marți, 24 mai 2011

Diferente

         Azi am vazut un lucru interesant. Un francez si-a scapat pe geamul de la masina, pe un drum departamental (judetean),  un act. Cred ca era permisul de conducere. A incercat sa-l gaseasca singur pe marginea drumului. Nu a reusit. A sunat la politie. In scurt timp, un echipaj a sosit, apoi alte doua masini. Au cautat cu totii prin iarba cam o ora, pe o caldura de 30 de grade. Pentru ca nu au reusit, au chemat armata. Doua camioane, fiecare cu cate 20 de soldati. Deci, cam 40 de soldati, 9 politisti, masini de taiat iarba, foarfeci, etc. Pentru neatentia unui francez tampit.
        Imaginati-va situatia respectiva in Romania. Pun pariu ca ar fi luat o amenda, plus lasat balta sa-si caute singur actul.

P.S. A trebuit sa plec, deci nu stiu daca au gasit ce cautau.

9 comentarii:

  1. Cum explici angrenarea atator forte? Ce valaore a fost pusa in prim plan, pentru care ei considera ca merita acest efort conjugat?
    Poate ne dam seama de ce la noi e altfel.

    RăspundețiȘtergere
  2. Salut Raul !
    Fără supărare dar mie îmi pare gestul exagerat , dacă nu chiar inconştient . Hai să presupunem că sunt un popor chibzuit şi o socoteala simplă , presupunând ca la ei autorităţile chiar funcţionează , nu crezi că au investit cu mult mai mult decât dacă pur şi simplu ar fi eliberat un alt act ?
    E totusi , hai să zic , hazliu poate hilar .

    În alte circumsatnţe , eu ştiu salvarea unei pisici , căţel sau mai stiu ce dinastea , da îi admir , dar în cazul ăsta nu .

    RăspundețiȘtergere
  3. Dacă e așa sunt niște tâmpiți că la 10 % din cât au cheltuit își făcea altul. Are dreptate Sorin.

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant...parca era caz de forta majora...Numai bine Raul!

    RăspundețiȘtergere
  5. uite cum explic: in franta (si nu numai) politia patruleaza pe strazi. pe jos, pe role, pe cai, in masini. dar nu de aia patruleaza ei, sa dea amenzi si sa sara pe tine daca nu le place ceva. ci sa ajute. eu, cand duc marfa si nu cunosc sigur adresa, merg direct la jandarmerie. iar ei ma conduc pana unde trebe sa ajung. fara a pune intrebari. fara a considera distante. sunt in slujba cetateanului. obligati.
    armata: armata e aproape in fiecare sat. nu trebuie sa vina de la zeci de km. la fel, obligati. cand un cetatean are nevoie.
    poate e un pic exagerata actiunea. dar eu zic totusi, mai bine asa decat deloc. adica, tariesti, ca cetatean, mai linistit, mai in siguranta.
    si uite mentalitatea romaneasca: a costat mai mult decat sa... adica, daca ceva costa, nu facem. pt oameni, bineinteles

    RăspundețiȘtergere
  6. Eh daca tot vorbiti despre politia franceza, tampita pentru unii, saritoare pentru altii, hais a va povestesc despre politia romana, nou infiintata politie locala.Sambata 21 mai dis de dimineata , nimeni prin oras, ici colea trecea cate o masina , din cand in cand cate un om , vine masina politiei locale si cere soferului cu care eram in masina sa traga pe dreapta , dar se pune nea ala imbracat in organ fix in fata masinii .Opreste , vine nea militianul si ii cere actele.Ii da actele .Apoi militianul ii spune :stiti ca nu aveti voie sa opriti in statia de autobuz?A fost incredibil .Pai mata m-ai oprit a fost raspunsul soferului .Da, dar nu aveti si jap sare in fata masinii si o fotografiaza dupa care in timp ce mergea ne spune ma duc sa fac proces verbal de contraventie pentru oprirea in statia de autobuz , amenda e de la 100 la 500 de lei si 3 puncte de penalizare .Am vrut sa-i strig in gura mare tampituleeeeee daca nu opream ziceai ca nu am oprit la semnalul oraganului , acum daca iti spun ca esti tampit si abuziv zici ca obstructionez organul atunci stau si ma intreb la ce dracu ati mai infiintat mizeria asta numita politie locala si in care sunt incadrati niste semianalfabeti frustrati care isi umfla muschii de tampiti?!Ziceati ca francezii sunt tampiti?Ii prefer pe ei decat pe imbecilii din Romania

    RăspundețiȘtergere
  7. Facem Raul , pentru oameni facem e altceva ce spui . Pur şi simplu nu este vorba despre oameni aici ci doar despre un amărât de act care , după cum spui că se miscă ei este treaba de câteva minute să elibereze un altul. Hai să fim relişti , eu nu văd normal ca atâtea zeci de oameni să caute un amărât de act nu ştiu cât timp în iarbă , e mult mai simplu să elibereze altul şi se investeşte cu mult mai puţin (nu neaparat material) cu acelaşi rezultat. Este mare diferenţă între semnificaţia sloganului "în slujba cetăţeanului " şi sluga unui act .
    Dacă încerc să îmi închipui nu văd decăt o scenă din "Faze comice" .

    Părerea mea !

    RăspundețiȘtergere
  8. Raul, e ca din filmele de comedie. Intradevar, la noi, cred ca dispecerul de la 112 te si injura. Este si un semn de a pune pret pe oameni.

    In Austria, socrul meu a oprit masina in mijlocul sensului giratoriu, pentru ca ratase o intrare, si incerca cumva sa se orienteze. In nici 30 de secunde a inceput sirena de politie sa sune. A venit la masina si l-a intebat ce a patit. A explicat omu si acum astepta amenda corespunzatoare. Da de unde, se urca politistul in masina, ii face semn lu socramiu sa il urmeze, si il duce masina de politie pana pe drumul unde vroia el sa ajunga. Asta am spus-o ca sa intaresc spusele tale, cum ca politia este menita sa te ajute, nu numai sa te amendeze.
    In Italia, pe strada are voie sa te aresteze si Garda Financiara, are voie sa te imobilizeze si soferul de la Salvare.

    @ Sorin : pai poate ar trebui sa isi justifice si acei oameni programul de lucru. Asta este mentalitatea lor, trebuie sa ii ajuti pentru ca asta este treaba ta. Daca noi nu avem parte de asa ceva, nu concepem, ba ni se pare cumva o prostie.

    RăspundețiȘtergere
  9. @costin: asa e in occident. de fapt, asa e normal. ar fi normal.

    RăspundețiȘtergere