept si modern iti pui centrala. Cu telecomanda. Si vine iarna. -25 de grade. Se ia curentul. Cateva ore sau chiar o zi-doua. Se opreste furnizarea gazului. Sau se sparg conductele. Ai doua variante. Ori te uiti la centrala printre turturii de pe gene, ori iti lasi casa si pleci.
            Daca iti cumperi o casa sau iti faci una, oricat de modern ai fi si oricat lux ai avea, fa un horn separat si lasa loc de o soba simpla. Chiar daca nu o folosesti in veci. Dar o soba mica face K.O. centrala. Lemne gasesti oricand, chiar de ar fi sa incepi gardul vecinului.

7 comentarii:

  1. In zona mea, nu stiu precis cum, dar s-su facut mult cu incalzire paralela, gaz si lemne. Poti alege ori una, ori alta.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. stiu ca sunt centrale pe lemne. dar daca ai o problema pe circuit, sa zicem si nu stii s-o repari, pana vine tehnicianul, ingheti.

      Ștergere
  2. iar daca mai e nevoie de un alt argument pentru existenta unei sobe il aduc eu : mi se pare una din bucuriile vietii sa stai pur si simplu sa privesti focul in soba, sunt convinsa ca nu-s singura care simte magnetismul asta.
    (desigur, eu vin iarasi cu argumente ce n-au pic de simt practic) :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. asta se subintelege. plus ca sunt acum sobe faine, cu geam, prin care se si vede focul

      Ștergere
  3. Corect . Intr-o lume in care te poti astepta la orice , e bine sa ai in vedere toate variantele : gaz , biogaz , lemne , panouri solare , pompe de caldura , doar-doar scapi cu viata ...:) ))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. cunosc situatii in care oamenii inghetau in casa langa centrala de 3000 de euro

      Ștergere
  4. vad ca de doi ani nu a mai postat nimeni aici(???) sa se fi schimbat atat de mult clima la noi? :)
    eu construiesc sobe cu registru incorporat sau adaptez registru din tevi in focarul sobelor existente. avantajele acestei instalatii sunt demne de luat in seama si ataca serios locul fruntas obtinut dupa revolutie de catre centralele din comert. daca dai de un meserias experimentat, documentat si deschis la inovatii, ai toate sansele sa nu te imprumuti la banca pentru ati face incalzire centrala, fiindca vei iesi mult mai ieftin, randamentul poate fi excelent si chiar sa depaseasca asteptarile. In plus, daca se intampla sa nu mai functioneze instalatia dintr-un motiv oarecare, iti ramane totusi functionala soba daca in prealabil ai golit instalatia si faci focul ca si inainte, pana la remedierea problemei. Dar... , bineinteles, poti avea experiente neplacute daca ai ghinionul da dai de...Dorel !!! :)))

    RăspundețiȘtergere