luni, 23 decembrie 2013

Cand Craciunul te indreptateste sa fii prost

            Mi-e scarba.
            Sub titlul "Romanii au inceput petrecerea" se prezinta comportamentele romanilor de Craciun: lautari, dansuri, porci, grasime, vin, palinca, muzica, aur, chiote, etc. Nimic care sa fie in legatura cu sarbatoarea, insa totul pentru extravaganta si pofte animalice.
            La un astfel de comportament, de ce avem pretentii de mai bine?

            Si inca ceva: nimic nu e la fel de nesuferit decat taranul intors din strainatate.

14 comentarii:

  1. Din curiozitate, tu petreci in strainatate in mod auster mai elegant ? Eu am renuntat sa-mi cumpar sarmale in conserva si mi-am luat doar cozonac panetone italian intr-o cutie de carton. Am si 2 felii de sunca in frigider. Ieri am stat in dubiu daca sa-mi iau si niste salam de porc combinat cu cerb, dar avea o culoare cam dubioasa si am renuntat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aici in Danemarca cica e traditional sa se manance gasca, dar zau daca am vazut vreo gasca pe undeva, decat prin pilote si perne...nici n-am cautat ptea atent ce-I drept.

      Ștergere
    2. Dar la urma urmelor se poate sarbatori si in mod mai pagan, gen Saturnalia, adica de ce sa nu ne bucuram si cultural traditional asa mai combinat, ca si daca dorim sa fim crestini, e totusi prilej de bucurie daca se naste Iisus.

      Ștergere
    3. Re taranul intors din strainatate, zau precis asa faceau si dacii reveniti din Grecia, Turcia si Italia, ba probabil chiar si mai si, ca doar aveau si porci si vaci si capre si vin si tuica si bijuterii de aur si haine misto de ii invidiau pana si designerii de mode de la Milano ! Eu m-am documentat pt articolele mele despre daci chiar daca nu am ajuns inca sa descriu perspectiva culturala, dar asa e cum zic eu, si chiar si aia care au apucat sa-l prinda cenaclul sf Andrei in turneele lui misionare cu muzica si spectacole si povesti pe litoral, si sa se crestineze, tot habar nu aveau de reformati si pocaiti, ca astia au venit abia peste secole si oricum romanilor nu le-a prea placut de ei. Nu vezi ca nici szi nu poate sa-l sufere nimeni pe Laszlo Tokes, desi saracul chiar nu are mare vina, dar e vorba de afinitati. A mai incercat un domnitor sa faca un liceu reformat prin Moldova, degeaba, l-au desfiintat ff rapid. Pana si dl Pestalotiu, desi dl IL Caragiale a incercat sa-I faca reclama, macar sa-I pomeneasca numele, tot a ajuns de panarama si el, desi saracul a reusit sa alfabetizeze asa cu binisorul mai toata Elvetia, nu fusese asa brutal ca altii prin Scandinavia unde reformatii au gonit pe catolici si au trecut la educarea poporului asa cu forta asa de rau de nici acum nu si-au revenit, chiar daca sunt oficial atei.

      Ștergere
  2. Eu am impodobit toata camera lui Flippy cu beculete. Cand le-am aprins prima data, a facut niste ochi mari... Iar astazi, impreuna cu parintii si bunicii ei, va da iama printre cadourile stranse sub brad.

    Mai Craciun (fara nicio aluzie la nimeni) de-atat nu-mi trebuie.

    Sarbatori cat mai reusite!

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu te iert, pt ca pozitia ta din acest articol poate fi interpretata c fiind impotriva continuitatii poporului rezident din spatiul de cultura romaneasca, si revin sa povestesc mai pe larg cum era cu Saturnalia si cu Brumalia,care astea au continuat sa fie populare pana hat incolo, prima pana in secolul minim 4 si a doua secolulminim 6, si ast amaimult in UE de vest, nu de est si sud-est, ca precis au ramas populare si vreme simai indelungata in intreaga Romanie, inclusiv si in Moldova,si in Transilvania,si in Banat,si in Oltenia,si in Dobrogea, ca doar nu era asa de inalt organizati astfel incat sa permita nu stiu ce mari reforme ca in alte parti.

    Saturnalia era dedicata solstitiuluide iarn,si a inceperii cresterii zilei, si dura aproximativ intre Craciun si Anul Nou. Includea nu numai orgii,dar initial si sacrificiiumane,de care dacii,care aveau si ei un cult solar similar celui al lui Zoroastru din Babilon, si din Grecia antica initiala, nu erau chiar asa de straini, desi desigur ca s-au mai moderat la un moment dat, ca nu erau oameni rai, chiar daca erau initial pagani,plus au avut schimburi culturale si cu romanii antici,care si ei sarbatoreau Saturnalia,dar sacrificau mai mult animale,nu oameni. De Saturnalia, se alcatuiau betii asa in continuu,zi dupazi,chiolhane in spatiul public, stapanii serveau ei pe servitori,inversand rolurile, isi dadeau cadouri unii altora, era bal mascat, se jucau zaruri si alte jocuri de noroc, toti se ghiftuiau si se imbatau, se manca purcel de lapte, iar acasa la ei lumea facea baie (in cada de baie) si se dichisea. Saturnalia incepea EXACT cu un CHIOT,asa IUUU, cu un I mai scurt si un U deschis mai lung care semana putin cu un O,care era ceva fffff important, si care se folosea special pt Saturnalia,dar si uneori in alte ocazii in care se dorea sa se omagieze zeul Bacchus, sau se anunta un triumf deosebit. Erau zile in care libertatea de cuvant era la maxim,servitorii aveau voie sa-si critice stapanii. Insusi poetul Catullus, un poet in principal interesat de relatiile de prietenie si dragoste dintre oameni mai mult decat de politica,care i-a inspirat si pe Ovidiu,si pe Virgiliu,si pe Horatiu, a scris ca astea erau "cele mai bune zile ale anului."

    (va urma)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pana si Seneca,mare stoic,a scris intr-o scrisoare unui prieten de-al lui,ca totusi si el sincer abia astepta sa vina Saturnalia ! Numai Pliniu, ceva mai snob, s-a vaitat odata intr-o scrisoare ca totusi i s-a parut ca vecinii lui faceau zgomot cam mare !

      Iar Brumalia, dura cam o luna inainte de Saturnalia, desi era ceva mai moderata ca orgie, zau, era tot cam pregatitoare pt Saturnalia, si era dedicata asa incontinuu taierii porcilor, bautului de vin, si in fiecare seara cei care se intalneau,prieteni si vecini, isi urau unul altuia EXACT ce isi ureaza si azi romanii cu ocazia oricaror sarbatori, Vives Annos,exact, literal LA MULTI ANI, o urare care nu e asa de des raspandita in lume chiar in toate culturile, unde se zice mai degraba Happy New Year,sau Merry Christmas, Craciun vesel, etc,

      Ștergere
    2. Si tocmai ieri am aflat, cu ocazia unui articol de pe blogul lui Vladen,ca acela care a propus stabilirea sarbatoririi Craciunului tocmai acum cand este el sarbatorit,bazandu-se desigur si pe niste calculari estimative ale posibilei date de nastere a lui Iisus, dar precis gandindu-se cum sa introduca si sarbatorirea aceasta deosebit de importanta intr-un climat de festivitati totusi de bucurie,si speranta,de asteptare a zilelor mai lungi,dupa solstitiul de iarna, (ca de fapt nu se stie exact cand s-a nascut Iisus,desi se accepta ca in general e posibil sa fi fost in timpul iernii,oricum intre noiembrie si ianuarie,nici in octombrie,nici in februarie,desi e dificil de aflat), deci cel cu ideea initialaa fost un functionar ff timpuriu crestin din Galia,de la Lungdunum (Lyon), originar el ca om turc get beget din Izmir, desi desigur crestinat, sfantul Iraeneus, la sf secolului 2,iar stabilirea mai clara in scris a fost mai apoi scrisa de Hipolit de la Roma, prin sec3,care fusese discipol elev al lui Iraeneus, si apoi a fost aprobata si de sf Ioan Crisostom, prin sec 4, adica de la vestul si de la estul crestinatatii, toti au fost de acord ca este si trebuie sa fe o festivitate de mare bucurie, si cand era deja poporul mai bucuros in intreaga arie geografica influentata si de grecii antici si de romanii antici,ba chiar si aia mai dinspre Iran si Babilon, decat daca nu cu ocazia Saturnalia ?

      (...va urma...)

      Ștergere
    3. Iar sfantul Andrei,cel care a inceput sa crestineze Tracia, care a fost CONTEMPORAN cu Iisus Christos, a fost un sfant ff apreciat de Ipolit de la Roma, care s-a straduit sa scrie despre viata si munca lui ffff timpurie, zau, sfantul Andrei, daca s-a intalnit el cu vreun dac, si probabil ca s-o fii intalnit, ca doar era secolul 1, precis a laudat poporul dacic ca sarbatoreau asa de veseli in preajma solstitiului de iarna, si trebuie ca le-a spus, printre altele, si de povestea despre vestea buna a nasterii lui Iisus, iar poporul dacic precis s-a bucurat si el. Pt ca NU e adevarat ce am vazut eu scris pe cateva bloguri, cum ca dacii plangeau cand se nastea un copil (in plus de ca se bucurau cand decedau)...pur si simplu am auzit acest lucru scris cu lejeritate asa ici si colo, ca un soi de incercare de a explica spiritualitatea dacica,adaugand in mod GRATUIT (fara nici o baza clara) acest amanunt cu tristetea la nasterea unui copil in plus de ritualurile legate de decese plus totul legat de un soi de explicatie pseudo-crestina, (si aia scoasa total din context), cum ca viata de pe acest paman nu e asa de importanta si ca aialalta de dupa deces e mai importanta. Nu nu am apucat sa scriu articolul legat de cultura dacica pe blogul meu, insa am inceput sa ma documentez, si sunt deja aproape 100 % sigur ca acea varianta mentionata cumca dacii plangeau cand se nastea un copil este spusa in mod lejer, ignorant, si nedocumentat, si pur si simplu NU are cum sa fie adevarat ca spiritualitatea dacica includea ca dacii sa planga sau sa fie tristi cand se nastea un copil. Este poate adevarat ca nu le era frica de deces si il intampinau uneori cu ritualuri asa poate mai vesele, dar asta e amestecat cu faptul ca se stie ca prcaticau sacrificii de oameni adulti mai demult, plus cu chestia ca s-a spus si despre unii germanici si nordici pagani ca nu le era frica de deces si se veseleau ca merg in Vlahalla sau, prin asemanare, la Zamolxe. Insa referitor la copii si mai ales nou nascuti, bebelusi, dacii la fel ca si germanicii erau probabil, (dar mai caut sa vad cum era si daca pot gasi ceva in afara de faptul cum sunt deja cunoscute basoreliefurile de pe columnalui Traina, in care femeile cu bebelus in brate par deja in atitudini grec relativ moderne), dar sincer cred ca dacii,la fel ca si alti pagani germanici deja descrisi de grecii antici erau chiar mai atenti si respectuosi fata de puiul de om viu decat chiar acei greci antici, care acestia acceptau anumite forme de infanticid, (si romanii antici desi mai atenuat). Grecii antici chiar s-au mirat IN SCRIS ca nu le venea sa creada cum anumiti europeeni asa zis barbari pur si simplu nu acceptau aceasta idee, (desi grecii antici au mentionat pe unii germanici, dar precis era vorba si de cel putin o parte dintre daci).

      (va urma...nu am terminat inca pana nu te adorm de plictiseala...)

      Ștergere
    4. Dar nu am ajuns inca la acel capitol despre obiceiurile sociale la minepe blog si inca nu m-am documentat ff temeinic, desi am sa o fac, dar cu ce am gasit pana acuma, si cu ajutorul altor subiecte de fapt de pe alte bloguri,(de ex ff recent despre practica infanticidului si atitudini fata de noii nascuti in diverse culturii ale lumii, legat de cartea Malleus Maleficarum pe blogul lui Vladen), pur si simplu NU cred ca dacii practicau infanticidul, drept care am tras concluzia ca vestea nasterii unui bebelus chiar si evreu dintr-o tara ff indepartata, care poate chiar era special, de vreme ce se chinuia sf Andrei, fratele lui Simon Petru, sa povesteasca despre el, plus ca probabil remarcasera unii daci si ca destui cezari romani antici nu ii puteau suferi pe acesti crestini timpurii, si nu prea incurajau aceasta veste despre nasterea si activitatile lui Iisus, ca doar dacii nu erau prosti, erau oameni normali, la fel ca mine si ca tine,si ca mai oricine,chiar daca erau pagani, si aveau o viata mai grea decat o avem noi astazi, si nu aveau bloguri, ORICUM aceasta veste nu avea decat cum sa ii bucure pe daci la vremea sarbatoririi Saturnalia sau oricare alte festivaluri dedicate soarelui aveau ei la acel timp, chiar daca nu erau exact ca Saturnalia, desi Saturnalia era populara in mai toata UE de cand cu Iuliu Cezar,si probabil chiar si inainte. Si sa ii dedice si acestui nou nascut, de ziua lui, sau in cinstea lui, si chiolhanuri si chiote si mai mari. Si nici macar neaparat din ranchiuna speciala fata de cezar, sau asa din cine stie ce mare intelegere profunda sau educata lanivel de PR despre diverse mode, dar asa legat de cultura generala a unor oameni total obisnuiti, fie pagan, fie crestin timpuriu, care aud si ei o poveste ca s-a nascut asa un bebelus care doreste sa anunte in general vesti bune, plus a devenit, ca adult, si bun educator si tamaduitor talentat, zau, cine nu s-ar bucura de o asemenea poveste.Ma rog, urma si partea trista cu decesul aparent chiar injust, dar acum era vorba de chiolhan,si la urma urmei, cine altii decat dacii sau alti pagani similari sa fie mai pregatiti sa fie de acord sa se bucure cu chiolhan de fapt si de vestea nasterii si de tristul deces al lui Iisus din primavara.

      Ștergere
  4. wow, rudolph, tu chiar ai ambiţie...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce vezi in mass-media nu reprezinta majoritatea. Nu toti sarbatoresc asa cum spune tv-ul. De ex un vecin a incins ieri o petrecere cu mult alcool, tropait pana la 3 dimineata si pitipoance si tigani, iar noi ceilalti am stat cu ochii pe pereti ascultandu- i manelele. A fost foarte fun! Pt el.

    RăspundețiȘtergere