luni, 30 decembrie 2013

Oamenii din spatele politistilor in tarile civilizate

            Un prieten care se intorcea din Luxemburg  a avut accident pe autobahn, la Munchen. Un Mercedes incarcat in stil romanesc, doi caini in el, facut praf, paguba mare. Politie, ambulante, asistenta rutiera, au sosit toti si l-au rasfatat pe tip mai ceva ca la un salon de masaj. Unul dintre politisti s-a oferit sa-l cazeze la el acasa, cateva zile, pana se rezolva totul. Cu caini cu tot.
            Am scris aici cum seful autoritatii rutiere franceze a stat ore intregi cu mine la telefon sa-mi explice ca legile trebuie respectate si ca el il ajuta cu tot ce poate pe soferul care incerca sa-i dea foc.
            Eram intr-un oras din Franta si m-am pierdut. Un politist de doi metri supraveghea un concurs de ciclism. M-am dus la el, l-am deranjat sa-mi explice incotro s-o iau. Mi-a explicat frumos si rar, a luat o pozitie de drepti, si-a dus mana la frunte intr-un salut militaresc si mi-a spus: La dispozitia dumneavoastra!
            M-am pierdut si in Milano. Un echipaj de politie m-a condus prin tot orasul sa-mi arate directia.
            As putea face o lista lunga despre ce inseamna si ce face politia in tarile civilizate, intai ca politisti, apoi ca oameni.

18 comentarii:

  1. De ce sa faci o lista lunga, cand poti face o lista scurta?
    Revino in Romania!

    RăspundețiȘtergere
  2. Asa e! totul stà in atitudine, o rezultantà din ADN, culturà si toate cele...
    Cu politia si spitalul nu vrem sà avem de-a face, dar cànd se intàmplà si dai de persoane zeflemiste, chiar cà-ti cade moralul, greu de recuperat pe urmà!
    La multi ani cu bucurii si sànàtate iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. La fel si sa n-ai niciodata parte nici de unii, nici de altii.

      Ștergere
  3. Orice politist modern europeean, de la Urali si pana la Atlantic, se va purta cat mai politicos posibil si cu sensibilitate transculturala fata de indivizii straini care vor tranzita locul de protectie si indrumare de care este el raspunzator. Eu, spre deosebire de tine si prietenul tau, sunt adesea confundat insa cu un simplu cocalar localnic, chiar daca habar nu am unde sunt si abia m-am dat jos din tren sau avion, (de vreme ce catre mine de obicei converg o gramada de persoane ratacite ca sa le indrum eu incotro sa o ia de cand am 11 ani si pana acuma), deci fata de mine de obicei politistii locali nu s-au purtat niciodata ca fata de vreun strain, si pur si simplu ma ignora sau cel mult daca ii abordez eu, (ceea ce nu mi s-a intamplat decat o data la Londra unde era clar ca pana si un britanic obisnuit s-ar fi ratacit), de obicei dau din umeri si baiguie ceva asa in treacat fara sa se uite la mine sa intreb la Informatii, ca asta nu sta in atributiile lor de serviciu. Numai in Romania, unde e clar din prima ca, desi vorbesc romaneste, sunt strain de toate cele, ba chiar posibil asa si amarat sau oropsit de soarta, s-au purtat politistii mereu asa ultra grijuliu si ocrotitor fata de mine. Si odata mi s-a mai intamplat si in Olanda, la o vama, ca un politist olandez de frontiera sictirit si plictisit de atatia cocalari locali, vazandu-mi totusi pasaportul roman, deodata s-a luminat la fata, mi-a zambit asa larg si ospitalier si imediat a inceput sa se poarte asa de ultraoficial politicos asa cum trebuie sa se poarte orice politist europeean fata de strainii care tranziteaza, etc...am si exemple de la rusi total similare...in Austro-Ungaria sau Italia sau Franta insa nu mai am...ca acolo ma considera toti un fiestecine..nu mai zic ce au ras unii norvegieni de mine cand m-am speriat de cainele lor lup cand a latrat odata la mine asa cum latra ei fata de delincventii locali...noroc ca am apucat sa scot pasaportul sa-I arat ca sunt strain, si cum a vazut caitelul pasaportul, imediat s-a linistit si a inceput sa dea prietenos din coada...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asta e de remarcat, sa fii un oricare, ba chiar un amarat si sa te trateze asa cum trebuie. Se pare ca esti lizibil de departe, daca se intelege unde te descurci si unde nu.

      Ștergere
  4. off topic: la multi ani si poate in 2014 ne nimerim pe undeva! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Further off-topic: LA MULTI ANI si numai ganduri bune din intuneric, pentru anul care vine!

      Ștergere
    2. @coolnews: La multi ani. In cel mai rau caz ne dam o intalnire la Copacabana.
      @Intuneric: Multumim la fel, Intunericule!

      Ștergere
  5. De aici trag concluzia ca politistii au bani de benzina si de facturi telefonice, plus ca au sosele pe care sa te plimbe pe tine ca strain.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar ai fost vreodată străin în România? Să ceri ajutor în limba engleză unor poliţişti la noi pe stradă, să vezi atunci cât de perplex o să rămâi. Pentru că, surpriză sau nu, vor fi din cale-afară de politicoşi şi răbdători. 95% din cazuri, poţi să-ncerci cu camera ascunsă. Motivul pentru care se comportă mai ok cu străinii este simplu şi-l putem deduce toţi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cu mine se purtau asa si daca le vorbeam in lb romana, asa de strain le paream ! Insa, zau, asta mi se intampla si in alte tari decat Romania, de aia am si scris mai sus !

      Ștergere
  7. un belgian, conducea in Romania. Il opreste politia, ii da o amenda, nu ii da chitanta, dar apoi ii da o plimbare gratis, cu viteza ne-legala, dupa masina politiei, pana la hotel. Asa tare nu s-a mai distrat niciodata, nici in Franta, nici la Milano, nici pe langa Munchen.

    RăspundețiȘtergere
  8. Curios. In ce limba ai vorbit cu politistul din Milano? Eu in Florenta am dat peste doi politisti carora le-am cerut niste indicatii in engleza si care dupa ce s-au hlizit ca prostii mi-au spus in italiana ceva de genul 'non capisci, non parlo'. De fapt, in toata Florenta aia nici la hotel, nici la restaurant, nici pe strada n-am gasit unul singur sa-mi raspunda. Aveam impresia ca am plonjat in cea mai stupida natie din lumea vesela.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sa stii ca Florenta si Venetia sunt exceptii. Stiu pareri foarte proaste despre cele 2 orase.

      Ștergere