luni, 2 mai 2011

La noi nu se poate

        Zilele trecute vorbeam cu cineva intors de la Belgrad. M-a intrebat care e motivul pentru care ei, spre deosebire de noi, au reusit, cu toate ca razboiul lor a fost unul necrutator.
        "Belgradul de sfârşit de aprilie poartă culorile lalelelor ce invadează parcurile... Nu aş spune că serbii nu au avut şi nu au probleme, însă am fost frapat de lipsa stresului. Oamenii se plimbă pe străzi până seara târziu, fără gălăgie gregară. Nu sunt câini vagabonzi, nici pubele răsturnate. Aşteaptă la orice stop, cu o răbdare dezinvoltă. Ce mister o fi? Întrebare retorică... De ce nu cară sacoşe cu alimente? Nu aleargă. Nu se claxonează. Au învăţat ceva din asprul tăvălug al istoriei? Sunt civilizaţi, cu chipuri de învingători, nu de învinşi. Magazine mari cu produse puţine. Câştigă mult? Sunt bine îmbrăcaţi, fără ostentaţie gratuită. În fiecare seară lumea curge într-o respiraţie de miere spre fortăreaţă, la capătul căreia Dunărea se îmbrăţişează cu Sava în amestec de culori terne..."

         Asta spune Alexandru Jurcan despre Belgrad, in articolul Rezonanta teatrala in Serbia.
         Am publicat asta pentru ca unii au sarit in sus cand am comparat Romania cu Franta, America sau alte tari. Acum o compar cu Serbia. Care inca miroase a razboi. Poate descrie cineva la fel Bucurestiul?

5 comentarii:

  1. ti-ai intitulat postarea cu raspunsul la intrebare, ce mai e de adaugat? salutari!

    RăspundețiȘtergere
  2. asa este, Alina, din pacate. multumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Sarbii sunt un popor extrem de indarjit, de aceea la ei se poate! Pentru ca sunt duri si exigenti cu ei de multe secole! Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  4. Depinde de cate parale dai pe tine ca natie si pe tara ta ori sarbii au demonstrat de-a lungul timpului ca sunt mandrii de natiunea lor.Din pacate la noi exista parca o ura colectiva .Tot ce e romanesc ne pute, ne uram intre noi.Si cum nu dam nici doua cepe degerate pe ce e specific noua nici nu e de mirare ca nu suntem capabili sa depasim aceasta stare.Cand ne vom respecta noi pe noi insine si unii pe altii, daca ne vom respecta vreodata, poate ca atunci o sa asistam si aici la schimbari serioase.Pana una alta sarbii isi iubesc tara si radacinile noi le uram

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut raul, eu tocmai ce m-am intors de la Viena, crezi ca ar fi indicat sa fac o comparatie inte cele doua capitale?
    Pai la noi nu se poate pentru ca nu se vrea.
    Nu se vrea pentru ca exista interese.
    Interesele sunt bila legata de piciorul poporului roman.
    Poporul roman este indeajuns de analfabetizat sa nu isi cunoasca drepturile.
    Drepturile ne sunt incalcate in fiecare zi, in fiecare clipa a vietii noastre mizere.
    viata noastra mizera ni se datoreaza noua si numai noua, ne meritam soarta.
    Soarta noastra este sa fim sclavii propriilor noastre invidii.

    RăspundețiȘtergere