marți, 9 aprilie 2013

Lipsa fricii genereaza haos

             Eram ieri la sectia de urgente a unei clinici din Cluj.
             Acum, pentru mine, cuvantul urgent inseamna prioritar, rapid, ceva ce e musai si nu necesita asteptare. Pentru ei nu e deloc asa. Din doua motive. Medicii au foarte multe de povestit. Intre ei sau la telefon. Medicii au foarte multe cunostinte. Recunosc, m-am dus si eu prin pile, dar cu un caz grav. Insa multi merg asa, ca au o migrena sau ca-i doare un picior si daca tot a ajuns fata vecinului de peste vale medic la oras, de ce sa n-o obligam sa ne consulte?
             In fine, am stat cam 5 ore. Cam atat se asteapta la Urgente.
             Era un domn fara picioare care astepta si el. La un moment dat, spune: Pe vremea lui Ceausescu nu vedeai asa ceva! Am stat si m-am gandit, avea dreptate. Pentru ca atunci exista frica. Frica de securitate, de sistem, de dictator, nu conteaza. Frica genereaza responsabilitate. Frica exprima recunoasterea legilor.
             Traim haosul actual pentru ca nu mai exista frica. Nu mai exista autoritate,  nu ai cui spune, nu ai ce face. Daca protestezi, ai si mai putine sanse sa fii bagat in seama.

19 comentarii:

  1. Ar trebui sa reusim si fara frica. Dar pentru asta avem nevoie de oameni care sa fie responsabili.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Frica e foarte constructiva. Nu reusim fara frica, pt ca responsabilitatea vine in urma fricii.

      Ștergere
  2. Raul, responsabilizarea se face numai prin forţa banului. Amendează-l pe cel cere greşeşte şi nu va mai greşi. Garantat ! Este atât de simplu...dar la noi se doreşte civilizare prin educaţie. Şi educatorii au ajuns să ştie de frica educabililor şi sunt plătiţi prost. Nici o şansă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Radu, tu porti centura ca sa nu fii amendat sau ca sa nu mori?

      Ștergere
    2. Eu port centura pentru ca sunt un tip responsabil ! Cu viata mea nu ma joc ! Nici cu a mea si nici cu a celorlalti participanti la trafic. Cei ce nu au ajuns la acest nivel de intelegere trebuie "imbanziti" prin amenzi babane ! Li se pregateste ceva in curand. Mai ieri un tir a lovit doua tinere in plin pe-o trecere de pietoni intr-o localitate buzoiana (ialomiteana ?). Cu soferul ala profesionist cum ar trebui procedat? Acolo nu mai este caz de amenda acum . Daca ar fi luat vreuna inainte ...poate ca acum tinerele acelea ar fi bine merci !

      Ștergere
  3. sa fie asta o sugestie cum sa ne crestem copiii? :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Nu pot sa inteleg cum e cu asteptatul asta cu orele la Urgenta! Adica stiu cum e dar mie nu mi s-a intamplat sa stau atat.la alte cabinete de specialitata am stat si trei ore dar la Urgenta nu. stiu ca personalul e limitat numeric si cazurile sunt multe dar nu cred ca toate ar trebui tratate la urgenta.la medicul de familie nu se mai duce nimeni decat pentru bilete de trimitere.
    la noi a venit o pacienta zilele trecute, la 8 dimineata si n-a avut rabdare sa stea 5 minute cat sa se duca colega sa ridice medicamentele de la farmacie, ca ea e venita din tura de noapte, e obosita si noi trebuie s-o servim promt! si nu statea nimeni la cafele la ora aia, chiar aveam si urgente!De, cetatean european, cu drepturi!:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Exact, la urgenta vin oameni cu migrene, cum am zis mai sus. Si cum sunt maxim 2 medici, plus ca e greu sa te faci inteles unor batrani de 80 de ani carora le place la spital...

      Ștergere
  5. Romanul stie numai de frica... Asa a fost, este si va fi. Fara disciplina nu se realizeaza mare lucru nicaieri in lume, in niciun domeniu.

    RăspundețiȘtergere
  6. Asta c-am asa e! De aia cred eu, in ceasuri grele de pesimism, ca romanilor le-ar aduce mai mult bine o dictatura militara decit libertatea asta cu multe fete.
    Daca frica ajunge sa genereze responsabilitate nu e un plus major, asta e slugarnicie.
    Seara placuta! :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Pai mie mi-e frica destul de des fie in Romania fie in afara Romaniei ! Eu stiu de frica ! Si chiar cred ca trebuie sa mai fie si alti anxiosi, nu numai eu. Ca pana si aia care sunt mai agresivi multi din ei tot din frica sunt agresivi. Eu mai mult tind sa plec dintr-un loc caare ma face anxios, sau sa inchid ochii daca, de ex sunt la cinema si e un film ff horror si nu pot sa plec.

    In nici un caz nu mi-ar place sa trebuiasca sa merg eu personal la vreo camera de garda nicaieri in lume, cred ca as sta intr-o panica atat de mare daca ar trebui sa fiu pacient incat nici nu as mai avea timp sa-mi dau seama daca astept 5 minute sau 5 ore, as fi concentrat mai mult a ce ma doare pe mine, si daca o sa vad ca ma doare ff rau, desi sper sa nu, si vad ca nu ma baga nimeni in seama, eu mi-am facut un plan inca de pe acum asa sa nu-mi fie jena si sa ma las asa cazut usor la paman si sa ma prefac ca am lesinat, astfel incat sa ma bage si pe mine cineva in seama...desi sper ca NU va trebui niciodata sa fac asa ceva..dar daca va fi cazul, eu sunt pregatit !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, stiu, tu ai mai vorbit despre cum tu nu rezisti la tortura.

      Ștergere
  8. Frica e una din metode, dar functioneaza doar la anumite persoane.
    Cred ca e mai complicat de atat. Inainte era un sistem care functiona, acum nu mai functioneaza nimic. Daca faci parte dintr-un sistem care functioneaza, vrand-nevrand vei functiona si tu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca sa functionezi trebuie sa respecti niste criterii. Si le respecti fie de frica, fie de voie buna.

      Ștergere
  9. si frica naste haos.
    Cred ca respectul pt regulament, cunoasterea fisei jobului, respectul pe pacient e mult mai eficienta. Adica sa ii dam sansa pacientului sa dea in judecata medicul/asistenta/infirmiera .

    RăspundețiȘtergere