vineri, 25 februarie 2011

Cum sa nu traim degeaba

          O cheama Estera. Are 13 ani si canta la vioara de la 6 ani. La 6 ani si doua luni apare prima data pe o scena. Ireprosabil. Participa de trei ori la Olimpiada Nationala si ia locul 4. Participa la concursuri internationale si nationale si reuseste sa stranga peste 30 de diplome. Canta in Bucuresti in Piata Sfatului. E desemnata sa cante pentru Andreea Marin Banica.  E solicitata sa cante in deschiderea diverselor evenimente culturale, cum ar fi recitalul lui Gheorghe Gheorghiu. E membru al Fundatiei George Enescu.
          Estera e din Cluj si e un copil simplu. Studiaza singura cateva ore pe zi si o vezi mereu carand vioara dupa ea. Estera nu cunoaste cuvantul manele. Nu stie cine e Justin Bieber, dar stie cine e Mozart.
          Estera e un cetatean model. O cunoasteti? Dar pe Nikita o cunosteti? Sau pe Fernando? Pe Elodia? Bercea? Florin Salam? Cheeky Girls? Cichicean? De ce pe ei ii cunoasteti si pe Estera nu? Pe ei de ce ii vedeti la televizor si pe Estera nu?
        
          Nu spun ca trebuie sa stim canta la vioara sau la alte instrumente. Nu spun sa ne dam copiii la scoala de muzica. Spun doar sa fim mai selectivi, pentru binele natiunii. Sa apreciem ce se cuvine. Sa aplaudam talentele, nu lichelele. Sa promovam copii speciali, nu adulti complexati.
          Copii ca si Estera sunt multi. In alte tari se mobilizeaza toate ministerele pentru sustinerea unui astfel de copil. In Romania e doar el, vioara si parintii.
          Estera ne invata cum sa nu traim degeaba.

6 comentarii:

  1. Dar te-ai gandit vreodata cati stiu cum a ajuns Estera aici?Cate sacrificii a facut si ea si parintii ei?Nu tu vancante, nu weekenduri sau orice alte activitati specifice varstei.Si cine apreciaza?Exact cum spuneai:avem nevoie de manelisti,de "bombe sexy", de "perversi si perverse" care de pe unde or fi ei,sau de asemenea minuni lasate de Dumnezeu pe pamant pentru noi???Pentru Estera niciodata nu a fost prea greu sa repete ore intregi intr-o zi si rezultatele se vad.Nu are cum sa nu te impresioneze un asemenea talent, sa nu atinga in tine o coarda sensibila.Dar, din pacate, asemenea valori nu sunt sustinute si promovate suficient.Si uneori, chiar deloc.Exemplu simplu:copilul acela din Moldova, a carui voce l-a socat pana si pe Mihai Petre si pe Andra.

    RăspundețiȘtergere
  2. suntem ceea ce vedem, ce ascultam, ce intretinem. imi pare rau pentru Estera ca s-a nascut aici. si pentru toti ceilalti care sunt ignorati.

    RăspundețiȘtergere
  3. Din pacate, pentru copii ca Estera(si nu sunt putini, doar ca nu sunt stiuti), "nu sunt fonduri".Dar se gasesc fonduri pentru altceva.
    Mai rau este,pentru un asemenea copil , cand vede ca munca si efortul depus nu sunt rasplatite dupa merit.Oare o sa traim ziua cand vom sti sa apreciem ceea ce este cu adevarat important si special??

    RăspundețiȘtergere
  4. Estera a avut noroc de părinți care au înțeles talentul ei, dar din păcate sunt puțini care au norocul ei. Respect Estera și părinților ei.

    RăspundețiȘtergere
  5. E minunata Raul :) Sa aiba parte numai de bucurii si sa nu se lase niciodata, indiferent cat e de greu...Cred ca are de la cine sa invete sa lupte mereu. Pot sa spun ca am aplaudat si eu :) si vb pe mess. Am o idee si nevoie de ajutor.

    RăspundețiȘtergere
  6. intr-adevar e foarte talentata,si sper sa poate continua ceea ce face,te sustinem

    RăspundețiȘtergere