duminică, 27 februarie 2011

Ne fura padurile!

       Azi, la ora 18, la Romania, te iubesc! se va vorbi despre hotii de paduri. Sau cum furi legal si nestanjenit sute de mii de hectare de padure. Sau cine tine spatele unei astfel de exterminari. Cica ministerele si politicienii.
       Am o parere, pentru ca subiectul ma intereseaza mai mult decat divortul lui Iri, si iubesc padurile mai mult decat orice stadion, supermarket, statuie sau lostrite dependente de solar impinse la suprafata de catre alti pesti rapitori.

       Cunosc personal situatia copacilor care-si iau talpasita spre alte tari. Nu, nu sunt implicat. Daca eram implicat, plateam pe cineva si-mi facea cel mai tare blog din Romania. Si il promovam cu o drujba. Dar nu o data am asistat la masacru. Nu o data am ajuns in munti, hotarat sa-mi rup bocancii printre brazi, cand... ia padurea de unde nu-i! Vroiam copaci, umbra, nu desert! Am asistat la taierea padurilor din Apuseni, zona Padis. Am fost blocat de catre utilajele ce taiau si incarcau lemnele. Nu m-am putut intelege cu ei, pentru ca erau austrieci. Toti. Nici urma de padurari sau autoritati romane. Nici urma de politisti care sa verifice camioanele burdusite.
       Nu stiu exact, nu am chef sa caut pe net, dar imi amintesc cum in urma cu cativa ani se vorbea despre un prefect sau stiu eu ce era, care barbierise muntii pentru ca padurile aveau o boala. Cateva mii de hectare. Lemnul nicaieri. Nimic plantat in loc. Hai sa fim seriosi, nu tai o mana pentru o rana la deget. Sau nu inainte sa incerci s-o tratezi.
       Cunosc francezi si italieni care cumpara lemn din Romania. Cica e foarte simplu, foarte ieftin. Apoi ni-l vand inapoi, la ce pret vor ei.
       Si dupa ce o sa vindeti toti copacii, din ce va mai facem sicriul, domnilor?

6 comentarii:

  1. Ai dreptate,ne fura tot ce e valoros in Romania.Numai ca prea multi inchid ochii...

    RăspundețiȘtergere
  2. si noi ne facem ca nu-i vedem pe cei care inchid ochii...

    RăspundețiȘtergere
  3. ai sters 2 posruri si nu le-am vazut...aviz cititorilor...?

    RăspundețiȘtergere
  4. Bine ca ma gasit pe cineva preocupat de paduri.Mi se pare de neinteles napasarea celor care locuiesc in zonele resoective dar si a noastra a tuturor.Orice ai incerca sa faci te izbesti de ziduri pentru ca esti singur, pentru nu ti se alatura nimeni.Eu nu mai inteleg comportamentul romanilor.Nu ii mai inteleg desi a vrea.

    RăspundețiȘtergere
  5. ai dreptate, suntem un popor bun de studiat pentru cercetatori

    RăspundețiȘtergere
  6. uite aici cateva chestii legate de post-ul asta: http://albuionel.wordpress.com/2011/02/28/romania-te-iubesc/
    e fost coleg, jurnalist. poate mai schimbati pareri

    RăspundețiȘtergere