duminică, 13 februarie 2011

Cele mai scumpe autostrazi de 2 lei

          Mi-am petrecut multe zile din viata la volan. Pe autostrazi, pentru ca aici vreau sa ajung. Stiu ce inseamna o autostrada buna, pe care poti citi ziarul in timp ce conduci. Am fost si pe autostrazile din Romania. Nu spun ca nu sunt bune. Dar sa fim seriosi ... 17 milioane de euro pe kilometru? Pai autostrazile de la noi nu au nici macar standardele benzilor de urgenta de pe cele din vest! Pai noi nu avem in toata tara cate semne de circulatie au italienii sau germanii pe un kilometru de autostrada!
           Ministerul Transporturilor estimeaza costul unui kilometru undeva intre 8-9 milioane si 12-13 milioane. Dar pretul final depaseste cu mult aceasta estimare. De ce, in conditiile in care americanii fac 6 benzi pe sens cu 3 milioane, asiaticii la fel, francezii si italienii au avut nevoie doar de 6 milioane sa sparga Alpii, autostrazile lor sunt fie suspendate deasupra marii, fie sapate pe sub munti. Noi ce avem de spart, in comparatie cu ei? Asa mult costa deztelenirea ogoarelor pline de scai? Sau la noi se toarna materialele cu pipeta?
           Sa nu mai vorbim despre calitatea lucrarilor. Mi-a trebuit o jumatate de ora sa gasesc intrarea pe autostrada, la Turda. Dupa ce am ghicit-o am nimerit in spatele unei combine imense. Exact, pe autostrada intra o combina din aia de secerat cereale, lata de 6 metri, intr-o amiaza de duminica. Abia am depasit-o. Pe Bucuresti-Pitesti mi-am rupt masina in gropi, am rulat mai incet decat pe o nationala. La Cluj, pe cand iti iei viteza sa urci pe autobanda, te opreste politia. Tot la Cluj ai indicator de Alba-Iulia, dar drumul se termina brusc in niste betoane nesemnalizate. Eu personal nu am vazut pe autostrada decat cativa caini pierduti si doi oameni, dar am vazut clipul cu oile si cu acel cal legat de parapetul din mijloc. (Clipul urmator nu e filmat pe autostrada, dar e elocvent.)
           Durata lucrarilor e infinita. Pentru ca pofta e infinita. Nu o data banii erau terminati inainte sa se fi mutat o piatra macar. Utilajele aveau rezervoarele goale inainte sa fie urnite din loc. Materialele dispareau inainte sa ajunga la destinatie. Oameni care nu au habar nici macar de latimea obligatorie a unei benzi s-au imbuibat de bani.
           17 milioane de euro pentru un kilometru de carare asfaltata! Ma uimeste nesimtirea unora si indiferenta altora.

5 comentarii:

  1. Un copil de clasa I-a nu o sa poata NICIODATA sa invinga o clasa intreaga de a XII-a. Dar 20 de milioane de pusti de-a I-a ar putea sa o faca. Ai un fan mai aduna 19999998 si sigur schimbam ceva.

    A nu se considera acest mesaj instigare la revolta. Va multumesc

    P.S. Continua!!! Respect GT

    RăspundețiȘtergere
  2. dreptate spui, deasemenea copilul de a I-a creste, si creste, pe cand aia de a XII-a incep sa imbatraneasca...
    nu voi strange 1999..., dar mai e si varianta cu 300...
    multumesc

    RăspundețiȘtergere