duminică, 18 august 2013

Cum abordam articolele

           Reiau un articol mai vechi pentru ca nu s-a schimbat nimic si problema persista.

           Am avut in facultate o colega romanca. Mica de statura, dar cu fruntea mereu sus. Fata asta se credea un geniu si nu avea prieteni. Era prea desteapta ca sa stea de vorba cu noi. Nu pierdea nici un curs, venea la scoala cu taxiul si alerga pe coridoare, dand coate in dreapta si in stanga, doar ca sa fie prima in sala de curs si sa ocupe loc in fata, desi uneori era singura. Faceam spaniola, franceza si engleza in facultate. Si discutam pe diferite teme, ca sa invatam termeni, sa ne antrenam prin conversatie. Nu eram atenti la detalii, ci la verbe, la pronuntie, etc. Fata ne corecta mereu, facand mutre, ca Burebista a fost mai tare ca Decebal, ca fata garii e aia unde opresc trenurile, ca la Cluj sunt mai multi tampiti ca la Pucioasa, ca a facut ea studii, etc. Efectiv se ridica in picioare si se certa cu noi, cu 200 de oameni, cu lacrimi in ochi, disperata. Ma rog, nu mai stiu nimic de ea, probabil face a 7-a facultate sau scrie la vreun ziar sub pseudonime gen Ela Ciorna.
              De multe ori am fost corectat in ceea ce am scris aici. Ba ca mila nu are fix 1600 de metri, ba ca undele nu se propaga. Ba ca nu stiu ce verb suna mai bine la imperfect. Nu fac literatura. Daca vreti literatura, cititi carti. Nu fac nici fizica, nici istorie. Pentru asta sunt site-uri speciale.
              Citesc pe blogurile mari cum se cearta oamenii de la detalii, fara sa inteleaga nici macar tema sau mesajul. Se cearta de dragul contrazicerii, pentru ca nu accepta ca cineva are o idee mai buna sau ca are dreptate.
              Incurcam lucrurile. Mergem la munte desi ne place marea si apoi ne plangem ca e frig si ca nu e nisip.

12 comentarii:

  1. Da, mai dar totusi daca vrei ca mesajul tau sa fie totusi luat in seama, nu poti sa spi ca 1 mila = 1 km, sau ca nu are importanta unitatea de masura, pur si simplu nu poti, ca daca faci asta, vei fi catalogat din prima ca lipsit de credibilitate, lenes, si ignorant, si astfel exista riscul/posibilitatea ca tu insuti sa participi, chiar fara sa vrei, chiar ne-constient planificat, la adeverirea propriei tale impresii despre poporul roman, (desi e in mare parte distorsionata inca, din fericire, in prezent), cea cum ca intr-adevar romanii sunt/par a fi cronic needucabili, imaturi, etc.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acum, din acest comentariu NU trebuie sa se traga imediat concluzia ca si reciprca ar fi inversa, adica cum ca cei care par ca stiu si le face placere sa mentioneze cati m are mila, ba chiar stiu si povestesc cu intentii educative pt altii si despre istoria adoptarii sistemului metric in UE, etc, ar fi neaparat toti credibili, maturi, educabili, competenti, samd. Cel mai bine e sa te ghidezi poate, in activitatea ta de blogger de tip critic social dupa ceva spus de un personaj de fapt catalogat ca un om care trage mereu concluzii de fapt gresite, Polonius, (tata lui Ofelia), in actul 1, scena 3 din drama Hamlet de dl William Shakespeare, (pub in prima versiune in quarto in 1603 DCh), care totusi zau, mai zice uneori si lucruri UTILE si in esenta bine intentionate in ciuda concluziilor si sentintelor de tip judecati gresite pe care se pare ca le face, in speta acel indemn catre fiul lui Laertes, "To thyne own self be true", ("Tu fii onest si implicit si riguros fata de tine insuti.") Desigur, asta e destul de dificil, implica sa nu fii lenes, si sa stii sa elimini chestiile mai subiective personale atunci cand doresti sa te angajezi in critica sociala care sa fie cat de cat pertinenta si utila in mod mai consistent, ca altfel, zau, ramai un vaicaret oarecare, ca atatia altii, poti sa stai la coada mult si bine, ca de geba zici ceva adevarat ca e greu si inefiecient sa stai la coada, dar ma rog, nu te va baga nimeni in seama oricum, chiar si daca ai veni poate cu o initiativa buna de a organiza lumea in 2 cozi, sau de a da bilete de ordine cu un timp predeterminat pt atunci cand sa vina la ghiseu, ca sa nu mai stea asa aglomerand locul degeaba, plus cu toate dezavantajele care pot decurge din aglomerare, si obosindu-si si picioarele si plictisindu+se aiurea, etc.

      Ștergere
    2. ZAU, nu mai rezist, toata duminica asta am facut educatie politica pe bloguri. Efectiv NU stiu de ce mereu cade magareata cu eforturile cele mai dificile si mai neplacute sa le faca tot gay-ii, ca altii deja s-au plictisit, acum pana si viitorul institutiei casatoriei trebuie rezolvat tot de gay ca e deja pe rapa si nu mai intereseaza pe nimeni, si in educatia politica tot gay-ii sa ii invete pe altii ce si cum sa faca, in educatia culturala speciala pt promo culturi obscure la fel, zau, eu nu mai suport, mai bine ma duc sa chiulesc si eu, mai ales ca pot sa ma prefac ca o fac cu intentie buna, mai ales ca a zis recent papa Francisc ca nu e cazul ca gay-ii sa se mai obosesca asa de mult cu activismul educativ politic, (mai ales, presupun, ala de calitate proasta), acum am si scuza si aprobare oficiala de la un for autoritar, sa fiu cat mai lenes si in viitorii ani in continuare, si sa ma retrag chiar definitiv din aceste eforturi disperate (plus desigur ineficiente si incompetente, ca eu nu ma pricep) de a face educatie politica pe lb romana. Mai bine ma duc sa ma relaxez si sa ma joc cu Iphone-ul pe lb daneza...desi ala e si mai greu, ca efectiv nu ma asculta, nu pot sa-l conving sa faca ce vreau eu, nu stiu de ce o fi asa de dificil de strunit...poate cand oi reusi sa ma descurc sa educ mai intai Iphone-ul, poate abia atunci sa ma consider si mai pregatit de a reincepe de a-i educa si pe altii.

      Ștergere
    3. Acum, totusi on topic, care e totusi tema principala a acestui articol al tau ? Ca te consideri si tu, ca ataiata altii, neinteles de cititori ? Pai solutia e simpla. Ia si tu un curs de a scrie in mod inteligibil, util si antrenant totodata. Am gasit eu chiar ieri o reclama pt un curs in 24 de lectii cu numai 49,95 USD, (pe CD, oferta avalabila pana la 29, august), tinut de dl profesoor Brooks Landon de la Univ de la Iowa, intitulat A Construi Propozitii Solide. Uite un preview de 8 minute de pe YouTube, http://www.youtube.com/watch?v=Q-DNwoZmstA

      Ștergere
  2. Am prevazut un astfel de raspuns din partea ta. Nu ti s-a intamplat niciodata sa nu vezi padurea din cauza copacilor?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Desi eu per total, inteles asa la figurat, chiar privesc mult mai usor si chiar observ mai repede privelistea de ansamblu fara sa ma incurc in detalii, pe care le remarc doar daca sunt cu adevarat suparatoare, de obicei daca vine vorba specific de paduri si copaci, eu prefer sa ma uit la paduri de ff departe asa de la minim 100 de m de liziera padurii sau de deasupra ei planand cat mai sus, ca mie mi-e frica de paduri, nu doresc sa vad ce e acolo, nu ma intereseaza nici copacii de padure, nici padurea in sine. Stiu ca e utila asa per total pt biosfera, plus lemn pt hartie si mobila, si eu sunt de acord sa fie utila si in continuare si sa se ocupe padurarii de ea plus de copacii ei, si sa studieze ei aceste lucruri, cu padurea si copacii, plus cu ce animale or mai fi pe acolo, nu eu, ca eu imi declin raspunderea in cazuri de genul asta. Nu as putea sa spun nici macar politic daca sunt asa pt mentinerea sau exploatarea padurilor, eu sunt de acord cu ambele aspecte, si tot ce cer e sa se chinuie altii sa studieze efectele pe termen scurt si lung, si sa decida ei cat taie si cat replanteaza, si sper sa fie etici si constiinciosi, dar sa nu ma intrebe pe mine, ca eu nu am chef sa ma duc in nici o padure ca sa studiez asa ceva. Chiar si cand eram mai tanar si mergeam la munte, eu abia asteptam sa ies cat mai repede din padure, si sa nu cumva sa fiu eu la marginea randului, nici in capul lui, nici in coada lui, ci la mijloc, intre cati mai multi oameni, astfel sa nu cumva sa vina o craca din aia ca in filmul Alba ca Zapada si sa ma sperie, ca eu nu suport chestii de genul asta.

      Ștergere
  3. Daca mi-as pierde eu timp si energie polemizand cu cineva pe lungimea exacta a unei mile marine sau terestre! Cand era Copilu' in generala incercam sa-l surprind cu intrebari de cultura generala, sa vad daca i-a mai ramas ceva in cap dupa scoala. Si l-am intrebat odata "zi repede ce inaltime are Everestul" el s-a uitat cudat la mine si mi-a raspuns 'Da' de ce sa-mi bat capul sa retin, oricum se mai toceste in cativa ani, deci tot n-o sa stiu exact!"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Problema e ca multi nu vad UNDE VREI SA AJUNGI peste nu stiu cate mile, din cauza ca n-ai specificat lungimea exacta.

      Ștergere
  4. Am avut si eu o astfel de colega.Nici eu nu mai stiu ce face si recunosc, nici nu ma intereseaza. Subiectul tau e bun, foarte bun si poate fi extins.Pe mine ma cam obosesc astia care una doua isi pun "stiinta" in frunte. Poate ca sunt frustrari, nu?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sunt complexati. E un mecanism primitiv de a-si semnala prezenta. Frustrarea lor vine atunci cand realizeaza ca au invatat toata viata lucruri care nu intereseaza pe nimeni.

      Ștergere
    2. Si daca citesti comentariile de la prima publicare a aarticolului, vei vedea ca multi iau apararea fetei.

      Ștergere
    3. Mda, paradoxal cum fraternizeaza unii fix cu cine nu ar trebui si isi manifesta individualismul tot cand ar fi necesara o solidaritate. Pe mine genul asta de oameni nu ma determina decat sa nu vreau sa mai am de-a face cu ei, ca sa pastrez o nota civilizata fie ca nu e ea inteleasa.

      Ștergere